Moet ik in Thailand belasting betalen over mijn rente-inkomsten?

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Lezersvraag
Tags: ,
15 maart 2024

Beste lezers,

Het nieuwe belastingverdrag in Thailand is zeer moeilijk te begrijpen. Ik wil augustus voor 1 jaar naar Thailand met een Retirement Visa ben 63 nu. Ik ontvang dus nog geen AOW. Ik heb spaargeld genoeg om daar jaren te verblijven, ik werk niet meer, ik was zzp-er en heb verder geen pensioen opgebouwd.

Mijn vraag is eigenlijk simpel, maar ik kan nergens een antwoord vinden.

Ik heb rente-inkomsten op mijn spaargeld…ca. € 7.000,- per jaar. Moet ik nu over dit bedrag belasting betalen in Thailand? Het plan is om een Thaise bankrekening te openen, en daar regelmatig wat geld op te storten vanaf mijn Nederlandse spaarrekeningen.

Groet,

Peter

Redactie: Heb je zelf een vraag aan de lezers van Thailandblog? Gebruik het contactformulier.

10 reacties op “Moet ik in Thailand belasting betalen over mijn rente-inkomsten?”

 1. Erik Kuijpers zegt op

  Peter, het nieuwe belastingverdrag met Thailand is moeilijk te begrijpen? Heb jij de tekst? Dan wil ik die heel graag van je hebben…. Ik denk dat je het huidige verdrag bedoelt.

  Je gaat een jaar naar Thailand. Blijf je in NL wonen en ingeschreven? Dan geldt voor jou box 3 en is in NL spaarrente onbelast.

  Emigreer je naar Thailand? Dan is rente belast die in Thailand rijpt, dus als het op een Thaise bankrekening staat. Als die rente wordt uitbetaald houdt de bank bronbelasting in. Heb je verder geen inkomen dan kun je in Thailand, als je aangifte doet van alleen die rente, de bronbelasting terugkrijgen. Overigens zijn dat geen enorme bedragen als je binnenhaalt wat je nodig hebt en er van leeft.

  Na emigratie zal de Thaise belastingdienst vragen naar de bron van dat geld. Dat wordt vaste prik voor alle gelden die je in 2024 en later naar Thailand boekt. Dan moet je bewijzen dat het geen inkomen is van na 2023. Dat lijkt me niet zo moeilijk als je naar de data kijkt waarop dat geld in NL is bijgeschreven.

  Dus maak je geen zorgen.

  • Erik Kuijpers zegt op

   Peter, ik vergeet een dingetje: laat de in NL verdiende rente wel in NL. Thailand mag dat belasten als je rente verdiend na 2023 binnenhaalt. Dus doe dat niet.

  • Kaidon zegt op

   Rente onbelast? Boven de vrijstelling werkt de belasting toch met een fictief rendement? Daar is wel een hoop gedoe over maar vooralsnog is het niet onbelast toch??

   • Erik Kuijpers zegt op

    Kaidon, we hebben het over Thailand…

 2. Eric Donkaew zegt op

  Ik betaal 15% belasting in Thailand over de spaarrente van het geld dat ik bij de Bangkok Bank heb staan. Wordt automatisch ingehouden.
  Waarom dat geld niet op een Nederlandse bank? Nou, ik heb sowieso 800.000 baht nodig om hier in Thailand te mogen zijn.

 3. hans k zegt op

  Erik,

  Maar als je op een Nederlandse spaarrekening rente opbouwt in 2024 en (stel) je boekt in 2025 een bedrag -bijvoorbeeld de helft- van je (Nederlandse) spaarrekening via je Nederlandse lopende rekening naar je Thaise bankrekening, dan is het rentedeel van dat bedrag toch niet meer daar uit te filteren ?

  Hans

  • Erik Kuijpers zegt op

   Hans K, ja, dat vermengt! En het jaar daarna vermengt het nog meer. Tenslotte weet alleen jij nog dat je die rente wel of niet naar TH hebt gehaald.

   Thailand is een van de weinige landen die heffen op basis van ‘remittance’ (overboeken, overschrijven) en dat is het probleem. Nederland heft op basis van uitbetaald inkomen ook al blijft het in een ander land op de bank staan. Maar je mag van mij geen advies verwachten creatief om te gaan met de belastingaangifte. ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ zei ooit een heer van stand met een poes als adviseur…

   • Hans K zegt op

    Beste Erik,

    Bedankt! Alweer een ‘eye-opener’, jouw inbreng. De kat hier in huis zegt: ‘een goed verstaander heeft maar een half woord nodig’ en ook adviseert hij de opgebouwde rente in Nederland aan te wenden voor Sinterklaas-cadeautjes.

    Hans k

 4. Pjotter zegt op

  Peter, mss heb je wat aan mijn verhaaltje.
  Als voorbeeld; ik betaal al jaren inkomsten belasting in Thailand (PIT). Ben uitgeschreven uit Nederland (ook RNI, Registratie Niet Ingezetenen). Mijn pensioen komt op een NL bankrekening en maak met ‘Wise’ elke maand ongeveer 50-55,000฿ over naar mijn Thaise bankrekening als international transfer. Met 12 kopietjes van deze transfers ga ik elk jaar naar het belasting kantoor. Als alleenstaande (wel een vriendin maar niet relevant), is mijn vuistregel dat de eerste 500,000฿ vrij zijn (ben wel al de 65 gepasseerd).
  Dus stel dat ik 650,000฿ overgemaakt heb in een jaar, betaal ik dus 5%, is 7,500฿ over 150,000฿. Met de huidige koers, is dit dus ongeveer 200€ PER JAAR !
  Lijkt mij nou niet ZO’N grote kostenpost. Denk ook dat je van augustus tot 1 januari 2025 al helemaal niet belasting plichtig bent in Thailand ? (nog geen > 180 dagen verblijf)

  Met 50-55,000฿ per maand kom ik aardig rond tijdens ‘normale maanden’. Ga regelmatig uit eten, brandstof auto, water/electra rekening, boodschappen, ‘zakgeld’ vriendin, etc. (heb wel een huis dus geen huur)
  ‘Incidentele maanden’ met b.v. auto belasting/verzekering, ziektekosten verzekering etc. betaal ik het eventuele tekort die maanden uit spaargeld wat al op mijn Thaise bankrekening staat.

  Hoe het tzt allemaal gaat lopen met het vernieuwde verdrag, zie ik dan wel.
  Voor 1 jaar verblijf zou ik me idd niet druk maken, maar mss denken anderen daar anders over.

  Suc6 !!

 5. Kees 2 zegt op

  Uitgeschreven uit NL, rente-inkomsten van geld in NL, die in NL blijven, zijn onbelast in Thailand en worden dan ook niet belast in NL.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website