Een bezoek aan een Thais ziekenhuis levert soms onverwachte religieuze vergezichten op.

Zo twijfelde ik even of ik wel in de taxi zou stappen die mij thuis in Bangkok kwam afhalen voor de rit naar het Bangkok Hospital. Niet alleen het dashboard was bezaaid en beplakt met honderden Boeddhabeeldjes en afbeeldingen van Ganesh en vooraanstaande, maar inmiddels overleden monniken, ook de hoedenplank was rijkelijk gestoffeerd met beelden en beeldjes. Vooral degene die voorzien waren van een veelkoppige naga (mystieke slang) boezemden me angst in. Een noodstop zou ze veranderen in gevaarlijke en puntige projectielen.

Aan de achteruitkijkspiegel hingen de nodige amuletten. De grootste was dermate zwaar dat de chauffeur deze bij scherpe bochten en verkeersdrempels op zijn plaats moest houden, uit angst de amulet hard tegen het hoofd te krijgen. Onder het rijden getroffen door een zwaaiende Boeddha, dat zag ook hij niet zitten. Gelukkig was de chauffeur van meer dan middelmatig postuur, zodat hij net over het heilige veld heen kon kijken. Bij het ziekenhuis vertrok hij zonder passagier; blijkbaar durfde niemand de rit aan.

Wie de bekende ziekenhuizen Bangkok Hospital en Bumrungrad bezoekt, krijgt het volgende beeld voorgeschoteld: de moslimman in een shirt met korte mouwen en een Bermuda. Vrouwlief is van top tot teen in het zwart, de haren bedekt met een sluier en het gezicht voorzien van een ijzeren masker. Een ronduit griezelige uitmonstering, die doet denken aan de film ‘The Silence of the Lambs’. Zijn moslimvrouwen dermate bijtgraag dat een dergelijk harnas noodzakelijk is?

Desgevraagd verklaarde mijn arts een ongelooflijke hekel te hebben aan dit soort patiënten, maar als Thai uit te gaan van het adagium ‘leven en laten leven’. Medisch onderzoek van de vrouwen werd er echter niet gemakkelijker op, zo zei hij. De Arabieren en inwoners van omringende moslimlanden komen de laatste jaren in toenemende aantallen voor medische problemen naar Thailand nu reizen richting de VS in veel gevallen onmogelijk of moeilijk is.

Op de terugweg naar huis drong zich de volgende vrolijke gedachten bij mij op: de Arabische man doet alle mogelijke moeite om zijn vrouw aan het zicht te onttrekken. Maar als zij terugvliegt en op de luchthaven de nieuwe lichaamscanner passeert, ziet de dienstdoende beambte loepzuiver de contouren van haar naakte lichaam….

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website