Thailand heeft succes geboekt in de strijd tegen hiv/aids, onder meer door een succesvolle behandeling van besmette moeders en door het ontwikkelen van goedkope aidsremmers. Delegaties uit ontwikkelingslanden komen nu op bezoek om te worden getraind.

De provincie Chiang Rai in het noorden van Thailand, bekend om zijn groene heuvels en exotische gemeenschappen, trekt niet alleen toeristen aan, maar ook artsen uit verschillende ontwikkelingslanden. In het Chiang Rai Prachanukroh-ziekenhuis leren zij hoe Thaise artsen de verspreiding van het hiv-virus onder baby’s hebben aangepakt.

Al in 1997 werd dit ziekenhuis uitgekozen als centrum van onderzoek naar de overdracht van HIV van moeder op kind. “Het was een logische keuze om hier te beginnen”, zegt dokter Rawiwan Hansudewechakul, “want we zaten midden in een gebied dat in de beginfase van HIV al zwaar getroffen was. Er waren elke dag begrafenissen.”

Goedkope aidsremmers

Vanaf 2000 begonnen er ook artsen uit het buitenland te komen. Ze kwamen niet alleen voor het onderzoek in Chiang Rai, maar ook voor andere onderdelen van het Thaise beleid: een campagne voor honderd procent condoomgebruik en de ontwikkeling van goedkope aidsremmers.

Volgens Surasak Thanisawanyangkoon, hoofd internationale samenwerking op het ministerie van Volksgezondheid, is samenwerking een prioriteit van zijn regering. “Behandeling en zorg voor moeders en kinderen is daarbij een kernpunt. Maar er worden ook Thaise artsen uitgezonden naar andere landen om daar te helpen met een goed monitorsysteem.”

Eén van de sleutelfiguren is dokter Krisana Kraisintu, die het onderzoek leidde naar een goedkoop antiretroviraal (ARV-)medicijn, om de dure medicijnencocktail te vervangen. Sinds 2002 werkt ze in Afrika om te helpen de aidsremmers lokaal te produceren en te verspreiden.

In de afgelopen 25 jaar zijn 1,1 miljoen Thai besmet geraakt met het hiv-virus en meer dan een kwart van hen is overleden aan aids. Maar terwijl er in 1991 nog 143.000 nieuwe gevallen bijkwamen, waren dat er in 2003 nog maar 19.000. De overdracht van moeder op baby is afgenomen van veertien procent in de jaren negentig tot nog maar twee procent in sommige regio’s.

Bron: IPS

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website