Beste lezers,

Mijn vrouw en ik wonen al enkele jaren in Pattaya en hebben nu eindelijk ons huis in Nederland kunnen verkopen. Wij kunnen bij de overdracht hiervan zelf niet aanwezig zijn en moeten dus voor die overdracht de notaris, die dit geheel behandeld, machtigen. Voor het afgeven van deze machtiging moeten onze handtekeningen gelegaliseerd worden door een bevoegd persoon. Dit kan volgens die notaris alleen maar bij de Nederlandse ambassade of bij een consulaat van Nederland en dus NIET bij het Consulaat van Oostenrijk of Duitsland.

Daar wij niet echt mobiel zijn is onze vraag of het klopt dat een handtekening legalisatie voor een machtiging van een notaris in Nederland alleen maar gedaan kan worden door de Nederlandse ambassade of bij een consulaat van Nederland?

Alvast hartelijk bedankt voor uw moeite.

Met vriendelijke groeten,

Rene

8 reacties op “Lezersvraag: Legalisatie van handtekening ivm verkoop woning in Nederland”

 1. Taitai zegt op

  Heeft u de consulaire afdeling van de Nederlandse ambassade al gevraagd of deze notaris gelijk heeft? Daar heeft men misschien vaker met dit bijltje gehakt.

 2. Pauwel G. Smid zegt op

  Ja, en U moet in persoon verschijnen, dus maak een afspraak met de Ambassade, neem een taxi van P. naar B., en als U de taxi daar op U laat wachten zijn de kosten ongeveer 4000 bath, plus per persoon 26,25 Euro voor de legalisatie, dus voor ongeveer 6000 bathjes bent U uit en thuis en gelegaliseerd, vergeet niet beide een geldig paspoort mee te nemen, (en een hapje en wat te drinken voor onderweg).

 3. Sjaak S zegt op

  Nee hoor, die Notaris heeft ongelijk. Geen ambassade hoeft daarbij ingeschakeld worden. Ik heb vorig jaar in augustus hetzelfde moeten doen. Ben gewoon naar een advocatenkantoor gestapt en heb daar mijn verklaring laten legaliseren. Dit werd in Nederland geaccepteerd. Fluitje van een cent.
  Bovendien was de prijs voor de hele actie nog geen 2000 Baht.

  Als “bewijs”, de volgende zin uit de email van mijn notaris: De akte van levering zal passeren op 15 november 2016 om 10.00 uur.

  Vriendelijk verzoek ik u en uw echtgenote de bijgaande volmacht te ondertekenen in het bijzijn van een notaris, onder overlegging van een geldig legitimatiebewijs. De betrokken notaris zal een legalisatieverklaring op de verklaring vermelden. Graag ontvang ik de door u en uw echtgenote getekende (en gelegaliseerde) verkoopvolmacht voor gemelde datum per post en per mail retour.

  Met vriendelijke groeten,

  Dus, nogmaals, ambassade hoeft er niet bij betrokken te worden.

 4. Kees 2 zegt op

  Ivm erfenis moest ik 2 maanden geleden papieren opsturen naar NL, naar notaris.

  Notaris in NL ging akkoord met de legalisatie van mijn handtekening en identiteit via Thaise advocaat met notariële bevoegdheid (via kantoor in View Talay 5d, Australische man met Thaise partner die advocaat is). Daartoe kreeg ik een prachtig document, met stempel en mooie strik ! Kostte mij 700 baht.
  Alles werd daarna door de notaris (in Beekbergen) akkoord bevonden.

  Dus mijns inziens heeft jouw notaris het mis.

  • Kees 2 zegt op

   Met aanvulling: het zou van de gekke zijn als de legalisatie gedaan door een Thaise advocaat met notariële bevoegdheid van minder waarde zou zijn dan die van een Nederlandse notaris…

   Dus bespaar je de moeite, ga niet naar de NLse ambassade

 5. Henk zegt op

  Dit kun je ook laten doen door een notarial Attorney:
  Once authorized to perform, a Notarial Attorney may execute the following functions:

  Verification to the authenticity of signatures in a document;
  Certification of identity of parties to an agreement;
  Administration of oaths and affirmations;
  Attestation and certification of certain classes of documents
  Be witness to the signing of parties to a document.

  Als je even googled vind je vast wel een in de buurt en waarschijnlijk veel goedkoper dan het consulaat.

  Zie verder: http://www.siam-legal.com/legal_services/Thailand-Notary-Service.php

 6. Ton zegt op

  Woon niet in Thailand maar in Indonesië. Ook hier zou die NL notaris het mis hebben. Hadden wat vergelijkbaars hier, legalisatie kon bij willekeurige, mits erkende notaris in de buurt. Als huis op naam van beide staat, wel alletwee in persoon bij die notaris tekenen. Jullie notaris had wel gelijk dat ambassades of consulaten van andere landen hier niets mee te maken hebben.

 7. goort zegt op

  Goed adres om dit te doen is Thailivinglaw op Thapprayroad..zij begrijpen de zgn. The Hague conventie. Vraag wel je notaris die passeert je de tekst voor de volmacht aan te leveren, en daar certificeren ze die heel correct. Heb hetzelfde gedaan in december voor aankoop woning bij een ongelooflijk moeilijk doende notaris, maar gelukt!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website