– herplaatst artikel van 17 november 2010 –

Thailand is een prachtig land om te wonen of als toerist naar toe te gaan. Toch zijn er links en rechts wel een paar kanttekeningen. Een voorbeeld daarvan is het gehate dubbele prijzen systeem. Een veel besproken en controversieel onderwerp bij toeristen, expats en pensionado’s.

Het is in Thailand de normaalste gang van zaken dat jij als farang (buitenlander) meer moet betalen dan de locals. Mocht je denken dat dit bedacht is door hebberige winkeliers, nee dat is niet het geval. Het geldt namelijk ook voor de dierentuin, pretpark, nationaal park en bioscoop om maar eens wat te noemen. Soms staat het zelf pontificaal op een bord bij de kassa. Een prijs voor de Thai en de (dubbele) prijs voor ‘foreigners’.

Jij bent rijk

Eigenlijk betaal je als buitenlander per definitie meer, behalve bij de shoppingmalls met vastgestelde prijzen. Wanneer het op afdingen aankomt, zal je ook altijd meer dan een Thai betalen. Waarom? Omdat in de ogen van een Thai iedere farang rijk is. Het zal je veel moeite kosten om Thai te overtuigen dat deze regel niet altijd opgaat.

Het hanteren van het zogenaamde twee prijzen systeem, heeft een vervelende bijwerking. Wanneer de overheid gelegaliseerd de portemonnee van buitenlanders wat lichter mag maken, dan mag de winkelier en de straatverkoper dat ook. Zo ontstaat er een mentaliteit van, ‘laat de farang maar betalen’ hij of zij heeft toch geld zat. Een Thai heeft daar geen morele bezwaren tegen want volgens de Boeddhistische leer, moet je jouw rijkdom met andere delen om een goed mens te zijn (of te worden).

Helpen geld uitgeven

De Thaise overheid verdedigt het twee prijzen systeem door te zeggen dat buitenlanders toch al naar Thailand komen om geld uit te geven en ze buitenlanders daarom helpen (dit is geen grap).
Je kunt zeggen, waar maak je jezelf druk om? Want wij hebben natuurlijk meer geld dan de meeste Thai. Het gaat daarbij ook nog eens om kleine bedragen. Maar de bezwaren zitten in het feit dat er steeds meer maatregelen komen om de farang te plukken. Zoals het rekenen van kosten bij het geld pinnen.

Thailand te duur?

De toeristische aantrekkingskracht van Thailand zit voor een deel in het lage prijspeil. Voor veel toeristen is dat toch een factor die meeweegt om voor Thailand als bestemming te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan backpackers die van een beperkt budget moeten rondkomen. Nog een voorbeeld. Wanneer er minder toeristen komen gaan Thaise ondernemers dit compenseren door de prijzen te verhogen. Voor ons onlogisch, maar niet voor de Thai.

Thailand verliest steeds meer westerse toeristen aan de buurlanden. De Aziaten blijven nog wel komen, maar het aantal westerse toeristen wordt minder. Thailand voelt de hete adem van landen als Cambodja en Vietnam in de nek. Het gehate dubbele prijzen systeem maakt dat er niet beter op.

Daarom denk ik dat het in stand houden van dit systeem, meer kost dan het oplevert. Omdat de Thai meestal niet ver vooruit denken zullen zij daar niet mee zitten, toeristen en expats denken daar anders over.

Maken we hier een probleem van omdat Nederlanders gierig zijn? Dat denk ik niet. We willen gewoon niet te veel betalen. Toch een nuance verschil.


» Laat een reactie achter


60 reacties op “Een Farang? Dubbel betalen graag…”

 1. Michiel zegt op

  Mogen ze ook wel wat aan de hooge bath koers doen. De laatste weken ben ik elke x meer
  als € 253,00 kwijt als ik 10000 thb opneem bij de ATM.

  Toch een verschil met vorig jaar nov 2009 toen was je € 207,00 kwijt.

  Voor die 46 € kun je hier toch een nacht in een prima hotel zitten. Of 4 x uit eten en dan geen padthai maar steak op bord. (Ik houd het overigens wel bij thai eten ben niet voor niks
  hier, biefstuk heb ik thuis ook).

  Gr,

  Michiel

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • ThailandGanger zegt op

   Thuis weet je wel waar die biefstuk vandaan komt en of die koe gezond was…..

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: -4 (obv 4 stemmen)
  • Peter zegt op

   Dit heeft te maken met de Instabiliteit van de EURO en niet met de Bath.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +4 (obv 6 stemmen)
  • Pim zegt op

   Michel .
   Begin dan eerst eens met 20.000 .- Thb uit de A lways T ake M oney te halen ,op die manier hou je alweer 150.- Thb in je zak .
   Daar kan je dan toch weer 6 grote flessen Cola voor kopen .

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
  • Fillip zegt op

   Ik denk dat het wel mee valt met het weg blijven van de westerse toeristen in Thailand.
   Zelf merk ik weinig van het dubbele systeem.
   De service en kwaliteit van hotels-restaurants is nog steeds zeer hoog en zal denk ik ook wel zo blijven.
   Net terug gekomen uit Vietnam. Dit land is absoluut geen concurentie voor thailand!!!!!
   Verschrikkelijke mensen, je wordt belazard waar je bij staat. Van de Taxi tot in de 5 sterren hotels. Het eten is matig tot redelijk goed. Daar is nog een lange weg te gaan.
   Juist hier kreeg ik het gevoel: ”ikke ben gekekele toeristie…. pluk mij maar geheel legaal kaal!”
   Naar Thailand blijf je komen. Landen als Vietnam, cambodja kom je 1-2 keer en daarna nooit weer,

   Fijne dag mensen.
   Flip

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 5 stemmen)
   • Ferdinand zegt op

    Uit allerlei artikelen had ik juist begrepen dat Thaialnd de het adem van een land als Vietnam goed voelt. Dat economie en toerisme in Vietnam sneller groeit adn in Thailand ? Niet zo ?

    De Amerikanen publiceren vaak jeel positieve verhalen over het nieuwe toeristische Vietnam.

    Kent men in Vietnam ook het systeem van 2 prijzen ?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. ThailandPattaya zegt op

  Het dubbele prijzen systeem vind ik een van de meest storende dingen als ik in Thailand ben, en met mij vele anderen als ik het zo lees en hoor. Zoals in het artikel ook al wordt aangegeven zit er weinig logica in en het werkt het alleen maar nadelig omdat vrijwel geen enkele niet-Thai voorstander van het systeem is.

  Ik heb het daar wel eens met Thai over en over het algemeen snappen ze niet dat farang zo tegen dat systeem zijn. Sterker nog, vaak hoor je dat farang beter worden behandeld dan Thai op veel plaatsen en dat het daarom terecht is dat farang meer betalen.

  Het dubbele prijzen systeem gebeurt op twee manieren zoals ik het heb begrepen, open en bloot zoals op foto bij het artikel maar ook enigszins “stiekem” met de farang prijs in het engels en de Thaise prijs alleen in het Thais. De “stiekeme” manier vind ik denk ik minder storend, wat niet weet wat niet deert zullen we maar zeggen. Bij Raja boxing stadium schijnen farang zelfs een veelvoud van de Thaise entreeprijs te betalen. Het kan dus lonen om iemand in de buurt te hebben die Thai kan lezen.

  Zelfs nu met de relatief dure Baht is Thailand nog steeds een land waar je met weinig geld veel kunt doen maar het wordt wel elk jaar minder en het is maar de vraag of de Thaise economie daar op tijd verandering in kan/wil brengen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Gringo zegt op

  Enkele jaren geleden kreeg een (Duitse) buurman hier in Pattaya bijna slaande ruzie met een bahtbus-chauffeur over het feit, dat hij als Farang 10 Baht moest betalen en een Thai slechts 5. De prijs is niet afhankelijk van de afstand en dus kun je voor pakweg 20 Eurocent een eind in de bus zitten waarvoor je in Nederland 3 of 4 strippen kwijt bent. Mijn buurman vond, dat hij dezelfde rechten moest hebben als een Thai.

  Ja, je betaalt als Farang soms (officieel) wat meer dan een Thai. Als je je daaraan ergert, bedenk dan eens het volgende:
  • Je bent met het vliegtuig naar Thailand gekomen en hebt daar een bedrag voor betaald, dat voor menig Thai bijna een jaarsalaris betekent (als ze al werk hebben tenminste). Het meisje van je dromen uit de Isaan komt met de bus voor een schijnbaar luttel bedrag, maar ze heeft er alle moeite voor moeten doen om dat geld bij elkaar te krijgen.
  • Je hebt een inkomen en ongeacht de hoogte daarvan, het is enkele tot vele malen hoger dan wat meer dan helft van de Thais te besteden heeft.
  • Je logeert in een comfortabel hotel voor een redelijke prijs en het meisje waar je mee uitgaat woont in een sobere kamer met tenminste 1 en vaak wel meerdere meisjes samen om de kosten te drukken.
  • Je gaat een avondje stappen en eet en slurpt zomaar een bedrag weg, dat dichtbij of zelfs meer dan een maandsalaris betekent voor het meisje, dat je gezelschap houdt.

  En gaan we nu moeilijk doen over die enkele keer (want hoevaak kom je in een natuurpark?), dat je wat meer entreegeld moet betalen dan een Thai?

  Ja maar, het gaat om het principe! Zo!
  Hebben wij in Nederland dan niet dat mooie principe, dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen? En geldt dat dan niet meer als we in Thailand zijn?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +10 (obv 26 stemmen)
  • Wat je schrijft klopt. Toch vindt ik er een verkeerd signaal van uit gaan. Het land is al verziekt door corruptie. Kinderen zien die bordjes ook en worden opgevoed met de gedachte dat iedere farang miljonair is en standaard maar meer moet betalen. Dat is tevens de oorzaak van veel relatieproblemen. Thai denken dat wij onbeperkt over geld kunnen beschikken.

   Voer dan een toeristenbelasting in en gebruik dat geld voor sociale projecten.

   Waar je aan voorbijgaat is dat er ook Nederlanders zijn die een jaar lang moeten sparen om naar Thailand te kunnen. Die werken soms in een fabriek en werken ook hard.
   Als je het door zou trekken zou je ook kunnen zeggen dat een farang expat dan maar twee keer zoveel voor elektriciteit moet betalen of voor de benzine voor zijn auto. Toch geld zat.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +9 (obv 21 stemmen)
   • Pim zegt op

    Khun Peter .
    Toen ik mijn huis betrok moest ik op mijn naam meer voor elektriciteit betalen .
    Nu staat het op naam van mijn vriendin en betaal veel minder .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  • ThailandGanger zegt op

   “Ja maar, het gaat om het principe! Zo!
   Hebben wij in Nederland dan niet dat mooie principe, dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen? En geldt dat dan niet meer als we in Thailand zijn?”

   Kom op zeg. In Want diezelfde sterkste schouders krijgen ook een hypotheek aftrek die vele malen hoger is dan de de zwakste schouders. Ze worden op allerlei anderen manieren weer “gecompenseerd” en hebben allerlei andere uitwijk mogelijkheden die de zwakste schouders niet hebben om de zaak te ontduiken zodat ze maar zo min mogelijk betalen.

   De backpacker die in Thailand rondloopt heeft toch ook niet veel te makken maar moet toch dubbel betalen.

   Ik deel je mening dat je niet moeilijk moet doen, maar het is zo krom als het maar kan om een toerist dubbel te laten betalen. Zolang Thailand zo’n goedkoop vakantieland is zal dat ook wel blijven bestaan en te handhaven zijn. Totdat de toeristen wegblijven.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: -2 (obv 4 stemmen)
  • Hansy zegt op

   Vergoeilijken, heet dat, wat je schrijft.

   Alles wat krom is, op een of andere manier recht praten.

   Je begrijpt het al, ik ben het volkomen met je oneens.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Frank zegt op

   Helemaal eens…
   En de attracties die opgezet zijn waarvoor jij 2x zoveel betaalt als een Thai zijn altijd nog 4x goedkoper dan in Nederland. Ga meer eens naar De Efteling of madame Tussaud of
   Artis, ik noem maar wat.
   Dan ook niet zeuren als je 150 bath voor een lopend buffet betaald….

   Zeur niet blijf gewoon lekker in Nederland dan weet je zeker dat je voor alles 4 x meer betaalt !

   Frank

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 10 stemmen)
   • ThailandPattaya zegt op

    Met als groot verschil dat hier IEDEREEN dezelfde prijs betaalt en dat bijvoorbeeld Japanse toeristen niet 3 keer zoveel betalen om de Efteling in te mogen. Zou de Efteling eens moeten proberen zeg, dan konden ze de volgende dag wel sluiten.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +6 (obv 8 stemmen)
 4. bkkhiernu zegt op

  in bioscopen heb ik het nog NOOIT aangetroffen
  Maar het gaat niet altijd om ”kline centbedragen” sinds bvb de nationale parken aangepaste prijzen hebben kan het wel tot 360 bt meer zijn=alweer 9 euries vandaag de dag. Met een familie van 4 dus al weer 36 eur.
  Daarnaast geeft dit systeem in musea etc de Thai de indruk, dat het dus gewoon en normaal is.
  In CHINA was dat ook in die gouden jaren van echt socialisme-maar dat is allemaal afgeschaft nu.
  Die songhthaews/”bahtturcks” in Pattaya is bekend-nooit anders geweest. Maar hier in de grote stad BKK kan je met de gewone stadsbus tot wel 30/40 km rijden voor 7 of 8 bt-of gratis (ja OOK voor farang!) als je de juiste bus eruit weet te halen. Op de gammele stoptreinen is het ook gratis voor Thai-en voor idereen die er Asean uitziet en Thai kan brabbalen (voor het ticket dat 0 bt kost), maar beslist niet voor farang-al is de prijs wel bijna gratis.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 5. Pim zegt op

  Door je Thaise rijbewijs te tonen betaal je dikwijls hetzelfde als 1 Thai .
  Doet de persoon achter de kassa dan niet probeer hem dan voor schut te zetten ,meest helpt dat wel .
  Bij 1 bezoek aan het paleis op de berg in Petchaburi laten ze je eerst 1 retour voor de kabelbaan betalen zonder dat je het weet .
  Eenmaal boven willen ze aan de kassa het volle fahlang bedrag voor de entree naar het paleis .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • ThailandGanger zegt op

   Dat is toch alleen maar slim. Sta je boven dan moet je ineens dubbel dokken. Die Thai lachen zich elke keer kapot. Humor hebben ze wel.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 6 stemmen)
 6. Robert zegt op

  Je kan hier op verschillende manieren tegenaan kijken. Het is gebruikelijk dat dezelfde producten/diensten tegen verschillende prijzen in verschillende markten worden weggezet. Het prijsverschil tussen bv merk jeans in de USA en Europa zit ‘m echt niet alleen in transport en duties. Globalisering heeft al vele prijsverschillen blootgelegd, en slimme ondernemers spelen hier op in. Nu heeft men in Thailand te maken met 2 verschillende markten binnen 1 geografisch gebied. Mooi staaltje marketing van de Thais denk ik dan.

  Aan de andere kant kun je stellen dat men een product/dienst aanbiedt, daar een marge op zet en die onafhankelijk van target groep tegen 1 prijs moet verkopen. Zit ook wat in.

  Zelf maak ik me niet zo druk om wat anderen betalen. Ik kijk gewoon of het de prijs waard is in mijn beleving. Net als met afdingen…als ik betaal wat het mij waard is, dan is het toch goed, en betaal ik toch nooit ‘teveel’?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 4 stemmen)
 7. Chang Noi zegt op

  Dubbel prijzen systeem is BS!
  Het gaat naamlijk niet om wie het meest geld heeft dat die het meest betaald (Thai die in BMW Z7 voor rijdt betaald ook gewoon Thai prijs). Nee ze draaien non-thai gewoon een poot uit. Net als bij het ATM gebruik. Ook gewoon diefstal.

  En dat vertel ik dan ook als ze denken dat ik dat ga betalen. Ik verwens ze dan ook (in het Thai) dat ze net zo behandeld mogen worden zoals ze mij behandelen en dat ze er voor in de hel mogen rotte. Mijn vrouw is daar niet zo blij mee natuurlijk.

  Het gaat er ook niet om dat het toch al zo goedkoop is hier, het is gewoon diefstal.
  Nong Nuch Park, treintje bij Doi Suthep, Tiffany Show, National Parks, sommige Song Theauw drivers en ja zelfs sommige tempels en natuurlijk Grand Palace. Allemaal dieven. o ja ook UnderWater World …. doch liet de kassiere aan mijn vrouw weten dat zij geen verschil ziet tussen mij en een Thai. De lieve schat.

  Nu praat ik wat Thai, heb een Thais rijbewijs en ik hou gewoon vol dat ik Thai ben. 9 van de 10 keer betaal ik dus gewoon de Thai prijs, maar zo niet dat haal ik het hele management erbij en in het begin beleefd maar als zij onbeleefd worden haal ik desnoods de politie erbij (want het is naamlijk natuurlijk wettelijk ook gewoon diefstal).

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 10 stemmen)
  • Ja, het gaat verder dan de discussie tussen arme Thai en rijke farang. Wat je zegt, de rijke Thai betalen ook minder.
   Je zou het zelfs een vorm van discriminatie kunnen noemen.

   Zoals ik al schreef is het een controversieel onderwerp, met veel meningsverschillen onder farang. De een zegt waar zeur je over en de andere ergert zich er dood aan.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 4 stemmen)
   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Het is een vorm van discriminatie, gebaseerd op huidskleur en herkomst. Als de prijs afhankelijk is van inkomen, zou ik daar vrede mee hebben. Nu mag een rijke Thaise vriend gratis naar binnen, terwijl Jan met de Pet uit Europa of Amerika dubbel moet dokken. Ik kan me niet onttrekken aan een onbehaaglijk gevoel, in tegenstelling tot mensen die zich nergens druk over maken…

    VN:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
  • kalebath zegt op

   je betaald dubbel want ik zag dat je naast de 150 bath ook nog eens 2 euro betaald in nederland voor het pinnen in thailand (ing) Heb van de dubbele prijzen nooit zoveel last laat mijn tilacje het allemaal regelen. En die heeft een hekel aan geld uitgeven

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 8. C van der brugge zegt op

  Op het trein-station bij ons in Surin hangt een bord met de mededeling ; korting voor bejaarden.Desgevraagd zei de lokettist:
  Dit geldt niet voor witte buitenlanders ,
  Farang dus

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 9. jac zegt op

  Ik kom al jaren in Thailand ………….Mensen pas je AAN, wij willen toch ook dat de buitemlanders zich aanpassen dan moeten we het zelf ook doen het zijn nou eenmaal de gewoontes in dat land, en gelijk hebben ze,ze proberen het gewoon en als je er in trapt ben je zelf toch DOM.

  Jac

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: -2 (obv 8 stemmen)
 10. Harry zegt op

  Heb altijd een copie van mn gele boekje bij me. Werkt uitstekend en zeg ook dat ik dus net als iedereen hier belasting betaal.. Heb tot nu toe nog altijd minder hoeven te betalen

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
 11. robert48 zegt op

  Het is natuurlijk waar dat een farang op sommige plaatsen meer betaalt en met je rijbewijs wilt het wel eens helpen.
  Heb een voorbeeld wat jaren terug een bezoek aan pattaya gedaan ik woon in de isaan huur een scooter en wil wat bezienswaardigheden zien dus op naar naklua naar de houten tempel Sanctuary of truth entree 500 baht ik schrok wel maarja wil het wel eens zien dus vraag ik en mijn vrouw ook 500 baht toen werd het me toch te gortig mijn vrouw is thaise en durven ze 500 baht voor mijn vrouw te vragen draai me om en zei koon kuu chai daai en ging weg.
  Zo zijn er veel voorbeelden maar voor mijn vrouw zo,n bedrag te vragen is schande ook mini siam zelfde voorbeeld ook intree verschil.
  Maar gelukkig hier in de isaan wat minder last van toerist (farang) plukken .

  Met vr. gr robert 48

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 3 stemmen)
 12. Danny zegt op

  May pen rai, farang mi stang mak mak.
  Ik vind het misselijkmakend en voel me daardoor gediscrimineerd.
  Heb het afgelopen vakantie een aantal keer meegemaakt en vind het niet kloppen.
  Het gaat me absoluut niet om het geld, maar het gaat om het principe.
  Al moet ik er ook bijzeggen dat Thailand niet het enige land is die meer vraagt van een toerist. Baal ervan, maar zal het land er zeker niet om mijden

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
 13. Ik ben ook al vaker rechts omkeer gegaan bij verschillende attracties.
  Niet voor het geld ,maar voor het gevoel van discriminatie,
  Voor de Thai maakt het niets uit, corruptie en discriminatie is voor een thai heel normaal.
  Weet je , waarom een een Thai niet bruiner wil worden ? ook een kwestie van discriminatie,
  Hoe bruiner/zwarter je bent, hoe lager je wordt aangezien op de sociale ladder.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 2 stemmen)
 14. ThailandPattaya zegt op

  Het blijft een moeilijk onderwerp zo blijkt ook weer uit de reacties. Een uitzondering daargelaten vindt iedereen dat het onrechtvaardig is, dat er gediscrimineerd wordt. En ja natuurlijk hebben we meer geld dan de gemiddelde Thaise arbeider maar dan nog vind ik het dubbele prijzen systeem niet kloppen. Het voorbeeld dat werd aangehaald dat rijke Thai ook de lagere prijs betalen vind ik erg goed.

  Ik vind het vergelijkbaar met wel of niet fooien geven. Als iemand goede service verleent vind ik het geen probleem om een fooi te geven. Maar als er slechte service wordt verleend en de werknemer gaat er vanuit dat de fooi toch wel komt dan geef ik geen fooi.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 15. Ferdinand zegt op

  Waar gebeurd. Enkele jaren terug mijn Thaise vrouw met Thais paspoort, maar kennelijk na enkele jaren Nederland met een accent, wordt bij 1000 mile stone park geweigerd op grond dat ze geen echte Thai zou zijn. Ze was ook te wit.
  Men ging aan de kassa zo ver dat ze een “test” moest doen door een stuk uit een Thaise folder voor te lezen. Uiteraard lukte dat, waarop kassiere zei, je kan nou wel een Thais paspoort hebben, thais spreken en lezen, maar voor mij ben je toch geen echte Thai. Uiteindelijk heeft ze het lage tarief betaald.
  Hoe denk je dat je je voor de kassa voelt.
  Dit is een van de meest storende dingen in Thailand.

  Bij Sala Keow Ku in Nongkhai al meegemaakt dat bij de kassa staat “Falang dubbele prijs” (weet het tarief niet meer). Falang betekend voor elke Thai “blanke buitenlander” Dat gaf dus problemen met onze zwarte Nederlandse vriend. Er werd bij de kassa openlijk overlegd en chef bijgehaald wat er nu met hem moest. Immers geen Falang. Hij mocht voor de Thaise prijs naar binnen, ik geloof 20 bath gespaard.
  Wat is dit voor een waanzin en discriminatie.

  Dat er in Thailand op elke hoek discriminatie schuilt werd wel bevestigd, toen we informatie bij de Vreemdelingendienst/Visadienst in Nongkhai vroegen, of het simpel was voor een Nederlander om een single entry om te zetten naar een multiple entry ivm een eendagsbezoek aan Laos.
  Tot onze stomme verbazing werd aan de telefoon gevraagd naar de huidskleur van die Nederlander, omdat er toch ook zo veel kleurlingen in NL wonen. Voor blanke Nederlanders over het algemeen geen probleem. Maar bij gekleurde Nederlanders werd strikter de hand gehouden aan een eenmaal afgegeven single entry visa, en mogelijk moest die kleurling dan eerst terug naar NL dus beter geen dagtochtje naar Vientiane.
  De betreffende ambtenaar aan de telefooon had geen enkele last van schaamtegevoel.

  En wat een onzin dat de falang rijker is en daarom maar meer moet betalen. Voor nivellering van ons inkomen is onze eigen belastingdienst verantwoordelijk. En inderdaad wat met die arme fabrieksarbeider en wat met die arme aow er.
  Is het normaal dat wij straks zeggen “Japanners betalen dubbel in Artis Amsterdam”.?

  Als kind dacht ik dat discriminatie tussen blank en zwart plaats vond. In Thailand heb ik geleerd dat discriminatie zich op elk nivo afspeelt, kleur, streek, nationaliteit, geld, sociale klasse etc. etc. Akelig gevoel

  Een toerist die Thailand 2 weken bezoekt zit mogelijk niet zo met het dual pricing systeem. Als je hier woont is het knap vervelend.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
  • chang noi zegt op

   Wat te denken van in Thailand geboren kinderen met een Thaise nationaliteit die met zijn falang vader of moeder naar een national park gaat?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 16. cor jansen zegt op

  denk maar niet dat het alleen in thailand zo is, ik ken landen in europa waar ze het zelfde doen,maar daar zie je het niet, ik denk dat het alleen komt door de frang zelf, alleen maar groot doen, huizen bouwen ,meisjes (vrouwen) veel geld geven, grote auto rijden,enz zorg dat de frang normaal doet, en niet tegen alkaar op bieden, zo zie ik het gr cor

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: -4 (obv 4 stemmen)
 17. Dirk de Noorman zegt op

  Achter de facade van het zonnige vakantieland gaat een racistische, geweldadige en onbetrouwbare samenleving schuil. Ieder die wat langer in L.O.S. verblijft zal dat niet ontgaan. Natuurlijk kun je alles ontkennen en afgeven op iemand die dat openlijk zegt, maar dat geeft weinig blijk van zuiver denken.

  Opportunisme is altijd een kenmerk van de Thai geweest. (denk aan hun houding in WO 2.)

  Farang blijven altijd 2e rangs burgers; onroerend goed? niet mogelijk (!), naturalisatie? onmogelijk, eerlijke behandeling bij verkeersongelukken? vergeet het!

  Voor politiek correcte denkers en goedpraters zal het wel weer vloeken in de kerk zijn en ligt het allemaal aan de schuldige Westerlingen.

  Wil je er (over)leven?, accepteer het land en heb er vrede mee, maar praat het alsjeblieft niet goed!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +14 (obv 14 stemmen)
  • ThailandPattaya zegt op

   Tweederangs zou ik het niet willen noemen maar helemaal gelijke rechten hebben farang inderdaad niet. Het feit dat farang geen huizen kunnen kopen en/of bedrijven op hun naam kunnen hebben vind ik in principe wel goed. Zou dat wel mogelijk zijn dan wordt heel Thailand in no-time leeggekocht door opportunistische farang.

   Van de andere kant, als de Thaise economie zich zo blijft ontwikkelen zal het verschil met bv Nederland steeds kleiner worden en op termijn zul je als farang best wel huizen kunnen kopen maar de prijs zal dan een stuk minder interessant zijn.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: -1 (obv 1 stem)
   • Hansy zegt op

    Angst voor de angst? Symboolpolitiek?

    Is Europa leeg gekocht? of Amerika?

    Sure, ik kan er geen stukje grond meer vinden……… 🙂

    En denk je nu echt dat die grote fabrieken in Thailand geen privé-eigendom zijn, zoals al die autofabrieken, elektonicagiganten etc?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • Dirk de Noorman zegt op

    Hoe zou je dan willen noemen? Helemaal GEEN! gelijke rechten!

    Merkwaardige principes, als ik het zo mag zeggen.

    Dat de Farang het land zouden leegkopen is natuurlijk onzin, elke econoom kan je dat uitleggen. Het ligt meer voor de hand dat de rijke, bezittende klasse geen concurrentie duldt van Westerlingen zeker niet binnen onroerend goed dat de basis is van hun rijkdom.

    Dat de Thai economie zich zo ontwikkelt, komt door de vergrijzing van “Farangland” en de waanzinnige groei van China. Met dat laatste land zullen ze nog wel het een en ander te stellen krijgen. De invloed van het Westen zal steeds minder worden.

    Wrijf je ogen uit!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
    • Gringo zegt op

     Ach gut, Dirk, je hebt het wel erg te pakken, zeg! Gaat het verder wel goed met je of heb je een ander probleem en reageert even lekker af op Thailand?

     Je haalt zelfs W.O. 2 (ruim 50 jaar geleden) er even bij, maar Dirk, waren alle Nederlanders dan zo goed in die periode? Kun je er tegen als we eens wat slechte dingen van Nederland opnoemen en dat dat misschien wel de reden si voor sommigen om in een ander land te gaan wonen?

     Dat hier in Thailand dingen gebeuren, die in onze ogen niet kloppen, alla, ik zal dat niet goedpraten, maar wat wil je dat ik er aan doe? Een verzetsbeweging oprichten of zo?

     Als Thailand niet deugt, Dirk, welk land is dan wel ideaal in jouw ogen? Duitsland, Japan, Spanje, Italie vallen sowieso af vanwege W.O. 2, Amerika, Engeland vanwege iraq en zo kun je nog even doorgaan. Wordt het dan toch Belgie, was daar lang geleden niet een liedje over?

     Kom op Dirk, niet zo somber, geniet van het leven en laats ons hier genieten van dit prachtige land Thailand!!

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: -8 (obv 10 stemmen)
  • Ferdinand zegt op

   Cru 1

   Cru, maar in mijn donkere buien geef ik je 100% gelijk en volg ik elk word. Alleen kort daarna ben ik weer in een goeie bui en heb het hier erg naar mijn zin.

   Ondanks alle negatieve, beslist ware, punten gaat het om de balans van je keuze. Is het hier dan slechter of beter toeven dan in Nederland ?
   Heb me hier nog nooit als 2e rangs burger gevoeld. de meeste Thai s zijn uitermate vriendelijk en correct tegen je. Voel me hier op mijn eigen stekkie, met vrouw en kind, paar aardige kennissen en goede vrienden heerlijk thuis.

   Geen Thaise overheid die mij als in NL dwingt te integreren of de onmogelijke taal te spreken (doe je lekker vrijwillig en zover je wilt).

   Ja de bescherming van geen grond kunnen kopen is heel vervelend (maar heel goed te omzeilen, met je ogen open en je verstand gebruiken) maar te begrijpen. Toen ik mijn stuk grond in ons dorp kocht voor een veel te dure prijs, die ik mij immers kon veroorloven, was er 3 jaar lang geen grond tegen een redelijke prijs meer voor een Thai te koop.
   Vraag naar dit fenomeen eens aan de eenvoudige Fransman in de Ardeche toen Nederlanders daar elk stukje opkochten.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Ferdinand zegt op

   Cru 2

   (voor de Noorman)
   Alle (ware)verwijten die je evrder maakt kun je ook aan andere volken/groepen doen.
   – Houding in WOII ? Vichy regering in Frankrijk of een groot deel der Belgen ?
   – Opportunisme ? Nederlanders ? (of heet het daar “goed zakelijk inzicht”)
   – Naturalisatie, 2 paspoorten ? PVV in Nederland ? Wetgeving in Denemarken ?
   Gelijk heb je beslist met öneerlijke behnadeling bij verkeersongelukken”. Heikel punt in Thailand

   Kan je lijstje nog met 100 andere dingen aanvullen, het niet aan afspraken houden, corruptie, etc. etc.

   Maar als gezegd waar voel je je thuis. Dat kan voor mij op heel veel plekken op deze aardbol zijn. Elke plek heeft zijn voor en nadelen. Toevallig ben ik in Thailand belandt en ik voel me hier lekker, en vrij, al loop ik vaak te kankeren (net als in NL).
   Als ik op vakantie in NL ben wil ik graag naar mijn stekkie en mogelijkheden van TH terug. Als ik in TH ben denk ik met enige regelmaat an de in NL beter geregelde zaken.

   Maar all met all voel in me hier op mijn plaats en om met jouw te spreken “over”leef ik hier nog wel even. Meer ruimte, meer vrijheid, meer leven
   Als altijd ligt het uiteraard ook aan je eigen houding en instelling, maar dat is mogelijk weer “te politiek correct”

   In een punt kan ik je zeker volgen fout is fout hier en in NL, hoef je zeker niet goed te praten van uit “culturele verschillen”.
   Er is hier heel veel fout in Thailand, daarm mopperen we met zijn allen ook zo veel op dit blog, maar (voor velen) het leeft wel lekker.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: -2 (obv 4 stemmen)
   • Dirk de Noorman zegt op

    Wat betreft het veel gehoorde verhaaltje over het “land leeg kopen”: de Farang zal voor z,n koop deviezen het land in brengen. Daardoor neemt de vermogenspositie van dat land toe. Dat de verdeling van de welvaart zo beroerd is, is een heel ander verhaal. ( Het gaat om economie op macro niveau.)

    Nog steeds is het zo dat het Westen puissant rijk is. Dat is ook de enige reden dat je in LOS zo heerlijk met je Tilac van het leven kan genieten. Niks op tegen, geniet er van!

    Maar denk je eens in hoe het zou zijn wanneer je op het Thai gemiddelde zou zitten. Wat zou er overblijven van de grootmoedige verdedigers op dit blog? (Zonder het appeltje voor de dorst in, en recht op terugkeer naar, het knusse Holland!)

    Nogmaals, geniet van elke dag maar hou je ogen en oren open.

    (Over het ingewikkelde begrip cultuur een andere keer.)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 4 stemmen)
 18. Heren, heren, probeer wel op het onderwerp te reageren. Er worden nu wel heel veel andere zaken er bij gesleept.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 19. ThailandPattaya zegt op

  En toch denk ik dat de cultuur van een land(in dit geval dus Thailand) beter behouden wordt als farang geen huizen mogen bezitten. En nee Europa en Amerika zijn niet leeggekocht maar bijvoorbeeld in het oostblok zie je het wel gebeuren dat veel panden opgekocht worden door Westerse investeerders. Of de betreffende landen daar beter van worden is maar de vraag. In Laos wordt schijnbaar ook van alles opgekocht door met name Chinezen.

  En in het verleden is Amerika in principe wel leeggekocht door het land van de indianen over(af) te nemen, door diverse kolonisaties wereldwijd zijn hele culturen om zeep geholpen.

  Natuurlijk kan frustrerend zijn als je als farang in Thailand woont en geen huis kan kopen en minder rechten hebt dan de Thai, heel begrijpelijk vanuit dat oogpunt. Bekijk je het door Thaise ogen dan ligt het heel anders lijkt me. Allebei de kanten hebben voors en tegens en zoals gewoonlijk zal de beste oplossing wel ergens in het midden liggen.

  De Thaise economie zal waarschijnlijk zoals ik al aangaf steeds sterker worden en daarmee wordt de invloed van het westen minder dat is logisch.

  Mijns inziens geen speld tussen te krijgen: Zonder inmenging van buitenstaanders blijft de eigen cultuur het best behouden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: -3 (obv 3 stemmen)
  • Ferdinand zegt op

   Het is maar de vraag of “eigen cultuur” behouden nu altijd zo lekker is. Klinkt soms ook naar “eigen volk eerst” nationalisme endiscriminatie.
   Ik behoor waarschijnlijk tot die cultuur barbaren die “culturele folklore” erg leuk vind voor een vakantietrip, maar in het dagelijkse leven enig gemak, uniformiteit, herkenbaarheid en met z’n allen een taal wel zo makkelijk vind.
   Ja, beetje zwart wit, doe ik er om.

   Ik zou graag de goeie dingen van verschillende culturen samenvoegen en de slechte weglaten (en dan bepaal ik wel wat slecht is, ok ?) .
   En om dan bij het onderwerp te blijven “dual pricing” is voor mij niet te verdedigen, en uitermate irritant. Als farang zou je zulke plekken moeten boycotten. Blijft nog genoeg over om te zien en te beleven in Thailand.

   Opmerkingen als de Efteling is ook duur in Nederland slaan nergens op, want die is voor iedereen even duur Nederlander, Turk of Amerikaan, en daar ging het om.

   Trouwens Peter … “je terecht wijzing aan “Heren, Heren” is wel frapant. Al dames gezien hier op het blog ?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • Hansy zegt op

   Als 3½ miljoen buitenlanders een stukje ter grootte van 1 Rai zouden kunnen bezitten, is 1% van het land “in buitenlandse handen”

   Voor mij dus een kul argument.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +1 (obv 3 stemmen)
 20. Ferdinand zegt op

  Denk nog even over het dubbele prijzen systeem in Thaialnd na. Omdat het zo onsympathiek en storend is.
  Mini Siam in Pattaya ,et 2 verschillende kassa’s doet wel erg denken aan de zwarte dagen van Zuid Afrika.

  Hetzelfde resultaat zou men toch op een acceptabelere manier kunnen behalen door standaard een hoge prijs aan te houden en kortingen aan de juiste groepen te geven, zoals bejaarden, mensen met een laag inkomen (soort Rotterdam Pas) en kinderen etc. Of is dat weer te Nederlands.

  Trouwens zou de Thaise overheid zich iets aantrekken van ons Farangs ? Zouden meer klachten bij de TAT enig resultaat hebben. Of het enkele feit dat de klacht bij Nederlanders vandaan komt juist negatief werken (net als in Amerika, waar Dutch soms een scheldwoord is)

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 21. Robert Q zegt op

  Over welke bedragen hebben we het nu precies? Peanuts is het wat we betalen als farang….Ik heb wel eens het idee dat veel bewoners (expats is niet het juiste woord voor hen) alleen vruchten willen plukken. Wij maken van veel faciliteiten gebruik zonder enige cent belasting te betalen in Thailand anders dan wat VAT.

  Daarbij heb ik al zoveel klagers over dit soort dingen gesproken terwijl ik hen veel geld zie spenderen aan bier en meisjes. Daarbij laten zij zich vaak rippen door de isaanschatjes, scooter kwijt, geld weg, auto kwijt en zelfs huis kwijt…

  Verder zie ook ook geen enkele integratie van Nederlanders met de thaise bevolking. Bijna niemand spreekt Thais anders dan van die apen bar woorden. Nederlanders willen zograag dat Turken en Marokkanen integreren en spreken er schande over als zij dat niet doen. Nederlandse bars en restaurants zijn dan ook te vergelijken met Turkse Theehuizen.

  Laat mij gewoon lekker in thailand wonen met een mn westerse vriendin en ik vind het heerlijk om voor mooie natuurparken, temples etc meer te betalen. En heb je het er niet voor over, ga dan gewoon niet naar binnen. Je bent niets verplicht.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 5 stemmen)
 22. Peter zegt op

  Robert , totaly mee eens !!!!
  Over welke bedragen hebben we het dan ????
  Ik woon hier nu 9 jaar . En ja , er zijn dingen die hier niet helemaal ok zijn.
  Maar in NL is het ook al een hele tijd niet alles. En ALLES vele malen duurder .

  Als men alleen maar kan afgeven over Thailand , dan moet je gewoon weer lekker terug gaan naar dat kleine koude kikkerlandje ……………………….I rest my case………………..

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: -1 (obv 5 stemmen)
 23. Cor van Kampen zegt op

  Nog even een kleinigheid. Als je tegenwoordig een post-pakketje uit het buitenland
  ontvangt , dan moet je 70 Bath belasting betalen. Er zijn internationale verdragen
  over post. Je betaald als ontvangende partij alleen als er te weinig gefrankeerd is.
  Dus weer iets waar Thailand zijn eigen wetten maakt (discriminatie t.o.v buitenlanders).
  Het gaat me niet om die paar centen, maar om het principe.
  Cor.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 24. Pim zegt op

  Cor ,dan zou ik als ik jou was die postbode maar eens flink bij de ballen pakken
  .
  Met de kerst verwachte ik ‘n pakket levensmiddelen met ruim 42 euro aan postzegels aan verzendkosten ,na 1 hoop geklaag kwam het in juni weer terug op het adres in NL.
  Daarna weer geprobeerd met 1 kaartje of het adres wel goed was ,geen probleem .

  Nu is er weer 1 zending al 2 maanden zoek dus nu op diverse manieren op dezelfde dag 4 stukken laten versturen .
  Na 1 week ben ik gaan zeuren op het postkantoor ,en ja hoor 4 poststukken kwamen uit de tas van de bezorger en 1 dag later kwam hij er nog eens 2 brengen .
  Zonder 1 Satang bij te betalen voor de bezorger .
  Ik krijg het idee dat de postbode bij jullie zijn eigen tarief maakt voor 1 fahlang .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 25. Cor van Kampen zegt op

  Retificatie. Sorry maar mijn vrouw heeft het verkeerd naar mij toe uitgelegd.
  Laten we maar zeggen een verkeerde Engelse vertaling. Ondanks dat hou
  ik nog steeds heel van haar. Maar toch een bedrag betalen van 7 Bath en dat
  klopt wel. Voor die tijd heb ik nooit wat betaald. De laatste 2 pakketjes in
  september en november was dat zo. Een officieel stempel op het pakket
  benadrukte dat. Verder ben ik in de 5 jaar dat ik hier nu woon al verschillende
  pakketten kwijtgeraakt, maar dat heeft niets te maken met het artikel.
  Het is 7 bath en slaat nu natuurlijk helemaal nergens op. Het gaat nog steeds over het
  principe.
  Cor.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 26. jansen ludo zegt op

  van verschillende prijzen gesproken.
  was in januari 2009 in een gasthuis in bangkok,de vraagprijs was 1500 bat ,heb uiteindelijk 1000 bat moeten,betalen.
  een gemengd koppel 600bat.een duitser 1200bat. en een amerikaan 1500 bat.
  4 verschillende prijzen voor dezelfde kamer.nu heb ik een vipcard gekregen en hopenlijk betaal ik ook 600 bat de volgende keer

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 27. Gringo zegt op

  Nog 1 keer over de dubbele moraal in de prijzen voor Thais en buitenlanders, nu in positieve zin. Er is genoeg geschreven over het feit, dat buitenlanders vaak meer betalen dan Thais, soms staat het “keurig” aangegeven, vaak ook niet.

  Ga er maar van uit, dat de prijsstelling van kleding, horloges, schoenen, enz. in winkels en op markten uitgaat van buitenlanders. Met afdingen kun je wel wat aan de prijs doen, maar slimmer is de hulp van een Thai in te roepen. Als ik een nieuw overhemd, nieuwe schoenen of wat dan okk wil kopen, zoek ik dat met mij vrouw uit. De keus is gemaakt en we lopen weg. Mijn vrouw gaat later alleen terug en krijgt als een Thai de hoogst mogelijke korting.

  Voor een reparatie in ons huis of een kleine verbouwing roepen we de hulp in van een Thaise aannemer. Als die komt om het geval te bespreken ben ik niet thuis en mijn vrouw regelt het nodige, ik weet zeker dat als ik zou moeten onderhandelen veel meer kwijt zou zijn.

  In Mike’s Shopping Mall komen vele toeristen en navenant betalen die de hoogste prijs, soms met afgedongen korting. Een Thai kan voor 100 Baht een Mike Card kopen en krijgt op alle aankopen 10% korting, ook na afdingen.

  De grootste “winst” heb ik ooit gemaakt bij het invoeren van een grote kist inboedel vanuit Nederland. Ik moest ruim 100.000 Baht invoerrechten betalen. Mijn vrouw is met een Thaise dame van de scheepvaartmaatschappij naar de douane geweest en de schuld werd teruggebracht tot 15.000 Baht. Nee, zij hoefden geen tegendienst in natura te leveren, zoals somigen misschien mogen denken.

  Kortom, beetje slim handelen soms, dan komt Jan Splinter ook hier gemakkelijker door de zomerse Winter.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 2 stemmen)
  • Hansy zegt op

   Zeer fraai beschreven hoe een Thai tegen een buitenlander aankijkt.

   Het is zo “normaal” voor je geworden, dat jet het walgelijke er niet meer van inziet.
   Je gaat het typeren als slim handelen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
   • Gringo zegt op

    Met sommige dingen, waar je geen invloed op hebt, of dat nu in Thailand is of in Nederland zul je moeten leren leven, goede vriend. Of jij en ik dat nu walgelijk vinden of niet is totaal onbelangrijk.

    Zeg maar wat je er aan wilt doen: een protestmars organiseren? Een politieagent, die mij ooit (in mijn ogen onterecht) een bekeuring gaf, zei tegen mij toen ik protesteerde: Als het je niet zint, ga je toch terug naar het land waar je vandaan komt!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: -1 (obv 3 stemmen)
    • Hansy zegt op

     In sommige zaken, die je schrijft, kan ik me zeer goed herkennen, zoals het verhaal van de aannemer.
     En zo kan ik nog gemakkelijk 10 voorbeelden erbij halen, waarbij de Thai, zodra hij door heeft met een buitenlander van doen te hebben, ineens op een andere prijspolitiek overgaat, dan wel, ineens met de noorderzon is vertrokken.

     Aangezien ik echter op en neer pendel, en nog niet doorlopend deel uitmaak van de thaise maatschappij, kan ik ook weer van een afstand ernaar kijken.

     In mijn eentje kan ik de wereld, dus ook Thailand, niet veranderen. Het laat de nieuwkomer echter wel zien dat de thaise wereld meer is dan een goedbedoelde glimlach.

     VA:F [1.9.22_1171]
     Waardering: +1 (obv 1 stem)
     • Gringo zegt op

      Hansy, mijn eerdere antwoord aan jou klonk misschien wat sarcastisch, maar zo was het beslist niet bedoeld. Bij die aannemer (maar ook op de markt) moet je bedenken, dat als hij jou een prijs noemt, je zou kunnen denken, dat is toch goedkoop vergeleken met Nederland. Via een Thai, die de Thaise prijsverhoudingen wat kent, kun je dus geld “verdienen”. Je moet Thailand ook niet willen veranderen, het is juist een van de charmes van een land met gebruiken en gewoonten, die wij niet kennen.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: -2 (obv 2 stemmen)
   • Ik denk dat de boodschap is, gedraag jezelf net zo als een Thai dan heb je er minder last van. Je kunt er toch niets aan doen, dus aanpassen of wegwezen.

    Ik ergerde me altijd hier in NL aan fietsers op de stoep die mij als voetganger bijna van de sokken reden. Nu doe ik het zelf ook maar, omdat er toch niets aan wordt gedaan. Ik heb er ook minder last van nu. Aanpassen kan helpen.

    Dat wil niet zeggen dat je het ook goed moet goedkeuren, dat is een andere discussie.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Waardering: -4 (obv 4 stemmen)
 28. C van der brugge zegt op

  L.S.
  Ik heb met belangstelling alle commentaren gelezen en stel voor een ander aspect van
  ons verblijf hier te belichten ;
  Verzekering!!!!!
  Ik weet dat een aantal van ons NIET verzekerd zijn om uiteen lopende redenen b.v. leeftijd, geen postadres in het vaderland enz.
  Bij hoge kosten, ikzelf had vorig jaar een hartoperatie in Bangkok van 125.000 €.zijn de
  problemen welhaast onoplosbaar.
  Boven 74 jaar is hier geen verzekerin mogelijk
  Graag uw opinie

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Als je een voorstel hebt voor een onderwerp kan je die beter even naar de redactie sturen. Het is niet mogelijk om een nieuw onderwerp te starten als reactie op een totaal ander onderwerp.

   VN:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 29. Ik denk dat er genoeg gezegd is over dit onderwerp en sluit de reactie mogelijkheid. Dit om te voorkomen dat we in herhaling vallen.

  VN:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website