Een nieuw huis, dus nieuwe kansen

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
8 februari 2011

Na bijna drie weken in Hua Hin heb ik nog steeds geen spijt van mijn verhuizing uit Bangkok. Tussen de stad en de nieuwe luchthaven verbleef ik daar in een grote villa, maar van veel sociaal contact was geen sprake.

Van de circa 100 huizen werden nog geen tien bewoond door farang en met uitzondering van twee Duitsers, actief in het toerisme, had ik met de overigen weinig contact.

Bovendien bleken de Thai onderling allerlei ruzies uit te vechten, onder meer over de maandelijkse bijdrage aan bewaking en verlichting, maar ook over overlast door honden, kinderen, motorfietsen en wat al niet meer. De ruzies zelf onttrokken zich aan mijn waarneming, maar het gevolg was een ijselijke stilte in het intermenselijk verkeer. En uiteraard het nodige geroddel over wat deze of gene nu weer had uitgespookt. Ik had daar mijn buik vol van (en uiteraard van de kefmormels van mijn directe buurman).

Tijd om te verkassen dus, ook al omdat mijn huiseigenaar de huur wilde verhogen van 15.000 naar 20.000 THB per maand. Afgezet tegen een verzakkend terras en scheuren in de carport, leek mijn dat te veel van het slechte. Een aardig huis huren in de buurt van Bangkok is niet gemakkelijk. Pattaya viel buiten de boot vanwege de aanwezigheid van te veel maffia, Russen en Indiërs. Niet echt een goede buurt om een jonge dochter te laten opgroeien. Chiang Mai en de Isan vielen af vanwege respectievelijk luchtverontreiniging,  winterse koelte en mogelijke vereenzaming bij gebrek aan passende farang-gesprekspartners.

Hua Hin was mij goed bekend. Vele jaren geleden heb ik op het punt gestaan om samen met een Duitse vriend een rai grond te kopen op 12 kilometer ten zuiden van Hua Hin. Op het laatste moment hebben we de koop laten afketsen vanwege mogelijke onbetrouwbaarheid van de verkoper. Sindsdien ben ik vaak terug geweest in Hua Hin. Het stadje heeft zijn gemoedelijkheid behouden en het is er gemakkelijk vrienden te maken. Het avond- en nachtleven is er  een stuk minder ‘plat’ dan in Pattaya. Hua Hin telt in het centrum vier straten met beer bars, maar geen gogo-achtige toestanden. Je kunt overal op je gemak een biertje of iets anders drinken.

Ondanks de relatieve drukte van het hoogseizoen klagen veel uitbaters van bars en restaurants over de afwezigheid van klanten. Wat mij in dat kader opvalt is de gemiddelde leeftijd van de buitenlandse gasten, in Florida getooid met de naam ‘snow birds’. Hua Hin wordt ‘s winters veel bezocht door buitenlandse echtparen op leeftijd. Je ziet ze door de supermarkt scharrelen, maar niet in bars en minder vaak in restaurants als gevolg van de gedaalde waarde van de euro. Mijn vriendin noemt Hua Hin om die reden een ‘bejaardenhuis’, wat slechts gedeeltelijk de waarheid dekt, want het stadje is ook bevolkt met veel jeugdige bezoekers.

Ik woon weliswaar in een village op ruim 4 kilometer van het centrum, maar heb toch een ‘plattelandsgevoel’. Mijn village telt ongeveer 60 fraaie bungalows, met een gezamenlijk zwembad. Een deel heeft een eigen pool. Ik deel de huivering van collega Geleijnse niet waar het de bewaking betreft. Ik zie de ‘guard’ als een soort portier, die een oogje houdt op wat er binnenkomt. Thailand is een gewelddadig land waar ‘rijke’ farangs nogal afsteken bij de doorgaans armere bevolking. Er zijn mij te veel gevallen bekend van buitenlandse gasten die beslist niet in een ‘village’ wilden wonen en prompt werden overvallen. Een zekere mate van controle zorgt dan voor enige veiligheid, al is het schijn. Bovendien lopen de bewakers niet rond met pistolen, handboeien en/of gummiknuppels. Dat zou ook mij in het verkeerde keelgat schieten.

Op twee kilometer van mijn woning bevindt zich een 7-eleven en een uitstekend restaurant(je). Het is het trefpunt van de buurt. Om niet altijd in de auto te hoeven stappen, beschik ik sinds kort over een Honda Click, een uitkomst voor de korte afstand.

In de directe nabijheid van mijn bungalow trof ik drie grote versmarkten, waar alles te krijgen is op gebied van eten, drinken en snuisterijen. Een dagelijks bezoek waard en tegen prijzen die een stuk lager liggen dan in Bangkok. Wie zei dat Hua Hin duur is? In de stad zelf is Market Village de belangrijkste bron van inkopen, maar ik bezoek ook regelmatig Villa Market en andere grootwinkelbedrijven. Market Village telt naast een Tesco Lotus ook een Home Pro en vele tientallen winkels met topmerken, naast talloze restaurants. Het ontbreekt me aan vrijwel niets, al mis ik de Bangkok Post, die in mijn vorige woonplaats steevast om 06.00 uur in de bus plofte. Daar moet ik nu (en vaak laat in de middag) meer moeite voor doen.

Het strand van Hua Hin ligt op ruim 3 kilometer van mijn woonstek, maar door alle toestanden ben ik daar nog niet aan toegekomen. De organisatorische lijnen zijn in HH een stuk korter dan in BKK. Internet had ik binnen één dag, evenals kabel-tv. Immigration ligt om de hoek. Duidelijk pluspunt is de bouw van een splinternieuw Bangkok Hospital, dat nu afdeling voor afdeling de deuren opent. Via een webcam kan ik direct contact houden met mijn behandelend geneesheer in de hoofdstad.

Ik heb nog geen namen bedacht voor mijn buren, ook al omdat ik ze nauwelijks heb gezien. Aan de ene kant woont een Schot met zijn Thaise echtgenote, aan de andere kant een Noor met Thaise partner. Achter me woont een luidsprekende man die regelmatig slaande ruzie heeft met zijn  Thaise vrouw/vriendin. Door hun Engels dialect kan ik er nog geen verslag van doen. Alleen met een Thaise dame op de hoek hebben we kennis gemaakt. Haar Amerikaanse man werkt op dit moment in Hong Kong. Zij stuurt ons haar zuster als poetsvrouw. Het is uiteraard geruime tijd wennen aan een nieuwe woonomgeving, maar ik ben er van overtuigd dat ik de komende maanden nog vele nieuwe zaken zal ontdekken. Ik breng vast en zeker verslag uit.

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Een nieuw huis, dus nieuwe kansen”

 1. jansen ludo zegt op

  prachtig verhaal.ik zal januari 2012 er zijn

 2. johanna zegt op

  Wat een mooi en duidelijk verhaal Hans.
  Ik krijg steeds meer zin om die kant op te komen.
  In mijn dromen zie ik me er al rondlopen.
  Hebben nog niets geboekt. Hoop dat wel snel te kunnen doen.
  Maar alles heeft zijn tijd nodig.
  Tot die tijd vermaak ik me met de verhalen van iedereen op o.a. deze pagina.

 3. Pim zegt op

  Hallo ,Hans.
  Ik woon nu haast 8 jaar in Hua hin met veel plezier .
  Alhoewel ik de eertse tijd wel mijn lesgeld heb betaald maak ik nu vrijwel dagelijks geen plannen meer om in de avond weer te kunnen genieten van wat ik die dag weer heb meegemaakt .
  Nog steeds ontdek ik alle dagen weer iets nieuws ook in de wijde omgeving .
  Het is 1 wijs besluit van je dat 1 motortje hebt aangeschaft zodat je ook eens lekker op je gemak alle stranden in de omgeving kan verkennen .
  Je zal tot de verassende conclusie komen dat de mooiste stranden juist niet bij het centrum zijn .
  Start gewoon eens tussen Petchaburi en Cha-am en pak iedere afslag naar het strand die je tegenkomt ,na dit enkele dagen te hebben gedaan tot ver voorbij Pranburi zal je verassing compleet zijn .
  In Hua-hin zelf is 1 guest house genaamd Pattana gerund door 1 Nederlander vlak bij de pier .
  Dit bestaat uit orginele vissershuizen van 100 jaar oud en geeft je het gevoel of daar de tijd heeft stilgestaan .Dit is in 1 heel smal straatje vlak bij de pier .

  Het zal je in ieder geval weer naar de pen doen grijpen om er weer zo’n boeiend verslag over te schrijven .

  Veel plezier.

 4. Dutch zegt op

  Over 4 weken zit ik er weer.
  Het wordt het vierde jaar op een rij dat ik daar rond eind Februari tot midden Maart,bivakeer.
  E.e.a. afhankelijk van de datum van het Karnaval in Nederland,een datum waarop enkele familie leden Nederland ontvluchten en die ik dan in Hua Hin weer tegenkom.
  Ik vind Hua Hin heerlijk om op vakantie te gaan,maar zou er niet willen wonen.
  Dat is natuurlijk erg persoonlijk,maar om het hele jaar in een soort Zantvoort/Scheveningen omgeving te verblijven,dat is aan mij niet besteed.

  Tientallen visrestaurantjes aan de kust die ontzettend verse waren op tafel zetten.Uiteraard ook vele andere keukens beschikbaar.
  Voor diegenen die Hua Hin kennen,die weten dat je vanuit Hilton komend zo het centrum inrolt en je alles te voet af kan doen.Dineren-wandelingetje naar de avondmarkt om het eten te laten zakken en wat vers fruit te kopen (kan ook schoon gemaakt) en die s’avonds op je balkon te verorberen.
  Er zijn toch 1 a 2 straatjes die ik s’avonds niet doorloop,omdat ik de m.i. platte confrontatie niet wil .Deze zijn er echter ook in mijn huidige woonplaats.
  Kortom….heerlijke plaats om te vertoeven.

 5. Hans Bos (redactie) zegt op

  Om eerlijk te zijn is het intellectuele niveau in HH na mijn komst behoorlijk gestegen, haha. Uiteraard tref je passende gesprekspartners op allerlei plaatsen in Thailand, maar soms moet je daar stevig voor zoeken. Ik bedoelde slechts mijn vorige woonstek-in-het-Bangkokse-groen te vergelijken met mijn nieuwe leefomgeving, waar ik nu eenmaal al wat mensen ken. Of ze intelligent genoeg zijn? De tijd zal het leren…

 6. Hans Bos (redactie) zegt op

  Hoi Hans. Met alle waardering denk ik toch dat de bevolkingssamenstelling buiten de moo baans eenzijdiger is dan er binnen. Je treft er louter Thai en je hebt zelf beschreven wat dan het gevolg is. Mijn village is juist heel gemêleerd qua inwoners: een Schot, een Noor, Amerikaans, Nederlander, Australiër en zelfs de nodige Thai. Hoe veelzijdig wil je het hebben? Ik voelde me sociaal geïsoleerd in mijn woondorp in Bangkok en heb daar nu geen last meer van. Het probleem met de bejaarden lost zich vanzelf op en de 7-eleven in de buurt blijkt ook de Bangkok Post te verkopen. Maar ‘s morgens een dagblad in de brievenbus was toch een luxe.

 7. Beste Hans,

  Veel plezier in/met je nieuwe woning, Heb je vragen over van alles in en om Hua-Hin,
  dan hoor ik van je.
  Bedankt voor de chat vandaag.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website