Vrijdag is Valentijnsdag en in Thailand zal dat betekenen, dat er weer een hoogtepunt bereikt zal worden in ongewenste tienerzwangerschappen. Ondanks de gebruikelijke waarschuwingen van de overheid wordt Valentijnsdag door vele jongeren in verband gebracht met seks.

In een recent onderzoek zei ruim 30 procent van de jongens, dat zij Valentijnsdag zagen als een mooie gelegenheid om voor de eerste keer seks te hebben met hun (school)vriendinnetje.

De gebrekkige seksuele voorlichting in Thailand is de reden, dat deze “eerste keer seks” ontmoetingen tot veel ongeplande en ongewenste tienerzwangerschappen leiden. Vorig jaar werden 54 meisjes op 100.000 meisjes onder de 18 jaar in Thailand ongewenst zwanger, veel hoger dan het gemiddelde van 15 op 100.000, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert. Volgens het Thaise ministerie van Gezondheid werden er in 2012 zelfs bijna 4.000 kinderen geboren, waarvan de moeder jonger was dan 15 jaar.

Tienerzwangerschappen leiden tot een relatief hoog aantal abortusgevallen, doodgeboren baby’s, moedersterfte en dood van pasgeboren kinderen. Naar schatting ondergaan ruim drie miljoen meisjes tussen 15 en 19 jaar een (onveilige) abortus, hetgeen bijdraagt aan een hoog percentage van moedersterfte of blijvende gezondheidsproblemen voor de moeder.

De WHO wijt de complicaties bij ongewenste zwangerschappen aan een gebrek aan kennis van hoe zwangerschap te voorkomen en de moeilijke beschikbaarheid van voorbehoedsmiddelen. Maar zelfs als die voorbehoedsmiddelen (vooral condooms) wel ruimschoots voorhanden zijn, geven de jongeren de voorkeur aan seks zonder condoom. Naast de hoge getallen voor ongewenste zwangerschappen leidt seks zonder condoom ook tot hoge cijfers van seksueel overdraagbare aandoeningen, waaronder HIV, onder tieners in Thailand.

Ouders, verzorgers, leerkrachten en anderen die verantwoordelijk zijn voor de zorg van jongeren moeten proberen om tieners bewust te maken, dat ze nog te jong en onervaren zijn voor het ouderschap. Jongeren die zwanger worden, brengen hun schoolopleiding  in gevaar, omdat zij de school  verlaten, hetzij omdat ze niet langer geaccepteerd worden of omdat ze moeten zorgen voor hun kind. De jonge moeders uit arme gezinnen raken dan vaak verstrikt  in een vicieuze cirkel van armoede, niet in staat om een goede opleiding te volgen, die hen een beter leven zou kunnen geven.

Het probleem van de onbedoelde zwangerschappen in Thailand zal alleen effectief kunnen worden aangepakt als tieners goed onderwijs over seks  krijgen, het gebruik van voorbehoedsmiddelen, met name condooms, leren en voorlichting over elementaire gezinsplanning. Ondertussen, deelname aan sport, vrijwilligerswerk en schoolopleiding zijn handige manieren om gedachten van “energieke tieners” af te leiden van seksuele bezigheden, waarvan zij later spijt kunnen krijgen.

Bron: The Nation


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Cupido’s pijlpunten kunnen giftig zijn voor Thaise teenagers”

 1. janbeute zegt op

  Het zal mij niks verbazen .
  Las het gisteren al ergens anders in een artikel , dat Thailand op de hoogste plaats staat in tiener zwanger schappen in deze zuid Aziatische landen .
  Ik zie het dagelijks zelfs om mij heen gebeuren , snelle en goed uitziende jongens op nieuwe brommers , met achterop een sexy geklede meestal in school uniform Thaise highschool studente .
  De eigen kost verdienen kunnen deze Thaise brom nozems bij lange na niet .
  Meesten hebben ze een hekel aan werken of erger nog weten niet eens wat dit woord betekent .
  Daar wordt je moe van en buiten is het veel te heet , niet goed voor de huid , en denk aan mijn kapsel .
  De video shop , video games , mobil phone en rond toeren op brommers liefst met luide uitlaat , uiteraard met steun van het zuur verdiende geld van mama en papa .
  Is hun wel bekent , en daar hebben ze zeker geen moeite mee .
  Als er dan babys komen , zie je ze al helemaal niet meer .
  De papa en Mama van de highschool studente hebben er dan weer een groot probleem bij .
  Jammerlijk genoeg , maar zo gaat het hier .
  Ook daar waar ik woon zijn er vele .
  Met spijt voor hun ouders en grootouders , want zij draaien uiteindelijk weer op voor de puinhopen van deze Mobile phone generatie .
  En zij , dus de ouders en overige familie leden hebben het meestal al niet zo breed .
  De huidige jeugd van Thailand ik maak mij zorgen

  Jan Beute .

 2. TH.NL zegt op

  Ik ben het helemaal met je eens Jan.

  Dergelijke zaken zie ik ook heel vaak bij de familie van mijn partner en anderen hier in Chiang Mai gebeuren.
  Pa en ma hebben altijd netjes geleefd maar de kinderen maken er echt een puinhoop van. Ze willen leven in een soort van luxe die ze niet eens kunnen betalen, maken overal met hun dure smartphone’s foto’s van om die te kunnen vertonen op Facebook om enkel maar indruk te kunnen maken op hun vrienden. Ja vrienden zolang ze maar geld hebben! Ja, geld gekregen van de ouders of ook vaak geleend van banken of nog erger van particulieren die woekerrentes vragen.

  En dan de seks waar dit artikel eigenlijk over gaat. Ik verbaas me er over hoe gemakkelijk ze dat met elkaar hebben en net doen alsof het om een serieuze relatie hebben en dat zelfs heel vaak in hun Facebook schrijven om vervolgens zelfs alweer naar een paar dagen te melden dat hij of zij niet de ware was. Een paar dagen of weken later herhaald de geschiedenis zich weer opnieuw.

  Je ziet dit niet alleen bij tieners hier maar ook bij jonge twintigers.
  Mijn schoonzus had al een kind toen ze zelf nog maar net 16 was en zoals in het artikel was de vader niet thuis. Gelukkig vond ze toen ze iets van 19 jaar was een hele goede jongeman die het wel met haar zag zitten en samen nog een kind kregen. En nu, een paar jaar later blijkt dat ze ondertussen eigenlijk constant op (jongens)mannenjacht is geweest. Gevolg, ze gaan binnenkort uit elkaar en de dupe zijn natuurlijk de kinderen maar ook de ouders lijden daar onder. Niet alleen de ouders maar ook mijn partner die het gedrag van de zus enorm afkeurt.

  In Nederland kan alles misschien wel wat vrijer zijn maar het lijkt er echt op dat de jeugd op het gebied van een normaal leven en liefde hier behoorlijk aan het ontsporen is.

  Ja, ook ik maak mij op dit gebied echt zorgen in Thailand.

 3. chris zegt op

  Ik maak me ook zorgen Jan. Ik zie niet de jeugd op het platteland maar ik heb dagelijks te maken met de hiso jeugd van Thailand in mijn klassen op de universiteit in Bangkok. Over het algemeen wil ik er het volgende van zeggen, en ik weet dat ik generaliseer (maar dat maakt zaken soms veel duidelijker):
  – de vrouwelijke studenten zijn stuk voor stuk vlijtiger dan de jongens;
  – de meesten zijn vooral bezig met hun (nieuwe) mobieltje, het kiezen van een nieuwe auto, verhalen over en bezoeken van de trendy restaurants, bars en disco’s, de bestemming van hun aanstaande lange weekend (bij voorkeur Japan, Korea of een van de Thai eilanden);
  – leren lijkt vooral een noodzakelijk tijdverdrijf maar moet niet serieus worden genomen;
  – testen en examens maken met behulp van ongeoorloofde middelen of op ongeoorloofde manier vindt men niet echt een probleem;
  – zakken voor een examen (hetgeen bij mij gebeurt) vindt men wel een (sociaal) probleem;
  – de universiteit lijkt af en toe een dating office.

  Het niveau van een bachelor-opleiding in Thailand stelt al niet zoveel voor (vergeklijkbaar met een middelbaar schooldiploma in Nederland) en daarnaast haalt de Thai jongere er absoluut niet zoveel uit als zou kunnen. En dit moeten dan de nieuwe managers van Thailand zijn. Meestal zijn het de nieuwe eigenaren van bedrijven en NIET de nieuwe managers.

  • janbeute zegt op

   Moderator: niet chatten svp.

 4. Soi zegt op

  Beste Chris, de opsomming van zorgen gaan op voor zo goed als al jonge generaties in welk land dan ook. Daar is TH geen uitzondering in. De opsomming kan net zo goed de huidige schoolgeneratie in NL betreffen. Ook in NL zijn meisjes vlijtiger dan jongens, zijn jonge mensen niet enkel met hun schoolopleiding bezig maar met de vele geneugten des levens, gaan jongeren graag naar de Spaanse en Turkse stranden, of vieren orgies op Ibiza, vinden veel jongeren een studie onzin, staan jongeren voor de rechter wegens inbraak en diefstal van examenopgaven, wordt van zakken voor een examen met afschuw kennis genomen, en komen jongeren elkaar tegen op universiteiten. De NL universiteiten doen veel onderzoek naar de identiteit van jongeren en hun verdere ontwikkeling. Wat zij in NL tegenkomen zal niet zo heel veel verschillen van wat jij in TH tegenkomt, hetgeen absoluut geen TH trend is.

  Dat een bachelordiploma gelijk staat met bv een Havo-diploma in NL is leuk om te melden, maar dat is al jaren zo. De TH bacheloropleiding is niet opeens of zomaar teruggevallen op een “Havo”- niveau. De betr. opleiding is gewoonweg van dat niveau. En daar doet men het mee. Het is wat het is. Men loopt hier in TH een diploma niet te waarderen naar bv NL norm, maar naar wat het hier in TH waard is.
  En dat doe jij ook als universitair docent in het TH hoger onderwijs. Je neemt het niveau voor wat het voorstelt, en dat is het dan. En zo niet: wat doe je dan om het ten goede te veranderen? Bv. dat de door jou aangehaald ‘hiso’- jongeren wél het nut van een universitaire opleiding zien. En er wél motivatie uithalen om managers te worden in hun eigen en in hun TH toekomst. Het moet toch bevreemdend werken als je constateert dat de TH universiteiten niet in staat zijn om jongeren met enig idee en visie af te leveren, anders dan enkel te teren op het geld van hun betr. familie of clan?

  Ik zie bv in vele bankfilialen veel jongeren serieus werken achter hun bureau met alle papierwerk. En natuurlijk: als je hen zo bezig ziet, dan krab ik me ook weleens achter de oren en schud mijn hoofd, me verbazend afvragen waar toch hun manier van werken vandaan komt?
  Maar het is hun werk, op grond van een TH opleiding, ook nog eens in een TH bank. Ik weet niet of zij ‘hiso’-jongeren zijn, maar ik zie wel dat zij er iets van willen maken. Van hún toekomst.
  Ik zie ook hoe een neefje van mijn vrouw (23 jr) met zijn vriendinnetje (20 jr) samen hard werken, 6 dagen in de week, dagelijks lange uren, beiden zonder bachelordiploma, sparen, en toekomstplannen maken. Ze verdienen goed, werken bij een beautykliniek, plus hebben nu sinds een jaar via een internetshopje. Ze zijn 2 x in Korea geweest om wat vakantie te houden en om er producten te bestellen. En denk maar niet dat ze werkten met een businessplan. Neen, gewoon op gevoel en geluk af. Maar ja, een universitaire opleiding had hen ook niet een duwtje extra gegeven! Toch?
  Het is maar goed dat ze in TH wonen en doen wat de TH doen, zoals de Romans in Rome.
  Laat de ‘hiso’ maar gewoon eigenaar blijven, van management geen kaas gegeten kijken ze tzt wel op hun neus als verliezen hun parten spelen. Al zullen ze het ontkennen, immers wie zijn neus schendt, schendt ……! Heel link in TH zoals je weet.

  Waar ik benieuwd naar ben, en misschien dat jij daar ooit eens informatie over kunt geven (want verkerend in die kringen): wat vinden de ouders van die ‘hiso’- jongeren nou feitelijk van het gedrag van hun kinderen? Blijven deze ouders bereid hen hun jeugdig hedonisme te financieren, en gaan zij hen toch eens bijsturen? Ooit las ik een opmerking jouwerzijds dat ‘hiso’-jongeren sowieso niet geïnteresseerd zijn in een masterdiploma, omdat deze hen aan salaris al minder oplevert dan het maandelijks ontvangen zakgeld. En in hoeverre is er binnen die ‘hiso’-kringen een besef dat een “non-confronting attitude” funest is voor de verdere ontwikkeling van hun jongeren later een leidende rol te hebben in de TH samenleving? Zie graag uit naar een exposé in deze, waarvoor alvast dank!

 5. Gringo zegt op

  Mag ik even opmerken, dat de reacties van Chris en Soi 0 hoe interessant ook – niets met het onderwerp te maken hebben?

  Het artikel gaat over ongewenst zwangerschappen onder Thaise tieners, dat een schrikbarende hoogte heeft bereikt. Drie keer meer dan het gemiddelde over alle lander ter wereld gerekend.

  Het artikel betoogt, dat het aan gebrek aan voorlichting te wijten is. Verder onderzoek of de zwangere moeders tot de “hi-so” of “lo-so” groep behoren zou interessant zijn, maar zelf denk ik, dat die verdeling nagenoeg gelijk zal zijn.

 6. Davis zegt op

  Enkele cynische bedenkingen.

  Zou het kunnen dat het fenomeen ongewenste zwangerschap zoiets is als generatiearmoede?
  Zo ja, dan kan er preventief opgetreden worden. Moet je wel preutsheid en fierheid overwinnen. Zoals seksuele voorlichting een beetje taboe kan zijn, dit doorbreken.
  Uit het strakke schooluniform treden, en heilige huisjes breken.

  Of zijn de ongewenste zwangerschappen en vroegtijdige overlijdens puur het gevolg van ‘mai pen rai / bor pen yang’-mentaliteit? Eerst het plezier en genot, morgen zien we wel weer. Het is als een helm dragen op de bromfiets, verplicht en levensreddend, maar dat staat niet en o wee het haar. Vandaag is de geluksdag, er gebeurt toch niets dus laat het ding maar thuis.
  Bezin eer je begint, lange termijn denken.

  Kan het fenomeen ook gevolg zijn van de soaps op tv. Die een afspiegeling zouden moeten zijn van wat er momenteel in de maatschappij leeft. Zoals er mooi uit zien, de nieuwste aai-foon hebben en de populairste zijn op virtuele netwerken en in games. Het leven is niet echt. Zwanger worden, dat kan toch niet via Facebook, en als het toch is, game over. Je wist je profiel en maakt er een nieuw aan…
  Back to reality dus.

 7. chris zegt op

  Dankzij de politiek van Kuhn Meechai om AIDS en HIV te bestrijden zijn – in tegenstelling tot andere Aziatische landen – condooms al decennia lang in Thailand overal (dwz in de 7Eleven) te koop (en je kunt ze zonder gene kopen). Ik weet het niet zeker maar ik denk dat de HISO-jongeren meer geld hebben om dit produkt te kopen en te gebruiken. Heb in 7 jaar docentschap op de universiteit nog nooit meegemaakt dat een studente zwanger was. En mijn Engelse collega die goed Thai verstaat (maar dat weten de studenten niet) vertelt mij dat studenten onderling regelmatig praten over hun sexuele gedrag en op dat gebied ook actief zijn.

  • Davis zegt op

   Inderdaad Chris, Khun Meechai en UNAIDS hebben hier goed werk geleverd.
   Maar denk dat het niet alleen gaat om geld. Er zijn vele projecten waar voorlichting wordt gegeven, en gratis condooms worden uitgedeeld. Niet alleen in het milieu van de sekswerkers, ook in scholen en op buitenschools activiteiten.
   De parameters bij condoomgebruik lijken wel afkomst, opvoeding en opleidingsniveau te zijn. Wat in veel landen het geval is. Onderzoek bevestigd dit.
   En niet te vergeten de perceptie; machogedrag en emancipatie. Het is een grote verantwoordelijkheid als jongen om het condoom te gebruiken, als meisje om het te eisen. Denk dat dit ook in Thailand een belangrijk gegeven is.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website