Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Sinds een aantal jaren woont hij, met zijn Thaise vrouw Teoy, in een resort niet ver van Udonthani. In zijn verhalen probeert Charly vooral meer bekendheid te geven aan Udon, maar gaat hij ook in op tal van andere zaken in Thailand. Tevens geeft hij een kijkje in zijn belevingswereld in Thailand.


Aanvraag vrijstelling loonbelasting en sociale premies 2020

Nu ik definitief officieel in Thailand woon en hier in Thailand ook inkomstenbelasting betaal, vind ik het tijd om vrijstelling aan te vragen bij de Nederlandse Belastingdienst, kantoor Buitenland, in Heerlen. Vrijstelling op de inhouding van loonbelasting en sociale premies op mijn bedrijfspensioen.

Veel lezers zijn bekend met de wijze waarop je dit soort zaken kunt regelen. Ik probeer met deze posting die lezers te bereiken die daar nog niet vertrouwd mee zijn.

Op 16 maart 2020 een brief gestuurd naar bovengenoemd belastingkantoor. Deze brief per EMS verzonden vanuit Udon Thani op 16 maart 2020 en via track en trace kunnen vaststellen dat de brief op 19 maart is afgeleverd. Bij de brief een behoorlijk aantal bijlagen meegestuurd, te weten:

 • Kopie paspoort
 • Kopie uittreksel uit de basisregistratie personen
 • Ingevuld formulier voor aanvraag vrijstelling van loonheffing
 • Kopie Income Tax Payment Certificate: R.O.21
 • Kopie Thais Tax Identification Number (TIN)
 • Kopie voorblad IB 2019 aangifte Thailand
 • Kopie betalingsbewijs IB 2019 Thailand
 • Kopie uitbetaling van mijn bedrijfspensioen januari 2020
 • Kopie jaaropgave 2019 bedrijfspensioen

Te veel documenten meegestuurd? Waarschijnlijk wel, maar ik wilde een tijdrovende discussie met de belastingdienst voorkomen. Daarom heb ik er voor gekozen liever te veel dan te weinig documenten op te sturen.

Vervolgens is het wachten op een reactie van de belastingdienst. Uit eerdere postings van lezers heb ik wel begrepen dat drie maanden een termijn is waar je minimaal rekening mee moet houden.

In de mei specificatie van mijn bedrijfspensioen zie ik een correctie waaruit ik kan afleiden dat mijn verzoek is gehonoreerd. De ingehouden loonbelasting en sociale premies zijn tot nihil teruggebracht en ik ontvang voortaan mijn bruto bedrijfspensioen in zijn geheel als netto. Ook de voorafgaande maanden in 2020 zijn gecorrigeerd.

Omdat ik zelf geen enkel bericht van de belastingdienst heb ontvangen, maar even met een email aan de uitvoerder van mijn bedrijfspensioen gevraagd om mij de brief van de belastingdienst te doen toekomen, op basis waarvan zij geen loonbelasting en sociale premies meer behoeven inhouden.

Uit deze brief blijkt dat, tot uiterlijk 31 december 2024, de uitvoerder van mijn bedrijfspensioen geen loonbelasting en geen sociale verzekeringspremies behoeft in te houden. Vanaf 01 januari 2020.

Op 8 juli 2020 ontvang ik uiteindelijk per post een soortgelijke brief van de Nederlandse belastingdienst. Ik heb in mijn brief van 16 maart de belastingdienst erop gewezen dat de postvoorziening in het algemeen, maar zeker in Thailand op dit moment door het covid19 drama een probleem is, en daarom verzocht daar waar mogelijk ook via email te communiceren. De belastingdienst zit blijkbaar nog steeds, als het hun zo uit komt, in het postduivenstadium en gaat dus niet in op het e-mail verzoek.

Enfin, ik heb in ieder geval de vrijstelling binnen en daar ging het om.

Dit traject heb ik snel kunnen doorlopen, zonder enige tegenwerking van de Nederlandse belastingdienst. In maart mijn verzoek ingediend en in mei reeds gehonoreerd. Deze keer derhalve complimenten voor de redelijke snelheid waarmee de Nederlandse belastingdienst dit heeft afgehandeld. De manier van communiceren is helaas echter ver onder de maat.

In augustus/september 2024 wederom een (vervolg)verzoek om vrijstelling indienen. Het lijkt me dan voldoende een kopie van mijn (nieuwe) paspoort mee te sturen, het R.O.22 formulier, waarin staat dat ik belastingplichtig ben in Thailand, en de ondertekende “aanvraag nieuwe verklaring”.

In een van mijn volgende postings komt de afloop van het terugvorderen bij de Nederlandse belastingdienst van de ingehouden loonbelasting en sociale premies over het jaar 2019 aan de orde. Ik heb begrepen dat daar nogal belangstelling bij de lezers hiervoor is. Ik heb zo het vermoeden dat dit traject een wat langere doorlooptijd gaat vergen dan die aanvraag tot vrijstelling van inhouding loonbelasting en sociale premies.

Op 24 juni 2020 met EMS een brief naar de belastingdienst verzonden. Deze brief is op 10 juli 2020 bij de belastingdienst afgeleverd. Tot op heden taal nog teken vernomen. Daarom mijn belastingadviseur in Nederland afgelopen week gevraagd eens bij de belastingdienst te informeren naar de stand van zaken.

Charly www.thailandblog.nl/tag/charly/


» Laat een reactie achter


Rating: 4.78/5. From 9 votes.
Please wait...

25 reacties op “Aanvraag vrijstelling loonbelasting en sociale premies 2020”

 1. Branco zegt op

  Tip: inzake de communicatie kan je alle correspondentie vanuit de Belastingdienst ook inzien op mijn.belastingdienst.nl

  Als je daar inlogt (met DigID) zie je alle uitgaande correspondentie terug. Zeker voor diegene die in het buitenland wonen zal dat veelal sneller online zichtbaar zijn dan dat de fysieke brief is gearriveerd.

  • Charly zegt op

   @Branco
   Dank je voor je tip. Ik heb gelijk even gekeken. Heel nuttig.

   Met vriendelijke groet,
   Charly

   • Leo Th. zegt op

    Beste Charly, Mijn Belastingdienst is jouw persoonlijke pagina bij de belastingdienst, waar je jouw gegevens kunt inzien en een aantal zaken kan regelen. Zoals het doen en/of wijzigen van aangiften, de aanslagen kunt inzien en het wijzigen van je bankrekeningnummer. Dus een prima reactie van Branco. Vanuit het buitenland is de belastingdienst telefonisch bereikbaar via nummer +31 555 385 385. Wel ervoor zorgen dat je je bsn-nummer paraat hebt. Verder kun je de belastingdienst vragen stellen via Twitter, Facebook of Instagram. Post van de belastingdienst wordt steeds vaker (ook) digitaal verstuurd, naar Mijn Belastingdienst maar ook naar de berichtenbox van Mijn Overheid, maar dan moet je die wel hebben geactiveerd. In voorkomende gevallen is het zelfs mogelijk om via e-mail contact te hebben maar dan uitsluitend wanneer de belastingmedewerker jou een speciaal e-mailadres heeft verstrekt voor een bepaalde zaak. Fijn dat je over 2019 een flinke ‘spaarpot’ hebt opgebouwd, waarover je hopelijk op korte termijn kunt beschikken. Ik weet zeker dat je er o.a. een mooi uitstapje met overnachting en heerlijk diner van zal financieren. En wie weet doe je daar dan weer verslag van op Thailandblog. P.S. Hoe bevielen de wittebroodsweken?

 2. wim zegt op

  Mijn communicatie met de belastingdienst verloopt ook soepel doorgaans. Maar inderdaad, de belastingdienst werkt helaas nog met dezelfde communicatieaanpak als ten tijde van Napoleon. Email contact zou toch wel een verfrissende verbetering zijn.

  • Cornelis zegt op

   Door geen e-mail communicatie toe te laten hoopt men het risico dat onbevoegden toegang tot de systemen van de Belastingdienst kunnen verkrijgen, te verminderen.

   • Harry Romijn zegt op

    Als de Belastingdienst WEL belastingaangiftes per Internet aanvaardt, waarom dan niet correspondentie ?
    Moet toch niet zo’n probleem zijn op via DigiD of zelfs eHerkenning in te loggen. Gaat zo naar de hele medische hoek, de SVB enz.
    Zal wel weer de achterlijke KENNISeconomie zijn, die zoals aan Heinrich Heine werd toegedicht: “als de wereld vergaat, ga ik naar De Republiek toe. Daar gebeurt alles 20 jaar later”. (Nederland bestond toen nog niet)

 3. Erik zegt op

  Charly, dat is weer een horde genomen!

  Maar eigenlijk is dat pak papier dat je hebt ingeleverd niet nodig; uit de postings van de heer of mevrouw Gerritsen en Lammert De Haan is inmiddels gebleken dat de rechter de belastingdienst heeft teruggefloten en bepaald dat je met heel andere zaken kunt bewijzen dat Thailand het centrum van jouw sociaal en economisch leven is. Ik bedoel de regels in artikel 4 van het Verdrag.

  Helaas is de Dienst hardnekkig en blijft de Thaise aangifte vragen. Overigens, ik herhaal het nog maar eens, belasting in Thailand BETALEN is geen voorwaarde; men wil dat je aangifte doet. Jij kent inmiddels de faciliteiten als aftrekbare kosten, persoonlijke vrijstellingen en de nul-% schijf. Het kan leiden tot een aanslag van nul baht.

  Voor 2019 ben ik erg benieuwd. In dat jaar was je nog in NL ingeschreven zoals je hebt geschreven en ik neem aan dat jouw aangifte 2019 ook al in NL is ingeleverd. Jouw brief van juni zal men beschouwen als een verbetering van jouw aangifte 2019.

  Nu iets over de vaak gehoorde ‘sociale premies’.

  Onder ‘sociale premies’ vat de burger alle heffingen naast de loonbelasting. Dat is een term die ik liever vervang door ‘volksverzekering en/of premie zorgverzekeringswet’. Het zijn heffingen voor totaal verschillende verzekeringen en met afwijkende kringen van verzekerden. Wil je premie zorgverzekeringswet terugvragen dan moet dat met een apart verzoek.

  Ben benieuwd of er iets voor je in het vat zit.

  • Charly zegt op

   @Erik
   Dank voor je reactie.
   Nee, ik had nog geen aangifte IB 2019 gedaan.
   Vandaag inmiddels wel, als direct gevolg van de tip van Branco.
   Alles via de site keurig ingevuld. Uit de resultaatberekening volgt een teruggave van bijna 9.000 euro.
   Iets minder dan ik zelf had berekend, maar dat komt doordat de sociale premies op mijn bedrijfspensioen
   over 2019 niet kunnen worden meegenomen, omdat ik toen nog officieel verzekerd was in Nederland.
   Ik ben benieuwd of de belastingdienst in die aangifte meegaat,

   Met vriendelijke groet,
   Charly

 4. jan Willem zegt op

  deze disclaimer staat onder Belastingdienst e-mails.

  De Belastingdienst stelt e-mail niet open voor aanvragen, aangiften, bezwaarschriften, verzoeken, klachten, ingebrekestellingen en soortgelijke formele berichten.
  Dit bericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde. Het bericht kan vertrouwelijke informatie bevatten waarvoor de fiscale geheimhoudingsplicht geldt. Als u dit bericht per abuis hebt ontvangen, wordt u verzocht het te verwijderen en de afzender te informeren.

  The Dutch Tax and Customs Administration does not accept filings, requests, appeals, complaints, notices of default or similar formal notices, sent by email.
  This message is solely intended for the addressee. It may contain information that is confidential and legally privileged. If you are not the intended recipient please delete this message and notify the sender.

 5. John Chiang rai zegt op

  In de onderstaande link vindt je het formulier om vrijstelling aan te vragen.
  Samen met het bewijs van de Thaise belastingdienst dat je z.g.n. fiscaal inwoner bent,en een copie dat je in je Thaise gemeente als inwoner gemeld bent,zou een vrijstelling verder geen grote moeilijkheden mogen veroorzaken.
  https://download.belastingdienst.nl/belastingdienst/docs/ver_vrijstel_inh_lb_pr_volksverz_lh0201z4fol.pdf

 6. Han zegt op

  Ik heb begin dit jaar vrijstelling aangevraagd na hier een goed jaar officieel gewoond te hebben en een eerste keer aangifte kon doen bij de thaise belastingdienst.
  Met een week of 6 had ik de vrijstelling gekregen tot eind 2024 wat ik vernam via “mijn belastingdienst”. En een paar maanden later mijn aangifte over 2019 ingestuurd met verzoek om terug te betalen en ook dat was vrij vlot geregeld.
  Bij mijn aanvraag vrijstelling heb ik kopie paspoort meegestuurd, bewijs van mijn woonadres in thailand en de ro 21 van de thaise belastingdienst, dat was kennelijk voldoende. Hoeveel ik hier betaald heb of bewijs van betaling heb ik niet meegestuurd.

 7. Marty Duijts zegt op

  Een teruggaaf van ingehouden loonheffing (en of premies) over een kalenderjaar dat al verstreken is kan alleen maar door een zogenaamd C-biljet in te dienen waarbij de vrijstelling van inkomens kan worden geclaimd die volgens het belastingverdrag zijn toegewezen aan Thailand. (betreft dan particulieren pensioenen).
  Marty Duijts (fiscaal adviesbureau)

 8. Eric H zegt op

  Ik zie veel belasting deskundigen hier en ik heb een vraag waarop ik geen antwoord op kan vinden, niet hier en niet bij de belastingdienst maar mss weet iemand dat hier.
  als je belasting betaald in Thailand heb je dan nog recht op aftrekposten die je eventueel hebt in nederland zoals alimentatie?

  • Erik zegt op

   Erik H, zover ik weet is alimentatie voor een gewezen partner geen aftrekpost in de Thaise belastingaangifte.

  • rob h zegt op

   Beste Eric, In Thailand zullen alleen aftrekposten volgens de Thaise belastingwetten worden geaccepteerd. Ik weet niet of men in Thailand alimentatie kent en dus al helemaal niet of dat aftrekbaar is. Uit eigen ervaring (zij het in Australië) kan ik vertellen dat daar (Nederlandse) alimentatie niet aftrekbaar is. Het is in zo’n situatie verstandiger – indien mogelijk – de alimentatie in Nederland af te kopen zodat deze nog met (de laatste) Nederlandse belastingaangifte verrekend kan worden.

 9. wim zegt op

  Charly, ik moet hier op reageren.
  Wees voorzichtig met het verstrekken van informatie aan de belastingdienst Heerlen..ik zal uitleggen waarom:
  Er is een belasting verdrag tussen NL en Thailand; weliswaar zijn er gesprekken gaande om dit te veranderen (lees NL’s in Thailand een grotere poot uit te trekken), maar dat loopt nog. Je zal ongetwijfeld weten dat als je meer dan 183 dagen per kalenderjaar in Thailand verblijft je dan ook in Thailand belasting plichtig bent. Het verdrag wat ooit gesloten is om te voorkomen dat je op 2 plaatsen belasting betaalt (NL en Thailand). Dus als je in Thailand inkomsten belasting betaalt krijg je netjes 2 in het Engels gestelde brieven (RO 21 en RO22). En hier komt het: stuur NOOIT RO21 mee; alleen RO22. Zoals je al aangaf is RO22 het bewijs dat je in Thailand belasting betaalt, maar het gaat de dames en heren belasting inspecteurs in Heerlen helemaal NIKS aan hoeveel je betaalt hebt (wat in RO21 staat) Dat willen ze wel graag maar je bent dat wettelijk niet verplicht. Je moet weten dat de ambtenaren aldaar graag “eigen regeltjes” creeeren, terwijl dat wettelijk helemaal niet mag. Als voorbeeld werd een aantal jaren geleden ingevoerd dat bv een pensioen uitkering in zijn geheel op een Thaise bank rekening moest worden gestort (want men wilde in Heerlen precies weten of je wel genoeg belasting betaalde)..bleek een lokaal ingevoerd regeltje te zijn wat door de rechter de nek is omgedraaid..mag dus helemaal niet..mijn pensioen wordt uitbetaald op een bankrekening naar mijn keuze, en niet naar de inspecteurs keuze.
  Mijns inziens heb je veel te veel documenten meegestuurd en daarom heb ik gereageerd zodat personen die dat aan willen vragen dit niet doen. Ik denk dat een volledig ingevuld aanvraag formulier (ik dacht 10 pagina’s), een kopie paspoort en een kopie van RO-22 meer dan voldoende is. Probeer niet een aanvraag zonder RO-22 te doen want dat wordt direct afgewezen. Toen ik het de eerste keer aanvroeg lukte dat nog wel, maar de tweede keer was RO-22 een vereiste (bewijs dat je IB betaalt in Thailand)
  Hoop dat dit helpt.

  • Erik zegt op

   Wim, dat onzalige voornemen waar jij het over hebt (‘ bleek een lokaal ingevoerd regeltje te zijn wat door de rechter de nek is omgedraaid .. mag dus helemaal niet.. ‘) heeft veel onrust veroorzaakt maar heeft slechts een maand of zes stand gehouden. Zie
   https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/opleggen-remittance-base-belastingdienst-baan/ Daarna zag de dienst in dat zijn standpunt niet houdbaar is.

   Tenslotte, de Thaise wetgeving gaat uit van meer dan 180 dagen, niet 183.

 10. hans zegt op

  je kan heel goed contact onderhouden met belastingdienst en pensioenfondsen en SVB via de berichtenbox mbv digid

 11. Charly zegt op

  @Wim
  Bedankt voor je tip Wim. Volgend jaar zal ik RO 22 meesturen en RO 21 voor me zelf houden.

  Met vriendelijke groet,
  Charly

  • RobN zegt op

   Misschien ontgaat mij iets maar je hebt vrijstelling tot 2024 dus waarom dan volgend jaar RO22 insturen? Hoeft pas bij verkijgen nieuwe vrijstelling dus in 2024.

 12. Marty Duijts zegt op

  Als buitenlands belastingplichtige bestaat geen recht op aftrekposten.
  Alleen als je kwalificeert als buitenlands belastingplichtige d.w.z. meer dan 90% inkomen uit Nederland en tevens ingezetene EU bestaat mogelijk wel recht op die aftrek.

  • Erik zegt op

   Marty, de vraag van Eric H lezend denk ik dat hij bedoelt of alimentatie dan mogelijk in Thailand aftrekbaar is.

   Wat betreft de kwalificerende belastingplichtige is de inkomensvoorwaarde naar mijn mening niet ‘méér dan 90%’ maar ‘90% of meer’. Geheel of nagenoeg geheel, zegt de wet.

 13. Marty Duijts zegt op

  Het enigste wat je voor de belastingdienst moet bewijzen voor vrijstelling loonheffing is het fiscaal inwonerschap, Dat kan via een recente ondertekende verklaring (site BD “verklaring belastingplicht woonland”) Thaise autoriteiten. De belastingaanslag uit Thailand is ook toereikend maar niet verplicht.

 14. Johan Meijer zegt op

  Is het hebben van het gele boekje een bewijs dat je langer dan 180 dagen in Thl woont. Door het gele boekje ben je toch gemeld bij de districtsgemeente. Ik wilde dat gaan aanvragen maar krijg nu mijn twijfels.

  • Erik zegt op

   Nee Johan Meijer. Het aantal dagen in Thailand blijkt slechts uit jouw paspoortstempels.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website