De “loansharks” van Thailand

Door Gringo
Geplaatst in Achtergrond, Maatschappij
Tags: ,
29 april 2015

Diep in de schulden en de wanhoop nabij wenden arme Thai zich als laatste hoop tot geldwoekeraars. Deze onofficiële geldschieters, die exorbitante rentepercentages berekenen en zich bedienen van dreigementen en geweld voor de terugbetaling, vormen een groeiende bedreiging voor het welzijn van Thailand.

Steeds waneer er een nieuwe regering aantreedt wordt er gezegd dat er hard zal worden opgetreden tegen deze woekeraars. Er worden gedaan, er komen enkele arrestaties in het nieuws en misschien wordt zelfs de wetgeving enigszins aangepast, maar feitelijk verandert er niet echt iets.

Tijdelijke verlichting

Woekeraars blijven actief zoals ze dat al decennia lang doen. Ze hanteren hoge rentes hetgeen uitdrukkelijk bij de wet verboden is. De slachtoffers zijn meestal werkende mensen die proberen om van een schamel loon rond te komen en die moeilijk leningen krijgen van de normale financiële instellingen zoals banken. De woekeraars bieden tijdelijke verlichting, maar de financiële problemen van de debiteuren worden er in feite alleen maar groter door omdat de vereiste rente en aflossing niet of nauwelijks kan worden betaald.Dit probleem is diep geworteld in de Thaise samenleving. Ironisch genoeg zien veel mensen de woekeraars als hun laatste hoop, vooral in landelijke gebieden.

Geldschieters adverteren volop om nieuwe klanten te krijgen. Meestal door het ophangen van pamfletten met de aanbieding van “snel geld”. Wat de pamfletten niet vermelden is dat deze lucratieve maar illegale bedrijven een torenhoge rente rekenen. Meestal 20% per maand, soms per week of zelfs voor één dag. Volgens de Thaise “Commercial and Civil Code” is ​​15% op jaarbasis maximaal toegestane rente.

De overheid “helpt”

Af en toe verschijnt er in de media een bericht van de overheid met plannen om de schuldenaren te helpen. Het laatste plan werd door het ministerie van Financiën in november aangekondigd na de zelfverbranding van een arme boerin voor het “Consumer Protection Office” in Lopburi. Mevrouw Sangvean Raksaphet, 52 jaar oud, had een schuld van rond 1,5 miljoen Baht bij zo’n woekeraar. Ze was niet in staat de rente te betalen, laat staan de schuld af te lossen. In een daad van wanhoop goot zij benzine over zich heen en stak zichzelf in brand. Ze werd met meer dan 50% brandwonden over haar lichaam naar het ziekenhuis gebracht.

Het nieuws kreeg uitvoerig aandacht in lokale en internationale media. Als reactie daarop beloofde hoge overheidsfunctionarissen de vrouw hulp. Zelfs premier Prayuth, die op dat moment in Italië was voor een internationaal treffen, gaf opdracht om de vrouw te helpen. De schuldeiser heeft weliswaar haar schuld kwijtgescholden maar daarmee verdwijnen de littekens van mevrouw Sangvean niet.

Schuldenlast huishoudens

In de afgelopen maanden waarschuwde economen er voor dat de totale schuldenlast van huishoudens, langzamerhand een probleem begint te worden voor de Thaise economie. De Bank of Thailand meldde in juli 2014, dat in het tweede kwartaal van dat jaar, de totale schuld van huishoudens bijna 10 biljoen Baht bedroeg. Dat is ongeveer 83% van het Bruto Nationaal Product.

Een ambtenaar spreekt

Een wetshandhaver met uitgebreide kennis van de illegale kredietbedrijven wilde wel met ons praten op voorwaarde van anonimiteit. Hij zei dat de meeste, zo niet alle Thaise illegale kredietbedrijfjes worden uitgebaat door “maffia-achtige types” die ook betrokken zijn bij drugshandel, gokken en andere illegale activiteiten. Ze opereren in groepen van vijf tot acht personen.

Er zijn ook geldschieters van Indiase afkomst, die in eerste instantie vriendelijker en redelijker overkomen dan de maffia types. Ze lenen slechts kleine bedragen voornamelijk aan sloppenwijkbewoners of andere zeer arme mensen. Het geleende geld wordt meestal gebruikt om relatief goedkope producten zoals ventilatoren of andere elektrische apparaten te kopen. Zij rekenen echter wel een zeer hoge rente die toeneemt als de betaling niet op tijd wordt gedaan. Ze zullen de klanten niet bedreigen maar als er een probleem is met het innen van geld huren ze gangsters in om dit voor hen te regelen.

Sommige woekeraars plakken reclamefolders aan elektriciteitspalen, bushaltes, op muren, telefooncellen en ga zo maar door. Soms worden die folders gewoon aan het publiek uitgedeeld bij voetgangersbruggen of op markten. De tekst op die folders is meestal iets in de trant van: “Als je contant geld nodig hebt, bel dit nummer.” Onderaan de folder staat dan het mobiele nummer van de ‘Loanshark’.

De klanten

Woekeraars vind je overal in Thailand en zijn kredietnemer is vaak een dorpeling met een laag inkomen. Hij wendt zich tot een woekeraar omdat een reguliere bank een noodzakelijke lening weigert. Vaak omdat er geen onderpand is of de aanvrager geen vast inkomen heeft. De gemiddelde klant leent 3.000 tot 10.000 Baht. Het geld wordt gebruikt voor de aanschaf van een nieuwe mobiele telefoon of huishoudelijke apparaten. Sommige mensen lenen om gokschulden af te betalen of een nieuwe motorfiets te kopen. De drukste periode voor de woekeraars is mei en juni, voordat het nieuwe schooljaar begint. Vele ouders moeten wel lenen omdat anders het schoolgeld niet betaald kan worden.

Als mensen geld willen lenen zal de woekeraar hun ID kopiëren en soms bij hen thuis komen kijken waar men woont en leeft. Indien de klant de rente en aflossing niet op tijd kan betalen zal de ‘Loanshark’ gebruik maken van gangsters of ‘mensen in uniform’ om hen te bedreigen. Door die leningen en hoge rente worden sommige Thai in de criminaliteit gedreven. Men gaat bijvoorbeeld drugs dealen om zo geld te kunnen verdienen voor rente en aflossing van de lening.

Woekeraars weten dat ze een risicovolle business runnen omdat de geldlener die in gebreke blijft er vandoor kan gaan. De woekeraars hebben daarom een aantal mensen in dienst die de schuld komen innen. Meestal zijn het jonge mannen op een snelle motor, die naast een salaris van 8 à 9000 Baht voor het innen van het geld, ook een provisie krijgen van soms wel 20%.

De politie inschakelen als een woekeraar overgaat tot intimidatie is een verspilling van tijd. De woekeraars “kennen” veel invloedrijke mensen, soms zelfs binnen het lokale politieapparaat. Ook die worden ingehuurd om geld te innen of goederen in beslag te nemen. Voor deze acties worden zij dan ”beloond”. De meeste woekeraars worden ‘achter de schermen’ ondersteund door vermogende mensen. Zij worden zelden gearresteerd, want het bewijs is niet eenvoudig rond te krijgen. Klanten zijn bang om de politie te bellen of te getuigen, omdat zij dan ‘gepaste wraak’ van de geldschieter kunnen verwachten.

Terugbetaling

De termijn voor de terugbetaling van een lening kan zelfs binnen 24 uur zijn, maar ook een maand of langer. Voor leningen op korte termijn dient de klant de hoofdsom plus rente op hetzelfde moment terug te betalen. Als het bedrag hoger is dan 10.000 Baht, kan een persoonlijke mondelinge garantie van een familielid nodig zijn, tenzij de klant bekend is bij de woekeraar. Andere garanties, zoals een origineel eigendomsbewijs van een auto, kan bij grotere bedragen ook verlangd worden.

Op zoek naar haaien

Het vinden van woekeraars is niet moeilijk. De meeste straatverkopers in Nonthaburi en Phra Khanong evenals de dames van de nacht op Sukhumvit Road weten waar men ze kan vinden. Twee Thaise vrouwen die eerder geld geleend hadden van ‘Loansharks’ bezochten vrijwillig voor dit artikel enkele geldschieters en dit zijn hun ervaringen:

Woekeraar 1
Aan de buitenkant is er niets ongewoons aan het twee verdiepingen tellende herenhuis in Nonthaburi, waar een woekeraar al vele jaren kantoor houdt. Toen onze undercover dame er een bezoekje bracht voor meer informatie stonden er drie motoren buiten geparkeerd die door de schuld-inners gebruikt worden. Op de bescheiden ingerichte begane grond van het herenhuis waren zeven mensen aanwezig. De aanwezige “loanshark” leent bedragen uit van 3.000 Baht tot meer dan een miljoen Baht. De meeste klanten lenen 5 à 10.000 Baht. Een lucratieve handel want hij leent aan iedereen en het kan hem niet schelen wat de klant met het geld doet. Soms komen er buitenlanders met een Thaise echtgenote voor een lening op korte termijn, maar liever leent hij niet uit aan buitenlanders. Rentepercentages variëren van 20% tot 60%, afhankelijk van het geleende bedrag en de periode van terugbetaling. Hoe langer de aflossingsperiode, hoe meer rente er wordt berekend.

Woekeraar 2
De tweede geldschieter, een vrouw, woont en werkt in een bescheiden huis op Sukhumvit Soi 62. Ze is bekend in het gebied die bestaat uit veel sloppenwijken en grote appartementsgebouwen waar arme Thai wonen. Ze leent bedragen tussen de 2.000 en 5.000 Baht uit aan klanten die ze goed kent. Lokale leveranciers kunnen een lening tot 10.000 Baht te krijgen. Ze woont in het huis met haar echtgenoot en kinderen. Geld-inners zie je hier niet, maar die roept ze op als het nodig is.

Ze rekent 20% rente voor leningen met een aflossingsperiode van maximaal een maand, het normale tarief voor de meeste illegale kredietverstrekkers. Betalingen worden dagelijks geïnd volgens een vast schema. Als de schuldenaar een man is zal degene die de schuld komt innen ook een man zijn. Een vrouwelijke geld-inner bezoekt dames die een lening hebben afgesloten.

Potentiële klanten moeten bij haar thuis komen, zij bezoekt geen klanten thuis. Normaal gesproken kunnen alleen vaste klanten een lening krijgen. Een onbekende die binnenwandelt voor een lening zal geweigerd worden, tenzij vergezeld door een bekende klant. Die bekende moet dan wel garant staan voor de terugbetaling.

Woekeraar 3
Eén van de vele woekeraars op Sukhumvit Soi 3 opereert vanuit een winkel die bekend is bij de lokale sekswerkers en deze is 24 uur per dag geopend. De zaken gaan goed daar, want er is geen noodzaak om te adverteren. De vrouw die de leiding heeft verstrekt leningen tot 10.000 Baht. Betalingen worden dagelijks geïnd meestal in termijnen van 200 of 300 Baht. De leningen zijn aangegaan voor een korte tijd, meestal tot tien dagen. De rente voor leningen met een terugbetalingsperiode tot een maand, bedraagt ​​20%. Net zoals bij de woekeraar in Soi 62, moet een nieuwe klant worden geïntroduceerd door iemand die ze kent en die garant staat voor de lening.

Bron: een (ingekort) verhaal van Maxmilian Wechsler in The BigChili – Bangkok

21 reacties op “De “loansharks” van Thailand”

 1. Eric zegt op

  Zoals bij zo veel zaken in Thailand staat en vakt alles bij het systeem van onderwijs.
  Zeker in de arme gebieden zou veel meer onderwijs gericht moeten zijn op ontwikkeling en de behoeften op langere termijn van de Thai om zich te kunnen ontwikkelen.
  Basisprincipes van wiskunde, economie, minimaal een vreemde taal en geschiedenis en staatsinrichting.

  Ook het principe vandaag zien, vandaag zorgen, zou overboord moeten. Denken op een (iets) langere termijn dan een dag vooruit zou voor vele Thai een verademing zijn. Naast steeds aan je buurman laten zien wat je vandaag weer hebt kunnen kopen.
  Vandaag een nieuwe telefoon en motorbike betekent volgende week niks te eten of …… Erger.

  Hiermee kun je de Thai leren dat als je met een schamel inkomen geen lening kan krijgen bij een bank dat een bescherming is. Je kunt die bij een loansharke dan namelijk ook niet aflossen.

  Maar ja kennis is macht en dat is net iets wat een groep in Thailand niet wil delen.

 2. Khun Peter zegt op

  Nog erger wordt het als een Thai nieuwe leningen aangaat bij een andere Loanshark om oude schulden af te lossen. Zo raken ze verstrikt in een web van schulden waar ze nooit meer uitkomen. Niet zelden gaat men gokken om zo aan geld te komen. Dat lukt dan ook niet. Wat overblijft is vluchten, criminaliteit of zelfmoord.
  De Thaise samenleving is keihard, vergeet dat niet.

 3. Gerrit Tienkamp zegt op

  Het spreekwoord in Thailand is: 1x in het boek nooit meer uit het boek.
  Kijk eens in Phatunam / Bangkok en nu ook in grote meerderheid in Phuket zie steeds meer pakistaanse of Indiase krachten in de shops, dit betekend dat de shop zijn overgenomen door deze geldwolven / woekeraars.
  In Ekamay en Phra Khanong wonen diverese van die zeer rijke woekeraars, verzamelen Ferrari’s en Porsches, en wonen in peperdure huizen. Ze berekenen 25%, maar in werkelijkheid is het natuurlijk veel meer, omdat ze dagelijks of weekelijks komen innen.
  In mijn omgeving wonen er ook meerdere, en zie daar regelmatig, zeer vroeg in de morgen, politie langs komen, om tip / zwijggeld te innen. Die delen reuze graag mee, om alles bedekt te houden.
  Een regelrechte schande.
  Het grootste probleem is: een Thai kan niet met geld omgaan, en spaart niets voor slechte tijden.

  • joetex zegt op

   Ik woon in een dorp in Kalasin,iedereen heeft er een wagen,meestal meerdere motobikes,allemaal zo goed als nieuw,maar toen ik er een dorpswinkel opende kwam ik tot het besef dat 50% van mijn klanten wel een mooie auto bezaten,maar hun spullen in mijn winkel contant betalen konden ze niet,alles op afbetaling maar een paar flessen bier en sigaretten,ook dat op krediet!

 4. Thomas zegt op

  Niets is moeilijker dan een lening terugbetalen. Het aflossen is een zaak van de lange adem, voor een genoegen dat al lang voorbij is. Gewoon niet lenen is het beste. Mijn ex-vriendin kocht zo alles, te dure mobieltjes, auto van vader, etc. Thai wordt met de paplepel ingegoten dat lenen een goede manier is om zaken te financieren. Het Thaise Boeddhisme stimuleert het: er is alleen vandaag, problemen zijn voor morgen, en als je problemen krijgt door te lenen was je vorige leven slecht en zal het in het volgende beter worden. Ook nog wat kwade geesten die gunstig gestemd moeten worden, dan komt de op(af)lossing vanzelf, en wel in de vorm van de naïeve rijke farang.
  De enige weg hieruit is het lenen verbieden, maar daar zit ook de overheid te diep in.
  Jammer, zo’n mooi land …

 5. teun zegt op

  Vluchten ofwel weglopen voor je problemen is ook niet altijd de oplossing. Deze loansharks ontzien zich niet om desnoods familieleden van de lener aan te pakken.

  Thaise overheid zou het financieren van consumptiegoederen aan banden moeten leggen (zelfs een strijkijzer kan worden gefinancierd!). Ook zou er een BKR (bureau krediet registratie)systeem moeten komen.

  Hier in Chiangmai heb je – naast de financieringsclubs van grotere electronicazaken ook de bekende rode kantoortjes. Daar rekenen ze rustig 20-25 %.

  En als de wet een maximum van 15 % stelt dan rijst de vraag waar dat op is gebaseerd. Want rente op je geld bij een bank bedraagt nog geen 4 %.

  En als Eric zegt/hoopt, dat Thais vooruit gaan denken/plannen dan zal er inderdaad nog heel wat moeten gebeuren in het onderwijs. En dat is niet te verwachten als men nu praat/droomt over de m.i. idiote aanschaf van duikboten en HSL’s.

  • HANS zegt op

   Ik heb vorig eens uitgerekend dat een motorbike kopen op afbetaling bij de Honda dealer uitkwam op 33%. Dacht dat k een rekenfout had gemaakt, maar het klopte wel.

   • teun zegt op

    Is dat per jaar of over hele looptijd van ca 3-5 jaar?

 6. Henk b zegt op

  En het is schrikbarend hoeveel er gebruik maken van loansharks, woon in een niet te grote gemeenschap, maar ken al zeker, 5 a 6 van deze figuren.
  Een vrouw met diversen zaken doet dit al jaren, en is al zeer rijk, bouwt constant op haar grond rijen met rentrooms, staan er zoal een stuk of tien, maal 6 rooms, tel uit je winst.
  Dan is er een die elke dag zo rond 17.0 uur komt innen bij een shop hier, waar dan al tientallen mensen staan te wachten, waarvan sommige elke dag.
  Dan nog een die alleen uitleent aan mensen die werken op een fabriek, die geregeld het loon stort op de bank, moeten hun bankpas als onderpand geven.
  Dan op de betalingsdagen gaat deze uitlener, met de pasjes naar de ATM machine om het geleende met procenten te innen.
  Stond er een keer naast te pinnen, en zag een man met vele pasjes met elastiekje eromheen , zijn gang gaan, vond dat al vreemd, maar mijn vrouw vertelde waar hij mee bezig was, tja dat is ook amezing Thailand

 7. peter zegt op

  Het geld lenen bij loansharks is slechts een van de megaproblemen waarmee Thailand kampt. Het probleem wordt veroorzaakt door het niet kunnen rekenen van de Thai. Ben in de Isan heel wat Thai tegengekomen met geldproblemen ten gevolge van woekerrentes. Van al die slachtoffers was er niet een die wist wat een rente van 20 procent betekende. Ze hebben daar geen flauwe notie van.
  Het niet kunnen rekenen is dan weer terug te voeren op het meer dan erbarmelijk slechte onderwijs.
  Recent werden 100 ambtenaren ontslagen in Bangkok op het Ministerie van onderwijs omdat ze zich bezig hielden met het tegenhouden of saboteren van onderwijshervormingen. Daaruit blijkt dat de politiek waarschijnlijk de mensen bewust en actief dom houdt.
  Slachtoffers van loansharks kunnen niet rekenen op enige steun van de politie. De politie wordt namelijk op grote schaal omgekocht door vermogende loansharks. Ook de boeddhistische monniken spelen een belangrijke rol bij het dom houden van het volk. Ik zie ook niet dat er de wil bestaat om van hogerhand dit probleem aan te pakken. En zo zijn er waarschijnlijk nog wel meer oorzaken voor deze wantoestand te bedenken. Een oplossing is dan ook op korte termijn niet te verwachten.

 8. teun zegt op

  Een vriendin van mij had verschillende leningen lopen:
  1. voor motorbike
  2. voor wasmachine
  3. voor wat kleinere zaken.

  Die waren nodig, vond ze. Even gevraagd wat maandinkomen was. toen even voorgerekend hoeveel ze per maand kwijt was aan
  1. G/W/L
  2. eten
  3. overig.

  Bleek dus dat ze vaste lasten net kon betalen, maar eten/kleding etc.? Niet dus.

  Ga ik dus naar bijv. financier van wasmachine en vraag: wat ga je doen als ze niet(meer) betaalt? Antwoord: wasmachine ophalen! Waarop ik zei:
  1. denk je dat die er nog staat dan?
  2. en als die er staat wat ga je er dan mee doen? Niemand wil voor openstaand bedrag wasmachine kopen. Antwoord: dan schrijven we dat ding af……………

  Maar toen ik zei: ik wil thans openstaand bedrag betalen, wilde men in in eerste instantie het bedrag + de rente over de nog resterende periode……!!

  Gevraagd wie er nou gek was en toen werd bedrag berekend dat uitstond op dat moment.

  Voor de goede orde en begrip: dit waren (formeel) geen loansharks maar “gewone financiers” in winkelcentrum.

  Vriendin daarna even een stoomcursus “rekenen” en ” plannen” . Verder even uitgelegd, dat er niet altijd iemand klaarstaat om dit soort problemen op te lossen.

  Ze begrijpt nu hoe het werkt………. gelukkig.

 9. l.lagemaat zegt op

  Het aanpakken van de loanshark problematiek is niet eenvoudig.
  De “organisatie “moet in kaart gebracht worden om dan effectief op
  te kunnen treden.

  In Nongprue werden 2 loansharks opgepakt te weten Tanasaid Haritanaraat
  en Jutarin Poonguin .

  En in Naklua werd Prasert met zijn zogenaamde Franchise operation opgerold.

  Niet alle politie mensen zijn bij loansharks betrokken en bij voldoende bewijs kan
  er opgetreden worden.

  groet,
  Lodewijk

 10. Lung addie zegt op

  Geld lenen voor allerlei doeleinden is een “normale” zaak in Thailand. Het bij wet verbieden ( wat het trouwens reeds is ) heeft geen enkele zin en zou een inspanning van vele jaren kosten. Het zit zodanig in het systeem verworteld en is zo wijd verbreid dat het praktisch niet meer uit te roeien valt.
  Wat de Thais onderling uitrichten daar heb ik geen enkel probleem mee en zijn trouwens ook mijn zaken niet. Het is HUN levensstijl in HUN land, doch uiterst verwerpelijk vind ik dat er menig Farangs zijn die ook in deze “vuile” handel betrokken zijn. Algemeen gekend en aangenomen wordt een farang automatisch geassocieerd met geld. Via hun “tierakskes”, dames, van bedenkelijk allooi en afkomst, die nogal vaak uit zijn op gemakkelijk geldelijk gewin, komen ze in deze vuile handel terecht en, ondanks het feit dat deze Farangs reeds over een luxueus leven beschikken en niets te kort komen, willen ze graag meer, veel meer. Zodanig zelfs dat ze geldgewin boven hun eigen eer en geweten stellen. Tegen deze figuren kan er mijns inziens niet hard genoeg opgetreden want wat zij doen is echt verwerpelijk: het nog dieper in de miserie storten van arme sloebers.
  Lung addie

  • DKTH zegt op

   Er zijn inderdaad genoeg farangs die zich ook bezighouden met het lenen van geld, maar in de meeste gevallen tegen normale rentetarieven of zelfs met een 0-tarief, helaas geldt dat ook al dan niet vrijwillig voor de terug te betalen hoofdsom. Wat ik tegenstrijdig vind aan uw opmerking is dat we ons niet met het “lenen” moeten bemoeien als farang zijnde terwijl u als een pastoor op dit blog predikt dat we ons moeten aanpassenL zodra er iets kritisch over het thaise verkeer wordt gezegd is uw reactie aanpassen/accepteren want we zijn in hun land, iets negatiefs over de thaise cultuur en u predikt aanpassen/accepteren, etc etc dus waarom dit nu ook niet predikten mbt geld lenen/uitlenen?
   Voor de goede orde “loansharking” heeft ook mijn goedkeuring niet en nogmaals farangs die tegen woekerrentes geld uitlenen aan een Thai zijn excessen!
   Overigens begrijp ik ook nooit waarom u het altijd zo denigrerend over Belgikistan heeft, maar goed dat is een andere discussie!

 11. dirk zegt op

  Geld lenen ? Wat zijn ze af en toe vreselijk oliedom. Situatie: ik zit aan het eind van middag buiten voor het huis en er stopt een dikke Fortuner. Goed gekleed en ook het bling bling goud was aanwezig,stappen hij en zij uit en vragen of m’n vriendin thuis is. Na mijn “ja” antwoord gaan ze naar binnen en na hooguit 3 minuten komen ze weer naar buiten,stappen in de auto en rijden weg. Ik naar binnen en vraag; wat moesten die ? O,zegt mijn vriendin, ze zijn door hun geld heen en willen vanavond in een nogal prijzig restaurant eten en of ze geld konden lenen. Maar ik heb gezegd dat we daar niet aan beginnen want dat heb jij me geleerd en daarna ging ze weer verder met televisie kijken.

  • ruud zegt op

   Als je ziet hoeveel mensen in Nederland in de schulden zitten voor luxe, of voor hun mobieltje, weet je dat dat woordje “dom” niet alleen op de Thai van toepassing is.
   Veel van de oudere mensen in Thailand hebben nauwelijks of geen scholing gehad.(Iets wat je van de Nederlanders niet kunt zeggen)
   En ze hebben in hun leven nooit anders gekend dan schulden hebben.
   Ze werden geboren met de schulden van hun ouders en ze sterven met de schulden die ze hun kinderen nalaten.

 12. thallay zegt op

  ja, in Thailand leent iedereen van iedereen. Lenen zit in hun genen. En waar geldnood is duikt de amoreel op om daar een slaatje uit te slaan. Je komt het overall ter wereld tegen. In Nederland is de schuldenlast van zijn inwoners nog altijd groter dan hun spaartegoeden. Er bestaat geen land in de wereld dat geen schaatsschuld heeft. Ga zo maar door.
  In Thailand is het openlijker mede omdat men in de oosterse cultuur meer bij de dag left, morgen zien we wel weer en ook omdat ze niet kunnen rekenen en geld uitgeven normaler vindt dan verdienen.
  Niet alleen thai maken zich schuldig aan loansharking. Zo ken ik het verhaal van een nederlandse alternatieve loanshark, laten we hem Piet noemen. Piet heeft een restaurant met hotelletje aan Soi Honey Inn. Hij heeft geld nodig en leent dat van een van zijn vaste klanten en ´vriend´, laten we die Jan noemen. Piet biedt Jan een aantrekkelijke rente van 21%. Dat klinkt Jan sympathiek, hij gaat accoord en alles wordt schriftelijk vastgelegd. Maandelijks ontving Jan het rentebedrag, aan aflossing was Piet nog niet toe. Het begon Jasn wat lang te duren en hij had zelf ook de centjes nodig, dus drong hij er bij Piet op aan af te komen met de aflossing, de looptijd was al overschreden. Zo niet dan zou hij wel aar de advocaat stappen om juridische maatregelen te nemen.
  De reactive van Piet was: Ga je gang, maar denk er wel aan dat wij je zullen beschuldigen van loansharking. Je ontvangt een onwettig hoge rente. En als de looptijd afgelopen is houden wij toch op met betalen. Een zeer originele manier van loansharking, gewoon een mooi aanbod doen en dan dat tegen je leenheer gebruiken.
  Jan komt nu niet meer bij zijn vriend langs, ik ook niet trouwens

 13. chris zegt op

  Een van de redenen van gewoon (dwz via een reguliere bank) leengedrag, cooperatief leengedrag (vele Thais hebben een eigen spaarcooperatie met 10 tot 15 bekenden) en dit ‘loanshark’ lenen heeft te maken met het toenemende consumentisme van de Thaise bevolking. Ieder moet zo nodig een auto of een pick-up, een flatscreen TV, het nieuwste mobieltje en de nieuwste computer. Daarnaast moet er elke dag een biertje of whisky op tafel voor vader. Veel Thaise bedrijven merken dat meer en meer Thais hun rekeningen (veel) te laat of niet betalen (Telefoon, internet, elektriciteit, water). Mijn buurman heeft onlangs een nieuwe motor gekocht (en gefinancierd) om zijn zoon naar de middelbare school te kunnen brengen. Maar de school is ongeveer 2 kilometer verwijderd en en er rijdt elke 10 minuten een songtaew voor 7 baht per ritje. Met het betalen van de huur van zijn condo (4.500 Baht) loopt hij inmiddels achter.
  Dit consumentisme (naar Westerse maatstaven) gekoppeld aan de show-off cultuur (kijk eens wat ik heb) is voor veel gezinnen en families een regelrechte ramp.

  • Tino Kuis zegt op

   Eén van de redenen van de grote huishoudschulden in Thailand is het toenemende consumentisme, schrijf je. Dat is inderdaad één van de redenen maar absoluut niet de belangrijkste. De meeste schulden worden niet gemaakt om luxe en overbodige zaken aan te schaffen (hoewel dat ook voorkomt) maar voor noodzakelijke huishoudelijke uitgaven, aankoop van een huis, schoolgeld, geld voor crematies en bruiloften, landbouw benodigheden, opzetten van een klein bedrijfje, noodzakelijke reparaties etc. Een andere oorzaak is natuurlijk de lage inkomsten van veel Thais en de walgelijke praktijken van de geldhaaien waar geen regering iets aan durft te doen.

   http://asiapacific.anu.edu.au/newmandala/2010/10/12/how-much-of-a-burden-is-rural-debt-in-thailand/
   http://asiancorrespondent.com/130736/thailand-household-debt/

   • chris zegt op

    beste Tino,
    De schuldenlast neemt de afgelopen jaren het meest toe in de middenklasse en zelfs hogere inkomens, niet in de lage. (Jouw eerste link verwijst naar data uit 2007).
    Als ik in mijn omgeving in Bangkok goed rondkijk is het lenen voor huishoudelijke zaken, schoolgeld en onverwachte uitgaven een gevolg van het consumentisme. Van het reguliere inkomen wordt eerst de bank betaald voor de auto, de brommer (want die wordt gewoon geconfisceerd als de aflossingstermijjn niet wordt betaald) en de Thaise staatsloterij en vervolgens is er geen geld voor school en de huur. Daar heb ik geen tientallen voorbeelden maar – in 5 jaar – honderden in mijn condo. In het weekend na pay day (de dag waarop het salaris wordt betaald) haast de Thaise bevolking zich en masse naar de shopping malls voor consumentistisch gedrag. Halverwege de maand al heeft men betalingsproblemen. Ik zie het ook hier op de universiteit. Alle studenten hebben een smartphone maar een toenemend aantal heeft het collegegeld niet betaald. En zij hebben geen ‘arme’ ouders.

 14. leo casino zegt op

  Ook in nederland raken de thais in de moeilijkheden door het lenen bij loansharks en door gokken in het casino en onderling rummy te spelen om flinke bedragen.Ze hebben echt sessies waarbij ze 48 uur niet slapen en aan 1 stuk rummy spelen.Een kennisje van mij verloor in zo.n sessie dit weekend 800 euro. Ze laten zich dikwijls uitschrijven in het casino voor 1 of 2 jaar of vragen een bezoekberking aan waarbij ze maar 1 of 2 of meerdere keren toegang hebben tot een vestiging van H.C. Dikwijls omzeilen ze dit door op een geleende toegangskaart van hun zus of vriendin op een druk tijdstip als de controle iets minder is toch naar binnen te gaan. Het is trouwens zo dat de thais bij een eventueel entreeverbod dikwijls al snel in een gokhal zitten. Op de 1ste dag van de nieuwe maand barst het dan ook van de dames die dan weer met hun verdiende euros flink tekeer gaan en als het mis gaat weer onderling lenen pinnen of geld laten komen met een taxi (loansharks). Ook onderling berekenen ze een flinke rente die echter zakt als degene die leent bathjes goud als onderpand geeft (schering en inslag), Ze zijn in het casino altijd vol goede moed over het eindresultaat van de dag die gaat komen, en je kan ze geen groter plezier doen dan hun veel succes toe te wensen CHOK DEE KAP.
  Leo casino


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website