Isaanse belevenissen (10)

Door De Inquisiteur
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , , , ,
8 juni 2018

Eens in Isaan gehuisvest, overkomen je er dingen die soms wat minder aangenaam zijn. Het meeste heeft te maken met het klimaat, zelfs al ben je al aangepast door eerder in Thailand te verblijven in de vakantieoorden of er dichtbij. Midden in Isaan heerst er een tropisch savanne klimaat. Dat geeft extremere verschijnselen dan aan de kusten. Een echt en lang droogseizoen, een veel koelere periode in de winter, zwaardere korte regenbuien vergezeld van onweders en windvlagen in de zomer. Een beetje meer van alles dus, ook de flora en fauna.

Mogelijk dat de bewoners in de loop der eeuwen hierdoor beïnvloed zijn maar dit gaat geen blog worden over inter-menselijke relaties met de Isaaners, dat komt al genoeg aan bod. Alhoewel: het is niet normaal om te verlangen dat mensen een zelfde arbeidstempo zouden aanhouden als in Europa. Dat is onmogelijk, De Inquisiteur heeft dat zelf aan den lijve ondervonden. Tijdens de bouw van het huis ging De Inquisiteur na onenigheid met de aannemer zelf aan de slag. Jawel, negen-urige werkdagen en, op zijn Antwerps gezegd, “door pekken”. Hij verloor vijf kilo van zijn schamele tweeënzeventig op een maand. En nog eens drie de maand erna. De derde maand werden de werkdagen ingekort naar zeven uur. De vierde maand gaf hij het ‘doorpekken’ op. Niet te doen, je zou er ziek van worden. Want de rest van de tijd bestond uit afkoelen, recupereren, rusten. Dat is geen leven lang vol te houden.

Drie jaar later probeerde hij het toch nog eens. Hij ging met ‘schoon’ broertje mee de rijstvelden in. ’s Ochtends vroeg vertrekken, achter de duwtractor en ploegen. Het tempo van De Inquisiteur was al snel veel lager dan dat van de Isaaner en na dag vier hield hij het voor bekeken. Te zwaar zo in volle zon. Nadien nog eens proeven: de velden glad trekken, dat gebeurt tijdens of vlak na de regens en dan is het meestal wat koeler. Ook dat hield De Inquisiteur slechts enkele dagen vol al was dat werk heel wat lichter dan het ploegen.

Erger was weer het handmatig oogsten: de ganse dag gebukt met een soort sikkel de halmen snijden, dan bundels maken. Exact twee dagen, gedaan ermee. Het respect van De Inquisiteur voor de rijstboeren is enorm gestegen.
Heden ten dage houdt De Inquisiteur zich nog steeds graag bezig met handmatige arbeid door herstellingen uit te voeren, houten spullen maken, onmogelijke constructies die het lief ontwerpt voor haar krabben en garnalen in elkaar metsen, … kortom leuk bezig zijn, goed voor geest en lichaam. Maar nog enkel in de voormiddag en verder nog wat rondlummelen. Drie tot vier actieve dagen worden afgewisseld met minstens twee uiterst luie dagen.

Tijdens al die bezigheden wordt De Inquisiteur wel eens gestoord. Ten eerste door stroomonderbrekingen. Nu beginnend aan zijn vijfde Isaan-jaar is dat nog altijd hetzelfde probleem. Het droge seizoen, maandenlang, is er niets aan de hand. De eerste regens vallen en hoepla! Stroom weg voor gemiddeld drie tot vier uur, af en toe zelfs een extreme acht uur. Pas na enkele dagen krijgen ze dat hersteld. Doch, ieder jaar ook: na een probleemloze week of twee, drie, herbegint het. Weer stroomuitval. Meestal wat korter nu, een tot twee uurtjes.

Die stroompannes komen enkel bij regen. En wanneer begint het hier het vaakste te regenen? Jawel, tegen de avond aan. Net op het moment dat je wil gaan douchen en de waterpomp werkt uiteraard niet. Moet je water uit een vat scheppen en over je heen kappen, om een of andere reden is dat water altijd onmogelijk koel ondanks de hitte. Vaak is dat leuk om elkaar te plagen, maar soms vervloekt De Inquisiteur het wel. Want het toilet doorspoelen moet ook handmatig, niet de leukste job.
Vervolgens wil je genieten van koele aircolucht in de slaapkamer. Of heb je erotische plannen. Niks daarvan. Uiterst stil liggen om de niet te ontkomen zweetaanval zo lang mogelijk uit te stellen, dan er een halfuur mee leven, vervolgens maar snel fris water op je lijf gaan kappen. De washandjes gevuld met ijs zijn ook een oplossing, maar na een poosje lig je in een plas water natuurlijk. De Inquisiteur kan het dan niet laten om tegen het lief te zeuren. Waarom herstellen ze dat nu eens niet op een degelijke wijze?

Een generator plaatsen zou een oplossing kunnen zijn. Maar het is hier een afgelegen dorp midden in de velden, het nabije stadje is eigenlijk een kleine gemeente. Van zodra je wat iets gesofisticeerde spullen nodig hebt koop je die beter ergens in een grotere stad. Hier weten ze vaak niet eens wat ze verkopen, bovendien, een vakman vinden die dat op je elektriciteitsnet moet aansluiten is ook al een probleem. Iedereen kan er wel wat van, maar ze zijn geen specialisten. Service kennen ze niet, garantie nog minder. Nu ja, dat is over gans Thailand zo.

Het is eerder een extra probleem binnen halen dan een oplossing. Want De Inquisiteur kent zijn huisgenoten en aanverwanten goed genoeg. De brandstof, nodig voor de generator, zal waarschijnlijk al opgebruikt zijn eens je stroom moet gaan opwekken. Zo gaat dat nu eenmaal hier. Een bromfiets die zonder brandstof valt, een tractor: mensen helpen elkaar natuurlijk graag. Maar De Inquisiteur zit wel met de gevolgen.
Als laatste: waar plaats je zulk een lawaaierig ding? Kan je mogelijk met airco gaan slapen maar zit je wel met het lawaai … . Neen, geen generator.

Vaak gaat De Inquisiteur ook op foute dagen aan de slag. Wil hij het gras afrijden. Of de hagen snoeien. Of een tafeltje timmeren. Mag niet, de vijf gehuchten hier kennen iets unieks: twee extra Boeddha-dagen per maand. Mag je geen lawaai maken, dat wil zeggen, geen machines gebruiken. Vreemd maar het wordt zwaar nageleefd, mensen komen je vrij snel melden dat je moet stoppen en De Inquisiteur respecteert het dan maar. Nog niet eens zo lang geleden ingesteld door monniken uit Bangkok na twee hongerjaren, begin jaren negentig vorige eeuw en nog steeds van kracht.

De Inquisiteur zit graag beneden, een open terras aansluitend op de tuin. Sober maar comfortabel ingericht en natuurlijk met verlichting. Ongeveer de helft van het jaar kan De Inquisiteur daar ’s avonds na zonsondergang niet zitten. Vergeven van de insecten. Alles: vliegbeesten, kruipbeesten, bijtbeesten. Afhankelijk van het seizoen verschijnen er soms zwermen, vliegende mieren of zoiets. In hele wolken. De dag nadien kan je aan de poets – alles ligt vol afgebroken vleugels en lijkjes van achtennegentig procent van de populatie. De overige twee procent is in de magen van de gekko’s terecht gekomen. Die wel leuk zijn om af te zien, die goed hun job uitvoeren omdat ook muggen op hun menu staan. Maar die ook nogal vaak een grote boodschap doen. En ze zitten meestal hoger dan jij…..

Zijn er veel luie padden die om de een af andere reden met plezier op het terras komen zitten. Zo traag dat ze ongemerkt aankomen. En die je vervolgens van de stoel laten vallen van de schrik wanneer ze een brul laten. En spijtig genoeg eten ze geen mieren. Die komen ook graag. Met veel, hele troepen. In het begin vuiligheid spuiten, nadien wat ecologischer denken. Maar niets houdt ze tegen, momenteel is De Inquisiteur weer een internet-fabel aan het uitproberen: babypoeder strooien … .
De vlak bijliggende vijver was voorheen verlicht, sfeerlichtjes, uiterst mooi en rustgevend. Die sfeerverlichting is allang weg want de muggen kwamen er massaal op af. Ze zijn er nu nog hoor, zo ongeveer vijfduizend in plaats van tienduizend per avond. Gelukkig is dat enkel tijdens de regentijd, nadien verdwijnen ze.

Eigenlijk zijn de vliegen een groter probleem voor De Inquisiteur. Zwarte vliegen, kleiner dan de Belgische lijkt het. Maar volledig mens-gericht. Op je hoofd, op je gezicht, je handen, je armen, je benen. Doen ze graag. Waarschijnlijk het zout van zweet? De enige oplossing is ouderwets maar nog veel gebruikt hier: een blad papier met een kleverige brij op, blijven ze aan plakken. Geen zicht na een half uur want zwart van de vliegenlijken … . Ook hier weer, na het regenseizoen geen last meer van.

Is er ook nog het tuinwerk. Leuke hobby, erg relaxerend voor De Inquisiteur. Toch is hij danig veranderd voor hij hier in Isaan arriveerde. Vroeger keek hij genietend rond terwijl hij door de tuin stapte. Bloemen bewonderen, leguanen aanschouwen. Doet hij nu niet meer. Nu kijkt hij naar de grond, naar de struiken en bomen die hij moet passeren. Of er geen slang zit. Wekelijks wel eentje die vrijwel altijd wegvlucht naar de velden en bossen naast ons. Doch af en toe niet. De giftige exemplaren, die hebben geen vluchtscenario. Die gaan doodstil blijven zitten zodat ze nauwelijks opvallen. Om dan plots al snappende tevoorschijn te komen, De Inquisiteur is al meermaals pas op het nippertje ontsnapt. Vervelend maar een feit.

Hetzelfde met de schorpioenen. Die zitten graag onder hoopjes steen of hout. En steken zonder waarschuwing. Pijnlijk.
Ook die vettige duizendpoten komen hier veel voor. Enorm groot en uiterst giftig, bovendien erg agressief.
Dat is de reden waarom De Inquisiteur niet meer op slippers gaat tuinieren. Nu ja, de huidige gesloten plastic aanstekers, namaak van een bekend merk, zijn toch een ietsje beter … .

Een ander reptieltje waar De Inquisiteur vaak mee te maken krijgt is de <tok kei>. Die verstoppen zich overdag graag in wat donkerdere schuilplaatsen. Zoals in het pomphuis en het magazijntje. En dikwijls gebeurt het: zonder goed te kijken de hand uitreiken naar een minder bereikbare ding en hop! Een tok kei bijt erin. Moet je hulp gaan halen want die lossen niet, loop je daar met dat beest aan de ene hand vastgebeten, met de andere hand onder controle houden. Een beetje pijnlijk, meer schrikken dan wat anders, maar toch, liever vermijden, je zou maar eens een infectie moeten krijgen via dat wondje.

Als laatste heb je nog de vliegende steekbeesten in de tuin. Tsja, De Inquisiteur kan ze niet exact benoemen. Bijennesten tot daar aan toe, dat merk je wel op. Doch er zijn er die kleine, ronde bouwsels maken en snel aanvallen indien je te dichtbij komt, meestal bij snoeiwerk van struiken en hagen. En zijn er die respectabel grote bollen bouwen en die zijn echt gevaarlijk want giftig. Moet je gaan vluchten en een expert bij halen, De Inquisiteur had zo ooit het idiote idee om er met een stok tegen te slaan. Doet hij nooit meer!

Voor de rest zou je zeggen, alles in orde. Niet zo, zelfs die onschuldige hagedissen, vet en blinkend, of de kleine schimmige muisjes, of de wat grotere ratten die erin slagen om aan het geweld van drie furieuze honden te ontsnappen hebben ook al wat schade aangericht. Aan De Inquisiteur zijn auto. Kabeltjes doorbijten, de isolatie eraf plukken. Waarom ze dat doen heeft De Inquisiteur geen idee maar het moet telkens wel hersteld worden….

Ergert De Inquisiteur zich nu aan al deze dingen? Nauwelijks.
Want je kan nog veel meer gaan opsommen. Als er dan toch iets uitsteekt zijn het de stroompannes. Omdat die zich altijd maar weer herhalen in hetzelfde stramien. Dus herstellen ze het niet fundamenteel, enkel wat oplapwerk.
Daar boven op: toen hij in Nongprue, vlak bij Pattaya, woonde waren er ook van die dingen. Stroompannes, eentje zelfs van drie dagen lang, dat is pas miserie. De straat die telkens weer overstroomde bij zware buien en eenmaal dusdanig dat we thuis binnen twintig centimeter modder kregen. En ergerde hij zich dagelijks aan de verkeersdrukte in die smalle, voor autoverkeer ongeschikte, straatjes van dat Pattayaanse aanhangsel.

Alles is relatief, wie zei dat nu ook weer?

22 reacties op “Isaanse belevenissen (10)”

 1. ruud zegt op

  U zou een waterton op een verhoging van een paar meter kunnen zetten.
  Dit voorzien van een vlottersysteem om het bijvullen te stoppen als de ton vol is, en u kunt douchen en de w.c. doorspoelen als de stroom uitvalt.

  • lung addie zegt op

   en zo maak je een prima kweekvijver voor allerhande soorten bacterien.

   • rori zegt op

    Eh een UV lamp ertussen lost ook dat op. Maar voot wc en douchen is het volgens mij geen probleem.
    Gewoon een buffervat aanleggen en continu aftappen. Is hier bijna standaard. Nog nooit de torens met watercontainers of watervaten op daken gezien zeker?

   • ruud zegt op

    Overal in het dorp waar ik woon zie je grote aardewerk tonnen waarin het regenwater wordt opgevangen.
    Volgens mij is tonnen niet het juiste woord, maar vooruit, ik word al een dagje ouder en ben al een paar jaar weg uit Nederland.
    Daar wordt het regenwater in opgeslagen, en dat regenwater wordt ook gebruikt om te drinken.
    Het zal dus wel meevallen met die bacterieen.
    En het water uit de leiding is gechloreerd.

    • lung addie zegt op

     Wel Ruud,
     probeer het eens om er van te drinken maar kom achteraf niet klagen dat je twee dagen op de pot gezeten hebt. Je mag niet uit het oog verliezen dat deze mensen, van kinds af, regenwater dronken. Hun afweersysteem is wel een ietsje anders dan dit van ons, Westerlingen.

  • Harmen zegt op

   Zonne panelen maken geen herrie.

 2. rori zegt op

  Prachtig geschreven en ZO herkenbaar. Ik kan en zou honderden soortgelijke ervaringen neer kunnen pennen over het verblijf in een klein dorpje een 40 km ten noorden van de stad Uttaradit. denk dat het een leuk vergelijk word van hoe ga je om met het kappen van bomen, het kappen van ha’s met jungle door zwager en er dan maar bananebomen opzetten om die vervolgens maar om te kappen want de bananen leveren ook niks op. Dan een rivier gaan afdammen omdat het water ter plekke moet blijven en vooral niet naar de buren mag gaan.
  Een eigen drinkwaterbedrijfje hebben waar ls je gaat rekenen iedere dag geld bij moet maar omdat het zo leuk is voor moeders en zij dan tenminste aanspraak heeft van een 5 tot 10 kopers per dag en twee dagen in de week diegene over de vloer te hebben welke het geheel least om het zelf rond te brengen en te gaan verkopen.
  De eindeloze strijd van mij om de drainage door de gemeente aangelegd open te houden waar schoonmoeders stelt dat (3 jaar geleden) overleden schoonvaders tegen was want het water moet naar de buren en niet naar zijn afvoerputje??
  De eeuwige strijd van schoonmoeder met de buren ter rechter en linker zijde over 5 mm grond. Waar ligt de grens nu precies en van wie zijn de grenspalen?
  Dan vergeet ik de overburen ter rechterzijde en doe hun tekort want hun honden lopen snachts los en wroeten in de tuin en jagen de kippen op. Gelukkig geen overburen want dat is eigen grond. Maar ja is het perceel of de opgebrachte grond nu eigen. Dus daar met de gemeente in over strijden.
  Ja het land achter de door de gemeente aangelegde muur ter zijde van de weg is van de gemeente. Schoonbroer heeft later het gebied opgehoogd tot varierend van 10 cm tot 1 meter boven weg niveau en heeft dus ook maar 1 meter over de muur gegooid zodat het zijn grond word (berm van de weg). Omdat het zijn zand is wat boven ligt is dus het onderliggende ook van hem.????

  Slechts enkele overwegingen van een farang in een dorp die dan met nederlandse nuchterheid de tractor met schuiver pakt en alles weer in gareel gaat brengen.
  Hmm ik zal eens een begin maken vanaf mijn eerste aankomst in de jungle in Uttaradit een jaar of 8 geleden. Als de moderator mij aangeeft hoe foto’s te plaatsen kan ik het met beelden verduidelijken. Hele echt. HELE leuke zitten er tussen. Maar ook hele trieste.

 3. janbeute zegt op

  Een generator aansluiten is niet zo moeilijk .
  Ik heb het vervolgens zo gedaan ,
  Vanaf de hoofdkabel van de straat naar mijn huis gaat de stroom eerst door een ouderwetse nog van porselein gemaakte Chang mes hoofd schakelaar kun je overal kopen .
  Deze schakelaar schakelt beide fase draden uit en is tevens ook voorzien van twee loden brandplaatjes .
  Aan de uitgaande kant maak je middels een aftakking nog zo ener schakelaar met aan de uitgaande kant van deze tweede schakelaar de voeding die dan van de generatorzijde komt .
  Als de Elektra uitvalt , eerst deze eerste aan straat zijde hoofdschakelaar uitschakelen en vervolgens de aan generator zijde hoofd schakelaar inschakelen .
  Daarna de generator opstarten .
  De verbinding met het provincial elektranet is dan uitgeschakelt , en de stroom loopt dan van je generator door de tweede nood hoofdschakelaar richting je groepen kast zoals normaal .
  Bij mijn huis gaat het daarna ook naar de normale moderne groepenkast met sensitivity switch .
  Als de provinciale Elektra weer terugkeert dan doe je het omgekeerde .
  Je kunt het zelf ook nog automatisch maken met relais ed en automatische generator stop , maar voor de enkele en meestal korte periode keer dat hier de Elektra uitvalt heb ik het maar simpel op hand bediening gehouden .
  Als je het zo aansluit loop je niet het risico dat het provinciaal en jouw generator spanning met elkaar verbonden kunnen worden met alle gevolgen vandien .
  In mijn woning heb ik het meeste elektrawerk zelf gedaan ook de schemaas .
  Moet er wel bij vermelden dat ik ook VEV elektra opleiding heb gedaan voordat ik in het autovak ben beland .
  Van al dat Elektra geklooi dat ik hier veelal zo om mij heen zie , rijssen mij de haren soms ten berge .

  Jan Beute .

  • ruud zegt op

   Bestaan er geen porselijnen schakelaars met 3 aansluitingen, waarbij je installatie of aan het lichtnet, of aan de generator hangt?
   Dat voorkomt bedieningsfouten.

   Overigens is het belangrijk, dat je een veiligheid hebt, die beide fasedraden onderbreekt.
   De normale automatische zekeringen onderbreken 1 draad, waar de spanning op staat.
   Dat werkt echter niet, als een of andere “monteur” de draden bij de meter verkeerd om aansluit.
   Dat wordt door een zekering de nul onderbroken, en staat de hele boel onder spanning.
   Een goede aarding zou dat waarschijnlijk wel ondervangen, maar wie weet er zeker, dat hij een goede aarding heeft in zijn huis?

   • Rob E zegt op

    Er bestaan ‘automatic transfer switch’ die schakelen automatisch tussen het gewone net en het reserve net ( generator of batterijen). Deze zijn online te bestellen bij aliexpress. Om de generator te starten zou je een ‘under voltage’ relay kunnen gebruiken dan gaat de generator al vast aan als de spanning aan het zakken is.

    • janbeute zegt op

     Beste Rob in theorie een mooi verhaal .
     Maar start eens een aggregaat als hij voor een langere tijd heeft stilgestaan .
     Ik moet bij de mijne diverse malen aan het koord trekken en meer of minder choken voordat er leven in de brouwerij komt .
     En dan nog even te denken over de eventuele aanwezige benzinekraan , bij de meeste generatoren zit de brandstoftank gemonteerd boven op de generatorunit .
     Vergeet je de benzine kraan te sluiten na gebruik , dan kan er na verloop van tijd benzine weglekken via de vlotter kamer richting je cylinder en boven de zuiger komen te staan .
     Hierdoor kan benzine langs de zuigerveren terecht komen bij de smeerolie .
     Die olie die dan weer verdunt wordt met alle gevolgen van dien . En mocht je een generator aanschaffen met startmotor en batterij en met laadsysteem , vergeet dan niet om de batterij tussentijds opteladen , want na langdurige tijd niet te gebruiken zal de batterij door zelf ontlading leeg lopen .
     Daarom hou ik het maar zo eenvoudig mogelijk voor die enkele keer .
     Het is tenslotte maar voor een persoonlijk gemak en niet voor de zekerheid als bij een ziekenhuis om maar als voorbeeld te noemen .

     Jan Beute .

 4. janbeute zegt op

  Wat de tokkei hagedis aangaat ik heb er regelmatig een of meer in mijn garage annex werkplaatsschuur .
  Mooi laten zitten doen geen kwaad zij rekenen af met muizen .
  Voordeel van de Tokkei is dan weer geen aangevreten bedrading door muizen en ander ongedierte aan mijn voertuigen .
  Een nadeel is wel weer dat de tokkei zijn behoefte ergens doet ook in de garage en de tokkei trekt weer zijn vijand aan namelijk de slang .
  Soms als ik in mijn werkplaats ben hoor ik geschuivel over de systeemplafondplaten , en denk dan de slang is weer op jacht .
  Tijdje geleden kwam er nog een scorpioen bij mij op bezoek in de schuur , op vakkundige wijze met bezem en blik naar buiten gewerkt .
  Maar ja dat hoort er bij als je ergens op het platteland woont

  Jan Beute .

  • rori zegt op

   Afhankelijk waar je in Thailand verblijft heb je te maken met meer of minder giftige soorten.
   In Uttaradit zitten veel copper rednecks en green watersnakes.
   Heb al letterlijk velen gevangen en keurig op 2 km aan de overkant van de rivier weer in het bos uitgezzet.

   Als je gebeten word even bijhouden welke het was. Het beste vangen en meenemen naar het ziekenhuis.
   Dus aanleren. Niet schrikken van de slang maar vangen.

   Eh. Eh Eh.
   http://www.sjonhauser.nl/snakes-northern-thailand-illustrated-checklist.html

   • rori zegt op

    sorry redneck keelback

   • Sjaak S zegt op

    Verbazingwekkend hoeveel soorten slang er wel bestaan. Hoe vang je een slang? Ik wil ze niet graag doden, maar liever ergens naar toe brengen, levend wel te verstaan…

    • rori zegt op

     Het beste is met een lap op de kop en dan bij de staart oppakken. Of met een kromme stok van midden onder het lichaam optillen en dan in een zak of emmer doen.
     Als ze eenmaal van de grond zijn is het heel grappig om te zien dat ze proberen van de grond te blijven.

 5. Adam zegt op

  Ik woon in Buriram (in een dorpje ten zuiden van Nang Rong) en hier hebben we ook soms stroompannes. Altijd weer vervelend, omdat je nooit weet hoe lang het gaat duren. Maar ook altijd die kinderlijke blijdschap als die stroom weer aangaat. Persoonlijk beschouw ik het als een reminder van hoe verwend we als Westerling zijn. Maar zoals je goed beschrijft: zo stil mogelijk zitten of liggen om het zweten te voorkomen, haha.

  Wat je schrijft over de fauna is ook heel herkenbaar.
  Het is dikwijls ook genieten, als je zo een baby iguana op je terras ziet die alles aan het verkennen is, en je de papa en mama ervan ondertussen al lang kent. Of het slangetje dat schrikt als ze jou ziet en zich snel uit de voeten maakt. Of de kikkers die elke nacht zoveel te vertellen hebben. De kevers die een robot-geluidje maken als je ze zachtjes knijpt. Of hulpeloos op hun rug zijn beland op een gladde ondergrond, zodat je ze maar beter even terug overeind helpt. De bidsprinkhanen die graag een bokswedstrijdje met je spelen.

  • rori zegt op

   Leuk Eh kan ik komen logeren als de GP of de Superbikes daar is? Zit met het probleem dat maanden van te voren bij Buriram Chang International circuit alle hotels tot 75 km al zijn volgeboekt? Of zit je verder dan 55 km van het circut?

 6. Franky R. zegt op

  Zouden zonnepanelen geen optie kunnen zijn? Of denk ik nu te ver (westers) door?

  Mooi verhaal weer van de Inquisiteur!

  • rori zegt op

   Meestal treden stroomstoringen op net na het vallen van de duisternis. Zelden overdag. Net als je buiten klaar bent en denk nu snel even douchen en dan eten is het mis.
   Gelukkig koken op gas. Keurig overal in huis nu ouderwetsogende olielmpen met led verlichting en “oplaadbare” batterijen. Ouderwetse flessen met olie en tondel en kaarsen. Oh de truck en de volvo hebben ook stekkerverbindingen en sigaretteaansteker doosjes waar ook elektra vandaan te halen is. Zet vaak de tractor aan en dan hebben we een zee van licht rond het huis.

 7. Hans Pronk zegt op

  Een uitstekend middel tegen mieren maar ook tegen kakkerlakken en termieten is Chaindrite1, leverbaar in een spuitbus (Makro o.a.). Het werkzame middel is alphacypermethrin (0.1%). Het is ook gewoon in Nederland te koop o.a. bij tuincentra. Een klein beetje spuiten op het pad van de mieren is meestal al voldoende.
  Info: Alpha-cypermethrin is a widely used pyrethroid insecticide that is approved for use in the EU (https://sitem.herts.ac.uk/aeru/ppdb/en/Reports/24.htm).
  Overigens heb ik in huis vrijwel nooit last van mieren of andere insekten maar dat komt omdat ik altijd buiten eet, in de tuin. Er is dus niets eetbaars bij ons te vinden. Maar ook in de tuin heb ik geen last van kakkerlakken, muizen of ratten. Daarvoor woon ik te ver buiten het dorp. En mocht er toch wat onze kant op komen, dan rekenen de slangen, katten en honden wel af met de muizen en ratten en de tok kei met de kakkerlakken.
  Sommige nadelen van het relatief ver verwijderd zijn van de bewoonde wereld veranderen soms in ons voordeel. Zo hadden we geen wateraansluiting waardoor we zelf water moesten oppompen met een bijbehorend opslagsysteem. En we hadden niet alleen last van stroomonderbrekingen tijdens regen en wind maar ook bijvoorbeeld als er een feest was in het dorp. Daarom hebben we maar een sterkstroomaansluiting genomen. Nu hebben we vrijwel geen problemen meer.

 8. Peter V. zegt op

  Dat koele water is inderdaad een uitdaging, als we overnachten bij familie moet ik er soms ook aan geloven.
  Ik heb in de jaren hier nog geen langdurige uitval meegemaakt.
  Wij hebben een paar UPS-en (o.a. voor de pc en hifi, zeg maar de essentiële zaken 🙂 ).
  Ik vermoed dat de goedkope varianten niet genoeg vermogen kunnen leveren voor een waterheater, interessant om dat eens uit te zoeken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website