Beste lezers,

Mijn vriend komt uit Thailand en woont vanaf zijn 10de in Nederland. Hij is nu 22 jaar, heeft hier een opleiding gedaan en heeft een baan met een vast contract in Nederland.

Zoals bekend is er in Thailand dienstplicht. Hij heeft tijdens zijn opleiding officieel verlenging aangevraagd, zodat hij tijdens zijn studie niet naar Thailand hoefde voor de dienstplicht. Nu is deze periode voorbij maar hij wilt graag hier blijven wonen en niet in dienst, in Thailand gaven ze aan dat het niet meer mogelijk is nogmaals te verlengen en dat de enige optie is Nederlander te worden.

Dit staat hierover op de website bij de IND:

“Bij verkrijging van de Nederlandse nationaliteit verliest u de Thaise nationaliteit automatisch. Wanneer u Nederlander wordt, moet u zelf bij de Thaise overheid aangeven dat u Nederlander bent geworden. Zij zullen vervolgens in de Thaise Staatscourant publiceren dat u uw Thaise nationaliteit hebt verloren. Deze publicatie (of een kopie daarvan) moet u vervolgens opsturen aan de IND. Als u de Thaise nationaliteit bezit en gehuwd bent met een niet-Thaise persoon verliest u niet automatisch de Thaise nationaliteit, u kunt wel afstand doen van de Thaise nationaliteit”.

Wat hierboven staat vind ik erg tegenstrijdig, het vervalt automatisch maar je moet het wel zelf aangeven.

Mijn vriend is ondertussen de procedure om Nederlander te worden ingegaan, eind dit jaar is de ceremonie en is hij officieel Nederlander. Nu heeft mijn vriend contact opgenomen met de Thaise ambassade om een afspraak te maken zodat hij kan aangeven dat hij Nederlander is geworden. Zij geven ze aan dat je de Thaise nationaliteit gewoon kunt behouden als je Nederlander bent geworden, na nogmaals aan te geven dat het verplicht is in Nederland om de Thaise nationaliteit op te geven is er een afspraak gepland. Bij de Thaise ambassade hebben ze aangegeven dat het opzeggen een jaar kan duren!

Wat wij ons afvragen, is het mogelijk ondertussen naar Thailand te gaan op zijn Nederlandse paspoort (Thaise paspoort & ID laten we dan thuis), of zien ze dan ook dat hij dienstplichtig is?

Wij horen graag of iemand hier een antwoord op weet, of hier ervaring mee heeft. Vanwege familieomstandigheden is het erg belangrijk dat wij naar Thailand kunnen.

Groetjes,

Julia


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Mijn vriend wil Nederlander worden en niet in militaire dienst in Thailand”

 1. Rob V. zegt op

  Bij de IND werken nogal wat pannenkoeken, Thailand verplicht het opzeggen van de nationaliteit helemaal niet bij het aannemen van een tweede nationaliteit. Wel is het zo dat het niet expliciet erkent of expliciet verboden is. Je hebt wel de optionele keuze om bij het aannemen van een andere nationaliteit de Thaise af te zweren:

  —-
  Nationality Act, (No.4), B.E. 2551 (=jaar 2008)
  Chapter 2. Loss of Thai Nationality. (…)
  Section 13.

  “A man or a woman of Thai nationality who marries an alien and may acquire the nationality of the wife or the husband according to law on nationality of his wife or her husband may, If he or she desires to renounce Thai nationality, make a declaration of his or her intention before the competent official according to the form and in the manner prescribed in the Ministerial Regulations.”

  —-
  Bron: http://www.refworld.org/pdfid/506c08862.pdf

  Ik zou die afspraak met de Thaise ambassade dus maar afzeggen. Bij de IND is er geen doorkomen aan, die heb ik ook weleens bovenstaande gemailed plus de opmerking dat ze met de Thaise autoriteiten contact op kunnen nemen om te verifiëren dat meervoudige nationaliteit niet verboden is en je de Thaise nationaliteit niet automatisch verliest, maar daar doen ze dus niets mee.

  Vanuit Nederlands oogpunt is er ook geen probleem indien (belangrijkste dikgedrukt):
  ——–
  Wanneer hoef ik geen afstand te doen?

  Er zijn verschillende situaties waarbij u geen afstand hoeft te doen van uw nationaliteit. U hoeft bijvoorbeeld géén afstand te doen in één de volgende situaties:

  U verliest door naturalisatie tot Nederlander automatisch uw nationaliteit. Kijk hier of dit voor uw nationaliteit geldt.
  De wetgeving van uw land staat verlies van uw nationaliteit niet toe.
  U bent getrouwd met of u bent geregistreerd partner van een Nederlander.
  U bent minderjarig, dat wil zeggen jonger dan 18 jaar.
  U hebt een verblijfsvergunning asiel.
  Op het moment dat u het naturalisatieverzoek indient woont u in het Koninkrijk der Nederlanden. U bent ook geboren in het Koninkrijk der Nederlanden.
  U hebt de nationaliteit van een staat die niet door Nederland wordt erkend.
  U moet om afstand te kunnen doen een hoog bedrag betalen aan de autoriteiten van uw land.
  U verliest bepaalde rechten als u afstand doet van uw nationaliteit. U verliest bijvoorbeeld veel geld omdat erfrecht niet meer voor u geldt.
  U moet uw militaire dienstplicht doen (of afkopen) voordat u afstand kunt doen.

  ———
  Bron: https://ind.nl/paginas/afstand-nationaliteit.aspx

  Wel of geen dienstplicht
  Wat de dienstplicht betreft, ik begreep altijd dat die die loting alleen plaats vind onder Thaise (mannelijke) burgers die in de gemeente (amphur) staan ingeschreven. Een Thai die niet woonwachtig is in Thailand en die niet vergeet zich uit te schrijven uit de gemeente (de meeste Thai schrijven zich nooit uit!) kan dus niet in een loting deelnemen en dus ook niet dienstplichtig zijn. Maar helaas heb ik hier nooit een duidelijke bron voor gevonden die onomstotelijk laat zien dat het om ofwel de nationaliteit gaat ongeacht woonland of dat het inderdaad om het woonland gaat. De nodige discussies hierover op dit blog geweest maar niemand die ons eens om de oren heeft kunnen slaan met harde wetteksten en procedurele bepalingen.

  Zie oa:
  https://www.thailandblog.nl/lezersvraag/thaise-nationaliteit-verliezen/
  https://www.thailandblog.nl/lezers-inzending/weigeren-verlenging-nederlands-paspoort-ivm-dubbele-nationaliteit-vervolg/

  • Erwin Fleur zegt op

   Beste alle,
   Nog een klein stukje ervaring wat ik heb mee gemaakt.
   Mijn zoon heeft twee paspoorten.

   Na de verkiezingen in ons dorp vroeg mijn vrouw aan de legerleiding
   hoe het met onze zoon zat.

   Hierop hoorde ik het verhaal van twee verschillende namen met inschrijving
   In de gemeente.
   Mijn zoon heeft een andere naam of bij- naam in Thailand.
   Het is het beste om de Nederlandse naam aan te houden anders wordt in Thailand
   mijn zoon als Thai gezien en moet dan in dienst.

   Dus houd de zelfde naam aan.
   Hoe en wat hiervoor de regel anders in Thailand is weet ik niet.
   Dit is wat er gezegt werd tegen mijn vrouw.

   Met vriendelijke groet,

   Erwin

  • Leo Th. zegt op

   Beste Rob, Julia schrijft dat haar vriend eerder om uitstel van militaire dienst (keuring)) heeft gevraagd dus hij zal zich niet hebben laten uitschrijven bij de ‘amphur’ in Thailand. Jouw analyse en advies onderschrijf ik, wanneer eigenlijk niet? Nu schrijft Julia niet of zij en haar vriend geregistreerd partners zijn maar enkel het feit dat haar vriend bepaalde rechten in Thailand zou kunnen verliezen, zorgt voor voldoende reden om niet verplicht te kunnen worden tot afstand van de Thaise nationaliteit. Dat is dus opgehelderd. Verder schrijft Julia dat het vanwege familieomstandigheden belangrijk is om naar Thailand te kunnen afreizen. Daarbij vraag ik mij af of zij het over de korte termijn heeft. Concreet komt het erop neer dat momenteel de enige reden voor haar vriend om (vrijwillig) afstand te doen van zijn Thaise nationaliteit is om niet het risico te lopen om de dienstplicht te moeten vervullen. Maar zoals de ambassade al heeft medegedeeld kan er wel een jaar overheen gaan voordat alles geregeld is, dus wanneer zij van plan zijn om binnenkort naar Thailand te gaan is het wel of niet afstand doen dan niet van enige invloed. De afspraak op de ambassade zal daar niets aan veranderen, de medewerker op de ambassade zal Julia en haar vriend geen enkele garantie kunnen geven. Wanneer haar vriend met zijn Nederlandse paspoort Thailand in- en uitreist zal er hoogstwaarschijnlijk niets aan de hand zijn, maar 100% zekerheid is er niet. Dus zelf de afweging maken, wel of niet afstand nemen van Thaise nationaliteit maar sowieso de reis minimaal één jaar uitstellen, Thaise nationaliteit behouden en voorlopig niet naar Thailand gaan of, al naar gelang de importantie van de reis, het minimale risico accepteren en gewoon met je Nederlandse paspoort naar Thailand gaan. Daarbij kan ik natuurlijk niet in het hoofd van de Thaise vriend van Julia kijken, waarmee ik wil zeggen dat het opgeven van je nationaliteit ook een gevoelsmatige betekenis kan impliceren.

 2. Jos zegt op

  Hi Julia,

  je hoeft niet naar de ambassade te gaan om het aan te geven.
  De ambassade zegt dat niets voor niets.
  Ik zou dit advies opvolgen !!!
  Vele hebben dat advies ook daadwerkelijk opgevolgd.

  Indien je vriend naar Thailand gaat, en hij reist met zijn Nederlandse paspoort, dan heeft het volgens mij geen gevolgen mits je je gedraagd zoals elke andere toerist.
  Dus bij een hotelkamer boeken enz. altijd en alleen je nederlandse paspoort gebruiken !!!
  Om fouten te voorkomen dus de Thaise ID en paspoort in Nederland laten !!!

  Behalve indien hij naar zijn oude dorp terug gaat, want kan de dorpsoudste hem herkennen, en regelen dat hij alsnog het leger in moet, met alle gevolgen van dien.

  Groet van Jos

 3. Leo Eggebeen zegt op

  Het is in Nederland niet verplicht je Thaise nationalteit op te geven.
  De IND en ook de gemeenten zeggen dat niet.
  Thailand is een land waar je je erfrecht verliest als je je Thaise nationaliteit zou moeten opgeven, daarom kun je je Thaise paspoort gewoon behouden.

  Als hij nu naar Thailand reist, en hij heeft de Thaise nationaliteit nog niet opgegeven, kunnen ze, als je pech hebt, je pakken voor militaire dienst.

  Maar als hij met een Nederlands paspoort binnenkomt geloof ik niet dat hij problemen zal krijgen, maar je weet het nooit.

 4. Conimex zegt op

  Wanneer je vriend reist op een Nederlands paspoort, wordt hij gezien als zijnde Nederlander.

  • sjors zegt op

   Los van de gebruiken in THailand , zou het voor veel jeugdigen in Nederland die onbepaalde studie richtingen hebben gekozen en na een jaar even er ” tussen uit gaan ” , goed zijn dat in Nederland een sociale dienstplicht van 12 maanden wordt ( verplicht ) ingesteld .

  • Stefaan zegt op

   Hij wordt gezien als Nederlander … tot er een Thaise ambtenaar hem staande houdt en wordt (h)erkent als Thai. Deze kans is natuurlijk zeer klein. Op dat ogenblik kan je niet schuilen onder je Nederlands paspoort. Misschien komt er een dag dat Immigrations zicht heeft op wie nog dienstplicht moet vervullen …

   Als je kiest voor dubbele nationaliteit, dan dien je de wetgeving te aanvaarden van het land waar je je begeeft, en kan je je niet onttrekken van je plichten in het ene land omdat de schikking van het ander land je beter uitkomt.

   Doe ik aan muggenzifterij ?
   Ja … als niemand je herkent of zoekt.
   Nee … de dag dat je wordt geconfronteerd met problemen.

 5. Adrie zegt op

  Wanneer hij een Thais PP en een Nederlands PP heeft geeft het PP niet zijn nationaliteit aan lijkt me.
  Want dubbele nationaliteit is toegestaan, wanneer je vriend niet meer je vriend is maar je geregistreerd partner.

  Het is echter wel belangrijk dat hij zijn Thaise ID kaart altijd geldig houd.
  Niet voor nu maar voor in de toekomst.

  Ken een Thaise vrouw die in NL gewoond heeft en samen met haar man en kinderen terug zijn gegaan naar Thailand en ze had geen ID meer en moest met haar NL PP terug naar Thailand en de daarbij behorende visum aanvraag een verlengingen.
  Zij werd met haar NL PP niet meer als Thai gezien en behandeld.

 6. rentenier zegt op

  Bedankt voor de heel goede tips. Ik heb 3 kinderen met Thaise- en Nederlandse ID’s (ze spreken goed Nederlands) en mijn inmiddels 23 jarige zoon is in Nederland waar ik hem op z’n 18de zelf bij de gemeente heb aangemeld. Hij werkte binnen ‘n maand bij Burger King en ging partime naar school. Ik dacht dat hij de voorkeur gaf om Thailand te verlaten om onder de militaire dienstplicht uit te komen maar nu gaat hij naar de Militaire opleiding in Nederland om beroeps te worden. Als hij naar Thailand komt, zal het voor ‘n vakantie zijn dus kan hij zijn Nederlandse ID gebruiken. Ik zal aan hem doorgeven dat hij de ‘expire date’ van zijn Thaise ID in de gaten houdt zodat hij die tijdens het volgende bezoek wel gaat verlengen. Ik denk dat hij ook niet is uitgeschreven want omdat ik tijdens de scheiding van hun moeder hun moest laten ingeschreven staan op het adres van de Thaise grootmoeder en ik nooit hertrouwd ben maar de kinderen destijds kreeg toegewezen en in mijn eentje heb opgevoed, is er in de registratie nooit iets veranderd. Sinds mijn dochters volwassen zijn en met een Thaise getrouwd, zijn ze wel bij de Thaise grootmoeder uitgeschreven. Nogmaals bedankt om deze materie aan te kaarten zodat ik mijn zoon kan adviseren.

  • Leo Th. zegt op

   Beste rentenier, jouw zoon kan tegen de tijd dat zijn Thaise ID-card verloopt een nieuwe ID-card op de Thaise ambassade in Den Haag verkrijgen. Wel een afspraak van tevoren maken. De te vervangen card meenemen, terplaatse wordt er een foto gemaakt en de nieuwe card kan je direct, nou ja na een kwartiertje, meenemen. Geldt eveneens voor een nieuw paspoort, alhoewel je dat niet direct mee kan krijgen. Wordt in Thailand vervaardigd, gaan 2 á 3 weken overheen en dan heb je zelf de keuze om het op te halen of om per aangetekende brief naar je te laten toesturen. Je zoon hoeft dus niet te wachten totdat hij weer voor een vakantie naar Thailand zou gaan.

 7. met2Passen zegt op

  NL kan in feite niet dubbele nationaliteit verbieden, omdat ze niemand kunnen verplichten dat op te geven-wel kunnen ze in bepaalde gevallen besluiten dat dan het NL-schap dan niet geldig is.
  EN; ik moet al die postings weerspreken dat je met je NL pp ”veilig” bent als je zo TH binnenreist-in zeer vele landen (en zelfs NL) is het zo, dat als je 2 nationaliteiten hebt, dat dan die van het land waar je vanheen komt, voorrang heeft en dat je zelfsvan bedrog kan worden beschuldigd als je dan het andere pp gebruikt. IK weet niet hoe streng de Thai hiermee omgaan, maar bij ander landen is at wel van toepassing (bvb Marokko, Iran)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website