Door Colin de Jong – Pattaya

Onlangs las ik in een blad dat een onderzoek had uitgevoerd onder 1.000 personen in Amerika over de vraag wie het meest werd gehaat. Maar liefst 78% van de mannen vertelde dat ze hun schoon- dan wel ex-schoonmoeder haatten. Het verbaasde mij niet echt want ik heb ook een aantal relaties naar de knoppen zien gaan door die blanke dorpsloeders, nog krijg ik de rillingen over mijn lijf als ik er aan denk.

Sommigen gingen wel heel erg ver en ik kwam bij thuiskomst twee keer voor een gesloten deur, na een vervelende

Thaise-schoonmoeder

discussie waarbij ik naar de pijpen van schoonmoeder moest dansen Ondanks de goede relatie kozen de dames toch partij voor hun moeder. Wraakzuchtig omdat men verbaal niet kon winnen van mij en ik vooral niet luister naar domme adviezen van bekrompen en gefrustreerde boswachters. Die arme mannen hadden ze ook al afgericht, maar ik ben niet thuis wanneer men zich mengt in mijn relatie. De beste relaties zijn nog steeds als je de schoonmoeders buiten de deur kan houden.

Met schoonvaders heb ik nauwelijks problemen gehad, evenals met mijn twee fantastische Indonesische schoonmoeders die altijd partij voor mij trokken bij geschillen. Het bewijs is dus geleverd en we noemen het “Oosterse wijsheid”. Nou vind ik dat je in principe iedereen in zijn waarde moet laten en ieders mening moet respecteren zolang men niet over de scheef gaat. Maar bij schoonmoeders blijkt dat niet te werken want die hebben een antichemie tegen hun schoonzonen. Ik heb daar ook veel last van gehad en de meesten hebben een gebruiksaanwijzing waar ik nooit wijs uit kan worden.

Thans heb ik een dergelijk bijzonder exemplaar over de vloer na de geboorte van mijn dochter bijna zes maanden geleden. Het zelfde met mijn zoon toen was ze er ook al niet uit te krijgen en moest ik persoonlijk een buskaartje voor haar kopen. Deze Thaise schoonmoeder kijkt niet meer om naar haar man en dochter en loopt de hele dag met mijn baby te zeulen wat toch behoorlijk veel irritatie geeft. Cultuurverschillen blijven groot vooral als het om ongemanierdheid gaat, waar ik mij vaak aan stoor.

Ondanks dat ik de familie onderhoud en een huis heb laten bouwen moet ik het eerste bedankje nog krijgen. Toen het huis klaar was kwamen ze mij hier vervelen en hebben ze er nooit gewoond. En als klap op de vuurpijl kwam haar ongemanierde zuster twee dagen op bezoek. De universiteit van Bangkok betaald maar daar had madam achteraf toch geen trek in, ze lag 6 weken bij mij op de bank tv te kijken en zich vol te vreten. Toen ik na zes weken de rode kaart trok had ik het uiteraard weer gedaan. Een advies voor een goede relatie: houd de familie en vooral je schoonmoeder buiten de deur want die wedstrijd is toch niet te winnen. En als dat virus is gearriveerd is er geen dokter die deze allergie kan bestrijden.

Thaise visa regels
Regelmatig krijg ik vragen over jaar visa’s maar kan ze helaas niet allemaal beantwoorden, maar hierbij enkele belangrijke punten. Indien men een toeristenvisa aanvraagt voor 60 dagen is dit kosteloos maar wanneer men deze wil verlengen zijn de kosten 1.900 baht bij een emigratiekantoor.
Wanneer men gehuwd is met een Thaise heeft men drie maanden voor de aanvraag, 400.000 baht nodig op een Thaise bank. Dit moet een persoonlijke rekening zijn en geen gezamenlijke. Let daar goed op want daar gaat men vaak de fout in!

Thai-visa

Indien men gehuwd is met een niet Thaise vrouw moet men 800.000 baht op de bank hebben voor een jaar retirement visum, deze is dan wel geldig voor twee personen, maar u moet zich wel elke 90 dagen melden bij de emigratie.
Vergeet ook niet een single entrypermit aan te vragen wanneer u het land verlaat want anders bent u uw visum kwijt. Beter is een multiple entry aan te vragen dan bent u overal van af en kunt u zo vaak als nodig het land verlaten en zonder problemen binnenkomen.

Indien men over land Thailand binnen komt zonder visum krijgt men automatisch 15 dagen en komt men vliegend het land binnen dan is het 30 dagen. Verlenging is mogelijk via een emigratiekantoor dan wel een trip naar één van de buurlanden. Indien u van plan bent langer in Thailand te verblijven neemt dan een non-immigranto visum of een 60 dagen toeristenvisum. Eenvoudig aan te vragen bij het Thaise consulaat in Amsterdam. Voor een o-visum aanvraag wil men graag uw inkomen dan wel bankpapieren zien dus neem deze mee!

Het complete artikel staat op Pattaya People

No votes yet.
Please wait...

16 reacties op “Houd je (Thaise) schoonmoeder buiten de deur en visa regels”

 1. Batbold zegt op

  Iemand zei ooit tegen me als je wilt weten hoe je Thaise vrouw/vriendin er later uit komt te zien, moet je naar je schoonmoeder kijken. Dat hadden ze beter niet kunnen zeggen!! 😉

 2. Nuchter zegt op

  Dat zeggen ze van elke vrouw. Ook de westerse.

 3. luc toscani zegt op

  Hoe kan de berichten van Collin de Jong vinden?

 4. Redactie zegt op

  Dat is niet zo moeilijk: https://www.thailandblog.nl/tag/colin-de-jong/

 5. wesly zegt op

  wat een nivo van Batbold,niet waar wij thuis op zitten te wachten.Hou het leuk,beschaafder a.u.b.

 6. hans zegt op

  Ik krijg volgend jaar ook een schoonmoeder omdat ik mijn vriendin wil trouwen in thailand, echter dat wil ik op huwelijkse voorwaarden doen. Ik kom er alleen niet achter hoe dat te regelen, dat trouwen wel, maar dat van die huwelijkse voorwaarden, weet jij daar antwoord op.

  • Chris zegt op

   Beste Hans,
   huwelijkse voorwaarden zijn te melden bij huwelijk en worden genoteerd dezelfde dag en er kan in principe NIET meer aan gewijzigd worden.Zijn worden wel in het Thai vermeld,dus let op?

   Anders krijg je standaard de melding dat”regarding to the property it not be recorded”
   Wel of geen kinderen en hoe lang de relatie al duurt..

   Best advocaat en/of tolk meenemen en je voorwaarden op voorhand bekent maken/opstellen.
   De lokale “district officer” neemt deze dan over.

   Heb het ook zo gedaan,is mijn 2de huwelijk en heb geleerd,met schade en schande, uit de fouten.
   Anders mail je maar en leg ik het wel verder uit.

   • hans zegt op

    Nou zegt Hans Bos dat ik die op de ambassade moet laten betekenen?? Maar het is toch ook zo dat als ik in thailand trouw, ik toch niet voor de nederlandse wet getrouwd ben,,

    • Hans Bos (redactie) zegt op

     Als je in Thailand voor de wet trouwt, kun/moet je het huwelijk in Nederland laten registreren.

 7. Oignace zegt op

  Voor zover ik mij kan herinneren, is het zeker mogelijk om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden.
  Indien je dit echter verzuimt, moet je 12 maanden wachten alvorens je de huwelijkse voorwaarden alsnog kunt laten opnemen.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Als ik het goed heb, kun je de huwelijkse voorwaarden tekenen op de NL-ambassade in Thailand. Moet dan wel een tolk bij zijn voor de Thaise partner. Uitgebreider voorlichting aldaar.

   • hans zegt op

    miijn dank is groot

 8. Cor zegt op

  LS

  Ben getrouwd voor de Nederlandse wet met een Thaise dame. Wij willen bij bereiken van mijn AOW leeftijd ( 2014) ons definitrief in Thailand vestigen.
  Nu willen wij ook in Thailand officieel trouwen. Welke papieren zijn dan nodig en kan dit alleen in haar woonplaats waar zij nog ingeschreven staat??
  Tevens willen we testament laten maken waarbij de evt. bezittingen overgaan naar de langst levende.Moet/kan dit op Ned.Ambassade of hier bij notaris laten doen en dit laten vertalen bij huwelijksakte???

  Veel vragen, maar is nog geen dringende aangelegenheid, dus hopelijk komt er een antwoord

  Bij voorbaat dank

 9. p van loevezijn zegt op

  Moderator: uw reactie lijkt teveel op chatten en wordt daarom niet geplaatst. Bekijk onze huisregels eerst.

 10. ger zegt op

  De relatie met schoonmoeders en verse vis blijft maar drie dagen fris.

 11. Cor Verkerk zegt op

  Moderator: een reactie moet over het artikel gaan. Uw vraag is off-topic.

  Voor lezers die niet weten wat off-topic is: Off-topic is een term die vaak in nieuwsgroepen en op forums gebruikt wordt. Het is een Engelse term die kan worden vertaald als buiten het onderwerp. De term wordt ook offline gebruikt.
  Wanneer er op het internet in een bepaald (discussie)onderwerp (thread) over andere zaken dan de kern van dat onderwerp wordt gesproken is dat off-topic. Wanneer off-topic-berichten de voortgang van het gesprek belemmeren, worden zij als irritant gezien omdat het topic daardoor onoverzichtelijk wordt.
  Er wordt vaak off-topic gegaan vanwege een discussie die voortvloeit uit de discussie die met het onderwerp te maken heeft. Ook zijn mensen snel geneigd om over koetjes en kalfjes te praten.
  De tegenhanger van off-topic is on-topic. Dit zijn posts die wel passen binnen het onderwerp.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website