PICHAYANON PAIROJANA / Shutterstock.com

Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Tot een aantal jaren geleden had hij nooit durven voorspellen dat hij de rest van zijn leven in Thailand zou gaan doorbrengen. Inmiddels woont hij echter al een tijdje in Thailand en de laatste jaren dichtbij Udonthani. Vandaag een Recensie daSofia restaurant.


In mijn beschrijving van de leukste en gezelligste straat van Udon, soi sampan, liet ik mij al ontglippen dat daSofia in mijn ogen een van de beste, zo niet het beste, restaurant is in deze straat. daSofia is hoofdzakelijk georiënteerd op de Italiaanse keuken. Veel ingrediënten worden uit Italië geïmporteerd en daardoor zijn de gerechten bij daSofia altijd authentiek van smaak en van een top kwaliteit.

Het restaurant is een familiebedrijf. Tsum is de eigenaar en leidt de zaak samen met haar man Manfredo. Manfredo is van Italiaans/Zwitserse afkomst. Het opstarten van een Italiaans restaurant is dan ook niet zo verwonderlijk. Tsum heeft de fijne kneepjes van de Italiaanse keuken in Italië mogen leren. In de keuken werken twee zusters en een broer van Tsum. De bediening bestaat uit Nah (voorheen food and beverage manager in het Pannarai Hotel) en Patty (voorheen werkzaam bij Irish Clock). In het hoogseizoen (november tot en met februari) komt daar nog een serveerster bij. De naam van het restaurant is afkomstig van de naam van hun dochter: Sofia.

daSofia heeft een ruim, verhoogd terras met ongeveer 20 zitplaatsen. Voor groepen kan dit aantal, door een andere tafelschikking, worden uitgebreid tot ongeveer 30 zitplaatsen. Het zitten op het terras van daSofia is een heerlijk, relaxt gebeuren waarbij je alle activiteiten in de straat, en dat zijn er vele, op je gemak aan je voorbij kan laten gaan. Achter de voorgevel van het gebouw, en direct achter het buiten terras, is een binnenruimte gecreëerd voor nog eens ongeveer 16 personen. Het voordeel van deze ruimte is dat die voorzien is van airco. Het nadeel dat het gewone leven met al zijn hectiek, zijn geluiden en passerende personen voor een deel aan je voorbij gaat.

Een Italiaans restaurant heeft natuurlijk kaas op het menu staan. Zo ook bij daSofia. Er is keuze uit zo’ n 8-tal kazen. Onder de zachte kazen vind je bijvoorbeeld Gorgonzola en Brie, prijs 200 baht per 100 gram en bij de harde kazen de Tilsiter en Fontal, prijs per 100 gram 180 baht en de Pecorino en Gruyère, 240 baht per 100 gram.

Ook de “cold cuts” (gesneden vleeswaren) ontbreken niet. Denk daar bij aan:

 • Salami: 220 baht per 100 gram
 • Parma ham: 300 baht per 100 gram
 • Coppa ham: 260 baht per 100 gram
 • Mortadella: 180 baht per 100 gram

Wat pizza’ s betreft is er een keuze uit zo’ n 16 tal pizza’ s. In prijs variërend van 170 tot 350 baht. Mijn favoriete pizza is nummer 11, oftewel de pizza bacon super delight.  Ingrediënten: tomaten saus, mozzarella kaas, ham, speciale stukjes worst / bacon, Italiaanse saus, champignons, paprika en bell pepper.

Uiteraard staan ook de pasta’ s en ravioli’ s uitgebreid op het menu, in prijzen variërend van 170 tot 320 baht.

En het moet gezegd worden: alle gerechten zijn van een uitstekende kwaliteit, of het nu om de kaas gaat, of de cold cuts, de pizza’ s of de pasta’ s, of de nagerechten.

Toey en ik eten regelmatig bij daSofia. Omdat ik voor Thailandblog een recensie wilde schrijven, heb ik vandaag besloten een volledig diner af te nemen, dus met een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Normaliter beperk ik me tot een hoofdgerecht en wat kaas, of uitsluitend tot wat kazen. Toey richt zich op de Thaise gerechten, die ik verder niet zal beoordelen.

Mijn keuze is gevallen op:

 • Cantaloupe meloen met Parma ham als voorgerecht.
 • Cordon Bleu met gebakken aardappeltjes en wat groente als hoofdgerecht.
 • Profiteroles als nagerecht.

Voor de wijn kies ik een excellente wijn, namelijk de Traminer Aromatico, Collio D.O.C., met een bijbehorende excellente prijs. Vandaag wilde ik weer eens een echte wijn proeven na al het Thaise gestuntel met “fruity white”, enz. Zie mijn vorige artikel “Wijnoorlog in Thailand”. Soms moet een mens zich zelf maar eens verwennen.

De meloen met de Parma ham is werkelijk voortreffelijk. De meloen is lekker zoetig van smaak, in contrast met de meer zoutige Parma ham. Een heerlijk fris voorgerecht, wat overigens natuurlijk ook gewoon als hoofdgerecht kan worden gegeten. Als voorgerecht is vijf stukken meloen met Parma ham misschien een beetje te veel van het goede. Drie stukken meloen met ham is mijns inziens ruim voldoende. Dit is volgens mij goed te bespreken met Tsum / Manfredo, indien je net als ik een drie gangen diner wilt nemen.

De Cordon Bleu is hier altijd voortreffelijk. In de schnitzel wordt echte originele Italiaanse kaas verwerkt. De smaak is daardoor fantastisch. Deze keer met gebakken aardappels. Die zijn niet altijd aanwezig (aardappels moeten worden voorgekookt en vervolgens worden bewaard in de koeling, maar dat kan maar tot 3-4 dagen). Indien er geen gebakken aardappels zijn, dan wordt het de bekende “french fries” , oftewel gebakken friet.

De profiteroles bestaan uit een stukje deeg met daarop icecream, op de top van de icecream wederom een stukje deeg, en het geheel overgoten met pure chocola. In een portie profiteroles zitten vier stuks. Bijzonder lekker maar ik denk ook heel wat calorieën.

Voor dit diner betaalde ik totaal 720 baht, exclusief de wijn.

Samenstelling diner rekening:

 • Cantaloupe meloen met Parma ham als voorgerecht 300 baht.
 • Cordon Bleu met gebakken aardappeltjes en wat groente als hoofdgerecht 280 baht.
 • Profiteroles als nagerecht 140 baht.
  Totaal 720 baht

Dat is zonder de wijn, want de wijn die ik had uitgezocht, was van een wel heel bijzondere kwaliteit en daardoor dus behoorlijk wat prijziger dan de huiswijn. Deze kwaliteitswijn is uitsluitend per fles te bestellen. De prijs van deze uitstekende wijn bedraagt 1.550 baht per fles. Normaliter neem ik bij daSofia gewoon de huiswijn, die neer komt op 150 baht per glas. En die huiswijn is van een goede kwaliteit. Het is prettig te weten dat je niet gebonden bent aan die huiswijn, maar dat een fles uitstekende wijn eveneens tot de mogelijkheden behoort.

Alles bijeen genomen, het uitzicht over soi sampan, de sfeer, de bediening, de wijn en de overheerlijke gerechten wil ik dit bezoek waarderen met een dikke 8.

Je hebt natuurlijk al lang begrepen dat ik een fan ben van dit restaurant. Dus de positieve beoordeling hier zal geen lezer verbazen. Maar ik raad mensen die in Udon wonen, of hier een keertje verblijven, van harte aan dit restaurant te bezoeken. Je zult er absoluut geen spijt van hebben. Dit is gewoon genieten met een absoluut juiste prijs/kwaliteit verhouding.

Even los van deze recensie. Vaak ga ik bij daSofia op het terras zitten, neem eerst een heerlijke koffie en vervolgens een biertje voor de ergste dorst. Daarna schakel ik over op wijn, in eerste instantie een glas witte wijn. Als ik vervolgens trek krijg in iets te eten, bestel ik meestal twee soorten kaas met een glas rode wijn. De kaas wordt aangeboden in een 100 grams prijs. Ik neem dan een “zachte” kaas en een wat “hardere” kaas. Gecombineerd met de rode wijn is dat echt voor uren genieten, vaak met leuke gesprekken met Tsum en/of Manfredo. Dit is voldoende voor een volledige maaltijd en het is echt genieten geblazen.

Ik ben dan wel geen Belg, maar de bourgondische inslag is mij niet vreemd.

daSofia is de gehele week open. Van 11.00 tot 22.00 uur. Op de officiële Boeddha feestdagen zijn ze meestal gesloten. Kijk ook op hun website www.da-sofia.com en naar de beoordelingen op Tripadvisor.

Veel eetplezier bij daSofia.

Ingezonden door Charly

No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Recensie daSofia restaurant in Udon Thani”

 1. De Inquisiteur zegt op

  Ook mijn favoriet als ik in Udon ben.

 2. Polle zegt op

  Charly,

  Bedankt voor de tip en de duidelijke beschrijving van de mogelijkheden.
  Had geen weet van dit Italiaans restaurant maar zal het zeker bij mijn volgend bezoek aan de familie van mijn vrouw aandoen.

  Is de pizza van goede kwaliteit want deze zijn in Thailand moeilijk te vinden ?

  Groeten

  • Charly zegt op

   Beste Polle,

   De pizza’ s van daSofia zijn zo goed dat mensen an buiten Udon naar daSofia komen om pizza te eten.
   De pizza’ s zijn dus van uitstekende kwaliteit.

   Met vriendelijke groet,
   Charly

   • Polle zegt op

    bedankt Charly,

    ik zal bij mijn volgend bezoek dit restaurant zeker aandoen.

    met vriendelijke groet
    Polle

 3. fred zegt op

  Persoonlijk vind ik dat naar Thaise normen heel duur. Een gelijkaardig menu vindt je in Pattaya voor 240 Baht. Cordon Bleu met wat frietjes en groentjes vindt je op vele plekken voor 100 baht en nog meer goedkoper.

  • Charly zegt op

   Beste Fred,
   Natuurlijk is het goed mogelijk de genoemde gerechten elders goedkoper te vinden. Zelfs dichter bij huis in Udon is Good Corner ook goedkoper. Maar het gaat hier om de kwaliteit. De kwaliteit van de gerechten in daSofia is uniek en maakt de iets hogere prijs volledig waar.

   Met vriendelijke groeten,

   Charly

  • rob zegt op

   Je zal toch heel goed moeten zoeken om een maaltijd bestaande uit een Cordon Blue met frites en wat groenten ergens te vinden voor minder dan 100 baht. Mij nog nooit gelukt maar ik zoek er dan ook niet naar. Net als Charly zegt, kwaliteit is een wat hogere prijs meer dan waard.

 4. Peter zegt op

  Inderdaad een zaak die kwaliteit levert. De import van ingrediënten hebben een positief effect op de gerechten.
  OK, iets duurder dan andere locaties maar vele malen beter dan de nep pizza’s van de pizza company. Bediening prima en eigenaar altijd in voor een praatje. Ik heb deze zaak ook ontdekt na een teleurstelling bij een andere Italiaans restaurant (om de hoek). Het is genieten in het restaurant, hopelijk een blijvertje.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website