Pixel Homunculus STOCK / Shutterstock.com

Elke 1ste en 16e van de maand zitten 19 miljoen Thais gespannen voor de televisie. Lacht het geluk hun eindelijk toe? Op die twee dagen vindt de trekking plaats van de staatsloterij, maar die 19 miljoen hebben geen staatsloten gekocht. Zij hebben op een eindcijfer ingezet bij een huay tai din, een ondergronds loterijkantoor.

Die ondergrondse loterijen zouden volgens een onderzoek uit 2003 een winst maken van 92 miljard baht per jaar. Mevrouw T. runt zo’n kantoortje al 14 jaar. Wat heet kantoortje? Een vaste ruimte heeft ze niet. Haar 20 agenten faxen de inzetten door naar haar fax, die ze op haar mobiele telefoon kan aansluiten. Op deze manier kan ze gemakkelijk uit de handen van de politie blijven.

Vaste klanten hebben een streepje voor

Elke 14 dagen maakt ze een omzet van 4 miljoen baht. De zwaarste gokker, een fabriekseigenaar, zet telkens 400.000 tot 500.000 baht in, de kleinste gokker 20 baht. Vaste klanten hebben een streepje voor. Wie regelmatig grote inzetten doet, krijgt 30 procent korting. Betaling in termijnen is mogelijk en ze verleent soms krediet.

Goldquest / Shutterstock.com

Inzetten op populaire cijfers sluist ze vaak door naar een groter gokhuis vanwege het risico. Soms wordt op een cijfer een limiet gezet, in het Thais een un. Dat is wel zo verstandig want een kennis van mevrouw T., die het grootste gokkantoor in het Zuiden had met een omzet van 40 miljoen baht, ging de mist in toen de gehele provincie op hetzelfde cijfer inzette en de jackpot erop viel.

Mevrouw T. is niet bang voor de online loterij

Om een eind te maken aan de illegale loterijen heeft de regering een oud plan van stal gehaald, gelanceerd tijdens de regering Thaksin: een online loterij waarbij op 2 of 3 cijfers kan worden ingezet. Die gaat volgend jaar draaien. De apparaten waarop de cijfers kunnen worden ingetoetst met daaraan gekoppeld een printertje zijn er al.

Mevrouw T. is niet bang voor de concurrentie. ‘Bij die loterij wordt de jackpot gedeeld. Dat betekent dat populaire cijfers een lage prijs opleveren.’ Bij haar is dat niet het geval; wie bijvoorbeeld 1 baht inzet op 3 cijfers beurt 500 baht en 450 baht wanneer via een agent is ingezet. Bovendien, zegt ze, gokken haar klanten graag bij haar, die lopen niet zo gemakkelijk weg.

De lotto is populair op versmarkten

Behalve de illegale gokkantoren (het artikel noemt geen aantal) zijn er ook nog de straat lotto’s. Populair op versmarkten is huay ping pong. Uit een zak met 10 genummerde pingpongballetjes trekken drie kooplui elk een balletje. Gokken is mogelijk op 1, 2 of 3 cijfers en de volgorde. Soms wordt ermee geknoeid, dan zijn de te trekken balletjes herkenbaar omdat ze warm of koud zijn gemaakt.

KAMONWAN SIRIWAN / Shutterstock.com

Ook populair op versmarkten is yee kee met 12 pingpongballetjes, maar nu wordt er 1 getrokken. Elk uur vindt een trekking plaats terwijl de andere lotto alleen aan het eind van de marktdag wordt gespeeld.

Huay hoon (stock market lotto) maakt gebruik van de cijfers van een aandelenbeurs bij sluiting. Dat kan de Thaise SET index zijn, maar ook de Nikkei, Dow Jones of een index van Europese beurzen. Er zijn tal van manieren om in te zetten: op 2 of 3 cijfers, hoge of lage cijfers, even of oneven enzovoort. De lotto wordt ook wel online gespeeld. Voordeel van deze lotto is dat er geen pingpongballetjes zijn om mee te knoeien.

(Bron: Bangkok Post)

1 reactie op “Legaal of illegaal: er kan volop gegokt worden in Thailand”

  1. henk zegt op

    Je kunt bij de normale Thaise staatsloterij toch al gokken op het eindcijfer?
    Ik koop altijd loten die eindigen op mijn kamernummer in verschillende hotels tijdens mijn verblijf in TH.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website