Pinnen in Thailand

Door Theo Thai
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , ,
30 juni 2010
Pinnen-Thailand

Door TheoThai

Nu de euro zo laag staat en je bij het omwisselen van de euro naar de Thaise baht ongeveer 20% minder geld in handen krijgt, komt een aantal mensen dat zich definitief in Thailand heeft gevestigd, in financiële problemen.

De euro staat inderdaad laag en je krijgt bij de banken en wisselkantoren heel wat minder geld in handen dan voorheen. De verwachting is dat de euro zich nog lange tijd, zo niet blijvend, op dit nivo zal blijven bewegen. Maar daar wil ik het niet over hebben. Ik wil het ook niet hebben over vakantiegangers en expats die ook last hebben van de lage euro.

Maximale geldopname bij pinnen

Ik wil het voor de verandering eens hebben over de maximale geldopname bij het pinnen met een willekeurige Nederlandse bankpas in het buitenland en met name in Thailand. Dit schijnt maximaal 500 euro per dag te bedragen, althans bij de ING in elk geval wel. Bij de huidige koers van ongeveer 40 baht voor 1 euro, zou dit neerkomen op een dagelijkse opname van ongeveer 20.000 baht per pintransactie. Je kan dus per dag maximaal 20.000 baht trekken uit een Thaise pinautomaat, mits je uiteraard over voldoende euro’s op je betaalrekening in Nederland beschikt. Er zijn mensen die zich hierover beklagen en meer zouden willen opnemen.

Betalen voor pintransactie

Daarnaast kom ik hier en daar ook meldingen tegen van mensen, dat ze slechts 10.000 baht per keer kunnen pinnen, terwijl dit ongeveer het dubbele zou moeten zijn. In dit laatste geval kan de bank in Nederland daar weinig tegen doen. Je zou je moeten beklagen bij de Thaise banken die kennelijk een soort limiet – plafond – hebben gesteld aan het pinnen met een buitenlandse pas. Een reden zou kunnen zijn dat sedert maart/april vorig jaar de Thaise banken ook geld vragen voor een pintransactie. En dat is niet mis. Voor elke pintransactie dien je de Thaise bank ook een bedrag aan kosten te betalen van 150 baht. Ik wil dit evenwel laten voor wat het is en mij verder beperken tot de groep van mensen – zeg maar zij die daar wonen – die meer zouden willen pinnen dan 20.000 baht per transactie.

Grote aankopen

Het geval kan zich namelijk voordoen dat je een keer een grote aankoop moet doen en daarvoor meer dan 20.000 baht nodig hebt. Beschik je niet over een Thaise spaarrekening waar je een soort “buffer”op hebt staan, dan zou je moeten kijken naar een andere oplossing om de koop toch te realiseren. Denk dan bijvoorbeeld aan termijnbetalingen die je eventueel per dag zou kunnen verrichten dan wel dat je al dan niet onder borgstelling een lening bij een lokale bank probeert los te peuteren. Een andere mogelijkheid is dat je wekelijks een extra pinbetaling verricht en het extra gepinde bedrag dan wel een substantieel deel daarvan op een renderende spaarrekening stort. Zou je dit op jaarbasis elke week doen, dan heb je na ommekomst van dat jaar een aardig bedrag aan Thaise baht op je spaarrekening staan. Er zijn dus mogelijkheden om dit probleem op te vangen.
Je vakantie naar Thailand begint meestal met het boeken van een vliegticket naar Bangkok (BKK). Maar waar moet je op letten en hoe scoor je de goedkoopste ticket? Wij geven je een paar tips.

Geen hoge kosten

Wat zijn voorts de dagelijkse behoeften in een land als Thailand en wat zijn de kosten daarvan. Komen die dagelijks boven de 20.000 baht uit? Een persoon die zich blijvend heeft gevestigd in Thailand beschikt veelal over een huurhuis dan wel een woning in eigendom. De huurprijzen vallen in vergelijking met Nederland enorm mee. Voor nog geen 500 euro in de maand heb je een prachtige villa. Aan de overige vaste lasten zal je – afhankelijk van het verbruik – niet meer dan 100 tot 200 euro per maand kwijt zijn. En laten we eerlijk zijn, het eten kost er ook weinig. Of je nu Thais eet of Europees, het maakt niet uit. Voor een bedrag van 1000 baht – 25 euro – kan je de hele familie fatsoenlijk mee uit eten nemen.

500 euro

Dus waarom zou het bedrag dat door Nederlandse banken maximaal wordt toegestaan om in Thailand te pinnen worden verhoogd? Ik zou het echt niet weten. Ook uit veiligheidsoverwegingen zou ik het raadzaam achten het maximaal te pinnen bedrag per dag op 500 euro te handhaven. En laten we eerlijk zijn, wie geeft op een dag in Thailand meer dan 500 euro uit? Ook al zou je in het Marriott hotel dan wel in een vergelijkbare “tent” logeren, dan nog kom je echt niet aan een dagelijkse besteding van meer dan 500 euro. Dus wat mij betreft mag het maximaal te pinnen bedrag per dag gewoon blijven op 500 euro.

No votes yet.
Please wait...

53 reacties op “Pinnen in Thailand”

 1. Badbold zegt op

  Die 150 baht per transactie is een doorn in mijn oog. Een verkapte vorm van belasting, erg onvriendelijk voor toeristen.
  Daar komt bij dat mensen meer gaan pinnen en dan teveel geld bij zich dragen met kans op verlies en diefstal. Echt een asociale maatregel die de Thaise overheid nooit had moeten toestaan.

  • Ben Hansen zegt op

   Er is slechts een bank AEON die geen 150 batht per transactie rekent. De flappentapper staat tegen de muur van Homeworks aan de Sukhumvit, naast BIG C.

  • P.J. zegt op

   Aangezien de Euro al lang onder de 40 bth. staat en ook die 4 euro- c.q. 150 bth. kosten wordt berekend houd dit in dat je dus GEEN 20000,=bth. kan pinnen maar 10000,=bth., dit dan 4 keer in de maand kost je al gauw 600,= bth. of meer groetjes.

 2. Sam Loi zegt op

  Ik weet niet of de Thaise overheid hier achter zit. Volgens mij is het gewoon een actie van de banken zelf; gewoon de farang wat extra batjes afhandig maken. Ze hebben er toch veel te veel van en de arme noodlijdende Thaise banken kunnen het heel goed gebruiken!

 3. Hans Bos zegt op

  Daar komt nog bij dat je voor het pinnen ook nog eens betaalt aan je Nederlandse bank. Van noodlijdende Thaise banken heb ik nog nooit gehoord. Hoe kan het ook anders met een rente op je spaarrekening van 0,75 % per jaar. Daar moet je dan ook nog eens 15% belasting over betalen.

  • Namphoe zegt op

   U bent niet goed geinformeerd, ten eerste krijgt u op een savingsaccount geen 0,75 % maar slechts 0,50 % rente.( Ik denk al meer dan een jaar geleden ingevoerd)
   Over de vergoede rente betaald u geen belasting van 15 %, alleen als u een hogere rentevergoeding krijgt betaald u 15 % belasting.

   • Hans Bos zegt op

    @Namphoe. Ik heb het bij mijn bank nog even nagevraagd. Het gaat om een driemaands depositorekening, met een rente van 0,75 procent op jaarbasis. Daar moet ik wel degelijk belasting over betalen. Dat geldt niet voor een ‘gewone’ rekening.

 4. Sam Loi zegt op

  De hoogte van de rente die ze vergoeden op een spaarrekening is een indicatie dan wel een bevestiging dat de Thaise banken noodlijdend zijn. Waarom zouden ze anders zo een laag percentage aan rente vergoeden? Ik vind het maar zielig hoor. Wellicht dat ze Nout Wellink naar Thailand kunnen sturen om de boel daar te redden, zoals hij recent ook hier gedaan heeft met de DSB.

 5. bkkdaar zegt op

  er is een reden waarom-mits nog gunstig gezind-het max 20.000 THB is (en soms 10.000): de Thaise ATM s kunnen slechts maximaal 20 biljetten in 1 keer uitgeven. Dus als de grijze 1000en op zijn en er enkel nog paarse 500 in zitten, is het max 10.000.
  Overigens-toen de THB nog lager, of€ hoger stond-was het maximum (ING/POstbank) ook al 20.000=toen rond de 400€.
  VOor degenen die bvb heel veel cash geld nodig hebben voor een ticket oid: een omweg is via je cred-card/VISA, en daar EERST in NL geld op zetten (nooit krediet opnemen!) en dan opnemen-kan ook nog steeds bij de counter en met handtekening-dan is elk bedrag mogelijk. de meeste Thaise banken schijnen dan die 150 Bt niet aan te rekenen, VISA vraagt 1,75 of 1,80 aan kosten-maar rekent wel 1, 1,5 of 2% (hangt van type rekening af) opslag in de koers.

  • Sjefke zegt op

   ABN AMRO geeft als limiet 500 buiten Europa, maar alleen als de EMV chip gelezen kan worden. Als dat niet het geval is, is het maximaal 300.

 6. Sam Loi zegt op

  Het is een kwestie van afstellen. De bank heeft er kennelijk voordeel aan dat er meerdere transacties worden verricht. Het levert ze namelijk per transactie steeds het bedrag op van 150 baht. En de Nederlandse banken lusten er ook pap van. Bij de ING – daar bankier ik -ben je afhankelijk van het betaalpakket een vast bedrag van 2 euro per transactie kwijt. Alsof het niet genoeg is gooien ze daar nog eens een vaste koersopslag van 1% over het opgenomen bedrag bovenop. Je bent dus bij elkaar een bedrag van tussen de 7 en 8 euro aan kosten kwijt voor een simpele pintransactie van 200 euro.

  • Namphoe zegt op

   De voordeligste wijze en snel, is geld overboeken van uw NL rekening via internet bankieren, ik doe dit al jaren zo.
   De AbnAmro rekent voor een overboeking 5,50 euro en bij een boeking in Th betaald men minimaal 200 en maximaal 500 thb, op een werkdag overgboekt de volgende morgen op uw th rekening bijgeschreven tegen de dan geldende wisselkoers. Altijd euro’s overmaken worden hier omgerekend in Th baht. Ik neem hier nooit geld op via een ATM, voor noodgevallen gebruik ik mijn mastercard

   • Sam Loi zegt op

    Inderdaad Namphoe, dit is ook een manier om voordelig aan je geld te komen. Ik neem aan dat je beschikt over een Thaise bankrekening en dus ook over een Thaise bankpas. Pinnen met een Thaise bankpas om geld van je Thaise rekening af te halen is kosteloos en voor je bankpasje ben je op jaarbasis slechts 200 baht kwijt.

   • ThailandGanger zegt op

    Leuk en aardig maar dit is alleen goedkoper als je veel in een keer overboekt. En je denkt toch niet dat ik ineens 2000 euro overboek naar de familie in thailand. Dat is dezelfde maand op.

   • Sam Loi zegt op

    Beste Thailandganger,

    Maar natuurlijk moet je het geld niet zomaar overboeken naar de familie, die je denkt te hebben in Thailand. Bij de overmaking dien je een notitie te plaatsen, dat het geld niet gelijk opgemaakt moet worden. Vette kans dat als je er bent er nog een bedrag van 300 baht – sam loi in het thais – nog over is. En als je dan hoort dat de buffel plotseling heel erg ziek is geworden en het dak door regen en wind bijna er af is gewaaid, dan vind je het echt niet erg, dat de familie een groot deel van het bedrag dat je eigenlijk voor je vakantie c.q. verblijf had voorbestemd, is aangewend om de (niet aantoonbare) kosten van de buffeldokter en de dakspecialist te bekostigen.

   • Peter Holland zegt op

    Leuk en aardig dat overmaken van bank naar bank, maar je moet dan wel afwachten wat de koers een dag later is, en die word elke dag minder.
    Een vriend van me verloor zo 30.000 baht.
    Ach laat de arme hardwerkende jongens van de bank ook een paar bahtjes/Euro’s verdienen, ze hebben het al zo moeilijk 🙂

 7. Peter Holland zegt op

  Hallo iedereen, is er misschien ook iemand die enig vermoeden heeft wat de toekomst van de Euro is.
  Ik moet eigenlijk wisselen maar tegen deze koers word ik niet echt blij van, aan de andere kant wachten en nog lagere koers krijgen, is ook geen prettig vooruitzicht.

  • Sam Loi zegt op

   Beste Pedro Ollanda,

   Kijk eens kerel, als je een advies wilt over de toekomst van de euro, moet ik een andere “bol” aanschaffen en ook nog wat wierook en andere snuisterijen. Je zal dus wat moeten schuiven voor het “advies”. Het mag ook wel onder tafel.

   Maar goed, alle gekheid op een kruikje. Het is echt niet te voorspellen wat de euro gaat doen. Als je de berichten op RTLZ beluisterd dan moet jij je wel zorgen maken, althans rekening houden met een lagere koers dan nu het geval is. Het vertrouwen in de euro als stabiele munteenheid is stukken minder dan een maand of 6 geleden. En je mag 1 keer raden waar dat aan ligt.

   • Peter Holland zegt op

    Bedankt voor dit geweldige advies, ga nu meteen een miljoen baht naar mijn schoonfamilie overmaken Ha Ha !!

  • ThailandGanger zegt op

   Nou ja je kunt ook euro’s meenemen en op de blackmarket wisselen in bangkok. De koers ligt vaak 2 baht hoger. En dat kan behoorlijk oplopen.

 8. Sam Loi zegt op

  Doe mij dan ook ff een tientje!

  • Sam Loi zegt op

   Niet verder verklappen kerel, maar de naam is inderdaad Bloomberg. Daarnaast ken ik in Thailand geen dames maar alleen maar Ladys en die zijn namelijk een graadje hoger dan de dames waar jij kennelijk op doelt en aast. Maakt niet uit kerel, even goeie vrienden.

  • Peter Holland zegt op

   He Bloomberg kerel, Ladyboys zul je zeker bedoelen.. Ha Ha !!

   B.T.W. in het verleden kon wel degelijk geld op de “zwarte markt’ omwisselen, hoe het nu zit weet ik niet ‘kerel’ Thailandganger had dus wel gelijk..(kerel)

   • redje zegt op

    even wisselen bij superrich in bangkok achter big c
    succes

 9. Sam Loi zegt op

  Beste Thailandganger, in Bangkok hebben ze daar nooit van gehoord. Ze hebben daar nameljk geen zwarte markt.

  • ThailandGanger zegt op

   Wat mensen in Thailand wel en niet horen weet ik niet. En of het zwarte markt heet weet ik ook niet. Ik weet alleen dat het nog steeds bestaat en dat je buiten de banken heel gemakkelijk geld kunt wisselen in Bangkok en dat je betere koersen kunt krijgen.

   Welke risico’s je daarbij loopt kan ik niet voor je inschatten. Maar je krijgt een betere koers, je hebt geen transactiekosten, geen bankkosten, geen pinkosten aan thaise kant en geen opslag op de wisselkoers zoals de ING dat doet. Dus het verschil loopt dus aardig op.

   En het enige dat je hoeft te doen is hier je vakantiegeld te pinnen bij je eigen bank. De vraag die je moet stellen: is het je dat waard en durf je bijv. met 1500 euro vakantiegeld in je zak over straat te lopen?

 10. Sam Loi zegt op

  Niet verder vertellen Pedro, anders val ik van mjin voetstuk, maar je hebt volkomen gelijk, sterker nog, jullie hebben allemaal gelijk. Ik ga nu lekker pitten, weltrusten.
  Morgen doe ik weer mee.

  • Peter Holland zegt op

   He Sam Loi, Lekker geslapen ??

   Ik was gisteren een beetje melig….Koh Toht Krab !!

   • Sam Loi zegt op

    Ik vond het wel gezellig.

 11. leo zegt op

  Heel interessant allemaal.Dagelijks zie ik hier de farang over straat lopen,platzak.In nederland rekenen ze zich rijk met hun schamele uitkerinkje,maar nu blijkt dat zelfs de thaien hun neus ervoor optrekken.Neem een goed hotel ca 1000-1500 batjes,extra koffie,middageten,diner,drankjes bezoek aan de P.Dr.noem het maar op,wat moet je dan in godsnaam met die rottige 1000 eurotjes,waar je iedere maand weer op moet wachten.Op die manier val je door de mand,of je moet een vies hok huren,en dat gevangenisvoedsel eten.Dat gezeik over dat een bank provisie rekent,als je misselijk wordt van 150 batjes,wat moet je thaise fm. dan wel niet gaan denken?hahahahahaha

  • ThailandGanger zegt op

   Als jij zo makkelijk geld uitgeeft en neerbuigend doet over over zoals je zegt het schamele aow pensioentje… Ik wil je wel helpen hoor. Stort het maar elke maand op mijn rekening dan wel geef even mijn rekeningnummer door bij jou account bij de svb. Dan hoef je in elk geval geen schuldgevoelens te hebben als je weer neerbuigend naar die farang kijkt die over de straat strompelt en die nadenkt over 150 baht die hij moet betalen bij het pinnen.

   • Sam Loi zegt op

    Inderdaad Thailandganger, ik kan me wel vinden in jouw commentaar. Leo zou dagelijks de farang over straat zien lopen, platzak. Is hij soms helderziende vraag ik mij af? Of heeft hij de langslopende farangs stuk voor stuk gevraagd hun zakken leeg te halen? Hoe weet hij dat zo zeker? Ben wel benieuwd naar zijn reactie. Er zijn velen die naast hun aow ook een bedrijfspensioen hebben. Die hebben bij elkaar een goed inkomen en kunnen daarvan heel goed leven. Daarnaast ben ik van mening dat je met maandinkomen van 1000 euro goed kan leven in Thailand.

  • Steve zegt op

   Een Thaise boer heeft 5.000 baht per maand als hij mazzel heeft.Ik denk niet dat Thai hun neus ophalen voor een AOW van 1.000 euro. Beetje kortzichtig van Leo.
   Wel denk ik dat het leven in Thailand fors duurder is geworden. Met 1.000 AOW zul je jezelf wat zaken moeten ontzeggen. Het is wel de vraag of de Thaise vriendin en haar familie veel begrip zullen hebben voor een farang met minder geld. Maar dan weet je gelijk of het ‘fatsoenlijke’ Thai zijn.

 12. meazzi zegt op

  Ik denk dat leo bedoeld,dat vele thais denken dat het geld met grote stromen binnenkomt.Veel mensen kunnen in NL ook rondkomen van 1000eu,maar met een leuke vriendin kom je echt niet uit.Leo denkt waarschijnlijk aan een kamertje met fan,kakkerlakken,gelegen boven een uitgerangeerde overbodige bar!Een beetje steak met dranjes en koffie kost al gauw 5-750 bath.Neem je vriendin iedere dag mee,dan praat ik niet over de rest van de “aanhang” en zie hoe je uitkomt.Velen nemen een pak geld mee,dat wordt ze snel afhandig gemaakt,en na verloop van tijd weten ze het ook.Maar all goed,leo heeft het waarschijnlijk wat ruimer.

  • Peter Holland zegt op

   Ja van 1000 euro kan je redelijk rondkomen, op voorwaarde dat je de kop er goed bijhoud , en geen vaste vriendin neemt, ware het niet dat die zelfde 1000 euro nu nog maar 800 waard is.
   Het leven is allemaal niet zo goedkoop, en als je de vele externe kosten er nog bij neemt, vervoer , visa runs, pielemoos dokter en wat al niet meer… dan loopt het al snel op, over die 150 baht pin opname heb ik me nog nooit druk gemaakt.
   Echter een kamer nemen voor 1500 baht per dag en een dikke steak, daar begin ik niet aan, een condo van 30/35 Square meter op maand basis lijkt me een beter idee.
   Maar uiteraard als je geld genoeg hebt dan maakt het allemaal niet uit

   Ik weet dat er veel farangen inderdaad in rattehollen wonen, met stront tegen de muren, met nog geen 5 baht in de zak bedelend bij andere farangen het is mij een raadsel dat mensen zo willen wonen. Ga dan lekker terug naar waar je vandaan komt.
   Ik zou me doodschamen in ieder geval

   • Slankie zegt op

    In jou verhaal kan ik me tendele vinden,ik zelf maak het nog wat bonter,ik draai altijd om figuren met geld.Ik lach er wat bij,wat kan ik anders?

   • Peter Holland zegt op

    Slankie, je doet maar, ik noem dat klaploperij.

 13. anton Frank zegt op

  ben ik toch slimmer,mijn thaise vriendin verdiend goed de kost.Ze is overheidsmedewerkster,hoge positie.Ik kan zelfs met zekerheid zeggen dat ze van mij houdt,ze geeft me zelfs geld mee,wanneer ik op stap ga.Zij heeft meer diplama’s dan mijn gehele familie in NL bij elkaar.Ook bezit zij veel onroerende goederen,zoals rijstvelden,fabriekshallen,importfirma’s,hoe heb ik haar kunnen vinden,want,volgens mijn ex schoonmoeder ben ik helemaal niet zo knap.Mijn familie overweegt nu van NL hun povere behuizing te ruilen voor in condo in thailand,we hebben er genoeg.Dat heb ik toch goed voorelkaar toch?Nou genoeg,ik ga verder met dromen.

  • Peter Holland zegt op

   Ja, en ik heb een relatie met Angelina Jolie Ha Ha !!

 14. Koos zegt op

  Nou ik vind het maar een vreemd verhaal.Ik heb er wel begrip voor sam loi,tis tenslotte constant 35oc.Die Frank,is dat soms fam. van anne?

  • johan zegt op

   Nou koos,volgens mij niet,maar er zitten knap wat Israeliers.Grote neuzen e.d.

 15. Huibthai zegt op

  Ik heb eigen huis , moet nog wat aflossen, deze worden normaal gedekt door wat thaise huisjes[nieuwbouw] in de Isaan , eerst stonden ze in de rij , nu al 2 maanden leeg [2000 b p/m] dus kosten nu mij 4000 in de maand, elektra 2500 hier in Pattaya , water incl drinkwater 500 , 2 ziekekosten verz. 5.500 p.m dokters bezoek [los] + medicijnen 1000 b p/m ,auto incl afschrijving 5000 p.m, eten 2x thai food voor 80% 10.000 p.m , mij drankje 10.000 p.m, boehdda vrouw 1000 p/m, tuin 1000 p/m. andere kosten, reperaties , visa, etc. 2000 p/m. Dit is al ruim 40.000 ,dus 1000 euro en ik zal best wat vergeten zijn, zoals een avond stappen of uit eten. tel daarbij als je 1 x per jaar naar NLD ga, ook nog eens 7000 baht p/m en je zit al aan de 50.000. Ik benhier uitgegaan van de oude wisseling gem. 48 baht/euro, dus tel er maar nog 20 % bij op . Dus bij 1000 euro + bankkosten, moet je zuinig leven!!! Ik ga ervanuit dat ik nu 1350 euro nodig hebt [gelukkig ik wel]

  • Sam Loi zegt op

   Valt er nergens op te bezuinigen Huib? De grootste post zijn de drankjes, terwijl moeders slechts 1000 baht aan Boedha besteedt. Je zou wat minder kunnen drinken, maar dat lijkt mij niets, je zou er ook over kunnen denken om moeders over te halen tot het christendom. Voor zover ik weet kost die grap je niets en vooral nu kunnen ze wat extra zieltjes gebruiken en wellicht krijg je van de pastoor nog een kadobon. Maar het levert slechts 1000 baht in de maand op. Je zou er ook over kunnen denken om 1 keer per dag Thais te eten, maar dat lijkt mij ook niets. En op een houtje bijten in de tropen kan behoorlijk taai zijn. Kortom, Huib het ziet er niet best uit. Zal ik een flotilla met hulpgoederen die kant opsturen? Nog een fijne voetbalmiddag.

 16. johan zegt op

  Ik ben toch niet naar thailand gekomen om te gaan bezuinigen?In thailand moet je genieten,lekker eten,niet die thaise zooi,maar western food.Behoorlijke wijn,rood en wit,lekker bier.Laat die thaise schoonfamilie maar op hun eigen nivo doorgaan,dat zijn ze gewend.Als ik aan de G zou liggen,ga ik direct terug.

  • Sam Loi zegt op

   Als ik in Thailand ben eet ik alleen maar Thais. Waarom? Omdat ik het zo lekker vind en het is hardstikke vers. En daarnaast kost het maar heel weinig. Dubbele pret dus. Ik hoef dus geen dure ticket naar Thailand te kopen om daar westers te eten. Kan ik net zo goed thuis blijven. Bij de super een lapje vlees halen, dat ruim een jaar geleden in bevroren toestand vanuit Afrika of China hier het land is binnengebracht en uiteraard, het mag niet ontbreken, een potje echte Hollansche bruine bonen dat ook een jaar geleden op de markt is gebracht. Kortom, ik kies voor nivo en dus voor Thais eten.

   • Pigbroo zegt op

    @ Sam Loi, Je haalt de woorden uit m,n mond er gaat niets boven het lekkere verse thaise eten. Het is gewoon lekker ! 😉 Om dan maar te zwijgen over het VERS fruit !

 17. johnny zegt op

  20% minder!!! Das een hoop en natuurlijk baal je daarvan. We kunnen het helaas niet anders maken en moeten we roeien met de riemen die we hebben. Ik zelf geef gewoon minder uit en beperk mij tot het noodzakelijke. Als je maar kunt leven toch? Bovendien is alles beter dan in Europa zitten, daar kunnen we idd nog steeds niet uit eten met 6 personen voor 20 euro. En verstandig winkelen is een goede tip, ook in Thailand kan het vaak goedkoper.

  • Peter Holland zegt op

   Net als Sam loi eet ik alleen maar Thais, (ook in Nederland), ik ben er kompleet verslaafd aan.
   Ik moet mijn hoofd schudden als ik die Nedelanders zie die hun koffers vol hebben met potten pindakaas D.E koffie, en ga zo maar door. Ik eet voor 100 baht per dag, probeer dat maar eens in Nederland.
   Maargoed ik heb wel weer andere dure hobbies. Snik !!
   Maargoed je moet het een laten om het andere te kunnen doen, en Hoera !! de bath trekt weer een beetje bij.

   • johnny zegt op

    Peter, nu maak je mij wel nieuwsgierig naar je andere dure hobbies. Hobbies die ook duur in Thai zijn of zelfs duurder?

   • Peter Holland zegt op

    Nou johnny als ik je dat vertel, dan staat de redactie al weer klaar om te sencoreren, voor zo ver je het nog niet wist op dit forum komen alleen “nette heren

 18. oosterbroek zegt op

  IK snap er niets van ik pinbij de AEON gevestigd in de TESCO-LOTUS
  ik betaal daar geen 150 bath als ik pin ook de koers is hetzelfde als bij
  de andere banken.
  dus als je geen zin hebt om die 150 bath te betalen ga daar pinnen!

  • Maar ik krijg alleen maar 7.000 bath en niet meer eruit. per keer.

 19. jan a.vrieling zegt op

  Het pinnen van Baht,20.000 is onmogelijk met deze koers plus de kosten van de thaise banken (Baht,150).Dat ligt niet aan de thaise bank maar aan de nederlandse (limiet van E.500)


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website