Het koude seizoen in Thailand

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
7 december 2019

Het koude seizoen is duidelijk in Thailand ingetreden. Vooral in het noorden van Thailand dalen de temperaturen naar zes graden of lager.

Dagelijks zijn op de televisie, beelden te zien van mensen, die zich proberen te verwarmen bij een houtvuurtje. Ook de natuur vertoont rijp op takken en bladeren. Hoewel de temperatuur overdag tot vrij hoog kunnen worden, soms 34 graden, begint het om 5 uur al af te koelen en is het handig iets warmers aan te trekken. Vooral als het al om 6 uur donker is. Alleen Venus staat koud en helder aan de lucht te schitteren.

Echter het is opvallend dat na het regenseizoen deze koude periode veel bloei van planten laat zien. Niet alleen langs de weg de bermplanten, maar eveneens in de natuur. Een van de grassoorten kan wel een hoogte van ruim één meter bereiken. Begint deze te “bloeien” met pluimen dan heet dit vertaald “grasbloemen”. Een mooi gezicht bij een ondergaande zon.

In de landbouwvelden van Pattaya Oost zag ik een gewas, wat ik maar de naam van lijnzaadplanten gegeven heb, maar hopelijk dat de lezers weten hoe dit gewas werkelijk heet. De geschatte hoogte was 120 centimeter en was een fraai gezicht dit in de velden te zien staan.

Heel veel vlinders zijn momenteel in de tuin bij bloeiende bomen actief. Soms dwarrelen zij om elkaar heen als in een paringsdans. Dat daar dan wel eens een vlinder het verliest is jammer, maar voor mij gemakkelijk te fotograferen, omdat deze vlinders geen moment stil zitten.

Terwijl in Nederland het vuurwerk aan herfstkleuren dooft en er een kale koude periode aanbreekt, valt hier steeds meer te genieten van de explosie van kleuren als men er op uit trekt.

8 reacties op “Het koude seizoen in Thailand”

 1. ruud zegt op

  Het is inderdaad kil in huis.
  Met tegels op de vloer en in verhouding slecht ge-isoleerde woning is het niet aangenaam zonder trui.

  En dan te bedenken, dat een belangrijke bijdrage aan mijn plezier in Thailand het feit is, dat ik niet met zoveel lagen kleding hoef te lopen.

  • Avrammeir zegt op

   Voor mijn echtgenote en ikzelf breken nu eindelijk de dagen aan waarom we Thailand nog niet helemaal achter ons gelaten hebben.
   Sedert we het grootste deel van het jaar terug in de aangename koelte van Vlaanderen doorbrengen is onze levenskwaliteit er met sprongen op vooruit gegaan.

  • l.lagemaat zegt op

   Zorg voor warme voeten (sokken!) e.d. dan voelt het al veel aangenamer aan.

  • Siamees zegt op

   Effe op de tanden bijten, duurt daar maar effe deze periode.
   Ik wil wel met je ruilen hoor.
   Groeten.

 2. eninBKK zegt op

  Is het opeens een stuk frisser sinds 5/12 en staat er vaak een gemeen koud noordenwindje. Vooral zo rond 6 uur vroeg tegen dat het gaat schemeren. Dus krijgen alle loslopende honden en ook zelfs enkele poesjes een oud T-shirt oid om. En ook hier opeens volop aanbod in 2e hands warme wolletjes.

 3. janbeute zegt op

  Ik hou van deze koele periode als biker.
  Daar de grote touringbike weer uit het vet wordt gehaald en er weer getoert kan worden.
  Want bij 40 graden met beschermende motorkleding aan je lijf is het geen pretje om te toeren laat staan als hij een poosje stil moet staan in een lange file.
  En je kunt nu eenmaal niet op een rond de 400 kilo wegende machine rond toeren in korte broek en T shirt met slippertjes aan je voeten.
  Thais kunnen het misschien wel,maar ja die hebben ook geen helm op een hoofd nodig op een gewone brommer.
  Heerlijk om weer bij deze koelte te kunnen rijden.

  Jan Beute.

 4. Hugo zegt op

  Dit gewas is waarschijnlijk koolzaad, ik zie het van grote afstand.
  Dit gewas zou een ideale oplossing zijn voor de Thaise boeren…!!

  • l.lagemaat zegt op

   Vriendelijk dank!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website