Triootje

Door François Nang Lae
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
28 juli 2017

Soms is er van alles te vertellen, maar we willen je ook niet iedere dag met een nieuwe blog lastigvallen. Daarom stoppen we vandaag maar eens drie korte stukjes in één blog.


Hoera! Warm water!

Toen we op 1 februari het huisje op de berg bij Chiang Dao betrokken was de geyser tussen kraan en douchekop eruit gehaald. “Tuesday warm water” zei Buaban. Maar toen we twee maanden later naar Lampang vertrokken was er nog altijd geen warme douche mogelijk.

In ons huidige huurhuis is zo’n beetje alles kapot (klik hier voor een impressie). En onder “zo’n beetje” valt ook het warmwaterapparaatje. Dat was ingebouwd in het kastje onder de wastafel, maar de lokale fauna heeft zich tegoed aan gedaan aan diverse onderdelen en leidingen. De koudwateraanvoer is gelukkig nog intakt.

Echt koud douchen hoefden we overigens niet. De waterleidingen lopen over, of hooguit een paar centimeter onder de grond. Als de zon er een uurtje op geschenen heeft is de watertemperatuur al aangenaam. En op een echt zonnige dag is douchen tussen 3 en 6 niet mogelijk omdat het koudwater veel te heet is.

Momenteel is het overdag vaak bewolkt. En douchen doen we graag meteen na het opstaan en/of voordat we gaan slapen. Dus hebben we maar vast een warmwaterapparaatje gekocht dat we straks mee kunnen nemen naar ons nieuwe huis. Omdat we niet willen boren en de muren van het huis (we zijn bang dat de tegels dan van de muur komen) hangt het apparaat nu aan een constructie die met de fitness-halters van de eigenaar op zijn plaats gehouden wordt. Zo kan ik nu dus zonder te liegen zeggen dat ik met de halters heb gewerkt.

De originele voedingskabel in het opgevreten wastafelkastje durf ik niet aan te raken. Vandaar dat ik maar een stekker aan het apparaat heb gezet. Een เนื้อไม้ เชือก* constructie dus. Maar het werkt wel. En straks makkelijk mee te nemen.

*houtje-touwtje

Stuklichten

De stoplichten in Hang Chat zijn stuk. Hang Chat is het hoofddorp van onze amphur, zeg maar onze gemeente. Er is één kruising met stoplichten en toen we hier kwamen wonen deden ze het nog gedeeltelijk. Aan een kant deed alleen groen het. Aan een andere kant alleen rood van het achterste licht (in Thailand heb je meestal een stoplicht vóór de kruising maar ook een erachter; handig als je liever twee meter voorbij de stopstreep wacht), maar dat was niet goed zichtbaar vanwege de bundel elektriciteitskabels die er voor hing. Aan weer een andere kant deed alleen de timer het nog maar. (Veel stoplichten hebben een timer waarop je ziet hoelang het duurt voordat het licht op groen of op oranje springt. Gek genoeg werkt dat heel goed. Op de meeste kruisingen krijgen de 4 toevoerwegen hier één voor één groen en wachttijden tot meer dan 2 minuten zijn geen uitzondering. Normaal zou je ongeduldig worden, maar dankzij die timer weet je waar je aan toe bent en zit je je dus niet te ergeren omdat het nóg niet groen is.)

Maar goed, met alleen nog een timer kom je ook een heel eind. Als het kruisende verkeer rijdt op het moment dat je aan komt rijden, wacht je gewoon tot de timer op 0 springt en dan is het groen. Het is even wennen, maar we zijn de kruising altijd zonder problemen overgekomen.

Sinds een paar weken zijn de stoplichten echt helemaal uit. Er blijkt geen geld te zijn om ze te repareren. Potjes voor dat soort onverwachte uitgaven zijn hier niet vanzelfsprekend en als er al een potje is kan dat best toevallig net voor iets anders zijn aangewend dat ook belangrijk of leuk was. Gek genoeg stroomt het verkeer op de kruising in Hang Chat nu veel vlotter door. Met de half werkende stoplichten stonden we meestal wel een tijdje te wachten. Nu bekijken we gewoon zelf of we erdoor kunnen en in de praktijk is dat vrijwel altijd meteen. Wat ons betreft mag reparatie nog wel even uitgesteld worden.

Gemeten

Het landje waar we gaan bouwen is nu officieel gemeten. Je hebt hier verschillende soorten eigendomsbewijzen waarvan de chanote de belangrijkste is. Is er van een stuk land geen chanote, dan weet je nooit helemaal zeker of er niet nog een eigenaar, of een andere eigenaar komt opdagen, met het gevolg dat je wellicht met lege handen staat.

Van “ons” landje hadden we de chanote al gezien, dus wat het eigendom betreft zat dat wel goed. Er stond echter een groene stempel op. Dat wil zeggen dat de afmetingen bij benadering zijn. Wil je echt alles goed hebben vastgelegd, dan heb je een rode stempel nodig. Wij wilden dat, dus kwam afgelopen vrijdag een ploeg van het land office voor een officiële meting.

Vier man, of beter gezegd, 3 man en 1 vrouw sterk, trok de ploeg gewapend met papieren en prikstokken het veld in. Verder waren ook de buren aanwezig, de eigenaresse van de grond en haar man, Pong, en natuurlijk Mieke en ik. Van onder de boom volgden 7 toeschouwers het gebeuren. 18 personen in totaal dus, waarvan er 16 toekeken hoe er 2 ogenschijnlijk willekeurig in de grond stonden te prikken.

Vrij snel was er toch iets gevonden: een betonnen grenspaaltje dat in de loop van de tijd een stukje onder de grond was verdwenen. Met het meetlint erbij werden nu ook de overige paaltjes gelokaliseerd. Alle onderlinge afstanden en hoeken werden vastgelegd en voor akkoord getekend door de baas van de werkploeg, de eigenaresse en de buren.

Één buur was er niet bij. Die moet later nog tekenen. Dan wordt in de krant aangekondigd dat er een rode chanote uitgegeven gaat worden voor de grond en kunnen eventuele vermeende belanghebbenden nog bezwaar maken. Als alles goed gaat hebben we dan over twee maanden de chanote met de rode stempel en kan de grond worden overgeschreven op de nieuwe eigenaresse. Tegen die tijd zal de meeste regen ook wel gevallen zijn en kunnen we hopelijk met bouwen beginnen.

 


» Laat een reactie achter


12 reacties op “Triootje”

 1. ruud zegt op

  Uw verwarmingsapparaatje is natuurlijk uitstekend geaard in een geaard stopcontact, dat niet aangesloten is op de aarde, bijvoorbeeld omdat er geen aarde geslagen is. of omdat er maar 2 aders in de kabel zaten?

  Dat aftellen van die verkeerslichten is overigens over nagedacht.
  Dan sta je voor zo’n licht dat op 120 staat en dan denk je “NOG 2 MINUTEN!”
  Gelukkig tellen ze sneller af dan 1 keer per seconde en dan valt het aan het eind weer mee, hoe snel het weer groen is.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 2. Flosje zegt op

  Veel succes met de draadjesman.
  InThailand kunnen ze der wat van.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 3. jasper van Der Burgh zegt op

  Ruud maakt er wel een grapje over, maar u zult niet de eerste zijn die geelectroduceert wordt in Thailand wegens onvoldoende, of niet aanwezige aarding. Grote voorzichtigheid is geboden, wij hebben geaard op de inkomende waterleiding (ijzer), maar zelf dat, in combinatie met een speciale tripschakelaar, schijnt niet voldoende te zijn. Er wordt een grote, zware koperen draad van 25 meter lengte ingegraven in de tuin in cirkels aanbevolen voor voldoende aarding.
  Voor wat betreft de 30-year lease of usufruct-constructie (ik neem aan dat jullie dat van plan zijn) van de grond: Het hooggerechtshof heeft kortelings uitgesproken dat “secured leases” niet legaal zijn, dus zelfs ook niet voor de eerste 30 jaar. Ik hoop dus dat jullie niet deze constructie volgen!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 4. janbeute zegt op

  Zorg dat je aan het begin van je elektrische installatie een sensitivity switch hebt . Die ik gebruik in mijn gebouwen , kun je afstellen op 3 verschillende waarden .
  5 miliampere als wel 15ma – 35 ma .
  Bij een kleine lekstroom naar gelang de ingestelde waarde , zal de sentifity switch de complete installatie onderbreken .
  Als die Nederlander laatst in Pattaya ook een gehad had was hij nog in leven geweest .
  Kosten van deze hoofd schakelaar zijn rond de 3500 tot 5000 bath .
  Ook zijn er die je in de groepen kast kunt instaleren , maar ik hou van een losse grote kast aan het begin .
  Voordat je het weet kom je ook in het nieuws met jullie installatie in kombinatie met water om je te douchen als zijnde Belgisch echtpaar geelektricudeert in Lampang .

  Jan Beute .

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  • Rob E zegt op

   Zon sensitivity schakelaar oftewel aardlekschakelaar is handig maar installeer er een paar in je groepenkast zodat niet gelijk het hele huis in het donker zit. Dus splits op zijn minst buiten en binnen. Verder de airconditioning er niet op zetten. Ze willen de buitenunits wel eens stelen en maak het ze dan niet te gemakkelijk als ze de voedingskabels doorknippen.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
 5. PEER zegt op

  Beste familie Poultré,
  Ook zag ik nog in jullie aanrechtkastje ‘n elektr kabel ( ik neem aan dat het géén internetaansluiting is!)en lijkt me heel ongezond, net als de pléborstel bij jullie afwasspullen.

  Bij mij (ons) kwam ‘n electricien airco en fan’s aansluiten en zag “onze” eletr installatie en die was gloednieuw! Hij zeii: ” when problem fai, fai not kaput but you kaput” met de nieuwe aardlekinstallatie wist hij te vertellen: “now fai kaput but you not kaput”
  Da’s ‘n hele geruststelling voor € 200,–!!

  Én let op met die 30 jaren construktie!!
  Succes
  Peer

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • ruud zegt op

   Ik ben blij, als de electricien tegen me zegt dat de elektra nu veilig is, maar over de garantie dat nu de fai kaput gaat, zou ik wat minder enthousiast zijn.
   200 Euro klinkt trouwens als een hoop geld voor een hoofdzekering met aardlekschakelaar.

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 6. Francois Nang Lae zegt op

  Nou nou, er wordt een ware studie gemaakt van de foto :-). Ik kan de verontruste reageerders geruststellen: het badkamerkastje heb ik alleen even geopend voor de foto. De spullen die erin staan zijn van de verhuurder en daar blijf ik lekker vanaf. Wij schrijven onze blogs voor het thuisfront, om een beeld te geven van het leven hier, en al te technische uiteenzettingen zijn daarvoor niet zo interessant. Maar even voor de duidelijkheid: we bewaren geen pleeborstel bij de afwasspullen en er zit een goede dif in de meterkast.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
 7. lung addie zegt op

  Beste Francois,
  wat je hier schrijft klopt als een bus. De foto werd idd door velen bestudeerd, ook door mij natuurlijk. Zoals je zelf schrijft geeft een blog een beeld aan het thuisland van het leven hier. Maar vergeet niet dat het tevens een beeld geeft van hoe sommige farangs hier leven. Deze foto geeft aanleiding tot het zich stellen van vragen: is de rest van het huis een beetje in verhouding tot wat je toont op de foto van het kastje? Zo ja, dan geeft het wel de indruk dat dit om een “krot” gaat. Dat het spullen zijn van de verhuurder is echter een flauw excuus, ik zou het, alleen al om hygienische reden, toch maar eens grondig uitmesten als ik in zo een woning moet verblijven, ook al is het maar tijdelijk.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
 8. FrancoisNangLae zegt op

  We stellen ieders bezorgdheid zeer op prijs, maar zijn prima in staat voor onszelf te zorgen. Het verhaal van het huis voert te ver om hier te vertellen. Advies aan iedereen: bespaar je de moeite van het conclusies trekken op basis van één foto.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +1 (obv 1 stem)
  • Cornelis zegt op

   Ga vooral door met je verhalen, François, en trek je niet teveel aan van de commentaren van hen die ze anders lezen dan ze bedoeld zijn…….

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: +5 (obv 5 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website