Verrassing langs de highway 1

Door François Nang Lae
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , , , , ,
17 september 2017

In mijn vorige bijdrage op Thailandblog (http://tinyurl.com/y7k93ze8) schreef ik onder meer iets over de merkwaardige rotspartijen langs de highway 1, noordelijk van Nakhon Sawan. Bij mijn verhaal hoorde de opname die met onze dashcam gemaakt was, maar die kon helaas niet op Thailandblog zichtbaar gemaakt worden. Ik heb het filmpje nu op youtube gezet, zodat we het alsnog hier kunnen laten zien.

De plek waar de opvallende kalkrotsformaties uit het vlakke landschap oprijzen staat bekend als Khao No – Khao Kaeo. Khao No is ook de naam van de tempel aan de voet van de berg. Er loopt een trap naar boven, waar een grote Boeddha bij de ingang van een grot zit. Iedere dag bij zonsondergang verlaten honderdduizenden vleermuizen de grot. Een spektakel dat het bekijken waard is. Wij waren er al vroeg in de ochtend en hebben het dus niet kunnen zien, maar in 2009 hebben we bij Khao Yai een soortgelijk verschijnsel gezien:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=aabybYtS1lU[/embedyt]

Het even afwijken van de hoofdroute om de rotsen te bekijken leverde nog een onverwachte bonus op in de vorm van honderden apen die er langs de weg bivakkeerden. Ze zijn helemaal gewend aan de langsrijdende auto’s en niet te beroerd om er ook op te springen. Zet dus een tas met etenswaren achterop je pickupje, want die ben je gegarandeerd kwijt. Het dashcamfilmpje kun je hier bekijken. De videokwaliteit is mager, maar het geeft een aardig beeld van wat je kunt verwachten:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=LG1RNOtZdcQ[/embedyt]

Khao No – Khao Kaeo ligt bij Ban Daen in het district Banphot Phisai, zo’n 20 kilometer noordelijk van Nakhon Sawan. Vanaf de snelweg 1 (Nakhon Sawan – Kamphaeng Phet) zijn de smalle hoge rotsen aan de oostkant van de weg gemakkelijk te herkennen. Wie haast heeft en toch wil kijken is maximaal 10 minuten extra kwijt aan dit bijzonder ommetje. Ach, en als je daar dan toch in de buurt ben en geen haast hebt (en waarom zou je in Thailand überhaupt haast hebben), vergeet dan niet te stoppen in Kamphaeng Phet (http://tinyurl.com/yctsekgo).


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Verrassing langs de highway 1”

 1. FrancoisNangLae zegt op

  “Zet dus een tas met etenswaren achter op je pickupje” heb ik geschreven, maar zet toch maar liever een g voor het woordje “een”.

 2. Jan R zegt op

  mooie bijdrage

 3. ruud zegt op

  Uw rotsformaties zijn bergtoppen.
  De weg waarover u rijdt, ligt boven een bergdal, dat is opgevuld met steen en aarde, dat door rivieren is aangevoerd – waarschijnlijk door het omhoogkomen van de Himalaya, en/ of het smelten van het ijs na de laatste ijstijd.

  • FonTok zegt op

   De Himalaya is een gebergte in Nepal, India, Pakistan, Bhutan en China. In dit gebergte ligt de hoogste berg ter wereld: de Mount Everest.

   Ik zie even niet wat dit met Thailand te maken heeft.

   • ruud zegt op

    Toen de continentale plaat van India tegen die van Azie botste kwam de Himalaya omhoog.
    Voor die tijd was daar zee.
    In de loop van de jaren is daarvandaan door regen de nodige grond naar beneden gestroomd alle kanten uit.
    En flink wat gezien de grootte van de Himalaya.
    Al die grond is ergens naartoe getroomd en als je het vergelijkt met het strand, wordt dat een langzaam naar zee aflopend stuk grond.
    De dalen die die wegspoelende grond tegenkwam werden opgevuld met hier en daar nog een bergtop boven – en onder – de grond.
    Dat is ook in Birma gebeurd, kijk naar de delta daar aan de onderkant van het land.
    Al die grond is ergens vandaan gekomen.
    En ook Nederland is dit gebeurd, alleen op wat kleinere schaal.
    https://wikikids.nl/Bodem_in_Nederland

    Rivierlandschappen

    Deze zie je vooral in het midden van Nederland. Waar de Rijn, Waal, Maas en alle vertakkingen stromen. De rivieren brengen water vanuit Duitsland, België en Frankrijk naar de zee. In de lente smelt het ijs op bergen in Duitsland, Belgie en Frankrijk. Er stroomt dan veel water door de rivieren naar zee. Doordat er veel water tegelijk doorstroomt, overstroomt de rivier. De rivier treedt buiten haar bedding. Zo komt het land naast de rivier onder water. Na de overstroming zakt het water weer. Het water laat hier dan zand en klei achter. Klei heeft hele fijne korreltjes en is vaak vermengd met zand.

    @FrancoisNangLae
    Het land stijgt ook, maar u ziet het waarschijnlijk op de verkeerde schaalgrootte.
    Bangkok ligt op zeeniveau en Khon Kaen op 200 tot 300 meter hoogte.(ik heb zowel 200 meter gelezen, als 300 meter, welke van de twee juist is weet ik niet)
    Dat hoogteverschil van 200-300 meter is het aflopende strand, dat 450 km verderop in zee uitmondt.

    • Francois Nang Lae zegt op

     Dank voor je toelichting, Ruud. Ik probeerde me iets voor te stellen bij je verhaal, maar dacht inderdaad nog iets (of eigenlijk veel) te klein. Wat ik me wel blijf afvragen is waarom of het dan maar bij twee totaal geïsoleerd liggende toppen is gebleven. Als je een luchtfoto bekijkt (http://tinyurl.com/ya8zvzn3) is het echt een eiland in het vlakke land. Als volslagen leek denk ik dan aan vulkanisme (maar alszodanig moet ik eigenlijk geen conclusies trekken :-))

   • FrancoisNangLae zegt op

    De bergen in Noord Thailand zijn uitlopers van de Himalaya. Er is dus wel degelijk een link.

  • FrancoisNangLae zegt op

   Ik ben wel benieuwd naar je bronnen. Ik kan niets vinden over de geologie van die plek. Een opgevuld bergdal klinkt plausibel, maar je zou dan verwachten dat de weg stijgt en daalt als je het gebied in en uit rijdt. Ik zou er dus graag meer over lezen.

 4. Jos zegt op

  Kijk altijd voor bewondering naar deze rotsen als ik er langs rij.

 5. Mark zegt op

  Wetenschappelijke bronnen vind je in het domein (fysische) geologie.

  http://www.dmr.go.th/main.php?filename=GeoThai_En

  Het is een van de plaatsen in Thailand waar je de geschiedenis in het landschap zo kan ‘lezen”.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website