Kerstavond in Hua Hin

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
25 december 2011

Wat doe je op kerstavond in Hua Hin? Het is voor mij de eerste keer dat ik deze in de koninklijke badplaats doorbreng.

Voorheen woonde ik in een buitenwijk van Bangkok en daar was van Kerstmis weinig of niets te merken. Behalve dan wat versierde en verlichte bomen en een enkele boom in huis of tuin. Maar Hua Hin?

De nachtmis heb ik al tientallen jaren achter me gelaten, evenals het geloof in wat of wie dan ook. Misschien zelfs ook in mezelf. Thuisblijven is geen optie, bij gebrek aan familie. Kerstmis in de tropen veroorzaakt een psychische kriebel en waar het jeukt, moet je krabben. Dus dan maar de stad in voor wat geleuter met anderen in dezelfde omstandigheden.

Klein probleem is dat mijn auto bij de spuiterij staat om enkele krassen bij te werken. Dan maar op de Honda Click, ondanks het koele weer. Het doel is de London Bar. De uitbater, Paul, is mijn achterbuurman. Hij blijkt jarig op 25 december en viert dat op kerstavond in zijn zaak, met sandwiches, levende muziek en drank, heel veel drank.

Vrienden, kennissen en toevallige gasten hangen zogezegd met de benen buiten. Hua Hin biedt met Kerstmis een vreemde aanblik. De bar girls zijn doorgaans getooid in rode jurkjes, met op hun Thaise hoofdjes zo’n belachelijke muts met flikkerende lichtjes. Dit is de top van het hoogseizoen in Thailand. De hotels zitten vol, evenals de restaurants en vaak ook de bars in het centrum. Het publiek bestaat (uiteraard) uit echtparen met kinderen, maar ook opvallend veel alleenstaande mannen. In groepjes trekken ze rond, op jacht naar jong wild. Dat zich overigens in uitbundige mate aanbiedt. Ook voor hen is dit het hoogseizoen.

Paul (in het verleden zes jaar Brits beroepsmilitair in Duitsland)  is lid van de Badgers Brotherhood, een motorclub van vervaarlijk uitziende (oudere) mannen met nog vervaarlijker uitziende motoren. Zij geven acte de présence  en mengen zich onder het gewone publiek. Daar bevindt zich ook een jonge Nederlander, die tegen een andere jongeman – eveneens Nederlander – de lullige opmerking maakt dat hij geen volwaardig lid is van de Badgers. Opeens gaan ze met elkaar op de vuist, op straat vóór de bar. Het is een duwen en slaan vanjewelste en ik moet mijn flesje bier redden van grijpgrage handen die mijn alcoholische versnapering zien als knuppel.De dames gillen en de aanwezige leden van de Badgers trachten de zaak te sussen. Spanning en sensatie op kerstavond, wat kan een mens nog meer wensen? En gewonden zijn er niet gevallen.

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Kerstavond in Hua Hin”

 1. Robbie zegt op

  Hans,
  Vanavond, eerste Kerstdag zit ik nog in het noordelijkste puntje van Thailand, vlak bij Mae Sai aan de grens met Myanmar. In dit dorp is echt niks te doen. Vanmorgen om 6 uur werden we gewekt, zoals zo vaak, door de lokale omroepinstallatie, van die megafoons elke 100 meter boven de weg. De boodschap was dat straks een paar monnikken geld en rijst komen ophalen! Goede morgen! Dat is nog eens ontwaken! Echte Kerstsfeer….. Monnikken die uitgerekend de Kerst gebruiken om voor deze speciale gelegenheid geld en voedsel op te komen halen.
  De rest van deze dag was het gewoon een werkdag zoals elke dag, het zware vrachtverkeer dendert hier gewoon keihard door. Niks Kerstmis! Geen boom, geen bal, geen sneeuw…

  Overigens, Hans, ben ik morgenavond, dinsdag en woensdag in Hua Hin. Ik zou het bijzonder leuk vinden om jou een keer te mogen ontmoeten ergens in Hua Hin. Zou je mij s.v.p. per email willen laten weten of jij dat ook wilt? Ik neem aan dat jij als redactielid mijn emailadres wel hebt. Zo niet, plaats dan even een reactie hier. Alvast dank daarvoor.

  Prettige Kerstavond verder en hopelijk tot zeer binnenkort. Hartelijke groet,
  Robbie

 2. Jan zegt op

  Luitjes, als jullie Kerstmis zo missen, kom dan terug naar Nederland of Europa om daar Kerstfeest te vieren, zonder die al die kitsch die voor Kerst moet doorgaan. Kerst zou daar helemaal niet gevierd moeten worden, in een gedeelte van de werled waar het Boeddhisme de religie is. Kerst in Thailand is om de farangs meer geld uit de beurs te kloppen. Prettig Kerstfeest vanuit het mooie besneeuwde Garmisch Partenkirchen gewenst!

  • Maarten zegt op

   Gelukkig wordt kerst in Nederland niet gebruikt om de consument geld uit de beurs te kloppen 😉

   • Jan zegt op

    Los gezien van helaas ook een stukje commercie, ik Kerst traditioneel gezien ook een feest dat tijdens de winterzonnewende werd gevierd, lang voordat het christendom zij intrede deed, waarom anders de kerstboom? In Duitstalige landen is het samenzijn met familie en vrienden we degelijk de kern, weet ik van Duitse vrienden. Dat hele gedoe met
    cadeaus is toch voornamelijk Amerikaans. Een ieder is met Kerst vrij (op een heel klein gedeelte na), in Thailand werkt ieder gewoon door en is de kitscherige kerstversiering bedoelt om toch de commercie te spekken. En eigenlijk zou Kerst daar helemaal niet gevierd moet worden in dat deel van de wereld waar Boedisme de hoofdreligie is. Misschien moeten we eens af van dit Amerikaanse idee dat de hele wereld Kerst moet vieren, hamburgers eten en cola drinken terwijl er regionaal feesten zijn die bij dat werelddeel horen, lokale keuken die 10x lekkerder zijn dan McDonalds. Ik, en vele rondom mij, kopen met kerst geen, of slechts een enkel kleinigheidje, maar wordt Kerst gevierd met vrienden. Als ik dan een verhaal hoor over een bordeel in Hua Hin, met prostituees in rode jurkjes met kerstmutsen, dan druipt de kitscherigheid van dit hele gebeuren af en krijg ik toch een gevoel dat door vele expats daar als een vooroordeel zie. Het valt mij ieder keer weer op hoeveel van die expats in plaatsen als Pattaya of Hua Hin, dan bekruipt mij toch een bepaald gevoel (ik weet dat ik nu tegen vele zere schenen zal trappen). Sorry, maar Kerst wordt in de Duitstalige landen echt heel anders gevierd dan een bordeel in waar ook in het zuiden van Thailand. De overkill aan sextoerisme is het zuiden van Thailand was voor mij ook de reden om eerst naar China te gaan, dan Vietnam en Cambodja, en 2 jaar geleden pas voor het eerst naar Thailand, waarbij het zuiden werd vermeden maar ik voornamelijk in het Noorden was. Heeft niets met preuts te maken, maar ik vind het verschrikkelijk jammer dat Thailand en sex in één adem worden genoemd, echt héél jammer! Toen ik voor het eerst naar Thaiand vloog via Frankfurt, kreeg ik bepaalde verhalen bevestigd, dat voornamelijk oudere, vrijgezelle mannen naar Thailand gaan en voornamelijk niet voor de natuur. In het vliegtuig zaten voornamelijk mannen van boven de 40-50 jaar. In landen als China, Vietnam, Cambodja, tref je over het algemeen toch een ander soort toerist aan dan in Thailand. Nogmaals, echt heel jammer, Thailand zou veel meer te bieden moeten hebben dan alleen het sextourisme.

    • lex K zegt op

     Dat heeft Thailand ook, maar je moet wel in (of op) de juiste plek zijn, als je Pattaya e.d. gaat dan zoek je het zelf op, Sex toerisme is maar een klein deel van het doel waar de meeste mensen voor naar Thailand gaan.
     Het is alleen jammer dat altijd de negatieve ervaringen zoveel aandacht krijgen en om nou te zeggen dat Pattaya representatief is voor Thailand vind ik wel erg kort door de bocht, je bent niet verplicht om daar naar toe te gaan, je gaat uit eigen vrije wil, onwetendheid kan je ook niet verweten worden want er is genoeg over bekend..

    • Maarten zegt op

     Ik ben het niet met je eens, Jan. Maar dat komt misschien omdat ik niet religieus ben, en jij misschien wel, waardoor we er wat anders tegenaan kijken. De kitscherige kerstversieringen (ligt het aan mij of worden de kerstbomen bij de shopping malls ieder jaar groter?) zijn volgens mijn herinnering ook in Nederland vrij dominant aanwezig. En dan nog die vreselijke kerstliederen in de Nederlandse horeca, supermarkten e.d. Kerst wordt in Thailand nog op vrij beperkte schaal gevierd. Op plaatsen waar veel toeristen komen (zoals de bar waar Hans over schrijft), probeert de horeca inderdaad een kerstsfeer te creeren. Dat lijkt me zakelijk gezien logisch en ik zie niet in wat daar zo verkeerd aan is. Verder dan het dragen van een wat kerstkledij gaat het niet. Ik ben zelf geen kerstvierder, maar vind het wel zo attent van de Thai dat ze farang prettig kerstfeest wensen. Heus niet alleen in bars waar ze geld aan je willen verdienen, maar ook bijvoorbeeld bij de bank of in de foodcourt werd mij merry X-mas toegewenst. (Ik vind het bovendien nogal raar om een bar met bargirls een bordeel te noemen. Een groot deel van de gasten komt gewoon een biertje drinken). Het is niet zo dat kerst hier een puur commercieel gebeuren is. In Bangkok wordt kerst steeds populairder onder de Thai, maar ik bestrijd dat het ze puur om kado’s gaat. De Thai die ik ken en die ik om me heen kerst zie vieren, begrijpen dat het draait om saamhorigheidsgevoel, niet om dure kado’s. Bij het apartementencomplex naast mij, waar alleen maar Thai wonen, hadden ze gisteren een kerstfeest waar geen kado’ aan te pas kwamen, maar men gezellig samen van een Thaise maaltijd genoot (geen hamburgers). Mijn bedrijf, waar ik de enige farang ben, heeft ieder jaar een kertsfeest, waarbij de nadruk ligt op samenzijn en gezelligheid en waarbij slechts vor de lol wat goedkope kadootjes worden verloot. Steeds meer Thai in Bangkok grijpen kerst aan om een paar dagen terug naar hun familie in den lande te gaan. Het is dezer dagen op de wegen in Bangkok dan ook opmerkelijk rustig.
     Wat de Thai niet begrijpt is dat men in het Westen de winkels sluit met kerst en dat iedereen binnen zit. Niet sanook. Ik denk dat het klimaatverschil hier debet aan is. Als kerst in Nederland in de zomer zou vallen, zou het denk ik wat anders gevierd worden. Thai zijn gewend om sociale festiviteiten buitenshuis te vieren. Ik geef ze geen ongelijk.

     Je hebt een stevig oordeel over sextoerisme in Thailand, maar geeft ook aan het te mijden als de pest, dus ik denk niet dat je weet waar je over praat. Als je nog eens langskomt, kijk dan eens in de rij bij immigration om je heen. Dan zul je zien dat de hedendaagse toerist veelzijdiger is dan jij aangeeft. Het profiel van de Thailand toerist en expat is tegenwoordig jonger, vrouwelijker en multi-nationaler. Het beeld van de dikke Duitse viespeuk is uit de tijd, maar het is maar net wat je wilt zien.

 3. marc mortier zegt op

  Laat ons kerstmis ontdoen van zijn commerciële en godsdienstige zwachtels. Het is het feest van het Licht. Voor Europeanen de hoop dat er na de winter opnieuw “hoop” komt.

 4. henk zegt op

  de 1 e keer met kerst in TH was voor mij ook in Hua Hin. Dagen voor kerst werd mij bij elk restaurant waar ik kwam aangeraden om een plek te reserveren voor het diner met kerst want er was al weinig plek meer.
  het tegenovergestelde bleek; alle restaurants waren nagenoeg leeg.
  dus dat is nu anders?

 5. Harold zegt op

  Jonge (en blijkbaar agressieve) Nederlanders, lid van een motorclub in Thailand. Hmm, dat roept bij mij al vragen op…

 6. Hans van den Pitak zegt op

  Dank je wel voor dit informatieve stukje. Nu weten we waar we in Hua Hin in ieder geval niet moeten zijn.

 7. Rob zegt op

  Hua Hin is nog erger dan Pattaya. Losers Paradise,vooral in Soi 80. En het was ooit de leukste badplaats van Thailand, echt jammer.

 8. pim zegt op

  Rob je durft nogal wat te beweren zonder maar 1 feit op te sommen .
  Je hebt het over 1 soi en vergelijkt daarmee dat heel Hua Hin erger is dan gans Pattaya.
  Als je eens met je verhaal naar voren komt zal er wel weer drank in het spel zijn geweest,
  Straks gaat er nog iemand beweren dat 1 straat in Pattaya erger is dan heel Bangkok .

 9. Ron zegt op

  kom dan ook naar bkk, gigantisch druk bij de malls, live music, overal kerstdecoratie etc. Engelse pub enorm buffeet 800 baht. Mensen uit india japan china europa etc etc. Overal kerstkortingen tot 50 procent. En ineens kan je nog maar 10k baht pinnen bij alle banken, slim he!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website