Thailand kent een militaire dienstplicht van twee jaar voor jonge mannen en dus moet ook onze zoon Lukin eraan geloven. Een half jaar geleden werd hij er al door het stadhuis van Pattaya van op de hoogte gebracht en in februari van dit jaar was hij aan de beurt. Dat wil zeggen, dat hij zich moest melden voor een lichte medische keuring om daarna aan een “loting” mee te doen met als prijs al dan niet daadwerkelijk de dienst in te moeten.

Op de betreffende bijeenkomst in een grote school in Banglamung waren ca. 600 jonge mannen aanwezig, terwijl er slechts 160 de dienst in hoefden. Lukin was één van de 160 (on)gelukkigen, die twee jaar lang zijn vaderland gaat verdedigen. De uitgelote mannen konden vertrekken, “functie elders” zal ik maar zeggen. Of het een gelukkig of ongelukkig lot is, is voor tweeërlei uitleg vatbaar. Onze zoon zelf hoopte op vrijstelling (wie niet?), maar mijn vrouw en ik zijn er wel blij mee.

Lukin is met zijn 21 jaar nog altijd een puber, die niet weet wat hij wil, uren en uren aan het gamen is en geen enkele belangstelling toont voor wat er in zijn land, laat staan in de wereld, gebeurt. Het is best een goeie knul, hij rookt niet, hij drinkt niet en heeft ook nog nooit andere verdovende middelen gebruikt. Wij hopen, dat de militaire dienst een echte man van hem maakt en dat hij de ervaring uit zijn diensttijd zal kunnen gebruiken in zijn verdere burgerleven.

Op 1 mei leek het zo ver te zijn, hij moest zich weer melden bij de verzamelplaats om van daar met zijn lotgenoten met bussen vervoerd te worden naar een militair opleidingscentrum, ergens in Thailand. Waar dat centrum was gesitueerd werd niet bekendgemaakt, de informatie werd beperkt tot de mededeling, dat Lukin na drie maanden voor het eerst weer naar huis zou komen. We namen roerend afscheid van hem, maar wat schetste onze verbazing toen hij na pakweg een uurtje weer voor de deur stond. De operatie werd vanwege de coronacrisis afgeblazen en met twee maanden uitgesteld.

Om die twee maanden te overbruggen ging Lukin met mijn vrouw naar haar geboortedorp in de provincie Roi Et om daar te helpen bij de rijstverbouw. Waar daar eerder geen mogelijkheid was, kon nu in het dorp ook een ceremonie van Bai Sri Su Kwun worden opgetuigd om de persoonlijke geest van Lukin op te peppen.

Het gaat dus bij deze ceremonie om de innerlijke geest (kwun), die ieder levend mens in zich heeft. Bij grote gebeurtenissen is het een Thaise traditie om die geest, die mogelijk wat is ingedut, te stimuleren om de betreffende persoon in staat te stellen de komende uitdaging aan te gaan. Niemand weet sinds wanneer zo’n ceremonie plaatsvindt. Maar het gebeurt al eeuwenlang door heel Thailand en kent ook vele andere namen dan Bai Sri Su Kwun.

Ik zag op internetfoto’s van hele pompeuze bijeenkomsten, maar zo’n ceremonie gebeurt in een dorp op eenvoudige wijze. De vrouwen uit de buurtschap maken een groot bloemstuk, er komt een meestal oudere man uit het dorp als de Mor Kwun (wonderdokter), die de ceremonie voorzit en een rits prevelementen uit onder het besprenkelen van water van de betrokken persoon. Dat gebeurt rondom dat bloemstuk met vele dorpelingen, meest vrouwen, aanwezig. Iedereen wenst hem, daarna geluk door het aanbrengen van het voor de meesten van ons bekende touwtje om de pols en het schenken van een kleine financiële gave. Tot slot wordt er door de aanwezigen flink gegeten van de voorbereide lokale gerechten. Over dit Thais gebruik kunt u meer lezen en zien op thaifolk.com/doc/bysri_e.htm

Tenslotte

Volgende week is het opnieuw zo ver. Hij gaat zich weer melden voor de twee jaar militaire dienst, maar nu met de emotionele en mentale steun van tientallen dorpsgenoten. Dat kan dus niet misgaan!

21 reacties op “Zoonlief gaat zijn Thaise militaire dienstplicht vervullen”

 1. KhunEli zegt op

  Ik zou toch denken dat Thaise mensen het een eer vinden om hun geliefde vaderland te mogen verdedigen. Al kan het natuurlijk ook zo zijn dat veel ouders angst hebben voor de cultuur in het leger.
  Feit is wel dat een vriendin van mij met een zoon van 19 er net zo overdacht als de schrijver van dit artikel ook al had genoemde zoon al een kind en een 2de onderweg bij zijn 17 jarige vrouw.
  Haar argument was dat hij wat meer verantwoordelijkheidsgevoel zou krijgen door de dienstplicht. Een argument dat overal ter wereld gebruikt wordt. Totale onzin volgens mij.

  • ruud zegt op

   Misschien krijgt hij geen verantwoordelijksgevoel, maar hij leert wel wat gehoorzamen betekent.

   • TheoB zegt op

    Ja ruud, want als Lukin niet snel leert om te gehoorzamen zou dat wel n’s slecht kunnen uitpakken voor zijn gezondheid. Hij zou niet de eerste zijn.

    @Gringo, leuk verhaal over Bai Sri Su Kwun :: (พิธี)บายศรีสู่ขวัญ (?)
    Ik heb mijn militaire dienstplicht vervuld, maar ik heb niet het idee dat zij daar een ‘echte man’ van mij gemaakt hebben.
    Trouwens, wat is de defenitie van een ‘echte man’? Ik heb bij die term in elk geval geen positieve associaties.

    • chris zegt op

     Ik heb ook mijn dienstplicht van 16 maanden (als sergeant) vervuld. Er is 1 ding dat ik in die tijd heb geleerd: slapen op elk moment van de dag, als je daarvoor toestemming hebt. En ik moet zeggen dat me dat af en toe nog steeds goed uitkomt.

  • John zegt op

   Dat verantwoordelijkheidsgevoel en een beetje discipline kweken kan wel eens kloppen.
   Als dat overal ter wereld aangehaald wordt zal er wel wat waarheid in zitten.

  • Rob V. zegt op

   “een eer om het vaderland te verdedigen”, haha. De laatste keer dat de strijdkrachten het landen verdedigde was in de jaren 40. De tijd, energie en geldstromingen komen voornamelijk elders terecht en heeft niets te maken met het verdedigen van het land (eerder het onder de duim houden van plebs en veilig stellen van kapitaal). De strijdkrachten hebben geen beste reputatie als het aankomt op zinloos geweld, denk maar aan de rekruten die plots overlijden tijdens hun training of de vernederingen die ze soms onder gaan. Nee, om een “echte man” (vrouw?) van iemand te maken heb je geen dienstplicht nodig. In het puberbrein gaat zoveel rond dat pas daarna iemand zijn of haar plek weet te vinden. Voor sommige is dat beroepsmilitair, prima als dat iemands keuze is, maar de dienstplicht? In het bijzonder de Thaise met alles wat er loos is met de strijdkrachten? Afschaffen. Maar zolang die nog bestaat en iemand de pech heeft ingeloot te worden: sterkte en hopelijk dat zoonlief er meer positieve dan negatieve ervaringen aan over zal houden… Succes ens sterkte!

   • Johnny BG zegt op

    Als je met het spel mee speelt kan je als boerenzoon best een leuker en simpeler leven krijgen. De bubbel waarin men zit zal nog vele generaties meegaan en het is wederom een keuze om mee te gaan in het makkelijke of niet. Aangezien het makkelijke persoonlijk meer oplevert blijft het systeem in stand precies zoals men van hoger hand wil.
    Ik ken iemand die politieman wilde worden maar vanwege zijn afkomst geen schijn van kans had mede door de keren dat hij bij de politie moest langskomen om te bewijzen dat het geen slechte gozer was vanwege fout pubergedrag. De dienstplicht heeft er voor gezorgd dat hij nu beveiliger is indien er hoog geplaatste mensen op bezoek komen. Rubber oogsten met wisselende prijzen of beveiliger met zekerheid zijn keuzes die heel ver weg staan van het opkomen voor wat “eerlijk” in het leven is.

   • Tino Kuis zegt op

    Kom op, Rob V.! Als er geen dienstplichtigen zijn wie moeten dan de tuinen van de generaals onderhouden, hun boodschappen doen en hun automobielen wassen? Hoe kun je demonstraties tegenhouden en staatsgrepen plegen zonder dienstplichtigen? Wat is er mooier dan dienstplichtigen die trouw zweren aan de koning!
    Mijn zoon zat twee weken bij de Roh Doh, dat is die paramilitaire training gedurende enige weken die een puber in de laatste drie jaren van de middelbare school kan volgen om dan vrijgesteld te zijn van de dienstplicht. Voor straf moest hij eens met een groepje enige uren naakt in de zon staan. hij vond het heerlijk!

   • Ger-Korat zegt op

    Wat mij betreft mag er een sterk leger zijn. voorbeelden te over waarbij 1 land de ander onder de voet loopt vanwege de zwakte van een leger. Kijk naar de Filipijnen welke geen vuist kunnen maken naar China en grote territoriale gebieden in zee kwijtraakte, kijk naar Nederland in de jaren 40, kijk naar Tibet welke geen weerstand kon bieden, kijk naar Zuid Korea welke onder de voet werd gelopen, kijk naar Oekraiene welke recent de Krim kwijtraakte en zo kun je nog een reeks van voorbeelden geven. Anderzijds zorgt een sterk leger voor afschrikking en veiligheid zoals Israel, Singapore, Taiwan. De agressie en dreiging van China richting diverse landen vraag om weestand. En ik denk dat buurland Myanmar gedurende honderden jaren geschiedenis heeft laten zien dat Thailand een sterk leger nodig heeft want ja praten alleen helpt vaak niet om je te kunnen verdedigen.

   • chris zegt op

    Beste Rob,
    Van 2008 tot 2011 moest het Thaise leger optreden tegen grensoverschrijdingen van Cambodjaanse troepen vlakbij de beroemde Preah Vihear tempel. Er werd geschoten en er vielen zelfs doden.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Cambodian%E2%80%93Thai_border_dispute
    https://en.wikipedia.org/wiki/Preah_Vihear_Temple

    • Rob V. zegt op

     Beste Chris, je maakt hier toch zeker een niet zo’n leuke grap? 1) die spanningen waren kunstmatig opgeklopt kolder van Thaise ultranationalisten die afleiding zochten. 2) zelfs al zou het een echt spontaan conflict betreffen, wat zou een 100% beroepsleger daar niet kunnen wat met dienstplicht wel kan? Je zou je eigen leven of je kind verliezen onder dienstplicht. Dat wens je toch niemand toe? Sterkte dus aan de dienstplicht slachtoffers.

     • chris zegt op

      Geen grap. Jij stet dat het Thaise leger sinds 40 jaar het land nooit meer verdedigd heeft. En dat is dus niet zo. Ik heb het niet over de aanleiding en de achtergrond, maar een conflict was het zeker . De oorzaak, een verschil van mening over de grenslijn, heeft zelfs het Internationale Hof van Justitie in Den Haag gehaald. Noem dat maar niks.
      Ik vind het persoonlijk een beetje flauw om met argumenten als ‘je kind verliezen door de dienstplicht’ aan te komen. De dienstplicht is in Nederland niet afgeschaft omdat er doden vielen onder de dienstplichtigen maar om hele andere redenen. En ook in Nederland hadden we sinds WO2 geen gewapende conflciten. Het Nederlandse leger doet echter internationaal goed werk in verschillende brandhaarden in de wereld. Dit is een van mijn favoriete TED talks, en ik ben principieel tegen geweld. Een Nederlandse genaraal die zijn zoon verloor door een granaataanval in Afghanistan.
      https://www.ted.com/talks/peter_van_uhm_why_i_chose_a_gun

      Als je kind komt te overlijden op weg naar school, moeten we dan de leerplicht afschaffen?

      • Rob V. zegt op

       Kunstmatig een probleem zoeken/creëren en bewust verder en verder escaleren noem ik geen verdediging! Had gewoon netjes via de dialoog opgelost kunnen worden. De dienstplichtig is afgeschaft (om precies te zijn: in de koelkast gezet, hij is er wel maar er is geen oproep meer voor jong volwassen mannen en vrouwen om zich te melden) omdat deze geen nut meer had. In Thailand zie ik het nut er ook niet van in, en de strijdmachten kennen daar de nodige problemen (geweld, corruptie, inmenging in politiek en bestuurszaken, allerlei andere zaken die ik hoogst onwenselijk acht). Dienstplicht in Thailand is zinloos en gevaarlijk, dat is mijn punt. Die vreemde zijstraatjes en bizarre vergelijkingen duik ik niet in. Hier laat ik het bij, mijn punt mogen duidelijk zijn. Ik heb medelijden met mensen die tegen hun wil en wens een uniform aan trekken met alle mogelijke gevolgen van dien. Klaar.

 2. Heere zegt op

  Interessant om te lezen en om het videootje te zien !Van dat aspect hebben wij hier nog weinig te zien gekregen . Een zoon die in het leger moet en wat daar zoal de voor en nadelen van zijn Maar voor jullie dus vooral voordelen .
  Het ga hem goed!

 3. keespattaya zegt op

  De Thaise militaire dienstplicht zal ongetwijfeld “strenger” zijn dan de voormalige dienstplicht in Nederland. Je schrijft dat hij niet rookt , drinkt of drugs gebruikt. Persoonlijk ben ik tijdens mijn dienstplicht in Nederland behoorlijk gaan drinken. Voor de rest een leuke , zinloze tijd gehad. Heb mijn rijbewijzen C en D gehaald zonder dat ik daar later iets aan gehad heb. Als hij niet sterk in zijn schoenen staat zijn alcohol en andere drugs een behoorlijk gevaar.

 4. Devries, Jelle. zegt op

  Geachte
  Het zou wel goed zijn als de dienstplicht weer zou worden ingevoerd.
  Ik heb mij dienstplicht van 24 maanden volledig uitgevoerd.
  Ik ben daar niet slechter van geworden.
  Eerder beter.
  En zeker geen grote mond tegen een oudere of je meerdere.
  Zoals nu door enkele van de jeugd gehanteerd wordt.

 5. Coninex zegt op

  Dienstplicht ! Het woord zegt het al, verplicht in dienst, ze zouden dit af moeten schaffen, ik denk dat er voldoende vrijwilligers zijn om het land te dienen. Voor velen is deze verplichting een weggegooide tijd, in die tijd een goede opleiding volgen of een goede baan zoeken, zou veel beter kunnen zijn. Ik heb mijn zoon uit laten loten en hem een jaar laten rond reizen, hij heeft tijdens het reizen her en der baantjes aan genomen, van fruit plukken, vaatwasser of hulp in de keuken e.d., hij is tot vandaag de dag nog dankbaar dat hij dit heeft mogen doen, je leert voor je eigen kostje te zorgen en je ziet hoe het leven elders is.

  • Jahris zegt op

   Mooi verhaal. De twee zonen van mijn vriendin hebben ook aan zo’n loting meegedaan. Een systeem met zwarte en rode ballen als ik me niet vergis, al weet ik niet welk kleur je de dienst oplevert.

   De oudste ‘mocht’ er wel in en vond het allemaal ook niet zo’n probleem. De jongste daarentegen zag er zwaar tegenop en wilde na zijn studie zo snel mogelijk werken. Hij besloot zijn nogal forse omtrek nog iets te vergroten en at er nog een kilo of 20 bij. Overgewicht zorgt er namelijk zeker voor dat je niet de Thaise dienst in hoeft. Gelukkig voor hem werd hij dus al snel weggestuurd. Pech voor hem is dat hij die extra kilo’s er nog steeds niet afkrijgt.

  • Ger-Korat zegt op

   Zelf vind ik dat als je de kans hebt best in dient kan gaan. In Nederland heb ik vrijwillig mijn diensttijd gedaan met een mooie tijd, veel nieuwe ervaringen die je elders niet opdoet waaronder uitzending op een VN-missie. Werken in een burgerbaan kan je je overige 40 jaar van de werkzame leven doen in allerlei banen maar de kans op een tijd in dienst is maar eenmalig, dit was mijn keuze. Kreeg ook nog eens goed betaald in vergelijking met andere banen en ik denk dat dit in Thailand ook goed zit.

 6. joskeshake zegt op

  Mijn Thaise stiefzoon is enkele maanden geleden ook bij het leger moeten gaan, hij is momenteel gestationeerd in Sattahip met opleiding Navy. Wat me wel verwonderde was dat meen eerste maanden veel van hun soldij inhoudt, voor alles en nog wat moeten ze betalen, ik had ooit eens een film[je gezien over de loting en daar waren jongeren bij die blij waren en zeiden ” beter het leger met 9000 baht soldij dan niets”. Maar al de kleding moet betaald worden en elke maand ca 2000 baht for laundry ”’wat ik veel vind” Zelfs het vervoer van kazerne als men op verlof mag kost ca 500 baht enkel. Heeft iemand daar enige ervaring mee ? want ik denk altijd maar dat men hem aan het pluimen is, De eerste maanden had hij amper ca 2000 baht over.

 7. Peter de jong zegt op

  Beste gringo
  Als goed thailand kenner als jij
  Moet je toch echt wel een onderscheid maken tussen bv ned leger en Thaise leger
  Ben blij dat onze zoon het overleeft heeft
  Van zijn eenheid zijn tijdens de itensieve training 7 overleden aan uitputting
  Mijn zoon heeft nog wel even in het ziekenhuis gelegen
  De Thaise militairen gaan toch wat anders om met mensenrechten om het zo maar te zeggen
  Gr peter


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website