Kerst in Thailand

Door Hans Bos
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
21 december 2019

artapartment / Shutterstock.com

Die  verschrikkelijke kerstliedjes, gezongen door schelle kinderstemmen, net tegen de juiste toonhoogte aan. Het ergst is dat ik ze, zelfs bij 30 graden Celsius, niet uit mijn kop krijg. ‘You better watch out, you better not shout’…Nee: ik droom in Thailand niet van een White Christmas en ‘dsjingel bens’  komt me ook mijn oren uit. En dan die verkoopsters met die bespottelijke roodwitte mutsen.

De kerstboom bij de ingang van het winkelcentrum kan ik nog wel hebben, al hoop ik heimelijk dat-ie omflikkert. En wat dat obese en alcoholische drankorgel daar doet in die slee (!), is mij (en vele Thai) een compleet raadsel, omgeven door plastic sparren die het, waren ze echt, in dit tropische klimaat direct zouden begeven.

Gelukkig draait de wereld gewoon door en is het einde van de kunstmatige feestvreugde in zicht. De goudgekleurde slinger met ‘Happy New Year’, door Thai vaak uitgesproken als ‘Happy New Mia’ (een gelukkige nieuwe bijvrouw….) kan blijven hangen tot medio februari het Chinese nieuwjaar valt en vervolgens tot midden-april, ter gelegenheid van het Thaise nieuwe jaar. En de Thaise overheid maar extra vrije dagen uitdelen, weer goed voor een paar honderd extra doden in het verkeer.

Een paar maanden later vergasten de winkelcentra ons weer op ‘Merry Christmas and a Happy New Year’. Dat wens ik jullie allemaal, zonder voorbehoud. Op één voorwaarde: niet zingen!…..

– Herplaatst bericht –

11 reacties op “Kerst in Thailand”

 1. Pat zegt op

  Met alle respect, maar met deze jaarlijks terugkerende kritische clichés tegen de kerstperiode heb ik het altijd zo moeilijk.

  Het is blijkbaar cool om (redelijk) negatief te spreken over de kerstsfeer, terwijl men dat zelden doet over een verjaardag die gevierd wordt, of Carnaval, of Halloween (waar we als West Europeanen geen enkele historische band mee hebben), en zoveel andere (veel meer geforceerde) feestjes.

  Ik zeg dit zonder kritiek en zie als verklaring dat niet iedereen zoals ik als kind zeer fijne herinneringen heeft (in familiaal verband) met die kerstperiode.

  Als we dan ook nog in acht nemen dat we in West Europa een beetje worden weggedrukt door een bepaalde geloofscultuur, die ik niet verenigbaar vind met onze Westerse verlichte waarden en normen, en die onze kerstboom of onze zwarte piet soms storend vinden en liever weg zouden hebben, wel dan zou ik soms nog het liefst als tegengewicht met een groot kruisbeeld rond mijn nek willen rondlopen (en ik ben totaal ongelovig, zeg ik er heel duidelijk bij).

  Maar nestbevuiling is typisch Westers!

  Kerst is voor mij een nostalgische sfeerperiode, inclusief de muziek, de kadootjes, en het familiaal samenzijn…

  Tot slot, ik zou nooit Kerstmis willen meemaken bij Thaise of Australische temperaturen, eerder bij vriestemperaturen en dus een echte White Christmas met de muziek van Bing Crosby!

  Zalige kerst voor iedereen, van een volstrekt ongelovige!

 2. John Chiang rai zegt op

  Ik kan de gedachtengang van de schrijver van het ingezonden artikel goed volgen,en heb betreffende de hele kitsch en tra la la, ook het gevoel of men de werkelijke zin van dit feest überhaupt nog kent.
  Niet dat ik het erg vindt dat de meeste Thais dit feest niet begrijpen,per slot van rekening weten de meeste toeristen ook niets van hun feesten.
  De werkelijke zin van het feest wordt net zoals in de rest van de wereld overspoeld met een commerciële waanzin,die in veel landen reeds maanden voor het feest begint.
  In Nederland anders dan in veel andere landen,waar begin December de kerst voorbereidingen reeds beginnen,hebben we hoewel we ook hier zien dat velen het cadeautjes geven steeds meer verschuiven op de kerstdagen, altijd nog het St Nicolaas feest.
  Velen krijgen onder invloed van de vaak overdreven,en dagelijks herhalingen van commerciële priet praat,haast schuld gevoelens als ze begin November nog niet het passende cadeau voor hun familie gevonden hebben.
  Op eens zie je weken voor dit Christelijke feest,mensen en instantie’s die zich plotseling ,en meestal uitsluitend met het kerstfeest, gedachten maken over de noodlijdende en hongerige medemens.terwijl de meesten van deze noodlijdenden na het feest in het zelfde noodlot vervallen,en hopen moeten dat ze tot volgend jaar hun lijden overleven.
  Daarom vindt ik,ook omdat de meesten van ons het helemaal niet zo slecht hebben zo ze vaak denken, dat we het commerciële rustig een beetje kunnen terug draaien,zodat we ook in de rest van jaar aan die kunnen geven die het werkelijk nodig hebben.
  Iedereen een zalig,of gelukkig kerstfeest in de zin zo het eigenlijk bedoeld was.

 3. André Jacobs zegt op

  Beste,

  Ook ik kan alleen maar zeggen dat mijn eerste kerst in Thailand toch een beetje raar aanvoelt…Normaal altijd samen met mijn broers en zussen, met mijn ouders, met mijn kinderen en kleinkinderen. Mijn neefjes en nichtjes….. samen ongeveer 36 personen. Een steeds wederkerend feest met lekker eten, lachen, discussies, cadeautjes, nieuwjaarsbrieven van de petekinderen enz …. Ja , ik geef toe ik zal het missen. Maar wat wel zal zijn ; ik heb op de jukebox naar jaarlijkse gewoonte toch alweer een 100 tal kerst singles gezet en tot groot jolijt van de buren draaien we van 10/12 tot 8/01 alle dagen leuke kerst muziek. En om aan iedereen zijn smaak tegemoet te komen, staan er toch wel heel wat verschillende artiesten en genres bij ; gaande van Abba, Alabama, the Alarm, Dread Zeppelin, Alvin Stardust, Angel, Blume, Bobby Helms, Bon Jovi, Boney M., Brenda Lee, Band Aid, Beach Boys, The Beatles, Bing Crosby, The Blue Diamonds, Brain Wilson, Bruce Sprinsteen, Bryan Adams, Buck Owens, Captain Sensible, The Chipmunks, De Confetti’s, Connie Francis, The Crystals, The Ronettes, Dana, The Eagles, Eddie Cochran, Elvis Presley, Elastic Oz Band , Elmo & Patsy, David Bowie & Bing Crosby, Derrek Roberts, Dora Bryan, The Drifters, Dwight Yoakam, Enya, The Fans , Frankie Goes To Hollywood, Gary Glitter, Gene Autry, George Harrison, George Thoregood, The Goons, Greg Lake, The Hepstars, Hermans Hermits, Holly & The Ivy’s, Jim Reeves, Jive Bunny, Joan Baez, Joe Dowell, Johnny Cash, Jona Lowie, José Feliciano, Larry Norman, Mud , Murray Head, New KIds On THe Block, Otis Redding, Paul & Paula, Paul Anka, The Pretenders, Prince, Rick Dees, The Ravers, Queen, Ricky Zahnd, Royal Guardsmen, Shawn Colvin, The Hooters, Shew Wooley, Showaddywaddy, Simon & Garfunkel, Sinead O’Conner, Slade, The Sonics, The Supremes, Tiny Tim, The Trashmen, Urbanus, Wham, The White Strpes, Will Tura, Roy Orbison, Yvonne Keeley
  & Scott Fitzgerald, Shakin Stevens, The Springfiels, Squeeze, Stevie Wonder, Wizzard, Blues Magoos, Yogi Yorgesson, Stan Freberg, James Brown, Jeremy Faith, Jimi Hendrix, Keith Richards, Kenny & Dolly, The Kinks, Paul McCartney, tot Darlene Love en de Plastic Ono Band. Rock, punk, country, gospel, pop, tradionals, soul, R&B, Novelty’s, glamrock, oldies,Rockabilly, New Wave en easy listening of new beat ; je vind het allemaal terug. Iedereen is uitgenodigd om wat plaatjes te komen opduwen, kerstdag vanaf 13.00u in Bangsaray (near Pattaya) , Ik zorg voor drankjes en jullie voor de sfeer en hapjes…. rode muts is niet verplicht , maar is toch leuk….. Ik zet alvast mijne rode cowboyhoed op ….. groetjes André

  Ps: AAN de redactie, ik probeer steeds een paar foto’s mee te suren maar dat lukt niet. Ik had wat foto’s van de jukebox en van de keuze labeltjes op de jukebox willen meesturen.

 4. chris zegt op

  De White Christmas mag dan uit de USA komen maar in de zuidelijke staten als Florida en Californie valt nooit sneeuw.
  Wat iedereen blijkbaar meer moet leren is culturele sensitiviteit en respect voor andere mensen en de dingen waarin zij wel of niet geloven. In mijn vorige universiteit vierden wij Kerstmis en Pasen maar ook het Suikerfeest. Er waren gebedsruimten voor de grote religies in de wereld omdat wij ook leerlingen en docenten hadden met die achtergronden (als Christelijke universiteit).
  Het is niet zo vreemd dat de Thais niet zoveel weten van Kerstmis. Maar welke expat weet veel van de achtergronden van de talrijke Boeddhistische feetsdagen? Kerstmis in Thailand is voor Westerse expats net zo anders als Macha Pucha voor Thaise expats in Nederland en Belgie.

 5. Diederick zegt op

  Ik vind het juist wel wat hebben. En alle kerstversieringen, ik vind het prachtig. Men doet daar alles om de toeristen te behagen en dat waardeer ik wel. Leuk toch. Als ik het niet leuk zou vinden zou ik denk ik gewoon de iets minder toeristische kant van Thailand optrekken. Alles valt en staat met je eigen keuzes.

  Aan de andere kant vraag ik me af of de Thai kunnen waarderen dat we collectief boeddha beeldjes van de Xenos in huis hebben staan.

  We bedoelen het allemaal niet slecht.

 6. fred zegt op

  Het is me een raadsel waarom in hartje Isaan meisjes met kerstmutsen rondlopen en in de warenhuizen 24/24 kerstliedjes worden gezongen. 99% van de bezoekers van waren huizen in de Isaan weten totaal niet waar kerstmis voor staat.Niemand begrijpt een woord van de liedjes .
  Thailand is dan ook het enige Boeddhistische land waar aandacht wordt besteed aan kerst.
  Kerstmis is een puur Christelijk gebeuern
  In Bangkok kan ik dat nog enigszins begrijpen maar in de Isaan ?? Platvloerse commercie meer is het niet.

  Het is alsof bij ons op het platteland we plots met Song Kran met water zouden beginnen gooien naar elkaar.

  • Dieter zegt op

   Doen jullie dat dan niet? Ik woon nu 13 jaar in Thailand. Voordien met mijn Thaise vrouw 25 jaar in de Antwerpse kempen. Daar vierden wij elk jaar Song Kran met veel anderen. Sinds we in Thailand wonen doe ik er niet meer aan mee maar hier vieren we wel Kerstmis. Anders zijn dan de anderen, gezellig toch.

 7. mairoe zegt op

  Verschrikkelijk, bespottelijk, kunstmatige feestbreugde: zomaar een 3tal afkeuringen waarmee schrijver van het artikel in 2018 al laat blijken niets te hebben met het Thaise kerstfeest. De vraag doemt dan op: wat doet ie er dan? Blijf dan weg uit die commercie. Want dat is het Thaise kerstfeest nou eenmaal. Natuurlijk heeft Thailand niet dezelfde katholieke/protestant-christelijke traditie als bij voorbeeld Nederland. Waarom zou de Thai Kerstmis dan moeten begrijpen en vieren? Alsof wij het boeddhistische Magha Puja of het islamitische Lailat ul Baraat snappen? Nederlanders weten niet eens meer wat Pasen en Pinksteren inhouden.
  Ik wens Hans Bos eveneens een Merry Christmas and a happy Newyear. Op één voorwaarde: ziet zo zurig zeuren per 2020

 8. Goort zegt op

  Wat een heerlijk gezeur van de schrijver. Als ie t niks vindt laat hem dat gewoon hardop tegen zichzelf zeggen als ie op t toilet zit. Ik hoef dat allemaal niet te weten. Laat gewoon iedereen die het leuk vind ervan genieten, iedereen die t niks vind, ga er niet naar kijken, en houdt toch eens op met dat zeuren over wat je niks vind, Ga schrijven over wat je leuk en positief vind.

 9. Harry Romijn zegt op

  Ach.. het winter-zonnewende feest is al zo oud… Idem het zomerwende feest…Fred Flintstone vierde het al. Er zijn zelfs hele kringen van grote stenen ( o.a. Stonehenge) bij elkaar gesleept om de goede gelovigen/de boeren/jagers duidelijk die dag laten laten zien. Bij het winterzonnewende hoort nu eenmaal sneeuw en vuur ( lichtjes), (vlees) eten want vermoedelijk de laatste keer tot de lente dus feesten.
  Dat de Christenen in het Westen dat Germaanse feest hebben geclaimd, en de Christenen in het Oosten met Romeinse, Griekse en Egyptische tradities, is niets anders als de “oude” met het “nieuwe” religie verenigen.

 10. Wim zegt op

  Kerstsfeer in de winkels is net zo commercieel als bij ons in Nederland, proberen een sfeer te creëeren waarin meer gekocht wordt.
  Ik verblijf, net buiten de stad, onder de rook van het vliegveld van Ubon. Hier staat 1 kerstboom, bij ons, waaronder ieder jaar op 25 dec voor de buurkinderen tot 15 jaar een kadootje ligt. Wat kerst inhoudt weten ze niet maar de boom met ballen en lichtjes vinden ze prachtig en daar gaat het mij om. Niet om iets van ons op te dringen maar om gezelligheid voor de kinderen te brengen. Dat kunnen we in de wereld van vandaag wel gebruiken denk ik zo. Ik wens iedereen hier hele fijne en gezellige kerstdagen toe.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website