Driekwart jaar geleden heb ik hier een stukje geschreven over het weigeren van verlenging van mijn Nederlandse paspoort ivm dubbele nationaliteit.

Zie hier: www.thailandblog.nl/lezersvraag/dubbele-nationaliteit

Voor diegene die dat gemist hebben nog even in het kort: Ik ben een Thaise vrouw en heb jarenlang in Nederland gewoond met mijn Nederlandse man (samen wonend met notariële akte). Ik ben ingeburgerd, heb hier gestudeerd, gewerkt en belasting betaald. Ben genaturaliseerd tot Nederlandse en mocht na overleg met de IND mijn Thaise paspoort behouden. Ik woon nu met mijn man in Thailand. Bij verlenging van mijn Nederlandse paspoort bij de Nederlandse ambassade in Bangkok stelde buitenlandse zaken dat ik mijn Nederlanderschap had verloren omdat ik niet actief de Thaise nationaliteit had laten vervallen.

Ik heb hiertegen natuurlijk bezwaar aangetekend. Om een lang verhaal kort te houden ben ik na 1 jaar en een paar duizend euro armer, uiteindelijk in het gelijk gesteld en mag ik nu alsnog mijn Nederlandse paspoort verlengen. Mede op grond dat ik recent een nieuw Thais paspoort had ontvangen, waardoor geconcludeerd werd dat ik weliswaar de Thaise nationaliteit bij het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit automatisch had verloren, ik kennelijk de Thaise nationaliteit herkregen had en verder voldoende is aangetoond dat ik tot mijn 18 de meer dan 5 jaar onafgebroken in Thailand heb gewoond. Ik val daarmee binnen de uitzonderingsbepalingen van artikel 15, tweede lid, aanhef en onder b, van de RWN. Dat we inmiddels officieel getrouwd zijn doet niet ter zake omdat dat ver na de naturalisatie plaats heeft gevonden.

Blijft er nog een klein probleempje over: Ik heb sinds mijn huwelijk de naam van mijn man aangenomen en is mijn meisjesnaam vervallen. Mijn oude paspoort staat dus nog op mijn meisjesnaam. Mijn nieuwe paspoort moet dus net als mijn Thaise paspoort ook op mijn nieuwe achternaam komen, maar volgens de ambassade kan naamswijziging alleen maar bij koninklijk besluit. Dat is natuurlijk onzin en kan wel degelijk bij huwelijk, zowel in Thailand als in Nederland.

Reizen op een paspoort op mijn (vervallen) meisjes naam en op mijn Thaise paspoort met mijn man’s naam zou geen probleem zijn. Vreemd. Paspoort op de ene naam en instapkaart op andere naam gaat echt niet werken (inchecken/grenscontrole).

Nu maar hopen dat in Kuala Lumpur waar het paspoort uiteindelijk afgegeven moet worden meer kennis van zaken aanwezig is.

Kortom, ik behoud mijn Nederlanderschap en mag alsnog mijn Nederlandse paspoort verlengen.

Met vriendelijke groet,

Mam


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

26 reacties op “Lezersinzending: Weigeren verlenging Nederlands paspoort ivm dubbele nationaliteit (vervolg)”

 1. Rob V. zegt op

  Beste Mam,

  Allereerst gefeliciteerd dat je toch het Nederlanders hap heb mogen behouden. Fijn ook dat je de afloopt met ons deelt! Ik blijf het vreemd vinden hoe dit gelopen is, zo had men je ten tijden van de naturalisatie ook onder het item kunnen gooien dat iemand die ernstig financieel nadeel zou hebben, zoals verlies van erfrecht of bezit van onroerend goed, ook de oude nationaliteit mag behouden. Dat is voor Thai die land hebben en/of erven zeker zo!

  Dus let er bij de naturalisatie procedure goed op of men de oude (Thaise) nationaliteit niet vervallen wil zien. Zorg er voor dat alles op papier bevestigt is als men concludeert dat je de Thaise nationaliteit mag behouden.

  In het geval van Mam is het natuurlijk een kromme redenatie dat je de Thaise nationaliteit verloren/opgegeven zou hebben en weer opnieuw hebt bekomen (daar zou dan ook melding van moeten zijn in de Thaise Staatscourant). Maar laten we kijken onder welk lid je toch je gelijk hebt gekregen:

  ——–
  Lid 1 van artikel 15 gaat over verlies van het Nederlanderschap. Lid 2 vervolgt met:

  2. Het eerste lid, aanhef en onder a, is niet van toepassing op de verkrijger
  a.die in het land van die andere nationaliteit is geboren en daar ten tijde van de verkrijging zijn hoofdverblijf heeft;
  b.die voor het bereiken van de meerderjarige leeftijd gedurende een onafgebroken periode van tenminste vijf jaren in het land van die andere nationaliteit zijn hoofdverblijf heeft gehad; of
  c.die gehuwd is met een persoon die die andere nationaliteit bezit.
  ———
  Bron: http://wetten.overheid.nl/BWBR0003738/volledig/geldigheidsdatum_01-11-2015

 2. Rob V. zegt op

  Wat betreft je naamswijziging: in Nederland behoud je je geboortenaam. Een man of vrouw die in het huwelijk stapt zal dus de eigen naam houden (ook wel meisjesnaam genoemd, jongensnaam ben ik nog niet tegengekomen 😉 ). Wel kun je als man of vrouw beide kiezen hoe je aangeschreven wilt worden: eigen naam, naam partner of een combinatie (eigen naam + naam partner of naam partner + eigen naam). In brieven kan men je dus aanschrijven met de naam van je partner maar officieel behoud je de eigen naam. In de systemen en op je ID staat dan ook de eigen geboortenaam. Wel kan daar de regel EV (Echtgenoot/echtgenote van) bij waar men de achternaam van de partner heeft. In mijn paspoort staat daar dan ook met trots de achternaam van mijn (wijlen) vrouw.

  In Thailand kun je de achternaam wel veranderen door het huwelijk (mag een man de naam van de vrouw aannemen als die betrr/mooier/gunstiger wordt geacht?). Maar of Nederland dat dan zo maar over neemt of pas na een procedure zoals Koninklijk Besluit, geen idee. Mogelijk heeft men hier dus wel een punt.

  • Alex zegt op

   Beste Rob V. Bij ons huwelijk werd mijn vrouw gevraagd welke achternaam zij wilde op de trouwakte. Toen ze vervolgens na 3 jaar huwelijk haar NL paspoort kreeg staat daar ook mijn achternaam in en niet haar meisjes naam ! In haar Thaise paspoort staat wel haar meisjes achternaam uiteraard

   • Peter zegt op

    Mijn vrouw heeft in Thailand haar familienaam laten wijzigen in mijn familienaam. Haar familienaam is als tweede voornaam erkend. Zelfs bij scheiding behoudt zij mijn familienaam.
    In thailand is het allemaal heel eenvoudig om de familienaam te wijzigen.

   • Taitai zegt op

    Het komt op mij vreemd over dat niet de eigen naam (de meisjesnaam) van uw echtgenote in haar Nederlandse paspoort staat. Nederland is er namelijk erg duidelijk in: een vrouw houdt haar hele leven haar eigen naam (meisjesnaam) en ze heeft na een huwelijk het recht de naam van de echtgenoot te voeren (maar ze hoeft van dit recht geen gebruik te maken). Die eigen naam (meisjesnaam) hoort in ieder geval in het paspoort te staan. Op verzoek kan er ook vermeld worden dat ze de echtgenote is van ….. Er zit een groot verschil tussen het “je hele leven hebben” en het “mogen voeren” van een naam.

    De eigen naam is juist voor officiële documenten van belang zoals een paspoort. De toevoeging van de naam van de echtgenoot op een paspoort kan geruststellend zijn bij grenscontroles indien een vrouw met kleine kinderen reist die de achternaam van haar echtgenoot hebben en die hun eigen paspoort hebben.

    Nu weet ik niet waar u gehuwd bent, maar ik weet wel dat er op Nederlandse Gemeentehuizen wel eens mensen zitten die het niet helemaal begrijpen. Er zijn nog veel mensen in Nederland die denken dat een vrouw zelfs verplicht is de naam van de echtgenoot te voeren en die kunnen ook op Gemeentehuizen werken. Ook kan het zijn dat er voor buitenlandse vrouwen iets andere spelregels zijn. Hoe krijgt Nederland bijvoorbeeld een Chinese naam die in Chinese karakters geschreven staat, geregistreerd?

    Ik adviseer u om dit grondig uit te (laten) zoeken. Mocht er iets met u gebeuren, dan kan het aanhouden van haar Nederlandse paspoort voor uw echtgenote immers van belang blijven. Op dat moment kunt u haar niet helpen.

  • theoS zegt op

   @ Rob V, ik trouwde met mijn Thaise vrouw toen het nog verplicht was , hier in Thailand, dat de vrouw de achternaam van haar echtgenoot aan nam. Haar Thaise achternaam wordt/werdt verwijderd uit de bestanden in de Amphur en is ook niet meer te vinden in daar. Nederland accepteerde dit niet en bleef maar brieven sturen op haar meisjesnaan, zoals Belasting aangifte en bankpasjes en SVB inkomensverklaring toen ik AOWer werd. Jaren lang geadviseerd dat deze naam niet meer bestond in Thailand, hielp niets. Toen kwam die nieuwe wet dat de vrouw haar meisjes naam bij huwelijk kon behouden of weer aan nam. Wij hebben dit toen gedaan en nu heeft zij haar eigen naam weer. Probleem opgelost met Nederland, hoop ik. Krijg je toch pijn in je hoofd van.

 3. Lisa Biersteker zegt op

  Inderdaad, volgens mij houdt een vrouw altijd haar eigen naam.
  Paspoort, ziekenhuis en alle officiele instanties vragen naar je eigen(of meisjes) naam.
  En inderdaad mag in het paspoort EV (echtgenoot,echtgenoten van ) vermeld worden.
  Dit staat onder je eigen naam.
  Als dit anders in je paspoort staat vermeld , krijg je problemen.
  Naamsverandering vindt plaats via koninklijk besluit en is een hele procedure.
  Als een vrouw trouwt mag zij de naam van haar man gebruiken.
  Dit is in Nederland niet verplicht.

 4. Cor van Kampen zegt op

  Ik begrijp al die verhalen niet. Mijn vrouw heeft in Thailand na officeel in Nederland getrouwd te zijn
  mijn achternaam aangenomen in Thailand. In haar Thaise paspoort is haar achternaam gewoon van Kampen. Zelfs kinderen (zij heeft twee zoons) hebben nu mijn achternaam. Ook het kleinkind wat ik met mijn vrouw verzorg heeft mijn familienaam.
  Het enige waar ik mij aan erger is dat de SVB en het ABP pensioen nog steeds haar sofi nummer pefect
  vermelden en haar oude familie naam nog steeds plaatsen.
  Ondanks ik op het bewijs van leven wat elk jaar opgestuurd moet worden dat verbeter.
  Misschien is het wel de bedoeling als oude van Kampen de mode uitgaat en mijn echtgenote komt om dat klein beetje pensioen. dat er dan een fout gemaakt is. Zij kennen geen Pornphak van kampen.
  Haar achternaam is niet correct.
  Cor van Kampen.

  • Rob V. zegt op

   Beste Cor, hier heb je meteen de reden van de verwarring te pakken: in Thailand kun je wel de naam van je partner aannemen (als vrouw de achternaam van je man aannemen is gebruikelijk, waar mijn nieuwsgierigheid afvraagd of andersom ook kan). Dus dat jouw lieveling jouw achternaam heeft is voor Thailand normaal. In Nederland kan dat echter niet: jij zal altijd van Kampen zijn en je vrouw altijd bekend staan onder haar eigen achternaam. In de overheidssystemen zal bij achternaam simpelweg haar Thaise naam blijven staan. Wel kan de aanschrijfnaam aangepast worden zodat de overheid haar in brieven met jouw naam aanschrijft, haar eigen achternaam of een combinatie hier van. Maar zou ze een Nederlands iD krijgen dan zal daar haar eigen achternaam op staan, niet die van jou. Zo kan het dus dat in het Thaise ID ” van Kampen” staat en in een Nederlands ID haar geboorte naam gehanteerd zal blijven.

   Bij het sluiten van het huwelijk in Nederland is jullie als het goed is wel gevraagd hoe jullie beide aangeschreven worden. Zo zou jij als man ook kunnen aangeven dat je wilt dat men de achternaam van jouw vrouw op jou hanteerd, maar dus puur in brieven. Jouw vrouw heeft aan kunnen geven hoe zij aangeschreven wil worden. Mijn geboortnaam begint met V, die van mijn vrouw begint met T. Ik mocht van mijn vrouw niet tevens haar achternaam hanteren (wat ik zelf wel mooi had gevonden: Rob V…-T…) . Bij mijn huwelijk heb ik aangeven dus mijn naam blijven gebruiken, mijn vrouw wou aangeschreven worden als mevrouw T…-V…. maar in de registratiesystemen en huwelijksakte bleef ze mevrouw T… Ik ben Rob V. en in mijn paspoort staat EV: T… . Dat zou WT (weduwnaar van) worden.

   Log anders eens in op mijnoverheid.nl met haar DigID en kijk hoe ze daar bekend staat. Ik mag aannemen dat wat daar staat is ook het naamsgebruik ik zoals SVB en ABP hanteren. Meer over naamgebruk (dat is dus niet het veranderen van je naam, dat gaat heel moeilijk in Nederland) lees je op overheidssites:

   —-
   Naamgebruik is het recht om de geslachtsnaam te gebruiken van de (voormalige) huwelijkspartner of geregistreerd partner. Het gaat hierbij niet om wijziging van de geslachtsnaam maar om het voeren van de geslachtsnaam.

   Naamgebruik is het recht om de geslachtsnaam te gebruiken van de (voormalige) huwelijkspartner of geregistreerd partner. Het gaat hierbij niet om wijziging van de geslachtsnaam maar om het voeren van de geslachtsnaam.

   Bij naamgebruik is er de mogelijkheid om te kiezen tussen de volgende vormen:

   – aanschrijving alleen op eigen naam
   – aanschrijving op eigen naam, gevolgd door de naam van de partner
   – aanschrijving op de naam van de partner, gevolgd door de eigen naam
   – aanschrijving alleen op de naam van de partner

   Diverse overheidsinstanties krijgen bericht van de wijziging van uw naamgebruik. Bijvoorbeeld de Belastingdienst, uw pensioenfondsen, het waterschap of de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Op officiële documenten als paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs wordt altijd de eigen geslachtsnaam vermeld, ongeacht welk naamgebruik u heeft gekozen. Wel kan de naam worden aangevuld met die van uw (overleden) partner. Tussen beide namen komt dan ‘e/ v’ (echtgenote van) of ‘w/ v’ (weduwe van) te staan.

   Naamgebruik heeft geen wijziging van de naam tot gevolg, zoals bijvoorbeeld bij naamswijziging of eventueel bij naamskeuze.
   —–

   Bron: https://dloket.velsen.nl/loket/producten-en-diensten/naamgebruik-na-huwelijk-echtscheiding

   Maar genoeg over naam gebruik. Dit artikel gaat primair over het gedoe met dubbele nationaliteit en hoe dit aangepakt is. Het gedoe met de naam is secundair hieraan, ik hoop voor Mam dat dat dan ook geen heel gedoe wordt. Ik zal nu stoppen over achternaam aanpassen en naamgebruik voordat de moderator mij billenkoek komt geven.

   • theoS zegt op

    @ Rob V, dank je wel voor deze uitleg. Is gelijk een antwoord op mijn vorige reactie. Alleen nog meer hoofdpijn.

 5. Gerard Van Heyste zegt op

  Men vrouw heeft mijn naam gekozen bij ons huwelijk, Deze is aangenomen zowel in België als in Thailand
  staat op haar ID kaart (zonder melding van de meisjesnaam !) en haar paspoort geen enkel probleem !

  • Taitai zegt op

   In België kan de wetgeving hierover een geheel andere zijn.

 6. Cor van Kampen zegt op

  Rob V.
  Dat is nou informatie waar een simpele ziel wat aan heeft.
  Ik dank je dat je de moeite hebt genomen om dat allemaal uit te leggen.
  Cor van Kampen.

 7. GeorgeB zegt op

  IND dreigt Nederlandse identiteit in te trekken.

  De situatie van Mam is blijkbaar goed afgelopen, hoewel dat ook wel complex is met wonen in Thailand en via nederlandse ambassade de verlenging van het paspoort willen regelen.
  In ons geval heeft Thaise partner (samenlevingscontract, niet gehuwd) een Nederlands paspoort en we wonen in Nederland. IND dreigt Nederlandse nationaliteit in te trekken omdat Thaise ambassade niet wil meewerken aan opheffen Thaise nationaliteit. Daardoor wil mijn partner dat nu ook niet meer. DE IND heeft inmiddels een tweede brief gestuurd met dreiging om Nederlanderschap in te trekken. Ik heb brief aan IND gestuurd dat medewerking Thai ambassade niet lukt en tot nu toe geen reactie van de IND gehad. Weet iemand hoe dit gaat aflopen? Gaat de IND inderdaad Nederlandse nationaliteit intrekken of loopt dit met een sisser af.

  • Jacques zegt op

   Als ik jou was zou ik concreet van de IND eisen, wat de grond is voor hun eventueel te nemen beslissing van intrekken Nederlanderschap. Welke bepalingen, artikelen zijn hier dan van toepassing. Is de vreemdelingenwet of strafrecht of andere wettelijke regeling overtreden? Op die manier kan je zelf toetsen en beslissen of het in de hand nemen van een goede advocaat dan nodig is. De IND heeft natuurlijk een mededelingsplicht in deze. Het plegen van strafbare feiten zou een grond kunnen zijn en dan is het afhankelijk hoe lang zij al de Nederlandse nationaliteit heeft. Er wordt met (glijdende) schalen gewerkt. Ook reist de vraag of er bij de aanvraag van het Nederlanderschap fraude is gepleegd, waardoor men wel heeft verstrekt maar dit om die reden alsnog kan intrekken. Het feit dat de Thaise autoriteit niet meewerkt kan mijns inziens niet steek houden, want daar gaat men niet over, tenzij dat bij wet of wettelijke regeling is vastgelegd en Thailand zich aan die afspraak c.q bepalingen dient te houden. Dit fenomeen speelt ook bij de Marokkaanse gemeenschap om eens wat te noemen en die behoudt ook de beide paspoorten c.q nationaliteiten. Hiervoor zou dus het gelijkheidsbeginsel van toepassing moeten zijn en zou jij je daarop kunnen beroepen.

  • NicoB zegt op

   GeorgeB, voorzover ik weet, kan een Thai een verzoek doen tot afstand van diens nationaliteit en moet dat verzoek uiteindelijk door de Koning goedgekeurd worden. En daar zit hem de kneep, deze hele procedure kan wel 10 jaar duren, soms wordt het verzoek gewoonweg niet afgewikkeld, blijft in de bureau laden liggen? het wordt de Koning niet voorgelegd?
   De Thaise Ambassade in NL kan dus niet bewerkstelligen dat iemand aldaar afstand doet van zijn/haar Thaise nationaliteit, die kan hooguit meewerken aan het in orde maken van dat verzoek, dat afgehandeld moet worden in Thailand.
   Ik weet, dat de Thaise Ambassade geen enkel bezwaar heeft tegen het hebben van een dubbele nationaliteit, ook al zou bij het verkrijgen van ook de Nederlandse nationaliteit volgens de Thaise wetgeving iemand zijn/haar Thaise nationaliteit dan moeten verliezen. De Thaise overheid past die wet niet strikt toe, ook niet als ze op de hoogte is van het verkrijgen van de 2e nationaliteit. M.i. zou je zelf eens contact kunnen opnemen met de Thaise Ambassade of, wellicht beter, neem een advocaat in de arm die je kan adviseren en begeleiden. Lees bv. wat Rob V. schrijft, tav. het hebben van te grote gevolgen voor afstandsdoening van de Thaise nationaliteit, bv. geen grond dan meer in Thailand mogen bezitten, etc.

   Praktijk ervaring, de IND heeft contact gehad met de Thaise Ambassade of deze er bezwaar tegen had dat ook de Nederlandse nationaliteit werd verkregen, het antwoord was, geen enkel bezwaar en er behoefde geen afstand te worden gedaan van de Thaise nationaliteit.
   Vervolgens werd het Nederlanderschap verleend en ook een Nederlands paspoort.
   Probleem is, dat van dit soort telefonisch overleg tussen de IND en de Thaise Ambassade helaas geen schriftelijke vastlegging wordt opgemaakt, in elk geval niet naar de betrokken persoon.

   Mam kan ik alleen maar hartelijk feliciteren met het resultaat, er moet Mam een, nieuw, paspoort verleend worden. De redenatie is, dat er sprake is geweest van het verlies van de Thaise nationaliteit en ook van het opnieuw verkrijgen van die nationaliteit, blijkende uit een recent Thais paspoort.
   Mam heeft haar Nederlanderschap niet verloren bij het herverkrijgen ( wat daar ook van zij ? ) van haar Thaise nationaliteit omdat Mam voldoende aangetoond heeft, dat ze voordat ze meerderjarig werd ten minste 5 jaar onafgebroken in Thailand heeft gewoond.
   Nou, dankjewel Kuala Lumpur.
   Het is een lang verhaal geworden, maar eind goed al goed.
   Alhoewel, nu het gedoe om de naamstelling in het paspoort, Rob V., geeft daar zeer uitgebreide info over , ik hoop dat Mam daar mee uit de voeten kan en ook deze angel uitgenomen kan worden. Veel sterkte en succes daar mee.
   NicoB

  • Taitai zegt op

   Het uitgangspunt in Nederland is dat men naast de Nederlandse nationaliteit geen andere nationaliteit mag hebben. Daar zijn drie uitzonderingsregels op en als ik Mam’s verhaal goed begrijp is het haar gelukt om op basis van één van die drie uitzonderingsregels beide nationaliteiten te verkrijgen.

   Haar weg zal zeker geen eenvoudige geweest zijn, maar in mijn ogen wel een slimme. Op een punt in haar leven bezat ze namelijk in de ogen van de Nederlandse administratie alleen de Nederlandse nationaliteit. Op grond van één van de drie uitzonderingsregels die voor Nederlanders gelden is de Thaise nationaliteit DAARNA erbij geaccepteerd omdat ze kon aantonen onder één van de drie uitzonderingsregels te vallen die voor Nederlanders gelde (de regel dat men tot zijn 18de lang in dat andere land gewoond moet hebben).

   Ik denk dat Mam’s aanpak meer zekerheid biedt dan afwachten of het met een sisser af gaat lopen. Zeker is dat als uw partner heeft aangegeven niet te willen meewerken aan het opheffen van zijn Thaise nationaliteit, hij alleen maar extra ammunitie geeft aan de IND dat hier sprake is van een Nederlander met twee nationaliteiten hetgeen (op de drie uitzonderingsgevallen na) een Nederlander niet mag hebben.

  • Jos zegt op

   Hi George,

   Waarom is de IND deze actie gestart?
   Wat was de trigger?

   wij zitten in dezelfde situatie. samenlevingscontract, niet gehuwd, Wonen in de NL, Partner heeft de Nederlandse nationaliteit verkregen door naturalisatie.
   Volgend jaar moet zij haar paspoort verlengen.

   Groet Jos

   • GeorgeB zegt op

    Mijn partner heeft bij het aanvragen van de nederlandse nationaliteit en paspoort een document getekend dat ze afstand doet van haar thaise nationaliteit. Dat gebeurde enigszins onder druk van ambtenaar (anders afwijzing aanvraag) en door thais gemak met formulieren. Op basis daarvan wil de IND nu bewijzen zien dat er acties zijn uitgezet om de thaise nationaliteit in te trekken. We zijn 2x op de thaise ambassade geweest en die werken niet mee. Ze zetten dit echter niet op papier. Deze bezoeken en de uitkomst daarvan heb ik gemeld bij de IND. Ik wacht dus nu maar af wat de IND gaat doen en of ze de procedure om het Nederlanderschap in te trekken, echt door zetten.

    Indien ze dit doen, dan heb ik nog iets gelezen over een 2e mogelijkheid. Dat is om de nederl nationaliteit inderdaad te verliezen, je krijgt dan weer een verblijfsvergunning. Na een jaar kun je dan een nieuwe nederl nationaliteit aanvragen via de Optieprocedure. Bij die procedure mag je blijkbaar wel de thaise nationaliteit behouden. “Vreemde jongens die ambtenaren.”

    • ror1 zegt op

     Mijn vrouw heeft in 2012 haar inburgering gedaan en is geslaagd. Om van het gezeur van iedere keer voor een visum voor lang verblijf (en de kosten) af te zijn heeft mijn vrouw ook een aanvraag gedaan in april dit jaar. Ons werd op het gemeente huis aangeraden dit te doen in die maand omdat ze dan haar thaise paspoort kon behouden.
     Ik denk dat het allemaal een kwestie van timing is.

 8. Mam zegt op

  Hallo Rob en alle anderen die reageerden, bedankt voor alle reacties.
  We hadden bij het bezwaarschrift ook ingezet op de uitzonderingen zoals je zelf ook noemt.
  De zelfde uitzonderingen waarop de IND mij toentertijd toestemming gaf om de Thaise nationaliteit te behouden. De formulering van de uitspraak op het bezwaarschrift is dus wel anders dan verwacht. Overigens kan ik de uitzonderingen zoals toentertijd op de website van de IND stond niet meer vinden en worden nu anders geformuleerd. Maar het belangrijkste is inderdaad dat ik nu mijn paspoort ga krijgen.
  En wat de andere reacties betreft:
  Ik ben gehuwd in Thailand en heb bij mijn huwelijk uitsluitend mijn mans naam gekozen en een nieuw Thais paspoort gekregen met alleen de achternaam van mijn man. Mijn meisjesnaam staat niet in het Thaise paspoort.
  Mijn man ging er van uit dat dat ook in Nederland kan, maar mogelijk is hij in de war met “aanspreek naam” Als ik inderdaad een Nederlands paspoort ga krijgen op mijn meisjesnaam, al dan niet met de toevoeging “echtgenote van” lijkt me dat vragen om problemen.
  Wat als ik Thailand verlaat voor een vlucht naar Nederland met mijn Nederlandse paspoort met mijn meisjes naam om dat ik dan geen visum nodig heb en terug kom op mijn Thaise paspoort, ook weer omdat ik dan geen visum/verblijft vergunning voor Thailand nodig heb, maar dan op uitsluitend mijn mans naam. Verschillende paspoorten en verschillende namen. Ik vraag me af of ze dat kunnen koppelen in de computers?
  Maar als ik Alex goed begrijp had zijn vrouw dus wel een Nederlands paspoort met zijn achternaam en niet haar meisjes naam. Dat is nu precies wat ik ook wil om beide paspoorten op de zelfde naam te krijgen.
  Maar goed, we wachten eerst de afgifte van het paspoort af.
  Mam

 9. Taruud zegt op

  Wat paspoorten betreft.
  In Thailand in/uit het Thaise paspoort gebruiken.
  In Nederland in/uit het Nederlandse paspoort gebruiken.

  Het andere paspoort/ID kaart alleen maar tonen indien er om gevraagd wordt.
  Zo kan in Thailand (check-in, Immigratie) gevraagd worden naar een Schengen visum. Door haar Nederlands paspoort/ID kaart kan ze bewijzen dit niet nodig te hebben.
  In Nederland (check-in) kan men vragen naar een Thais visum, maar daar kan ze dan weer haar Thais paspoort/ID kaart voor tonen.

  Bovenstaande informatie kreeg ik van RonnyLatPhrao. Inmiddels zijn we op deze manier Thailand ingereisd zonder problemen. Half maart gaan we weer terug op de wijze zoals hierboven aangegeven. Ik verwacht geen problemen. Op ons ticket staan de namen van onze Nederlandse paspoorten. Als we half maart teruggaan laten we bij het inchecken onze Nederlandse paspoorten zien. Bij de Thaise douane weer het Thais paspoort en bij binnenkomst in Nederland bij de Nederlandse douande het Nederlandse paspoort. Als men vraagt naar een visum laat je dus het 2e paspoort zien, waaruit dan blijkt dat een visum niet nodig is.

  • Mam zegt op

   Hallo Taruud,
   Op deze manier reis ik al jaren zonder problemen met 2 paspoorten op de zelfde naam. Wel kunnen ze bij inchecken en bij de grens controle zien dat ik 2 paspoorten heb. Nu maar afwachten wat er de volgende keer gaat gebeuren met 2 paspoorten op totaal verschillende namen. Zal in elk geval mijn trouw en naams wijzigings papieren voor alle zekerheid dan ook meenemen. Ben overigens net naar Nederland geweest op Thais paspoort met visum, en ga voorlopig niet weer naar Nederland.
   Mam

 10. RonnyLatPhrao zegt op

  Mijn vrouw heeft gewoon haar eigen Thaise naam behouden, o.a. om misverstanden met namen te vermijden.
  Ik stond er trouwens zelf op dat zij haar eigen Thaise naam zou behouden. Niet alleen om praktische redenen, maar ik vind dat ook een onderdeel van je persoonlijkheid en ook respect naar de familieafkomst.
  Was ook geen enkel probleem in het gemeentehuis van Lak Si bij ons officiële huwelijk (2004), maar het werd wel officieel op het memorandum dat bij onze huwelijksregistratie (Khor. Ror, 2) zit geschreven. Het staat er als volgt (vertaling) “Beide partijen zijn overeengekomen dat de vrouw haar eigen achternaam zal blijven voeren””.

  Ieder zal wel zijn persoonlijk reden(en) hebben om van naam te veranderen, en wat mij betreft ook geen enkel probleem wanneer iemand dat wil doen, maar zelf zie ik het nut en de meerwaarde er van niet.
  Misschien dat iemand mij dit eens kan uitleggen en er een goede reden kan voor geven ?

 11. Mam zegt op

  Hallo RonnyLatPhrao,

  Ik heb zelf besloten om de naam van mijn man aan te nemen. Dat was in Thailand gebruikelijk en dan verlies je je meisjes naam. Dat was een doelbewuste keuze. Ik weet dat je tegenwoordig in Thailand kunt kiezen welke naam je wilt gebruiken (meisjesnaam, mans naam of beiden.)

  Mam

  • RonnyLatPhrao zegt op

   Beste Mam,

   Ik weet wel dat het gebruikelijk is in Thailand (of het hierdoor dan ook altijd doelbewust is ?).
   In ieder geval werd in 2004 nog op onze huwelijksregistratie (Khor. Ror, 2) geschreven dat we het doelbewust niet wilde. Misschien wordt dat vandaag zelfs niet meer vermeld. Ik weet het niet.
   Dat het gebruikelijk is, is eigenlijk niet de reden waar ik naar op zoek ben.
   Misschien hebben wij wel een belangrijke reden over het hoofd gezien toen we besloten om haar naam te behouden.
   Ik ben trouwens gewoon maar nieuwsgierig. Ieder doet hiermee wat hij wil wat mij betreft, welke de reden ook mag zijn.

   Ook ben ik benieuwd wat er met de naam gebeurt bij scheiding of overlijden.
   Krijgt ze dan haar meisjesnaam terug ? Wordt de naam opnieuw veranderd bij een tweede huwelijk (of derde, etc) ?
   In Thailand zal dat administratief wel op te lossen zijn.
   Of je dan in Nederland/België bij een tweede (of derde,etc ) huwelijk je naam opnieuw zal kunnen veranderen ? Lijkt me een heel ander verhaal te worden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website