Voor slechts 100 baht een blik in de toekomst werpen, wie wil dat nou niet?

Zie hier mijn gedachte, toen mijn vriendin besloot naar een waarzegster te gaan. De Thai smullen van geesten, magie, bijgeloof en occulte zaken. Zet de tv maar aan en je wordt er mee doodgegooid.

Geloven tegen beter weten in

Van mij mag het. Ergens in geloven, tegen beter weten in, doe ik al jaren. Aan het begin van ieder nieuw voetbalseizoen maak ik mijzelf wijs dat mijn kluppie, Feyenoord, wel eens landskampioen zou kunnen worden. De wens is immers de vader van de gedachte. Probeer in Nederland maar eens een waarzegger te vinden die dat hardop durft te beweren.

Hoewel ik niets heb met Jomanda’s, kaartleggers, wichelroedelopers en piskijkers, maak ik de geestenverering die de Thai bezigen, niet belachelijk. Ze doen maar. De Thai zijn een tolerant volkje, dus dat mogen ze ook van een farang verwachten.

Waar- of onwaarzegger?

Bij het animistische geestenpluspakket in Thailand, krijg je standaard een waarzegger er bij geleverd. En dat is rete-handig. Zie je er even geen gat meer in, dan is de hoop gevestigd op de toekomst. In dat geval komt de ‘fortune teller’ om de hoek kijken. Bij ons bijna letterlijk want deze dame woont een paar Soi’s verder.

In een gekke bui stelde ik voor om naar de waarzegster te gaan. Baat het niet dan schaadt het niet, dacht ik. Heb ik in ieder geval weer wat om over te schrijven, dat is die € 2,50 wel waard. Mijn vriendin was opgetogen over mijn bovennatuurlijke raadplegingen. Zij heeft veel ontzag voor de kunsten van deze verlichte geesten. Na een Masaman curry te hebben verorberd, togen wij met volle maag op onze motorbike naar de locale buurtwaarzegster. De 100 baht fee voor de paranormale dienstverlening, nog snel even in de broekzak gepropt.

Aan het huis en de auto er voor te zien, was dit een bovenmodale ‘zweefteef’. Dat is ook geen kunst, ze voorspelt natuurlijk iedere week de juiste lottogetallen inclusief de kleurencombinatie. Ja, zo kan ik ook in een dikke auto rijden. “Wat jammer toch dat ik deze gave niet heb”, dacht ik enigszins cynisch.

“Wie is daar?”

Toen mijn vriendin even kenbaar maakte dat er gasten waren, moest ik aan een flauw mopje denken. Klop bij een waarzegger op de deur en als deze roept “wie is daar?”, dan weet je dat het een charlatan is.

Eenmaal plaatsgenomen in een afgescheiden ruimte van de woonkamer begon het ritueel. Aan de hand van mijn geboortedatum, werd al snel een aantal conclusies getrokken. Daarna begon het kaartleggen. Ik mocht ook vragen stellen, de antwoorden kwamen via de kaarten tot mij. Mijn vriendin fungeerde als vertaler.

Na het relaas te hebben aangehoord, bleek dat ik de komende tijd vooral moest oppassen voor een ongeluk, mijn rug in de gaten moest houden en na mijn verjaardag zou de Zilvervloot binnenvaren. Ze adviseerde mij om op mijn verjaardag een aantal loten te kopen. Op mijn 57-ste zou ik last krijgen van gezondheidsklachten. Op de vraag of mijn vriendin en ik bij elkaar zouden blijven (die bonusvraag kwam van mijn duifje) wist ze stellig te bevestigen dat wij ‘soulmates’ voor het leven waren.

Boeddhabeeldje

Omdat het niet vaak gebeurt dat een ‘farang’ de poorten van de Thaise geestenwereld betreedt, dacht deze ‘Fortuin-teller’, te maken te hebben met exemplaar in de categorie: naïef en onervaren.

Van 100 bahtjes kan een Thaise schoorsteen natuurlijk niet roken, daarom besloot ze over te gaan op fase twee van het spel: ‘Hoe klop ik een naïeve farang geld uit de zak’. Een oud Siamees gezelschapsspel, dat ook populair is onder sommige Thaise bardames.

Er werd druk overleg gepleegd met mijn vriendin en gewezen naar een Boeddhabeeldje op een kartonnen doos (ik vermoed dat er nog meer van dat soort beeldjes in de doos zaten).

Deze werd door mijn vriendin opgepakt en op tafel gezet. Op een papiertje werd mijn naam gezet. Dat beeldje moest ik schenken aan een monnik in een tempel en deze zou dan mijn Karma wat oppoetsen.

Het enige wat ik nu nog hoefde te doen is het beeldje af te rekenen aan mevrouw de waarzegster. “You must pay” zei mijn vriendin en lachte als een boer die kiespijn heeft, zij zag immers de bui al hangen. “How much?” vroeg ik zo onschuldig mogelijk. Daar was ik dan toch wel benieuwd naar. “Eh, 1900 baht”, zei mijn vriendin zachtjes. “For what?”, vroeg ik in vloeiend steenkolen-Engels. Ze wees naar het beeldje. Nu was dit niet mijn eerste dag in Thailand. Ik wist dat je die beeldjes overal kunt kopen voor een prijs, tussen de 200 – 300 baht, afhankelijk van hoe goed je kunt afdingen.

“But if you don’t want, you don’t have to do” verzuchtte mijn vriendin. Nou, daar hoefde ik niet lang over na te denken. Een beleefde maar resolute “No!” was het resultaat. Mijn vriendin verontschuldigde zich verlegen richting de Jomanda-kloon, die een paar keer er een ‘Mai Pen Rai’ uit gooide.

Amateur

De sessie werd afgesloten en even later stonden we buiten. Deze ‘fortune teller’ is een amateur, zo liet ik mijn vriendin weten. “Als ze echt in de toekomst kan kijken, wist ze dat ik het beeldje niet zou kopen en had ze dat niet aangeboden.”

Mijn vriendin keek me aan alsof ze water zag branden. “Farang don’t understand”, mompelde ze.

We waren de straat amper uit en ik had bijna een aanrijding met een motorbike die ik niet aan zag komen. Mijn vriendin zuchtte een keer en zei: “Now you know….”

– Herplaatst bericht –

No votes yet.
Please wait...

25 reacties op “Een ‘fortune teller’ of ….?”

 1. BramSiam zegt op

  Het is mooi om tolerant te zijn, maar als je dit soort bijgeloof tolereert, dan tolereer je stilstand en achteruitgang. Dat mag natuurlijk in een vrije wereld. Als het aan de bijgelovigen lag hadden we nog steeds piskijkers en keisnijders in plaats van artsen en werkende medicijnen. Dan zou de gemiddelde leeftijd een stuk lager liggen. De bijgelovige maakt overigens maar wat graag gebruik van producten van de wetenschap waar ze kennelijk niet in geloven. De fortuneteller had vast wel een mobieltje. Ze telt naast haar fortuin en haar zegeningen denk ik vooral haar gemakkelijk verdiende bahtjes. Bijgeloof is echter gevaarlijker dan het lijkt want het kan mensen inspireren tot allerhande onverstandige besluiten. Kijk maar naar Jomanda en Sylvia Millecam. Domheid is een hardnekkig kwaad.

  • Marcel zegt op

   Als je het zo stelt dan maken volgens mij gelovigen ook wat te graag gebruik van producten van de wetenschap waar ze kennelijk niet in geloven?! Geloof is echter gevaarlijker dan het lijkt want het kan inspireren tot allerhande onverstandige besluiten. Bijna alle oorlogen , aanslagen etc worden veroorzaakt door (verschil in) religie!

   • Kees zegt op

    Geloof verschilt ook niet zo veel van bijgeloof, en in Thailand gaat het vaak hand in hand. De term bijgeloof heeft een denigrerende betekenis, en heet simpelweg zo omdat het een manier van geloven is die niet door de gevestigde orde erkend is. In Thailand doet de gevestigde orde echter ook aan bijgeloof, ministers hier laten zich net zo makkelijk door een waarzegger adviseren dan dat een Amerikaanse president God aanhaalt. Ik denk dat beide op hetzelfde neerkomt. Ik heb me er altijd over verbaasd hoe geloven in iets dat je niet kunt bewijzen als een deugd gezien wordt.

 2. Dirk de Noorman zegt op

  Beste Khun Peter,

  Je kan veel zeggen, maar ze had in ieder geval een tafelkleedje (althans op de foto) en ze moet dus hebben aangevoeld dat er een Farang uit een tafelkleedjesland zou komen.

  Proost!, op de toekomst.

 3. Loeng Johnny zegt op

  Prachtig verhaal, of was het écht gebeurd!!
  Ja die Thai en hun bijgeloof!
  Bestaan daar eigenlijk boeken over? Want ik wil wel voorbereid zijn als ik daar ga wonen. Mijn vriendin tracht me op te leiden, zoals je vinger- en teennagels niet knippen als het donker is! Op de vraag wat er dan gebeurt als ik dat in de wind slaag, krijg ik een duidelijk antwoord: een duim die de keel oversnijdt.
  Of als ik vraag, waarom kopen we dat bestaand huis niet? Nee nee, want dat is gebouwd in de maanden juni, juli en augustus en je ziet wel, de eigenaar is gescheiden en moet zijn huis verkopen.
  En ik maar ernstig knikken dan.

 4. lupardi zegt op

  Er zijn nu zelfs voetbalanalisten die zeggen dat Feyenoord kampioen wordt dus er is altijd hoop met of zonder waarzegster….

 5. Gringo zegt op

  Ach, ik geloof niet, dat het veel kwaad kan. Ik zie die waarzeggers, kaartlezers e.d. als het Thaise equivalent voor de westerse psycholoog. Je hebt een probleem “tussen de oren” en gaat in therapie, Amerikanen ontlenen zelfs een bepaalde status aan hun bezoeken aan een “shrink”. Een probleem wordt niet echt opgelost, maar het lucht de betrokkene soms op.

  Veel mensen leven ook bij de teksten van hun horoscoop, ook zoiets. Ik had vroeger een collega bij de Marine, die er bij zwoer. Hij had een boek met voor elke dag zijn horoscoop. Hij las de betreffende dagvoorspelling echter een dag erna en dan kon hij met soms ruime tekstinterpretatie vrijwel altijd zeggen, dat zijn horoscoop weer klopte.

 6. jeffrey zegt op

  Leuk amusent verhaal.

  mijn oma is 45 jaar lang waarzegster geweest.
  Na al die vermoeiende jaren zei ze op haar laatste werkdag.
  Wanneer ik van te voren geweten had , dat dit zo’n zwaar beroep was , was ik er nooit aan begonnen.

 7. BramSiam zegt op

  Er is, zo blijkt wel, veel duisternis in deze wereld en de behoefte aan verlichting is beperkt, want je weet maar niet wat je dan ziet. De naakte waarheid is lang niet altijd mooi. Struisvogels steken hun kop inhet zand en mensen gaan naar een goeroe, waarzegger of iemand in een paarse jurk. Tussen geloof en bijgeloof bestaat in elk geval weinig verschil mijns inziens. Alleen geloof klinkt wat gewichtiger.

 8. carlo zegt op

  Peter,
  ik vind het gewoon een heel grappig verhaal.
  Ik weet dat de thai er zo over denken, maar dan nog moet je het zo als jij wel goed op papier kunnen zetten.
  Bis bis (nog meer nog meer)
  Mijn zondag breng ik met een lach door.
  groeten carlo

 9. Joseph Jongen zegt op

  Khun Peter, een mooi verhaal en bijzonder leuk geschreven. Moest even terugdenken aan een etentje waarbij ik nonchalant en mijnerzijds als grap, de hand van een van de bedienende dames las. Een lang leven, good luck, wellicht een goede man in het verschiet en meer van dat soort onzinnige opmerkingen. De dames stonden in de rij bij deze farang; de voorspellingen waren immers gratis. Om er een eind aan te breien heb ik maar gezegd dat ik niet meer dan tien dames de hand kon lezen vanwege de hoge geestelijke druk in mijn hoofd. Hoop nu maar dat mijn goede voorspellingen uit gaan komen. Na het lezen van jouw verhaal geniet ik nog een beetje na.
  Heb die dag een aantal dames een gelukkige avond bezorgd, althans dat hoop ik.

 10. frans zegt op

  I heb dit artikel al zeker 10 x gelezen. Blijft voor mij een topper.

 11. Ongelovige Thomas zegt op

  Toch kun je zeggen wat je wil maar er is meer op deez wereld dan men denkt, wat te denken wat mij is overkomen (vooral de mensen uit de isan zijn sterk bijgelovig of komt dat doordat zij toch dichter bij de natuur leven?) Het volgende is gebeurd:
  Eens had ik een logeetje in mijn huis te slapen en s’nachts wordt zij wakker en zegt tegen mij, mijn 2 kinderen (reeds en paar jaren als baby overleden) zijn in de slaapkamer, ik als ongelovige thomas/ nuchtere hollander zie dus niks in de slaapkamer. Goed om een lang verhaal kort te maken een jaar daarna had ik een ander logeetje (die mijn eerste logeetje totaal niet kende) in huis en zij sliep in dezelfde slaapkamer, ook zij wordt midden in de nacht wakker en zegt tegen mij, ‘er zijn 2 kleine kinderen in de slaapkamer’, wederom zie ik niks. Zo ra ra hoe kan dat, niet dat ik niks zie maar dat het 2e logeetje dat zag of voelde?

  Dus ik bedoel maar er zijn toch dingen in deze wereld die wij door of voor onze nuchtere en rationele geest kwijt zijn geraakt of voor ons verborgen worden.

  Groet, Ongelovige Thomas

 12. Jack zegt op

  Beste slimme Peter,
  Een leuk verhaaltje en dit komt wel vaker voor want er zijn inderdaad genoeg charlatans die op die manier makkelijk geld willen verdienen.
  Het Boedhisme is echter een spiritueel geloof en zij geloven sterk in de woorden van een monnik en waarzegger. Zelf heb ik dit meegemaakt in NL en het is moeilijk met het rationele denken dat wij Nederlanders hebben te geloven in dit soort zaken. Je denkt snel doorgestoken kaart of sprookjes vertellen. Echter in de groep van 20 mannen nam hij 10 man onder handen en er kwamen gedetailleerde dingen op tafel van deze personen waarvan er velen liever niet hadden gehad dat hij dat vertelde.
  Maar ook van zijn toekomstvoorspellingen is nu (8 jaar later) al veel uitgekomen. Inmiddels ook enkele tarot kaartenleggers bezocht en haal er snel de charlatans uit maar er zijn ook een 3-tal in Thailand die de spijker exact op de kop sloegen.
  Moraal van dit schrijven: Probeer dat rationele denken eens opzij te schuiven want mijn persoonlijke ervaringen zijn zeer positief, waarbij ik de waarzegger niet van infomatie over mijzelf verstrekte. Dus alle opmerkingen kwamen van de waarzegger zelve.

 13. Cornelis zegt op

  Mijn enige ervaring met zo’n helderziende was een jaar of 18 geleden in China. De man was, zei men, gespecialiseerd in medische zaken. Hij hield m’n handen vast, verzonk in stilte en zei na enkele minuten dat ik problemen had met m’n ingewanden. Klopte, maar als je nuchter nadenkt over een westerling die door China trekt en de kans dat die daarbij toch problemen met de darmwerking heeft was z’n trefkans ook wel heel hoog………….
  Ik kijk er dus heel nuchter naar en ik hecht er geen waarde aan.

 14. Maud Lebert zegt op

  Ik kan het boek van de journalist Tiziano Terzani “A fortune-teller told me” aanbevelen. Amusant geschreven. Hij gelooft niets van al die voorspellingen (soms wel, anders zou het boek niet zijn geschreven), maar dan (blz.339 ff) kan hij kennis maken met Kolonel Yang Chung Chia, ook Generaal Khun Sa genoemd, in de provincie Mae Hong Son, die met de opiumhandel in verbinding staat. Deze deelt hem zijn geboortedatum mee en vertelt nog iets over zijn kinderjaren. De rest van zijn leven is historisch bekend.
  De daaropvolgende dag gaat de auteur naar een waarzegger en geeft voor de grap de geboortedatum van Generaal Khun Sa als zijn eigen aan. Wat hij dan te horen krijgt is de levensloop van Khun Sa. (blz 349-351)

  • Arkom zegt op

   Misschien had laatst genoemde waarzegger het boek wel gelezen! Heb je de dubbele moraal? lol!

 15. willem zegt op

  Khun Peter; In Pattaya is het helemaal 1 grote frustratie.Dagelijks als we ons eerste drankje in de koffieshop nuttigen komt ze binnen(alsof ze gebeld is)en de kaarten komen weer op tafel.Zo”n oud vrouwtje van rond de 70 jaar;heb ik gelijk een zwak voor en geef 50bath voor n kaartje leggen met mn vriendin kan ik nog n chang-biertje bestellen.Al die Thaien om Mama-voodoo zitten met zo n respect alsof het Boeddha is.Maar bij mij is het ook over en uit als ze om meer geld gaat vragen.Ach;dat is ook Thailand wij zijn daar toch waarschijnlijk te nuchter voor.

 16. Chris Bleeker zegt op

  Hierbij toch nog een verhaaltje,
  enkele jaren geleden kwam ik met de motor terug van het zuiden,Malysie,naar Hua hin,en het was al wat later,ik stopte bij een restaurant zo,n 20 km van Hua Hin,de reden dat ik stopte was de geweldige muziek die ik hoorde van Eric Clapton uit gigantische speakers.Na enige tijd daar wat gegeten en gedronken te hebben kwam er een man uit India het terrein oplopen,zo een sikh met baard en tulband hij zag er prachtig uit,hij was waarzegger,en wilde een meisje wel de toekomst voorspellen voor hondert Bath,die had ze niet,maar wilde wel dolgraag weten wat er haar allemaal stond te gebeuren.Ik vroeg hem waarom hij niet wist waarom ze geen geld had,daarop kreeg ik geen antwoord maar vertelde het meisje alles wat ze graag horen wilde,na het betalen door mij van die hondert Bath.Na de sessie wende hij zich tot mij,….wilde mij ook wel de hand lezen,maar dat was wel duurder dan voor het meisje,500 hondert Bath,ik zag de humor al hangen,dus ja,….Hij begon te vertellen dat ik niet zo rijk was als dat ik voordeed…………..en zo ging dat nog even door,maar toen kwam het afrekenen waarop ik hem vertelde dat hij bijna…helemaal goed zat met zijn vaststelling,waarbij hij heel instemmend knikte en ik hem vertelde dat hij toch wel geweten moest hebben dat ik mijn laatste 100 Bath,voor hem,aan het meisje had gegeven.Wat hij mij toen allemaal te vertellen had,…..dat kon ik met de beste wil van de wereld niet verstaan

  • Arkom zegt op

   Iets in die genre. Die Indiërs (?) met hun tulband vertellen je overigens zowaar ongevraagd jouw toekomst. Als hen afschudden niet helpt, laat ik ze hun kunstje opvoeren. Als dan naar geld wordt gevraagd steevast ‘didn’t you know I never pay you for unwanted advise?’ en wandel dan stokdoof weg.

 17. ferdinand zegt op

  Het fenomeen van de waarzegster is in de Isaan wel heel erg aanwezig. Tot nu toe heb ik mijn vrouw er van kunnen weerhouden maar waarschijnlijk is ze al eens “stiekum” met vriendinnen meegegaan.
  Van die vriendinnen heb ik begrepen dat er met het resultaat erg creatief wordt omgegaan. Als de voorspelling niet bevalt of ongunstig is, schroomt men niet om het een paar straten verder bij de volgende waarzegster nog eens te proberen. Desnoods voor een deel voorspelling, zodat je die in kon passen in de vorige.
  Enkele waarzegsters bleken ook nog een familielid te hebben dat erg goed was in massage om zo de spanning weg te vrijven. Zaken zijn zaken.

  Leukste voorval dat de buurvrouw / waarzegster met het ploegje ontevreden vriendinnen meeging om bij de volgende waarzegster “de waarheid” te horen.

  Hetzelfde geldt ook voor het “stokjes” spel bij elke tempel. Bekertje met genummerde stokjes. Voor het stokje/nummertje wat na veel schudden er uitvalt vind je aan de muur in een bak de nodige overeenkomstig genummerde briefjes met toekomstvoorspellingen. Is jouw nummertje net niet meer voorradig of bevalt de voorspelling je niet, probeer je het gewoon nog een keer tot dat je een ander beter nummertje hebt. Zonder bijbetaling.

  Natuurlijk kun je ook overal bij Monniken in tempels terecht kunt voor een “echt goeie” voorspelling (ook iets duurder dan) en ja natuurlijk verkopen die dan ook van die kleine door hen ingezegende boeddha beeldjes. Ongezegende exemplaren bij MBK 75 bath, gezegende in de tempel 1.000 + bath. Er zijn ook hele kostbare tot soms 100.000 bath beschikbaar. Even navragen, schijnen voor sommigen zeer werkzaam te zijn.

 18. ferdinand zegt op

  Net vandaag meegemaakt. Thaise vrouw van een vriend in Denemarken, hoge scholing, perfecte baan, belt naar andere vriendin in ons dorp om naar goeie waarzegster te informeren voor een toekomstvoorspelling i.v.m. wat kleine familie problemen.
  De vriendin hier in het dorp gaat zonder dat waarzegster de vrouw in Denemarken kent en zonder enige informatie naar die waarzegster.
  Resultaat was zeer bevredigend. Deense vriendin kon vanmiddag in een lang kostbaar telefoongesprek haar geluk niet op met de voorspelling. Ze woont al 15 jaar in Denemarken, maar je krijgt het er niet uit.

 19. Maud Lebert zegt op

  Of in Thailand of in Europa, het is overal hetzelfde. De mensen zoeken raad. Een Nederlander resp.. Europeaan zou er te ‘nuchter’ voor zijn dat allemaal te geloven? Tsk, tsk, tsk. Kijk eens de kranten in, hele pagina’s met aanbiedingen voor kaarten- en handlesen of andere voorspellingen. Betaald wordt per minuut. En dan de tv uitzendingen!
  Elke dag ‘smiddags en ‘s avonds de mogelijkheid om life om raad te vragen. Dat alles is niet gratis! De vragen om raad zijn niet veel anders dan die van de Thaise dames! Dan zijn er nog evenveel heren bij die om raad vragen. Het heeft dus mijns inziens niets met de Thai te maken maar met een menselijke behoefte, die men respekteren moet.

 20. klaus harder zegt op

  Ik vind het een schitterend mooi verhaal ! :O) …. maar op het laatst de bijna aanrijding met een motorbike ? Dat is nou gewoon Geluk hebben, helemaal geen pech. Vooral als je de rijstijlen van zowel Thai- als Farang motorbikers vanuit een Bhat-taxi in Jomtien en Pattaya observeert. Men vraagt gewoon om problemen, de Formule-1 jongens zijn in vergelijking een stelletje saaie, behoedzame coureurs. Wat, ik overdrijf ? Nou, als ik even niet alleen aan mijn farang-kennissen denk die een ongeluk hebben gehad, ook al die barmeisjes, die je al de littekens op been, arm of schouder laten zien …. opgelopen met een motorbike-accident. Tientallen. Ik ga in Thailand geen auto of motorbike rijden, zelfs lopen kan al gevaarlijk zijn, hoe vaak heeft mij een grote buitenspiegel van een Pick-up truck van achteren op 10 cm gepasseerd. Hebben me nooit geraakt, geluk of ze hebben adelaars-ogen ? Lang verhaal kort, Peter, dat was echt ‘Geluk hebben’, niets met pech en bijgeloof. Omdat je No zei, haha ! Zelfs rijden is levensgevaarlijk in Thailand. Hartelijke groeten van een jarenlange bhattaxi-, taxi- of biketaxi gebruiker. Of ik loop gewoon, heel goed uitkijkend. ;O)

 21. RuudK zegt op

  Het is een amusant geschreven verhaaltje en het zou een charlatan kunnen zijn. Het is echter bedroevend dat schrijver dezes zich na een enkele ervaring zo over het spirituele denkt en schrijft.
  Echter 12 jaar geleden werd door een directeur van een groot Amerikaans bedrijf een paragnost is ons genootschap geïntroduceerd. Mijn eerste reactie was dat zo.n man hierin geloofde, maar ik stond open en liet het op mij afkomen. Van de 20 aanwezigen werd er over 10 personen iets verteld, kleine dingetjes maar het klopte allemaal en zelfs tot in de kleinste details. Dit allemaal zonder dat de persoon 1 woord gezegd had en geen algemene opmerkingen zoals pijn in je rug.
  Daarna enkele readings bij deze paragnost gedaan en tot dusver is ca. 90% daarvan uitgekomen.

  Tot slot wil ik nog verwijzen naar Marie Anne Adelaïde Lenormand, die gelijk Nostradamus maar veel specifieker ook bepaalde voorspellingen heeft gedaan en die uitgekomen zijn.

  Maar je moet je leven leiden maar het is gewoon prettig als je bepaalde positieve zaken vooraf weet.

  Ik kan het niet plaatsen hoe het mogelijk is, maar ik geloof dat er spirituele mogelijkheden zijn.alleen er lopen veel charlatans rond die op een gemakkelijke manier geld verdienen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website