Het maken van goede voornemens is in Thailand een betwistbare bezigheid. Wat je hier ook plant, het loopt doorgaans heel anders. Weinig is zo wispelturig als de Thaise vrouw en goede voornemens sterven vaak in schoonheid.

Ik zal toch proberen een lijstje te maken van alle zaken die op de planning staan voor 2011, maar tegelijkertijd voorzien in het broodnodige voorbehoud. Sommige voornemens zijn vermoedelijk al achterhaald voordat dit jaar ten einde is.

 • Ik wil proberen mijn vrouw te overtuigen dat een borstvergroting beslist niet nodig is. Het is echter tegen dovemansoren gezegd, want hoe groter de borst, hoe gelukkiger een Thaise zich denkt te voelen. Shakespeare zei het al: “Vanity, your name is woman”.
 • de poetsvrouw wil ik nu eindelijk eens leren de toiletbril niet met de closetborstel schoon te maken. Dat is vies en onhygiënisch. Vermoedelijk zegt ze ja en amen om het vervolgens weer te doen als ik niet kijk.
 • zelf wil ik in 2011 minder toeteren op de weg als Thaise chauffeurs, in de auto of op een motorfiets, halsbrekende toeren vóór mijn auto uithalen (achter me zal me een zorg zijn!). Dit voornemen is een kort leven beschoren, dat weet ik zeker.
 • omdat bidden en vluchten niet helpt, lijkt het zinvol om maar met de lage koers van de euro te leven. Dank zij luie Grieken, gulle Ieren en hebzuchtige banken, moeten wij het in Thailand nu doen met circa 20 procent minder baht. De pensioenfondsen staan er in Nederland ook niet florissant bij en of ik over drie jaar nog aow krijg, is eveneens de vraag.
 • leren leven geldt ook voor mijn asociale buurman met zijn drie luidruchtige kefmormels. Suggesties zijn welkom. Zelf heb ik al gedacht aan worst met laxeermiddel of slaappillen.
 • hetzelfde recept geldt overigens mijn bezoekende schoonmoeder. Ze doet niets anders dan zitten, liggen en slapen. En een beetje met de baby zeulen. Ik durf me niet voor te stellen hoe haar eigen huis er uit ziet…Bovendien moet ik toch eens uitleggen dat er wieltjes onder het wipstoeltje zitten. Daarmee had de beschadiging van de parketvloer voorkomen kunnen worden.
 • vrouw en schoonmoeder duidelijk maken dat licht en airco in kamers waar niemand verblijft, best uitgeschakeld kunnen worden. “Het kost toch niets”, is geen excuus. Als ik vertel over opwarming van de aarde kijken ze me aan alsof ze het in Chiang Mai horen donderen.
 • een goed voornemen zou zijn om in 2011 van start te gaan met een bedrijf in mobiele telefonie (ware het niet dat anderen mij voor zijn geweest). Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat hangen Thai aan de telefoon. Kost veel geld en de uitwisseling van informatie grenst aan nul. Ook dit voornemen sterft een zachte dood, want bellen is een soort drug.
 • het komend jaar wil ik me in Thailand minder opwinden/c.q. mijn stem verheffen. Ook al heb ik daar soms alle reden toe. Vraag ik bij voorbeeld aan een winkelbediende of er iets in voorraad is, geeft hij als antwoord: “No have”. Als hij vervolgens wegloopt, zie ik dat hij voor het gevraagde stond…Dan trekt er toch even een bloedrood waas voor mijn ogen. Opwinden is doorgaans volkomen zinloos, al lucht het soms wel op.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Omdat niets in Thailand is wat het lijkt, geldt dat mutatis mutandis ook voor goede voornemens. Leren leven met de Thai is nog het beste voornemen. Tenslotte wens ik alle lezers in Thailand en Nederland een goed uiteinde en een gezond 2011.

No votes yet.
Please wait...

19 reacties op “Goede voornemens pakken in Thailand vaak anders uit”

 1. Joseph Jongen zegt op

  Hans, ook voor jou ‘t allerbeste! Sterkte met schoonmama. Leef lang en gelukkig, maak je niet boos en denk daarbij aan je bloeddruk.

 2. Leuk artikel en goede voornemens zijn grappig. In Januari is het altijd druk in de fitness-school. Je pikt ze er zo uit. Nieuw trainingspak en sportschoenen. Na een maandje zie je ze niet meer.

  Opwarming van de aarde? Daar is in NL weinig van te merken. Deze decembermaand gaat alle kouderecord verbreken zelfs.
  Net als ‘zure regen’ en ‘gat in de ozonlaag’ leuke verzinsels van de milieulobby om meer geld (subsidie) te krijgen, is mijn bescheiden mening 😉

  • ThailandGanger zegt op

   Opwarming….. ? In de laatste fase van de zon is deze zo groot dat de aarde slechts een microbe is t.o.v. de zon en zijn alle gebouwen verpulvert en levende wezens allang verbrand, zijn de zeeën verdampt en is er geen druppel vocht meer te vinden op onze planeet …. en zal de zon de aarde uiteindelijk opslokken en verbrand deze in de zon.

   Dus waar maken we ons druk over?

   • Darko zegt op

    Helemaal mee eens! De winters hier in NL zijn de laatse jaren van zeer lage temperaturen en flinke pakken sneeuw komen daarbij kijken. Het heeft volgens mij allemaal te maken hoeveel zonnenstralen de zon uitspuugt richtiing onze planeet, tenminste, dat is wat de wetenschappers zeggen….

    Als iedereen over de hele wereld zou leven als de gemiddelde nederlander, dan zouden we 3,5 keer de aarde nodig hebben qua bossen. Denk daar maar eens over na!

    ontopic: Erg leuke voornemens. Ben benieuwd hoeveel hier ervan gerealiseerd gaan worden.

 3. guyido zegt op

  het drijft weg van de topic ….maar ook in Thailand verandert het klimaat…
  en Hans , ik heb geen voornemens , gewoon zonder dat is het al veranderlijk genoeg hier….
  hoewel ik heb 1 voornemen .; minder autorijden……levens gevaarlijk iedere dag weer opnieuw ben ik blij dat ik weer geparkeerd sta op eigen terrein….zonder schade

  ook ik wens iedere bloggist een spannend doch veilig en gezond nieuw jaar toe .
  en leef bij de dag . een plan de campagne maken hier ? werkt nooit

 4. ferdinand zegt op

  Voornemen voor 2011, leven en genieten met de goeie dingen in Thailand (en natuurlijk van Thailandblog.nl) en de ergenissen over de minder goeie dingen te beperken (al valt er dan wel minder te bloggen).
  Redactie en anderen bedankt voor alle tijd en aandacht die jullie in 2010 hebben besteed aan het blog. Hoop dat jullie je hebben voorgenomen er in 2011 mee voort te gaan.

 5. Niek zegt op

  Ik sluit me graag aan bij de goede wensen van Ferdinand voor de Redaktie van Thailand blog. Sinds kort doe ik er ook een beetje aan mee en amuseer me met de ervaringen van andere bloggers ,en soms ook bruikbare informatie en interessante artikelen en ik kan hier en daar ook mijn mening en ervarigen kwijt.

 6. helma zegt op

  Ik woon sinds 9 jaar in Curacao en wil binnenkort naar Thailand verhuizen, zit dus nu al de hele morgen jullie ervaringen te lezen, heel erg leuk en vooral zo herkenbaar. Ik ken Thailand heel goed, maar heb er nooit gewoond. De mensen van hier lijken wel op de Thais, altijd ja zeggen of “no have”, dus wat dat betreft ga ik er niet op vooruit. Maar de Thais willen wel graag pleasen en service geven, dat is hier ver te zoeken en ik vind het ook veel leuker om opgelicht te worden met een glimlach en een wai.
  Over 2 dagen zit ik in BKK, kijken of dat de woonplek wordt, vind Hua Hin erg veranderd in het nadeel, zo jammer.
  Kan iemand nog een leuke suburban aanraden? Ik dacht zelf aan Ban Kapi of Thong Lor, ben daar nooit geweest in de woonwijken, alhoewel ik BKK zeker 20x heb bezocht.
  Elk advies is heel welkom.

  Helma

 7. Hans Bos (redactie) zegt op

  @Helma. Ik heb ruim vijf jaar gewoond in een moo baan in Prawet, zo tussen de nieuwe luchthaven en de stad Bangkok. Mooi in het groen en voor een redelijke prijs. Let wel goed op de (honden van) de buren. Eerst heb ik gewoond in een townhouse in Sukh 101, maar dat was wel erg benauwd. Voor 15.000 tot 20.000 THB moet je in Prawet of Bang Na toch iets aardigs kunnen huren. De BTS rijdt vanaf augustus door naar Soi Baring, dus als ik jou was zou ik ergens tussen Prawet en Bang Na gaan zitten. Uiteraard huren, dan kun je altijd weg als het je niet bevalt.

  • helma zegt op

   Hi Hans,
   Ik ga daar zeker kijken. Ik heb zelf mijn rottweiler die ik meeneem, dus met die honden zal het wel lukken, lol. Ik hou van veel groen om me heen, is daar wateroverlast met regentijd en veel muggen of valt het mee? Hoeveel tijd vanaf daar zal het kosten naar SIlom?
   Ik ga ook huren, precies wat je zegt, als het niet bevalt dan moven. Ga vandaag eerst naar A’dam vliegen en dan woensdag in BKK, pffffff, maar het zal wel lukken.
   Heb je nog goeie tips voor welke ziektekostenverzekering? Health Care of iets anders?
   Heel erg bedankt in ieder geval voor je reactie.

 8. hans zegt op

  Helma,

  Je kunt als buitenlander alleen een condonium kopen, alleen de amerikanen kunnen maximaal een rai grond kopen, anders gaat het op de naam van de thai, waarbij je dan ook nog allerlei constructies door de advocaten moet verwerken

  • @Hans. Waarom zouden Amerikanen wel grond kunnen kopen? Nog nooit van gehoord.

   • Hans Bos (redactie) zegt op

    Even googelen en je hebt het antwoord: kan niet!

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   @Hans. Is absolute onzin. Ook Amerikanen kunnen in Thailand geen grond kopen; nog geen vierkante meter. Het is ook condominium en geen condonium. En ook die kun je niet altijd in eigendom hebben. Lees mijn postings.

  • Frans zegt op

   Geen enkele Farang kan grond kopen wel huren,,,men zijn er wel mee bezig om dat te kunnnen maar dat staat op een laag pitje. Huis kan men wel kopen.

 9. Ferdinant zegt op

  Hallo Hans Bos, ben ook maar even aan googelen geslagen en ben deze site tegengekomen: http://www.thaiproperty.be/thai_page_7.php.

  Volgens hun kan het dus wel. Een vriend van mij heeft zich in Phuket een kapitale villa gekocht en hem kennende zou hij dat nooit hebben gedaan, wanneer hij dat niet op naam
  kon kopen.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   @Ferdinant: lees de site eens goed. Geen enkele melding over Amerikanen. Ik ken de regels hier aardig goed. Er zijn diverse constructies mogelijk. De site licht overigens verkeerd voor waar het stelt dat je altijd een condominium kunt bezitten. Dat kan alleen als je in het contingent van 49 procent buitenlandse eigenaren valt. Meer dan dat kan nooit. En wat jouw vriend op Phuket heeft gekocht? Geen idee via welke constructie.

 10. hans zegt op

  Oeps, ditmaal ben ik dus waarschijnlijk fout, zal het t.z.t. nog eens uitzoeken, meende de wijsheid in pacht te hebben, een amerikaanse leraar vertelde mij dat, en heb eigenlijk geen moment getwijfeld, erger nog gecheckt of dat inderdaad zo is.

 11. hans zegt op

  ferdinant, thanks for helping me, geloof dat ik meerdere soort gelijke berichten heb gelezen op internet


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website