Gemeend of niet, het is en blijft een mooi compliment als iemand je vertelt, dat je er nog jong (voor je leeftijd) uitziet, zeker als je zelf toch al wel sporen ziet van het verouderingsproces, die iedereen nu eenmaal ondergaat.

Iedereen wil er jonger uitzien dan hij/zij in werkelijkheid is en we doen er vaak veel aan om dat jonge imago in stand te houden. Bij jonge mensen is het niet zozeer dat verouderingsproces, maar die willen er graag mooi uitzien, zodat zij zich van anderen kunnen onderscheiden en hen meer zelfvertrouwen geeft.

Als je niet tevreden bent over je uiterlijk is er in Thailand, ongeacht je leeftijd, een welig tierende cosmetische en schoonheidsindustrie beschikbaar, die je graag met alle soorten van middelen wil helpen je imago-probleem op te lossen. Je kunt dat doen door je te melden in een erkend ziekenhuis waar je behandeld wordt door vakkundig personeel. Het is weliswaar niet echt goedkoop, wordt meestal niet vergoed door een verzekering, maar voor een gemiddelde Thai is zo’n behandeling al helemaal niet of nauwelijks betaalbaar.

Dan komt de beunhaas op de proppen, die je relatief weinig geld wel even zal helpen. En daar schuilt dan een groot gevaar, want een behandeling door een knutselaar eindigt maar al te vaak in tranen, of in een ziekenhuis, soms zelfs met dodelijk gevolg.

Opmerkelijke voorbeelden in de afgelopen jaren zijn de onjuiste montage van  modieuze beugels door onbevoegden, waardoor infecties ontstonden die hebben geleid tot verscheidene sterfgevallen, een afslankmiddel, gekocht via Internet, dat  een schoolmeisje uit Nonthaburi haar leven kostte,  een liposuctie behandeling voor een tiener dat rampzalig verkeerd ging, vervelend en onomkeerbare neveneffecten veroorzaakt door piercing of tatoeage, whiteningcrème die  kankerverwekkend bleek te zijn of een vlekkerige huid veroorzaakte en “big eye” contactlenzen die leidden tot infecties en het gezichtsvermogen bedreigden.

Maar al te vaak is het een combinatie van ongekwalificeerde beoefenaars, hebzucht en het gebruik van inferieure producten, die deze toch vermijdbare tragedies veroorzaken. Het gebruik van dergelijke producten zonder vergunning vormt een gevaar voor de gezondheid, de producten zijn vaak van zeer lage kwaliteit en is het nagenoeg onmogelijk om  fabrikanten verantwoordelijk te stellen.

In een poging om de argeloze consument te beschermen, hebben ambtenaren van de Food and Drug Administration onlangs een uitgebreide inspectie uitgevoerd in salons in Bangkok en Rayong. Het was gericht op schoonheidsklinieken die voor het verlangen van behoud van een jeugdig uiterlijk injecties van niet-goedgekeurde en gevaarlijke vullers toedienden. Deze worden geïnjecteerd om het gezicht op te vullen en rimpels en acne-littekens weg te werken. Het kan een goed middel zijn als het door gekwalificeerde plastische chirugen wordt uitgevoerd, maar in deze salons heeft het geleid tot vele horrorverhalen, waarbij pijnlijke misvormingen ontstonden.

Aangezien deze potentieel schadelijke behandelingen in populariteit groeien in Thailand, moet de FDA dus intensiever controles van cosmetische ingrepen uitvoeren en ook aandacht besteden aan de invoer van kwalitatief slechte middelen, denk daarbij aan het recente schandaal van borstimplantaten in Frankrijk.

Het Openbaar Ministerie van Volksgezondheid maakt geen geheim van zijn overtuiging dat Thaise consumenten te veel tijd te besteden op zoek naar medische lapmiddelen. Men wijdt dit bijvoorbeeld aan het steeds jachtiger leven, waarin mensen zich genoodzaakt voelen er te allen tijde goed, gezond en aantrekkelijk uit te zien.

De FDA heeft gesnoeid in de schappen van apotheken en drogisterijen, die bepaalde “zware” geneesmiddelen niet zomaar zonder doktersrecept mogen verkopen. In veel drogisterijen zijn die gaten grotendeels opgevuld met cosmetica, waaronder ook die, die misbruikt kunnen worden. In veel van die middelen zitten krachtige chemicaliën, die bij overmatig gebruik ernstige huidziekten kunnen veroorzaken.

De oplossing ligt in de opvoeding en goede voorlichting van de consument, de  apotheker en de gezondheids- en cosmetische industrieën hebben daarbij allemaal een belangrijke  rol te spelen.

Iets voor ons pensionado’s misschien? Ik ken een aantal mensen van mijn leeftijd of ouder, die dagelijks allerlei gezondheidspillen, voedingsupplementen eten of zelfs zichzelf injecteren met testesteron. Nee, hoor! Niet voor mij in ieder geval, aan mijn lijf geen polonaise, ik heb al moeite met het doorslikken van een hoofdpijntablet.

18 reacties op “Goh, je ziet er nog jong uit voor je leeftijd!”

 1. BramSiam zegt op

  Een verstandig verhaal Gringo. Er mooier of jonger uit willen zien dan je bent duidt op ijdelheid, een erkende ondeugd. Het is het gevolg van een gebrek aan zelvertrouwen en realiteiszin. De enige die echt in je uiterlijk geïnteresseerd is ben je doorgaans zelf en je kunt de natuur niet bedriegen. Weinigen zijn geïnteresseerd in de hoeveelheid spiermassa die je hebt, of je door de zon gebruinde huid (die heb je niet genoemd, maar is misschien wel het schadelijkst) of in je onnatuurlijk geverfde haar. De cosmetische industrie en de mode zijn allemaal gebaseerd op het exploiteren van deze onzekerheid. Vrouwen geloven kennelijk dat als ze dezelde jurk dragen als een topmodel, dat ze dan ook zo aantrekkelijk worden. Thaise vrouwen zijn hier gelukkig minder gevoelig voor en terecht. Hoe eenvoudiger gekleed hoe aantrekkelijker ze doorgaans zijn. Wel zie je tegenwoordig steeds vreemdere kapsels helaas.
  Voor mannen is het al helemaal onzin. Waarom niet gewoon de realiteit van het ouder worden accepteren. Het is een vrij natuurlijk proces dat niet alleen jou overkomt. Je kunt je beter behoorlijk kleden en wel zorgen dat je gebit in orde is en erkende medische zorg gebruiken die bij je leeftijd past.
  Wie geforceerd jonger wil lijken dan hij is krijgt misschien de complimenten waar hij zo om verlegen zit, maar wordt achter zijn rug meesmuilend becommentarieerd en besmuikt uitgelachen. Onoprechte complimenten zijn weinig waardevol. Als je jezelf blijft en je waardig gedraagt krijg je waarschijnlijk gemeende complimenten. In elk geval is het beter voor je gezondheid. Wat misschien nog beter is dan het ontvangen is het geven van complimenten aan anderen. Daar hoef je niet mooi of jong voor te zijn.

  Wie echt geïnteresserd is in de uitwassen van ijdelheid kan ik The picture of Dorian Gray aanraden van Oscar Wilde.

 2. georgessiam zegt op

  Als ze tegen mij zeggen dat ik er jong uit zie voor mijn leeftijd,dan beginnen mijn wenkbrauwen te fronsen.
  Dan denk ik,meen ze dat nu of wil ze iets van mij gedaan krijgen?
  Zelf verzorg ik me gewoon met water en zeep,je hebt dikwijls van die mannen die er rondlopen en stinken 10uur in de wind, met allerlei parfums geurtjes.
  Aan dat Chanetten gedoe doe ik niet aan mee,

 3. Henk Luijters zegt op

  Ik ben thans 74 en voel me een jonge adonis. Mijn vrouw is een jonge blom van 70. Dit hebben we bereikt zonder pillen. Gewoon je hele leven gezond leven en sores uit de weg proberen te gaan, positief blijven denken en vooral de zonnige kant van het leven proberen te zien. Allemaal krijgen we wel te maken met tegenslagen in het leven. De een wat erger dan de ander. Maar een positieve instelling houd je jong. Natuurlijk hebben we rimpels, hoort er gewoon bij en in zwembroek zie je er ook niet direct uit als een strakke hinde. So what……oudere mensen hebben een hoop andere charmes waar een heleboel jonge strakke mensen niet aan kunnen tippen. LEVE DE LOL…..LEVE DE OUDERDOM.

  Henk en Mauke
  Uden.
  [email protected]

  • Wajang zegt op

   Helemaal gelijk Henk, ik ben 58 en m’n man 44…………goed gedaan he? We kennen elkaar al 15 jaar en vorig jaar getrouwd. Ik ben 3 weken geleden teruggekomen van thailand, beeldschone vrouwen daar en een thaise vrouw is ook niet te schatten hoe oud ze zijn?Mijn Vader uit Bali had op z’n 60 ste nog geen grijse haar, mijn moeder 83 (helaas vorig jaar overleden) had een heel strak glad gezicht. En wat zij altijd gebruikt was………Nivea en dat doe ik nu dus ook al heel m’n leven. Ik zelf ben half thai half Indo, en eerlijk gezegd zitten ze er altijd naast en schatten ze mij zo 45. Maar als ze zouden zeggen 60 zou ik het ook niet erg vinden, ik ben gezond en gelukkig en dat is het aller belangrijkste. LEVE DE LOL ALLEMAAL!!!!!

  • Nik zegt op

   Prachtige reactie Henk en Mauke! Tevreden zijn met wat er is en wie je bent, dat is de bron van geluk.

  • Walter zegt op

   Mijn Thaise vrouw is 43 jaar oud en ik 20 jaar ouder. Beiden zochten geen relatie ivm teleurstellingen uit het verleden. Na een paar maanden na onze ontmoeting zijn we getrouwd (voor de wet, niet voor de wat) en het gaat fantastisch, sex is geen drijfveer, liefde en genegenheid wel. Binnenkort verhuis ik naar Thailand om altijd samen te zijn. We hebben beiden lang gedacht dat een relatie voor ons niet was weggelegd.

 4. Toos zegt op

  Ik zie er ook 10 jaar jonger uit, zeggen ze, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik niet rook, drink, niet vet eet en elke dag Nivea crème gebruik. hihii Maar…. het kan ook in de genen zitten.Dus van al die zalfjes moet je het niet hebben, maar…. je kunt er wel verzorgender door uitzien. Schoonheid komt vanbinnen uit.
  Ik vind dit Thailandblog heel informatief. Ik ben er erg blij mee.Ik stuur het ook door aan mijn kleindochter die daar woont.Er staan zoveel weetjes in over het land.
  vr.gr. Toos

 5. John Chiang rai zegt op

  De meeste Thai staan graag klaar met het geven van complimenten die men niet altijd serieus hoeft te nemen. De Thai noemen dit de z.g.n. Pak waan,vrij vertaald in( zoete mond). Bij ons in de volksmond heet het gewoon slijmen. Zelfs als een ver over 80jarige door de walkingstreet in Pattaya loopt,wordt hij vaak met youngman begroet.zodat je veel van deze complimenten ook elders,kunt afdoen,met een lach en een knipoog.

 6. Dunghen. zegt op

  Een prachtig verhaal: Zelf woon ik bijna 5 jaar in Thailand, en het zal u duidelijk zijn dat ik al met vele Thais in aanraking ben geweest dit doordat ik getrouwd ben met een Thais police women wel te verstaan.

  Ook ik krijg telkens te horen dat ik er goed uitzie en vragen naar mijn leeftijd. Ik lieg er niet om en geef antwoord 68 jaar. Zij geloven dit niet en schatten mij rond de 55 jaar.

  Ja, als ik zie hoe Thai men leeft en mijn leeftijd heeft, denk ik vaak hoe komt het dat zij er zoveel ouder uitzien dan ik.

  Het is naar mijn mening te wijten aan het klimaat maar ook aan het leef gedrag. Ik drink sporadisch, eet op tijd, en ga op tijd naar mijn bed. Doen zij dat ook???

  Dat maakt het voor de Thai men or women ongeloofwaardig dat ik 68 jaar jong ben.

 7. Piloe zegt op

  In Pataya roepen de jonge meiden mij na “Hello sexy man!” of “Hallo young man”
  Ik ben 75, gebogen en tand-en haarloos…..nou…

 8. sjef zegt op

  Klimaat/leefwijze/voeding/genen et cetera

  Allerlei oorzaken tot de 1 wat sneller ouder oogt dan de ander.
  “Niks doen want het is de natuur”Wij zijn ook een deel daarvan en beïnvloeden het dagelijks.
  Klinkt net zoals “Het is”de wil van de Heer”Is toch niet meer van deze tijd.
  Wil iemand verbetering prima de 1 wil een duurdere stereo de ander van b.v. wallen onder de ogen af.
  Sinds de wetenschap (medische)zich ontwikkeld zijn er dus volop mogelijkheden.
  Echter diegene die geld willen verdienen, geen verstand van zaken en het geen moer interesseert wat ze iemand aandoen.Zij misbruiken mensen die in een zwakke positie zitten.

  Tegen deze charlatans daar mag men keihard tegen op treden.

  mvg sje

 9. Hans Struijlaart zegt op

  Accepteer dat je gewoon ouder wordt en ga geen rare kunstgrepen uithalen om er jonger uit te zien met mogelijk fatale gevolgen. Die levensrimpels vind ik juist wel interessant bij mensen. Als je er jonger uit wil zien doe dat dan op een natuurlijke manier.
  Maak je niet druk, probeer veel te sporten en te genieten van het leven.
  Ik word zelf ook veel jonger geschat dan mijn leeftijd 61 jaar. Gemiddeld 45-50 jaar.
  Niet alleen in Thailand, maar ook in Nederland.

  Hoe ik dat doe? Heel simpel. Niet grijs en kaal worden. Ik heb bijna nog geen grijze haartjes en een volle haardos, zelfs nog geen kaal kruintje. Dat scheelt zo al een jaar of 8. Maar dat is vaak erfelijk bepaald de volle haardos. Grijs erfelijk of niet? Mijn jongere broers zijn al volledig grijs en vragen zich ook af hoe het komt dat ik dat nog niet ben. Ik heb geen idee. Misschien toch een andere vader of heeft het te maken met het feit dat ik niet getrouwd ben en ik me ook een stuk jonger voel in mijn geest dan een 60-jarige. En probeer slank te blijven, dan heb je ook geen liposuctie nodig en voorkomt een hoop andere ouderdomskwalen.
  Ik rook en drink mijn glaasje wijn (meerdere glaasjes per dag), maar geniet wel van het leven en maak me niet druk over wat anderen van mij vinden, Die tijd heb ik allang achter de rug. En ik heb altijd veel jongere vrouwen gehad dan mijn eigen leeftijd, mogelijk dat dat ook helpt om jong te blijven.
  Wel slik ik elke dag een flinke dosis vitamine C 1000 en een flinke dosis multi vitaminen en mineralen in bruistabletten..
  Voor het geval dat. Ik doe dat al heel lang omdat ik rook en drink en mogelijk draagt dat ook bij zodat het daar in ieder geval niet aan kan liggen. En ik ga 2x paar jaar op vakantie naar Thailand, dat draagt zeker bij om er weer jonger uit te zien. Na zo’n vakantie voel ik me weer 10 jaar jonger. En wat ik dan doe in Thailand om 10 jaar jonger te worden dat is mijn geheim. Hans

 10. Fransamsterdam zegt op

  Als ik zo’n ‘zoete tong’ hoor word ik woedend – met glimlach – en leg maar weer eens uit dat ze alles mogen doen, behalve tegen me liegen! In de – ijdele? – hoop dat het helpt…

 11. John Chiang rai zegt op

  Als je gewoon gezond probeert te eten,en het leven niet zo overdreven serieus neemt,door ook de humor regelmatig een kans te geven,leef je met een beetje geluk uiteraard het langst. Wat doen nou een paar rimmeltjes meer of minder,die gewoon bij het ouder worden horen,als je verder gelukkig bent. Als ik af en toe filmpjes zie van de super rijke dames die bijv in Monte Carlo vertoeven,dan zie je dat velen geen schoonheids chirurg nodig hebben,maar een pschygoloog. Velen hebben de lippen zo opgeblazen,dat ze in een gesprek haast onverstaanbaar zijn. Ook merk je dat ze van alle Liftings en Botox gebruik, haast niet meer lachen kunnen,hoewel ze stijf blijven vol houden,dat ze nog nooit een behandeling gehad hebben.

 12. Slagerij van Kampen zegt op

  Als uw mede farangs u er vaak op attenderen dat u er nog jong uitziet kun je daar blij mee zijn en zal het wel zo zijn. Geloof zulke complimenten niet van de Thai. Toch zijn ze onder elkaar juist heel direct. Vrouwen zeggen soms gewoon tegen elkaar: wat ben jij toch dik geworden. Of en: oud geworden. Schijnt daar te kunnen. Wij farangs worden ontzien. Of omdat ze iets van u willen, of misschien zelfs omdat ze gewoon aardig willen zijn. Het is net als met de taal. Ook al brabbelt u koeterwaals ipv Thai, men complimenteert u!

 13. theoS zegt op

  Zo te zien zijn alle hier aanwezige figuren bang om voor oud uitgemaakt te worden en willen allemaal als jong aangemerkt worden. Gaat niet door want je bent en blijft een ouwe zak. Ik ben zelf 80 waar ik geen moeite mee heb. Zie er ook uit als 80, mai pen rai.

 14. Jan Doedel zegt op

  Ik zie in Thailand eigenlijk maar bar weinig knappe jong lijkende farangs, ook niet in de spiegel. Hooguit onder de backpackers, maar die zijn dan ook echt jong. Grijs, dik, kaal, in alle varianten behalve de mooie. Daar valt niets aan te veranderen. We zijn oud, ook al lopen we hand aan hand met iets moois en jongs.

 15. Hans Pronk zegt op

  Je moet inderdaad niet proberen er jonger uit te zien dan je bent. Maar in de praktijk is het natuurlijk net andersom: de meesten zien er ouder uit dan ze zijn omdat ze hun spieren totaal verwaarlozen waardoor hun figuur, hun houding en hun manier van bewegen boekdelen spreekt. En er is niets op tegen om dat onnatuurlijke verouderingsproces een halt toe te roepen. En dat zijn we ook verplicht naar onze partner toe. Als je hem/haar nog steeds lief hebt dan moet je ook de moeite nemen om die liefde ook op die manier te tonen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website