Thaise huwelijksmigranten in België

Door Theo Thai
Geplaatst in Cultuur, Relaties
Tags: , ,
14 oktober 2010

Redactie: dit artikel over gemende huwelijken in België kwam ik tegen  en vond het wel de moeite waard. Het is in 2008 al een keer gepubliceerd in het Mondiaal Magazine. In België leven redelijk veel Thaise vrouwen die met Belg zijn getrouwd, de Thai onderling vormen een hechte gemeenschap.

De lokroep van het Westen en de heimwee naar het Oosten

Een onoplettend passant kan de gezellige drukte aan de Kouterstraat in Mechelen wijten aan een Vlaamse Kermis. Het monotone gezang achter in de straat doet anders vermoeden. Onder het waakzame oog van een reusachtig Boeddhabeeld en de goedkeurende blik van de Thaise Koningin-Moeder, viert de Vlaams-Thailandse gemeenschap haar versie van Moederdag.

Je hoeft geen scherpe blik te hebben om te zien dat de vrouwen in de boeddhistische tempel van Thailandse afkomst zijn, terwijl hun mannen zonder uitzondering Belgen zijn, wiens bleke huid sterk afsteekt tegen de exotische schoonheid van hun Thaise echtgenoten. De vrouwen zijn zich bewust van de stereotypen die zowel in Thailand als in België hun deel zijn. In eigen land beschouwt men hen nog vaak als prostituee, terwijl Belgen meewarig kijken naar een Thailandse schone aan de zijde van een blanke man op leeftijd. In de tempel kijkt niemand meer op van die gemengde huwelijken.

Folklore met frietjes

Op een doordeweekse dag wemelt het in de tempel van de bedrijvige Thai. Ze koken voor de monnik en doen andere huishoudelijke klusjes. Tussendoor wordt er gebeden en gemediteerd. ‘We komen naar de tempel om goed te doen,’ vertelt Noi. ‘Het boeddhisme is gebaseerd op verdiensten. Als je iets goeds doet, wordt als het ware je karma opgekuist,’ vervolgt Waldimar Van der Elst, secretaris van de tempel en kenner van de Oosterse cultuur.

‘Thailand is een mannenmaatschappij en scholing in de boeddhistische theorie is de vrouwen niet gegund. Toch zijn ze diepgelovig. Hun kennis is echter beperkt en hun geloof soms eerder bijgeloof. Ze houden vast aan traditionele handelingen, waarvan vele zelfs niet thuishoren in het boeddhisme of uit India werden geïmporteerd. Er bestaat een Boeddhisme voor elk niveau. De hogere niveaus gooien alle folklore over boord, maar deze vrouwen hechten er veel belang aan.’

Wat Dhammapateep – Tempel van het Licht van de Leer – treedt naar buiten als een ontmoetingsplaats voor Thai én voor Belgen met een hart voor de Thaise cultuur. Naast lessen boeddhistische meditatie worden ook Thaise dans en taal gedoceerd. Op die manier zijn de doelstellingen van de tempel ruimer dan het spirituele. Op een zaterdagmiddag is het er een drukte van jewelste. De vrouwen beoefenen traditionele dansen. De kinderen krijgen Thaise les, waarna ze frietjes met curryworsten verorberen. Als brug tussen de Thailandse en Belgische cultuur kan dat tellen. En de Belgische mannen, die zaten erbij en keken ernaar. Ze wisselen ervaringen uit en hier en daar vangt er eentje dapper een Thaise taalcursus aan.

Joeri, student Thaise taal, vertelt: ‘Ik heb mijn vrouw leren kennen op een binnenlandse vlucht in Thailand. De vonk sloeg meteen over, maar een relatie was moeilijk als we zover van elkaar bleven wonen. Na heel wat heen en weer gereis, zijn we getrouwd in Thailand en is mijn vrouw mee naar België gekomen.’

Zijn vrouw Laksamee vervolledigt het verhaal: ‘De eerste jaren waren erg moeilijk. Ik sprak geen Nederlands en zat alleen thuis, terwijl mijn man uit werken ging. Nu ik hier in de tempel opnieuw Thais kan spreken en weer kan dansen, zit ik beter in mijn vel.’ De tempel vangt voor velen het gemis van de familie en het thuisland op.

‘De Thai vormen een erg hechte gemeenschap,’ vertelt Petra Heyse, onderzoeker aan de UA. ‘Enerzijds kunnen de vrouwen bij elkaar terecht in een land waar ze zich nog niet helemaal thuis voelen. Anderzijds legt het ook een last op hun schouders. Ze staan 24 uur op 24 klaar voor elkaar. Dat belet dat ze zich losmaken uit de gemeenschap om een eigen leven uit te bouwen. Op die manier verhinderen de sterke gemeenschapsbanden ook wel het integratieproces.’

De monnik en de professor

Elke derdelander is verplicht een inburgeringstraject te volgen, maar bij Thaise vrouwen hangt de kans op slagen ook sterk af van de intenties van hun echtgenoot. Is hij louter uit op een huisslaaf of wil hij een huwelijk met een goede basis? Het taalprobleem blijft de grootste hinderpaal voor hun integratie. Veel Thai trekken zich uit de slag met een paar woorden Engels. Nochtans lag het geluk van Laksamee er juist in dat ze het Engels niet machtig was.

Joeri: ‘Veel mannen schakelen over op het Engels als hun vrouw het Nederlands niet begrijpt. Maar zo leren de vrouwen geen Nederlands.’ Zelfs na jaren in België beheersen bitter weinig Thai het Nederlands. Laksamee spreekt het ondertussen wel vlot. Haar kinderen begrijpen een beetje Thais – handig voor als ze bij hun grootouders op bezoek gaan – en als de taallessen hun vruchten afwerpen, spreekt Joeri binnenkort ook een mondje Thais.

In de beginjaren van de tempel kwam de monnik met een toeristenvisum telkens voor drie maanden naar Mechelen. Van der Elst, die omwille van zijn kennis, maar ongetwijfeld ook omwille van zijn organisatorische vaardigheden door de Thai “de professor” wordt genoemd, plaatste zijn schouders onder de zaak en bekwam een lange termijnvisum voor de monnik.

‘Zo kon de tempel afgelopen zomer echt van start gaan. De organisatorische kwaliteiten en spirituele autoriteit van de monnik zijn immers onontbeerlijk voor de goede werking van de tempel. Zijn impact op de Thai, de wijze waarop hij hen samenbrengt en aan het werk zet, is voor westerlingen onwaarschijnlijk,’ aldus Van der Elst. ‘Door de permanente aanwezigheid van de monnik is het ledenaantal de laatste maanden verdubbeld tot 550.’

De Thai wilden Van der Elst een standbeeld schenken, omdat hij het quasi onmogelijke mogelijk maakte door de monnik langdurig naar België te halen. Ik hoef niks, zegt Van der Elst bescheiden. Hij hoopt dat door de komst van de monnik de tempel meer zal kunnen bijdragen aan de emancipatie van de vrouwen. En ondertussen heeft hij gewoon zijn karma opgekuist.

Bron: MO

No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Thaise huwelijksmigranten in België”

 1. Steve zegt op

  Weet iemand of zoiets ook in Nederland bestaat? Ik bedoel een tempel waar Thai uit Nederland bij elkaar komen? Wel een goede zaak.

  • Ben Hutten zegt op

   Hi Steve, ja zo’n tempel is er. Het zijn mijn buren. Het adres is: Buddharama Tempel
   Loeffstraat 26-28
   5142ER Waalwijk(Oost)
   http://www.buddharama-waalwijk.nl
   e-mail: watwaalwijk@msn.com

   Deze tempel is er al sinds 1980. Wordt veel door Thaise mensen bezocht. Je hoeft ook geen afspraak te maken, je kunt zo naar binnen lopen. De koffie staat altijd klaar. Ook zijn er regelmatig feesten, die zeer druk bezocht worden. Een beetje Thailand in het klein. Gewoon een keer gaan kijken.

   • Steve zegt op

    Oké, bedankt. Jammer dat de website allen in het Thais is. Ben, is dit de enige temple in NL of zijn er meer?

    • Ben Hutten zegt op

     adres: Zuideinde, 120 1121 DH Landsmeer
     tel.: 0031-20/636.32.89
     e-mail: thanmaha@hotmail.com
     website: http://www.watbuddhavihara.nl

     Deze misschien? Weet er verder niets over te zeggen. In Waalwijk is er altijd wel iemand die Nederlands praat, tot zelfs een monnik toe. sukses.

     • Redactie zegt op

      Hoi Ben en andere bezoekers. Ik ben ook geïnteresseerd in deze informatie. Wel leuk om eens wat over te schrijven. Ik wist ook niet van het bestaan af. Dus meer reacties zijn welkom.

      Groet,

      Peter

      • Ben Hutten zegt op

       Dacht ik ook al dat het leuk zou zijn hier eens een stukje aan te wijden. Ik denk dat de “Wat”dat zeer op prijs zou stellen.

       Ik verwacht wel meer reacties van “Thailandblogbezoekers” die er al eens geweest zijn. Men is vrijwel constant bezig met renoveren/verbouwen van deze voormalige boerderijen.

       Groetjes,

       Ben

 2. Thijmen zegt op

  Het blijkt voor een thaise vrouw ook heel makkelijk om ilegaal in Belgié te verblijven, maar om bij de belgische ambassade een visum aan te vragen, blijkt een groot probleem. Ze misbruiken de nederlanders om een visum te verkrijgen, de thaise dame komt niet naar Nederland, maar naar Belgié om vervolgens te trouwen, en dus ilegaal te verblijven. Niemand die daar iets aan doet.
  Dit uit eigen ervaring om een lang verhaal kort te houden.
  Maar het was een goede leerschool.

  • Steve zegt op

   Ergens illegaal verblijven is toch nooit gemakkelijk? Je krijgt geen uitkering en je bent niet verzekerd. Je kunt toch ook niet met een illegaal trouwen? Ik begrijp het niet helemaal?

  • Sam Loi zegt op

   Het is voor een illegaal in het land verblijvende vreemdeling vrijwel onmogelijk om een huwelijk aan te gaan met een inwoner van dat land. De vreemdeling beschikt namelijk niet over de vereiste papieren c.q. documenten.

   Het is de Thai toegestaan om maximaal 3 maanden naar Nederland land af te reizen. Een Nederland heeft zich voor dit verblijf o.a. (financieel) garant gesteld en zal de konsekwenties dienen te dragen, indien de Thai na ommekomst van die 3 maanden Nederland niet verlaat.

   • Thijmen zegt op

    Dit begrijp ik ook wel, maar destijds is mevrouw in kwestie nooit bij mij geweest, en zou ze binnen die drie maanden met een belg getrouwd zijn. Ook is ze tussendoor opgepakt en heeft ze een tijdje in de cel doorgebracht. Nadat ik over haar informatie vroeg, werd ik nauwelijks verder geholpen. Gelukkig ben ik van haar af, en heb ik nooit meer iets van deze dame vernomen. Nu heb ik een beter vooruitzicht, en ga ik binnenkort weer naar het prachtige Thailand. Hopelijk met meer geluk.

    • Sam Loi zegt op

     Wees opgepast Thijmen. Thailand is een heel mooi land, met fantastische mensen. Je moet er alleen niet mee willen trouwen e/o samenwonen.

     • Thijmen zegt op

      Hoi Sam Loi,

      Ik heb hier van geleerd, en kijk nu wel beter uit, nu ga ik voor de 4e maal naar Thailand, en ben nu een stuk voorzichtiger. Lekker genieten van dat prachtige land, ik heb nog lang niet alles gezien, maar wel in elk gedeelte van het land geweest. Heerlijk om daar rond te reizen.

      Gr Thymen

  • Jim zegt op

   een thaise, getrouwd met een nederlander en wonend in belgie is nooit illegaal.

   EU-recht 101

 3. Hansy zegt op

  Omdat het een zeer kort verhaal is, is het moeilijk om hierop te reageren.

  Maar een visum voor NL is geldig in de gehele EU.

  Een zeer goede bekende van me heeft onlangs zijn thaise schoonmoeder naar hier gehaald met een visum voor Zweden.

  • Sam Loi zegt op

   Geldt in principe voor het Schengen-gebied; Zweden maakt daar deel van uit.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website