Een katoey: vlees noch vis!

Door Gringo
Geplaatst in Maatschappij
Tags: , , ,
6 september 2012
Baramee

Katoeys of ladyboys komen nogal eens negatief in het nieuws en – laten we eerlijk zijn – ook op dit blog komen zij er niet altijd gunstig uit. Oh, ik doe er zelf ook wel aan mee, hoor, grappen en grollen maken over die personen, maar ik erken ook wel, dat ik hun aard van doen en denken niet begrijp.

In de Bangkok Post stond recent een interview met een katoey-student en ik vond dat een goed artikel. Niet, dat ik alles nu wel begrijp, maar ik heb er wel wat meer begrip voor gekregen. Ik heb het daarom graag voor thailandblog (soms wat vrij) vertaald. De titel van dit verhaal komt dan ook van de Bangkok Post:

“Het is de tijd van afstuderen en diplomauitreikingen en bij die ceremonie, die plaatsvond op de Thammasat Universiteit waren alle ogen gericht op het optreden van Baramee Phanich. Deze mannelijke student sociale wetenschappen haalde de krantenkoppen door vooraf officiëel toestemming aan de universiteit te vragen om bij de ceremonie in vrouwelijke kleding gekleed te gaan. Zij/hij weigerde als man te verschijnen om daarmee de genderproblematiek te omzeilen.

Baramee, beter bekend onder haar bijnaam Denjan, is uitgegroeid tot een media-sensatie en is al op meerdere nieuwsshows op de televisie verschenen. Haar zaak is echter meer dan een aan de oppervlak ogenschijnlijke sensatiezucht: haar thesis waarop zij/hij afstudeerde ging over “cross-dressing” en de houding van de gemeenschap ten opzichte van dit fenomeen. Haar beslissing om zelfs een medisch attest te gebruiken om haar verzoek aan de universiteit te ondersteunen leidde tot nogal wat weerstand en protesten van sommige LGBT voorstanders.

Aan de vooravond van haar grote dag praten we met Baramee, waarschijnlijk de meest gefotografeerde afgestudeerde van het jaar.

Is je leven veel veranderd sinds het verhaal bekend werd?
Ik ben nu goed bekend in het wereldje van academici. De scriptie heb ik geschreven is controversioneel geworden en heeft veel discussie onder geleerden veroorzaakt. Enkele mensen van mijn werk hebben mij wel herkend van televisie-optredens, maar op dat gebied is er niet veel veranderd. De enige belangrijke verandering is, dat ik nu als een luidspreker wordt gezien, die mijn gedachten en standpunten vertolkt. Ik ben geïnterviewd door veel kranten en tijdschriften en dat heeft de mogelijkheid gegeven om mijn idealen uit te dragen.

Waarom heb je er voor gekozen een scriptie te schrijven over de kleding van transgenders bij het afstuderen?
Ik wilde iets maken, dat werkelijk gebruikt kon worden en niet alleen een scriptie maken, die ergens in een boekenkast zou verdwijnen. Mijn professoren en adviseur hebben mij aangemoedigd om dit onderwerp uit te diepen. Ik heb ook het geluk aan de Thammasat te hebben gestudeerd, de belangrijkste universiteit in Thailand voor studenten in de rechten en de rechten van studenten.

Vertel ons wat meer over de inhoud van je scriptie.
Ik heb voor mijn scriptie enkele belangrijke mensen geïnterviewd, onder meer Nok Yollade (de eerste transseksueel, die vrouwelijke kleding droeg tijdens het afstuderen), enkele professoren in de sociologie, mijn psychiater en de vice-rector studentenzaken van de Thammasat Universiteit. Sommige onderwerpen, die ik aansnijdt zijn de basis van vrijheid en rechten, theorieën over symbolen in de samenleving en de verschillende soorten identiteiten in verschillende geslachten.

Hoe ga je om met negatieve opmerkingen en mensen, die het niet met je eens zijn?
Het is onmogelijk, dat iedereen het met mij eens is. Er zijn miljoenen mensen met miljoenen gedachten. Dat geeft kleur aan het leven of anders zou de wereld maar een saaie bedoening zijn.

Maar ik weiger het om slachtoffer te zijn van een “psychologische” oorlog. Sommige dames kunnen zich afvragen, waarom een katoey zo nodig in vrouwelijke kleding gekleed moet gaan. Is het echt het einde van de wereld om gewoon als man voor de dag te komen en je haar ook als man te laten knippen? Zij staan echter niet in mijn schoenen, zij weten niet hoe ik mij voel. Zoals ik al zei, er zijn miljoenen mensen en iedereen heeft zo zijn eigen overtuigingen.

Denk je, dat de mensen tegenwoordig meer open-minded zijn over dit probleem?
Als mensen niet van je houden, is dat hun volste recht en dat respecteer ik. Maar als mensen het niet begrijpen, voel ik het als een plicht hen te helpen het te begrijpen. We kunnen elk probleem oplossen met redeneringen, niet door het vragen van sympathie. Ik ga niet smeken om medelijden, ik smeek alleen om mij de gelegenheid te geven het uit te leggen. Iedereen, die het maar horen wil, zal ik het probleem uitleggen.

Heb je altijd geweten, dat je een vrouw was?
Eerlijk gezegd, als er een remedie voor mij is om weer een echte man te zijn, zou ik er voor gaan. Maar ik kan niet kiezen, want mijn geest is altijd zo geweest. Het komt ook niet door mijn opvoeding, want mijn moeder zag als bepaalde tekens toen ik nog een peuter was. Ik ben opgevoed als een jongen, zelfs nog wel wat streng, want mijn vader zat in het leger, maar mijn geest is altijd vrouwelijk geweest.

Het feit, dat je monnik wilt worden, is omstreden.
De enige reden is, dat ik monnik wil worden voor de mensen, die ik liefheb. Mijn ouders vinden het niet nodig, die zeggen wees maar een goed mens, dat is voldoende. Het is echter een onvermijdelijke gedachte in ons geloof, dat ouders naar de hemel gaan als zij een zoon hebben, die monnik is. Mijn oma, waar ik heel veel van houdt, is religieus en zou mij graag als monnik zien. Maar als ik kon kiezen, zou ik een “buad chee” (een non) willen worden.

Wanneer heb je de naam Denjan aangenomen?
Mijn vrienden noemen mij zo na de uitzending van het televisiedrama Dok Som Tong See. Zij noemen mij ook wel Denapa. Bij mijn geboorte kreeg ik de bijnaam Den, ik heb die naam nooit veranderd, want ik wil helemaal niet verbergen wie ik ben. De naam, die ik op Facebook gebruik is Baramee Phanich met Denjan tussen haakjes. Iedereen, die mij als vriend toevoegt, weet, dat ik geen echte vrouw ben en als ze het niet weten, vertel ik het alsnog. Ik zou wel plastische chirurgie op mijn gezicht kunnen laten doen, maar daar houd ik niet van, je ziet direct, dat het nep is. Ik ben trots op wat mijn ouders mij hebben gegeven en ik ga dat niet veranderen.

Hoe zie je jouw eigen toekomst?
De toekomst zal het leren. Ik zou graag aan de slag gaan voor mijn idealen en ik droom er ook wel van om model te worden. Ik wil een gezin onderhouden voor een goed en gelukkig leven. Mijn geluk is ook voor mijn ouders en grootmoeder te kunnen zorgen, zoals zij voor mij gedaan hebben. Ik denk, dat het onze plicht is om voor onze ouders te zorgen en iets goeds te doen voor de samenleving”.

29 reacties op “Een katoey: vlees noch vis!”

 1. Katoey’s kleuren het straatbeeld van Thailand. Verder is het een uiting van de tolerantie die er heerst. Ik heb er geen problemen mee. Op Phuket was het leuk om geintjes met ze te maken. Alleen op Koh Samui waren ze nog wel eens opdringerig wanneer je ’s nachts terugliep naar je hotel. Gewoon vriendelijk blijven en doorlopen dan haken ze wel af. Dat waren kathoey’s op zoek naar klanten.
  Er is natuurlijk ook een grote groep die gewoon normaal functioneren in de Thaise maatschappij. Het beeld wat farang van Kathoey’s heeft is vaak gebaseerd op de uitgaansgebieden. Maar dat is een minderheid en niet representatief voor de ‘normale’ kathoey’s.

 2. Jan Nagelhout zegt op

  Het komt natuurlijk ook een beetje, denk ik, omdat de Thaise man van nature een androgeen type is. Je moet er toch niet aan denken als al die dikke farangs hier morgen aan begonnen 🙂
  Ooit waren we in Vietnam, waar we een westerse trav tegen, wel 2 meter lang. En die arme drommel zweette zich kapot onder al die kleding en make-up.
  Toch denk ik dan, als je zo bent, petje af, en respect, wat mij betreft…..

 3. Roelof Jan zegt op

  Beste gringo, In Nederland is momenteel een beststeller waarvan de titel is : “Wij zijn ons brein”/ “van baarmoeder tot Alzheimer” van Dick Swaab . Ja de man die ook ontdekte dat homo’s een andere hypothalamus hebben. Lees het eens ! Misschien dat u homo’s ook niet begrijpt of bi etc etc. Men wordt zo geboren; niets meer en niets minder! Het is in ieder geval geen keuze! Het ontstaat al vroeg in de baarmoeder. Maar zoals hij schrijft: “het is simpeler om de loop van rivieren te veranderen en bergen te verplaatsen ; het is onmogelijk het karakter van iemand te veranderen. In ieder sexuele geaardheid zijn mensen die daar geld mee verdienen (bv prostitutie) of in uiterste te gaan, maar dat is niet de doorsnee van die geaardheid . Daarom verdient men het om met respect behandeld te worden ongeacht hun geaardheid. Het is immers nooit hun keuze geweest. Hopelijk heb ik iets bereikt. Lees anders het boek eens. Het maakt heel veel duidelijk over ons (iedereen bedoel ik hiermee ; niet een bepaalde groep ). En nee ik krijg er geen provisie van de verkoop !!

  • @ Roelof Jan, ik heb het genoemde boek van Swaab in mijn bezit en gelezen. Homofilie is een geaardheid en geen keuze dat klopt. Je wordt dus zo geboren. Maar jouw vlieger gaat niet op voor als het om kathoey’s gaat, dat zijn namelijk niet per definitie homo’s. Lees dit artikel maar eens: https://www.thailandblog.nl/maatschappij/kathoey-niet-woord-te-vangen/

   • Nog even een quote uit dat artikel:
    De gayscene en het circuit van de kathoey overlappen elkaar niet, niet in Bangkok en niet in Amsterdam. Ook in het westen noemt slechts een klein deel van de travestieten zich homo. Ook de Thaise kathoey schaart zichzelf niet onder de homo’s. `Oh no, not gay. Certainly not.’ Verontwaardigde reacties als deze noteerde Ten Brummelhuis uit de mond van een van de vele kathoeys die hij voor zijn onderzoek sprak. De kathoey mengen zich liever in de kringen van de hetero’s. Ze vallen op heterokerels, soms zelfs regelrechte macho’s. De partner van een kathoey kan niet mannelijk genoeg zijn. Hoe mannelijker de partner, hoe vrouwelijker de kathoey zich voelt.

   • Kees zegt op

    @Khun Peter – Maar het is onlogisch om te beweren dat het kathoey om die reden alleen niet vanaf de geboorte in de genen kan zitten – het sluit het zeker niet uit en is zelfs uiterst aannemelijk. Mag ik misschien ook even de katoey uit bovenstaand artikel quoten: ‘aar ik kan niet kiezen, want mijn geest is altijd zo geweest’ Volgens mij zegt Roelof Jan niet meer en niet minder.

 4. Hans Vliege zegt op

  Ik noem dit verhaal op Thailandblog een eerste aanzet tot het emancipatieproces van de ladyboy’s en Barame. Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is luidt een bekend spreekwoord. Voor velen is het echter makkelijk om deze grote groep van MENSEN te verafschuwen, ze als niet normaal te bestempelen en te bespotten. Laat ik het even helder stellen, ik ben een man die alleen van de vrouw als mens houden kan, maar heb wel veel respect voor andere vormen van houden van. Heb een hele mooie dochter en een leuke zoon, mijn zoon is getrouwd met ……….. een man, maar ik ben dolgelukkig met hem en de wijze waarop hij zijn leven vorm en inhoud geeft. Ook ik wist al op zeer jeugdige leeftijd, zo rond zijn 5e jaar dat hij naar alle waarschijnlijkheid meer van mannen dan van vrouwen zou gaan houden. Heb dat, ook mijn toenmalige vrouw altijd onder ogen gezien en gerespecteerd.
  Leven en laten leven, wordt vaak gezegd, maar laten we dat dan ook eens doen, maken we het voor de bi, de homo en de ladyboy’s of katoy ook een stuk prettiger.

 5. lexphuket zegt op

  Het stoort mij een beetje, dat er geschreven wordt: hij/zij. Voor zover bekend is het een aangeboren “probleem”, dus moet je het net zo behandelen als andere lichamelijke (of geestelijke) problemen.Zij voelen zich vrouw, dus behandel ze ook als zodanig. Het is een erkenning van hun persoonlijkheid.

  Vroeger plaagden we kleine jongetjes door ze “zusje” te noemen. Ze werden daar meestal erg kwaad om. Moweten we bij deze dames niet doen

 6. chaliow zegt op

  Een prachtig en sympathiek beeld van een katoey wordt geschetst in de vier spannende thrillers van John Burdett (bij Asia Books verkrijgbaar). De assistent van de rechercheur en hoofdpersoon, Sonchai Jitpleecheep, is een katoey, Lek genaamd. Hij balanceert steeds op de rand van de uiteindelijke operatie. Zeer de moeite waard om te lezen.

 7. Roelof Jan zegt op

  Beste mensen ; waar staat dat ik kathoey’s homo’s noem. Ik heb homo’s als voorbeeld gebruikt als geaardheid ; als vergelijking dus ;net zoals hetero’s ; pedofielen en dus ook kathoey’s . Ik heb het stuk meerdere malen herlezen en ik kan het niet vinden . Ik heb het in ieder geval nooit zo bedoelt .

  • @ Roelof Jan, kennelijk valt het kwartje niet. Kathoey is geen geaardheid. Je wordt niet geboren als Kathoey. Dus die stelling gaat niet op.

   • lexphuket zegt op

    Ik ben weliswaargeen (humaan) anatoom of gynaecoloog of geneticus, maar voor zover mij bekend is de feitelijke oorzaak nog niet bekend. Wel wordt algemeen aangenomen, dat het berust op een aangeboren anomalie in de hersenen. Ik ga derhalve voorlopig uit van de aanname, dat het wel aangeboren is

   • Kees zegt op

    @Khun Peter – Dat kathoey zijn geen geaardheid is betekent niet per definitie dat het kathoey zijn niet aangeboren kan zijn. Net zoals homo zijn in de genen zit is het in ieder geval zeer waarschijnlijk en ook aannemelijk dat het ‘zich vrouw voelen in een mannenlichaam’ vanaf de geboorte af aan ook in de genen zit. Niemand besluit op een goede dag uit het niets ineens vrouw te worden, zeker niet als je je realiseert hoeveel hindernissen het met zich meebrengt. Het homo zijn werd slechts als voorbeeld gesteld voor een gevoel/levensstijl die aangeboren is…Roelof Jan heeft nergens beweerd dat alle kathoeys homo’s zijn.

 8. Roelof Jan zegt op

  En vergeet niet de film The Beautifull Boxer ; naar een waar gebeurd verhaal .

 9. Roelof Jan zegt op

  Daar verschillen we dan van mening . Ik blijf echter bij mijn standpunt op basis van onderzoek van hoogleraren van de medische faculteit . Zij blijven – net als ik – bij dit standpunt wat overigens zeer wel te verdedigen valt . Het is zeker geen keuze die men maakt . Om verdere discussie te voorkomen is dit dan ook het laatste wat ik er over zeg .

  • @ Roelof Jan, geef dan een bron waar ik kan lezen dat hoogleraren van de medische faculteit hebben geschreven dat kathoey zijn, een geaardheid is. Daar zou ik je zeer dankbaar voor zijn omdat ik graag wat bijleer.

   • Kees zegt op

    Komt ie: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/746731/2003/10/20/Studie-seksuele-identiteit-aangeboren.dhtml

    Dat er gesteld wordt dat homoseksualiteit EN transseksualiteit (volgens mij kunnen we het kathoey zijn toch echt onder transseksualiteit scharen) allebei in de genen zit betekent niet dat alle transeksuelen automatisch homo’s zijn natuurlijk.

    • “Dat er gesteld wordt dat homoseksualiteit EN transseksualiteit (volgens mij kunnen we het kathoey zijn toch echt onder transseksualiteit scharen) allebei in de genen zit betekent niet dat alle transeksuelen automatisch homo’s zijn natuurlijk.”

     Ja, je bevestigd het probleem van velen over dit onderwerp. Jij wilt net zoals anderen kathoey’s in een hokje plaatsen. Een kathoey is niet per definitie transseksueel. Er zijn in Thailand vele tussenvormen. Er zijn genoeg kathoey die bewust geen sekse operatie willen, wel voor borsten kiezen, maar de slurf willen houden. Tja…

     Dus jouw bron kan de prullenbak in 😉 Lees het stuk van Brummelhuis maar eens. Die man is Thailandkenner en antropoloog. Een echte deskundige dus.

     • Kees zegt op

      OK jij je zin, dan zijn ze voor 50% transseksueel. De discussie gaat er om of ze met die gevoelens geboren zijn of niet, en jij lijkt dat tegen beter weten in te willen ontkennen. Ik ga hierbij af op de echte experts, katoeys, die zonder uitzondering stellen dat ze altijd deze gevoelens gehad hebben. Met of zonder slurf.

      • Het enige wat ik probeer duidelijk te maken is. Zie een kathoey niet per definitie als een homoseksueel of als een transseksueel. Dat is onjuist.
       Maar wat doet dat er ook toe. Het zijn gewoon mensen zoals jij en ik.

       • Kees zegt op

        Daarin zijn we het helemaal met elkaar eens, en Roelof Jan ook volgens mij.

    • Hans van den Pitak zegt op

     Google eens: Louis Gooren. Onze eigen professor van de VU en thans woonachtig in Chiang Mai, die als een van de grootste deskundigen te wereld geldt als het gaat overtransgender.

 10. Hans Vliege zegt op

  Roelof Jan,
  Ik heb wel een mening en wel de volgende:
  Als jij verwijst naar een onderzoek ” van de medische faculteit ” moet je wel man en paard noemen en niet alleen ongenuanceerd besluiten zonder een echt antwoord gegevn te hebben met ” en dit het laatse wat ik er over zeg. Volgens mij ben je een grote zwamneus die graag in de discussie betrokken wil worden maar geen feiten leveren kan.

 11. Gerrit van den Hurk zegt op

  Ik heb grote bewondering voor deze mensen.
  Dat is ook de reden dat ik zo van Thailand houd.
  Deze vorm van tolerantie kennen we in Nederland niet meer, en wordt alleen maar slechter.
  Gewoon ieder in zijn waarde laten. Als het in Nederland ook zo was als in Thailand, zou er veel minder agressie zijn. Knap ook dat iemand zo door het leven durft te gaan Capeau!!!!

 12. Willem van Doorn zegt op

  Het is mij onbegrijpelijk -en een significant staaltje van psychologisch denken- dat mensen zo’n probleem maken van elkaars geaardheid, voorkeuren waar ze geen mens kwaad mee doen, en uitingen daarvan waarvoor hetzelfde geldt. Onbegrijpelijk weliswaar, nochtans vaak waargenomen. De afwijking van het gemiddelde zit vrijwel iedereen dwars die zelf -volgens hemzelf- binnen de gemiddelde afwijking van het gemiddelde valt. De mens hij heeft het niet met zijn evolutie getroffen. Hij moest maar eens op zoek naar een ander, een meer logisch denkend brein.

 13. cor verhoef zegt op

  Thailand heeft meer van deze kritisch denkende studenten nodig. Ze wilde een thesis schrijven die niet in de boekenkasten verdwijnt om vervolgens nooit meer gelezen te worden. Een verschil maken. Staand applaus mijnerzijds voor deze dame.

 14. thaitanicc zegt op

  Ik denk dat het zoveel ophef heeft gecreerd in Thailand omdat Thammasat een van de twee academische oer-instituten is, naast Chulalongkorn. Verder kan ik ook niets anders dan lof voor deze klaarblijkelijk intelligente dame hebben, ik hoop dat ze een leuke kerel vindt…

 15. jogchum zegt op

  Moderator: Deze uitlating is niet geplaatst. Discriminerend.

 16. Willem van Doorn zegt op

  Transseksualiteit heeft zondermeer niets te maken met het geslacht van de mensen tot wie men zich aangetrokken voelt, maar alleen maar alles met de eigen geslachtsidentiteit. Het is zuiver een kwestie van zo-geboren-worden. Noch opvoeding, noch cultuur maken iemand tot een transseksueel, of -indien als transsexueel geboren- tot iemand die niet (meer) van geslacht wil veranderen. Het is wat anders hoe binnen een cultuur wordt omgegaan met dit verschijnsel.
  Binnen een cultuur kan zowel de homosexualiteit verfoeid worden als de wens om tot het andere geslacht te behoren (de transseksualiteit). Expats met een geestelijke bagage die nog is blijven steken in de 50-er jaren -en die niet behept zijn met ‘afwijkingen’- kijken in Thailand vreemd op.
  Ja, en ook de ‘afwijking’ die homosexualiteit heet is aangeboren, maar zelf tot het andere geslacht te willen behoren (’trans’ te zijn), en van de partner te wensen dat die tot hetzelfde geslacht behoort (‘homo’ is) zijn echt twee verschillende ‘afwijkingen’. En het zijn geen ‘afwijkingen’ waarmee men ouder wordend vanzelf in een grijs gebied terecht komt. Dat is alleen maar met weer een andere afwijking (waar ook niets verfoeilijks aan is) het geval: met rood haar.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website