Houdbaarheid van pvc-materialen in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
30 november 2020

In Thailand wordt heel veel pvc-materiaal gebruikt. Gemakkelijk en snel verwerkbaar. In de woningen zijn de waterleidingen allemaal nagenoeg van het pvc-materiaal. De pijpen en de verbindingsstukken even goed schuren, pvc-lijm ruim opsmeren en de stukken in elkaar schuiven. Een heel snelle oplossing.

Maar hoe houdt dit op de lange duur? Het lijkt wel of de lijm uitgedroogd raakt en de boel los begint te laten. Een begin van kleine lekkages.

Op een gegeven moment zag ik in de badkamer vlakbij de kranen water vanachter de tegels komen. Even de kranen gecontroleerd, maar daar lag het niet aan. Dan maar een paar Thaise vaklui gebeld, die wel vaker voor mij werken. Een lichte paniek overviel mij. Toch niet de tegels wegslopen om te zien waar het probleem zat. Zij begonnen echter met nauwkeurig te meten in de badkamer om vervolgens buiten de plaats van de leidingen te kunnen vaststellen.

In de buitenmuur werd een smalle sleuf gemaakt en het bleek dat het verbindingsstuk met een hoek van 90 graden de boosdoener was. Vakkundig werd een stuk pijp met verbindingsstuk verwijderd en vervangen door nieuw materiaal. De tegels in de badkamer bleven gespaard! Later werd ook de sleuf vakkundig dichtgemaakt.

(Thiti Sukapan / Shutterstock.com)

Een ander probleem zijn de buitenverf soorten. Een goede weerbestendige verfsoort verdient zich terug ten opzichte van goedkopere soorten, waarbij de grondlaag minstens zo belangrijk is. Goedkopere soorten drogen uit en geven een soort poeder af. Loop je er met kleding langs dan zit dit op de kleding.

Een ander nadeel is dat bij het onderhoud en schoonspuiten de verflaag verdwijnt. Geen sterke verfsoort! Bouwen kan men net zo goedkoop of duur maken als men wil, maar het is beter te kiezen voor duurzaamheid!

Dan de ondergrond waarop gebouwd moet worden. Deze moet ingeklonken zijn of zorgen voor een goede fundering. Is dit onvoldoende dan veroorzaakt dat kieren bij trappen van een terras of knappen soms tegels door de minuscule bewegingen. Ook kunnen scheuren in de muren ontstaan. Veel valt op te lossen met siliconenkit al blijft dat een lapmiddel. Beter voorkomen dan genezen.

31 reacties op “Houdbaarheid van pvc-materialen in Thailand”

 1. Erik zegt op

  Lodewijk, geef je niet ten onrechte de schuld aan de kwaliteit van de PVC buizen? Was het spul wel goed gelijmd? In mijn huis zitten ze nu 10 jaar en er zijn geen klachten die jij hier nu meldt.

  Wat de andere klachten betreft: goedkoop is duurkoop. Ook in Thailand.

  • l.lagemaat zegt op

   Inderdaad vermoed ik dat er snel en onnauwkeurig gewerkt is! Steeds erbij blijven.

 2. Rob Tha Mai zegt op

  je hebt verschillende soorten pvc pijpen. de blauwe zijn dikwandig en blijven langer. De “lijm” is geen lijm maar een pvc weekmaker, hier worden de delen aan elkaar gezet. Echter wanneer het verbindingsstuk bij gedraaid moet worden bv. bij een hoek in de wand, kan de verbinding breken.

  De muurverf is een lime dus een kalk opgelost en wordt later weer een poeder.

  • John Revet zegt op

   Rob, de blauwe zijn in dun en dikewandig, er is een klein verschil in prijs. Maar een groot verschil in quality.

   • TheoB zegt op

    De dunne zijn voor waterafvoer (geen overdruk), de dikke voor aanvoer (wel overdruk).

    • rori zegt op

     Er zijn 3 soorten blauw afhankelijk van de leverancier. ook is de kleur belangrijk.
     Grade 5, 8.5 en 13

     Voor lage druk is 5 okay. Wij hebben standaard alleen 13.5 in het bedrijf daar waar geen rvs buis gebruikt word. Vor flow geldt dat de BUITEN diameter gestandaardiseerd is. De Binnendiameter van een Grade 5 is aanmerkelijk groter dan van een 13. Hou daar rekening mee.

     Buizen plaatsen (Pipelines) is een wetenschap op zich en er worden veel fouten gemaakt.
     Wat voor een goed functioneren nodig is waar je tappunten liggen, hoeveel het er zijn en hoeveel debiet (flow cq hoeveelheid) water je in een bepaalde tijd wilt afnemen.

     Je begint afhankelijk van je toevoer. Te grote buis geeft bij een lage stroomsnelheid vervuiling in de buis. Je wil een minimum snelheid in de buis hebben anders koekt het aan en word de doorsnede in verloop van tijd kleiner en ook kan de rotzooi loslaten.
     OOK wil je aan de tappunten een voldoende grote stroom en druk.

     Als je hoge drukken in combinatie met een grote flow of 1 van de twee hebt is het aan te raden GEEN haakse gelijmde bochten te gebruiken maar de buis te BUIGEN of zelf bochten te maken.

     Waarom?
     Neem een slang en spuit het water eens vrij weg. Het zal een rechte lijn blijven volgen. Om van richting te veranderen heb je een bocht nodig (OOK een kracht om van richting te veranderen). Als de bocht HAAKS en niet vloeiend is zal de stroming terug willen. (probeer maar eens tegen een muur te spuiten). Dit geeft turbulentie in de buis en geeft een weerstand van ongeveer 20% per bocht. Met een auto van recht naar haaks links te gaan of via een wijde bocht is hetzelfde principe.
     Ruwweg gaat per haakse bocht 20% doorsnede oppervlakte verloren.
     Uitleg:
     Vrij is 100% na de 1e haakse bocht flow 80%. Na de tweede haakse bocht nog 64% na de derde haakse bocht nog 52% na de vierde haakse bocht nog 41% etc.

     Hoe maak ik VLOEIENDE bochten. Zoek eens op internet via you tube. OF:
     Bochten maken bv door een stuk buis te nemen en deze aan 1 zijde af te dichten met een kurk. Dan vullen met fijn droog zand stevig aanstampen en dan ook afdichten met een kurk.
     De buis boven een gaspit of met een verafbrander of een foehn verwarmen.
     De eerste gaat het snelst. LET OP hou de buis ruim boven het vuur anders verbrand de buis. Een foehn werkt niet bij grotere diameters. Duurt te lang om de buis warm te krijgen. De buis boven de warme lucht blijven draaien totdat het warm en plastisch word.
     Dan buigt de buis eigenlijk al vanzelf. Zorg ervoor dat de straal van de binnenbocht MINIMAAL 5 keer de buisdiameter is.
     Kleine buis kun je op volle lengtes daar buigen waar nodig. ok zijn er voor kleine buizen buigapparaten te koop. Bij grote buizen zaag je een lengte af en maakt de bochten. Lijmen met rechte verbindingen. Dus lengte bocht RUIM nemen.

     De blauwe PVC buizen zijn voor koud water tot een graad of 40. Voor hogere temperaturen neem je OF staal (rvs of gegalvaniseerd) OF de Groene HPDE.

     Veel succes

     • rori zegt op

      Goede morgen.
      Eh nog iets

      1. Als je verbindingen hebt die je los wilt maken vanuit blauw PVC even koken in heet water.
      Kunt zaken zo uit elkaar halen.

      NOTA. Dit betekend dat je bij warm water niet de normale lijm moet gebruiken.

      Voor raad en toeraad even op de site van SCG kijken staat heel veel info op. Ook in het engels

      Ze hebben ook standaard bochten met een grotere radius. Deze zijn te dun en de bocht is nog te klein voor grotere drukken en flow/

      Tip installeer een drukmeter in de leiding aan het begin en einde.

  • Bert zegt op

   Ook de lijm heb je in verschillende kwaliteiten.
   Ik gebruik altijd de tubes van SGC.
   Zijn iets duurder dan een potje, maar persoonlijk vind ik ze makkelijker en ze zijn beter houdbaar.

   • Bert zegt op

    Sorry, SGC moet natuurlijk SCG zijn

 3. Rob zegt op

  Het probleem is dat ze hier niet van tevoren niet goed schuren.
  Ik ben aardig wat jaren aan het bouwen en elke keer moet ik ze waarschuwen.
  Schuren voor het lijmen anders gaat het lekken.
  Maar als je niet oplet dan hang je weer.

  Gr Rob

  • janbeute zegt op

   Geloof me, Ik heb hier al kilometers aan blauwe waterleiding piipen aan elkaar gelijmt zowel binnenshuis als op ons grondstuk en heb nog nooit geschuurt.
   Zorg dat de verbinding schoon zijn voor montage en dat alles spannings vrij gemonteerd wordt.
   Teveel lijm gebruiken per verbinding kan problemen opleveren daar de gestolde lijm een restrictie in de doorvoer kan vormen, al een paar keer meegemaakt bij hulp verlening aan bekenden.
   Tevens kunnen los geraakte gestolte lijmdelen bij je ventielen cq kranen lekkages veroorzaken bij afdichtingen, voorbeeld het na blijven druppelen van een kraan.
   Blauwe en ook de gele voor elektra gaan heel lang mee mits ze spanningsvrij in de grond of in een muur verwerkt zijn.
   Oorzaken van lekkages zijn meestal te danken aan slechte zogenaamde vaklieden, en die zijn er in voldoende aantallen te vinden in Thailand.

   Jan Beute.

 4. Lung D zegt op

  Het goed verlijmen is natuurlijk erg belangrijk.
  Hierbij het verslag van een Nederlandse studie ivm PVC leidingen.

  https://www.bureauleiding.nl/kennisdossier/artikel/keiharde-bewijs-is-geleverd-waterleiding-pvc-gaat-meer-dan-100-jaar-mee/

 5. peter zegt op

  Vetvrij en schoon maken is ook een belangrijk deel van het monteren met lijm.
  Zo ook bij verven, je maakt het vet-, stofvrij met een ammonia oplossing.
  Verpulveren kan inderdaad een goedkope verf met nihil in UV bescherming zijn.
  Of de omgeving moet bloot gesteld zijn aan soorten chemicaliën, zoals je aan zee zit
  een betere bestendige verf gebruikt tegen zoute zeelucht.
  Wat betreft lekkages, deze kunnen ook ontstaan door trillingen, zoals bv waterslag.
  Leidingen met genoeg beugels vastzetten kan dit verminderen.
  Je kan het allemaal negeren, maar dan ben je vaker bezig weer met oplossen.

 6. Peter zegt op

  De basis van een goed huis zit onder de grond. Dus de fundering. Treden daar verzakkingen op, dan is, behalve scheuren in muren kieren tussen kozijnen en tegels, kans op lekkage van PVC buizen. En bijna altijd bij lijmdelen. Heb dit ondervonden in mijn huis.
  Mijn waterpomp schakelde continue in en uit, zonder dat er watergebruik was. Na veel zoeken bleek het een lekkage te zijn van een PVC pijp, ergens in de fundering. De betreffende groep moest vervangen worden. Helaas, door pijpen die nu voortaan zichtbaar zijn.
  Dus, wat niet zichtbaar is vraag de meeste aandacht. Ook de ondergrond vooraf inspuiten tegen ongedierte zoals termieten is zeker een aanbeveling.

  Ik denk dat het PVC in Thailand van een goede kwaliteit is maar dat vakkundig schoonmaken en lijmen uiterst belangrijk is. Ook is er een keuze uit diverse lijmsoorten. De duurste kwaliteit wordt in een blauwe tube verkocht. Direct droog en muurvast. Kost wat, maar dan heb je ook wat.
  Het schilderen van de PVC pijpen vraagt ook enige aandacht. Schoonmaken schuren, twee keer gronden, weer schuren en aflakken met een goede kwaliteit verf.

  Gr.

  • Bert zegt op

   Inderdaad, dit hebben wij tot 2x toe gehad. Eerste keer alles ondergronds weer weggewerkt door een bedrijf. Tweede keer maar zelf gedaan en dan maar bovengronds.

   Het water dat wegloopt is niet o duur, maar van die pomp die de hele tijd aan/uit slaat wordt je gek.
   De buren (vakantiehuis van welgestelde Chinezen) hadden het zelfde euvel, maar wouden mij niet geloven.
   Hele pomp alles vervangen, maar leiding ondergronds gelaten. Na 2 maanden weer zelfde probleem.
   Nu ook alles bovengronds.

   Denk dat dit probleem in BKK vaker voorkomt, omdat daar de grond blijft verzakken.
   Ondanks jaren rust na het ophogen.

  • janbeute zegt op

   Bij mijn weten Peter wordt de lijm niet in een tube maar in een blik gekocht.
   De lijm is stroperig vloeibaar.
   De blikken kan men kopen met verschillende cc aan inhoud.
   Thaipipe is een brand die ik meestal gebruik. De lijm is zo goed zelfs dat bij een eventuele reparatie of wegens uitbreiding of verleggen er enig water blijft lekken uit een pijp de nieuwe verbinding ook weer lekvrij is.

   Jan Beute.

 7. Ton Egbers zegt op

  Mijn ervaring 25 jaar hier in ZO-Azie met lekkende PVC verbindingen:

  Tot rondom 2000 waren vooral de verbindings-stukken erbarmelijk van kwaliteit. Erg maatonnauwkeurig, vrijwel altijd wat taps toelopende moffen voor een rechte pijp. Da’s nooit ideaal voor lijmen omdat je niet weet waar en hoever die pijp houvast krijgt. Dus schuren als enige oplossing het wat te verhelpen. Alhoewel dat eigenlijk uit den boze is voor een erg dunne PVC lijm die het vooral van GELIJKMATIG vloeien door ‘n nauw sluitende passing moet hebben! Soms kon je de stukken de volgende dag gewoon alweer uit elkaar wiebelen.

  Inmidddels zijn we -tig jaar verder en hebben veel maatnauwkeuriger materiaal.

  Test: steek ‘n schoon stuk pijp zo diep mogelijk in een schoon verbindingsstuk. Gaat dat (droog) makkelijk en wiebelt het nog iets, of voelt het al snel stroef, als een “zuigende” passing, ook als je pijp er ook weer uit wil trekken?

  Bij een goede passing: Nooit meer schuren alsjeblieft ! Vooral als je schuurpapier te grof is !! Want daarmee maak je juist kanalen waar de lijm niet mooi egaal in verspreidt. Capillaire werking verstoord.

  Leg bv. maar 2 (schone) glasplaten op elkaar, met ergens een behoorlijke kras erin. En laat dan van de zijkant wat water tussen de glasplaten komen, Je ziet meteen de verstoring waar de kras zit…

  Ik heb hier juist 15 jaar schuren af moeten leren, toen we vooral na de tsunami van 2004 plots veel betere verbindingsstuken kregen.

  Dus alleen schoonmaken van beide einden, mag geen harde zandkorrel tussenzitten. En ervaring krijgen met hoe het volgende stuk er met bv een halve slag in te draaien zodat de lijm zich tegen de zwaartekracht in zich mooi verspreid.

  Hier nooit meer een lekkende verbinding!

 8. Leo zegt op

  PVC is niet bij uitstek het materiaal voor BINNEN waterleidingen. In Nederland zal je dat niet tegen komen. Tot een aantal jaren geleden werd koper gebruikt, nu veelal HDPE.
  PVC is niet flexibel, dat is HDPE wel. Gebruik voor verbindingen etc. trekvaste koppelingen met rubber afdichting.

  Verder is opslag, zeker in Thailand, erg belangrijk. In de zon verouderd PVC erg snel en wordt bros.

  • Ton Egbers zegt op

   Vanwege de brosheid van de hardere pijpen door zon en veroudering (niet de zachtere verbindingsstukken) ben ik ook al jaren geleden voor alles buiten op HDPE overgeschakeld. Net als ons publieke net overigens, waar voorheen ijzer de standaard was.

   Toch blijkt voor het binnen uit het zicht hebben PE zeker niet altijd beter dan top kwaliteit PVC en goed lijmen. Juist de rubber verbinding blijkt soms na wat jaren “een knelpunt”. Vooral als er vrij heet water uit een boiler doorheen moet en niet de speciale warmwater kwaliteit (hier oranje) voor gebruikt wordt.

   De produkten die ondertussen al jaren meer gangbaar zijn geworden in NL, ben ik hier zelf helaas nog nooit tegengekomen 🙁

 9. Carlos zegt op

  Omdat het huis Zon beetje om de 2 jaar Geschilderd werd heb ik rondom goedkope wandtegels laten plakken tot ca 1,50 hoog. Inmiddels al 8 jaar geen verf gekocht !

 10. R.Kooijmans zegt op

  Vraag mij af of dat blauwe materiaal uberhaupt wel PVC is? Is het geen PE?

 11. Eric zegt op

  Een goed alternatief is om deze blauwe Thaise pijpen te laten liggen en over te gaan op het Europese systeem, in Europa bekent als Upinor.
  Dit is een flexibele buis die uit 5 lagen is opgebouwd en tot 10 bar druk kan verdragen. De koppelstukken/overgangsstukken worden met een perstang bij elkaar geknepen en zijn 100% waterdicht, bovendien kun je de perskoppelingen zetten waar je wilt , wij hebben gekozen om deze NIET in de vloer te hebben, dit voor alle zekerheid.
  Dit product is minimaal 20 jaar onderhoudsvrij en te verkrijgen in diverse dikte`s, voor oa aanvoer en retour 22 mm, overgaande in 16 mm naar watertappunten.
  Wij hebben dit toegepast en zijn er zeer blij mee, lekker 2,5 bar druk op de waterleidingen en heet water van buiten uit, geen elektrisch gedoe meer in je badkamer.
  Geen gezeur meer dus met lekkages, dit was het laatste wat wij wilden, en betaald zich nu vanzelf uit.
  De aanschaf van deze pijpen zijn wel wat duurder met de koppelingen , maar het installeren is daarom wel 5 x zo snel. Ideaal!!
  Goedkoop is hier in Thailand duurkoop.
  Doe er je voordeel mee als je nog gaat bouwen.

  • Cornelis zegt op

   Verkrijgbaar in Thailand, Eric?

  • Klaas zegt op

   Hallo Eric,

   Waar heb je Uponor hier in Thailand gevonden? En hoe noemen ze het hier?

   Bedankt alvast
   Klaas

   • Eric zegt op

    Hallo Cornelis en Klaas,

    Heel lang naar gezocht, het is een Duits bedrijf gerund door Klaus, hij zit in Nonthaburi naast het Best Western Hotel. De website van hem is http://www.pimatec.com
    Alles is hier te koop , de prijzen zijn nagenoeg gelijk aan materialen dan in Nederland, perfect dus.
    Mocht je handig zijn doe je het zelf met een door hun gehuurde handtang, deze is niet op accu.
    Wil je dit niet zelf doen , dan heeft Klaus een compagnon die in Pattaya woont, een ervaren Duitse monteur met Thaise helpers, vakkundig en liefde voor zijn vak. In elk geval heb ik het door zijn compagnon laten aanleggen en het is de beste zet die ik heb gedaan.
    Mochten jullie Klaus benaderen dan vergeet hem niet de groeten te doen van mij.
    Top bedrijf, een echte aanrader!

   • Eric zegt op

    Ter aanvulling: https://www.facebook.com/Pimatec/videos/2252246898370963/

  • rori zegt op

   Echter KIJK op de blauwe buis. Er zijn 3 gradaties. Blauw buis gebruiken tot maximaal 40 graden watertemperatuur. Niet de buis maar de lijm laat los.

   Grades buis. Buiten diameter altijd in inches wanddikte meer of minder
   Grades zijn drukbereiken

   Grade 5, 8.5 en 13 bar

 12. willy.vandenabbeele zegt op

  Ik heb ook enkele lekken gehad met de blauwe PVC buizen.Ze waren geplaatst door plaatselijke doe het zelvers. Na het probleem te hebben onderzocht kwam ik tot de conclusie dat de buizen niet volledig (±3,5cm) in elkaar waren geschoven.

 13. William zegt op

  PP-R pipes [groene buis] zie ik hier bij bijvoorbeeld een home Pro regelmatig staan, in de jaren dat ik nog in Nederland woonde veel gebruikt om diverse reden.
  Verbindingen zijn versmolten en dus 100 % oké of schroefdraad aan te raden bij het bouwen van een nieuw huis.
  Vandaag de dag al niet meer nodig lees ik [push-fit fittings]
  Zou als ik ooit nog eens een huis laat bouwen hier wat er niet in zit natuurlijk bij mij het zeker aan laten brengen in het pand.

 14. nicky zegt op

  Ik heb niets gelezen over warmwater toevoer. Wij zijn nu aan het bouwen, maar wij hebben overal de groene pijpen gelegd. het koppelen van de pijpen doen ze met een speciaal apparaatje. In het bouwcontract staat vermeld dat er groene pijpen gebruikt moeten worden. De aannemer wilde dit wel stiekem wijzigen, en had snel blauwe gelegd. uiteraard weer alles moeten vervangen. Alleen de afvoer is bij ons blauw

  • rori zegt op

   Perfect. Zie ook mijn eerder (rori zegt op 30 november 2020 om 22:33) verhaal.

   Als het goed is SMELTEN ze de verbindingen hoogfrequent aan elkaar.

   Wij hebben onder de grond en voor in de fabriek na de filters alles in RVS. Dit alles geschroefd of met knel of met schroefdraad. (Hebben zelf snijijzers en tappen gekocht) werkt dat niet. doen we ook vaak moffen lassen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website