Hé, nóg een farang in het dorp

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , ,
11 mei 2018

Al een een flink aantal jaren woon ik nu in Thailand en ik weet nog steeds niet goed wat te doen als ik een andere Farang zie.

Ja, hier in Pattaya is het natuurlijk geen probleem, er zijn zoveel Farangs, die je dagelijks tegenkomt zonder dat je daar speciale aandacht aan besteedt. Je loopt op straat langs elkaar heen zonder gedag te zeggen, laat staan dat je kennismaakt en een praatje aangaat. Zo gaat dat ook in andere toeristenplaatsen, waar ontmoetingen van landgenoten vaak plaatsvindt in bars, restaurants of bij gezamenlijke activiteiten, zoals het duiken of para-sailing.

Isaan

Mijn vrouw komt uit de Isaan en af en toe mag (moet) ik mee naar het dorp om haar moeder en andere familieleden te ontmoeten. Echt erg vind ik dat niet, want de mensen in de buurt zijn gastvrij en aardig, vooral omdat ze weten, dat het weer goed van eten en drinken is de komende dagen. Er is een Farang in de buurt! Voor mijn vrouw is het leuk om even terug te zijn, urenlang lekker njek-njekken met de familie en ik moet eigenlijk maar zorgen, dat ik de tijd doorkom. Ik lees wel een boek, ga met de bromfiets een eindje rond en ga soms mee naar de plaatselijke markt om als pakezel voor de gekochte boodschappen te dienen. Op die markt wordt ik aangestaard door alle Thaise passanten als het achste wereldwonder, sommigen kinderen zijn brutaal genoeg om mij even aan te raken (Is-ie wel echt?)

Bij ons meest recente bezoek – we hebben de jaarwisseling daar gevierd – wist mijn vrouw met trots te vertellen, dat er nu drie Farangs in het dorp zijn, nee, niet op bezoek, ze wonen hier permanent. “Nou, dat is leuk voor ze”, zei ik, misschien ook niet, dacht ik. Één van hen zou zelfs een Nederlander zijn werd gezegd. “Hoe weet je dat”, vroeg ik, “loopt hij op klompen of heeft hij (net als wij in Pattaya) de Nederlandse vlag buiten hangen?” Dat wist ze niet, maar ze wist wel waar die Farangs woonden en zij stelde voor om er eens langs te rijden en kennis te maken, dan had ik ook wat om mee te praten. “Ik pieker er niet over”, zei ik, maar dat moest ik toch wel nader uitleggen.

Burgemeester

Ik vertelde haar, dat er allerlei redenen kunnen zijn, waarom die Farangs in het dorp zijn komen wonen. Dat kan heel plausibel zijn, ze willen niet in een grote stad wonen, maar op het platteland. Hun partners zijn weer “thuis”, ze hebben een mooi goedkoop huis hier en hij kan zich aan allerlei hobby’s wijden. Het is maar de vraag of hij behoefte heeft om met een Farang, die toevallig op bezoek is, te praten. Misschien wel, maar dan loop je een redelijke kans, dat hij je in een paar minuten zijn hele levensverhaal vertelt. De klaagzang over Nederland krijg er dan gratis bij. Nee, hij is gelukkig hier, hoewel er nog veel verbeterd moet worden in Thailand en daar kan hij je ook alles over vertellen.

Ook in het dorp zou hij veel goeds kunnen doen, maak hem maar burgemeester of zo en alles komt voor elkaar. En als hij op de een of andere manier merkt, dat hij langer dan jou in Thailand verblijft, gaat hij ook nog eens even fijntjes uitleggen wat jij allemaal moet doen en laten.

Misschien is het wel iemand, die Nederland ontvlucht is voor justitie, een gezochte misdadiger dus, een gangster of een witteboordencrimineel, wie weet. Hij kan hier zelfs wel illegaal verblijven, omdat hij al een behoorlijke overstay heeft en denkt in het dorp redelijk veilig te zijn. Die vindt het vast niet leuk, dat je hem “ontdekt” hebt en hij zou je liever een pak slaag geven dan een biertje met je drinken.

Ik zeg natuurlijk niet, dat het zo is al hierboven beschreven, maar het zou toch kunnen? Ik begrijp als stadsmens niet, dat iemand op het Thaise platteland wil wonen, maar er zal best een goede reden voor zijn. Ook dit blog wordt ook door Nederlanders gereageerd, die de keuze voor het Thaise platteland hebben gemaakt en die helpen mij vast wel van mijn “probleem”af. Waarom?, Wat is je achtergrond, Hoe bevalt het?

– Herplaatst bericht –


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

40 reacties op “Hé, nóg een farang in het dorp”

 1. Buum zegt op

  Momenteel verblijf ik in de buurt van Roi et en kan genieten van de rust. Vele hoor ik zeggen dat ze zich doodvervelen en een bezoek aan de familie van hun partner in de isaan als een plicht zien, maar ik heb daar helemaal geen moeite mee.
  Juist omdat ik in Nederland een druk leven leid kan ik hier juist heerlijk ontstressen en genieten van de geluiden in de avond (meestal gaat iedereen al vroeg naar bed) en in de vroege ochtend. Overdag is het relaxt, gewoon wat lezen internetten en wat markten of tempels in de omgeven bezoeken.
  Ok ik ben nu natuurlijk met vakantie en begrijp dat dat heel anders is dan jezelf vestigen in de isaan, maar ik zou het niet erg vinden. Het leven is hier relatief goedkoop en de sfeer bevalt me prima. In tegenstelling tot Nederland waar men toch wat meer terug trekt is er hier meer sprake van een familieband en ok als farang word er van je verwacht dat je zo nu en dan de familie tracteert maar wat maakt het uit.
  Nu is er net weer een andere farang in het dorp aangekomen en je word al snel aan elkaar voorgesteld, maar ook hier geld voor mij dat ik dat best wel gezellig vind om iemand anders zijn verhaal aan te horen over hoe hij hier terecht is gekomen. Nee ik ben geen Thailand expert en van elkaars ervaringen kan je leren. Mocht die klik er niet zjn kun j altijd zeggen dat je naar huis wilt gaan met hoofdpijn 🙂
  Een ieder heeft zo zijn eigen smaak, Gringo verblijft graag in Pattaya, waar je alles zo voor handen hebt, maar geef mij maar liever de rust van de Isaan en als de temperaturen echt hoog oplopen zou ik gewoon ff wat verkoeling aan de kust gaan zoeken in Rayong.

  • pat sim zegt op

   hi, verlof en er vast verblijf is total anders dat zal ik toch niemand moeten vertellen aan iemand
   boven de 50jaar . dus je bent gewaarschuwd voor je de stap zet om te migreren naar isaan,
   grts

 2. Peter@ zegt op

  Leuk stukje Gringo ik herken je verhaaltje, vreselijk vond ik dat aanstaren als ik door het dorp liep of naar de wekelijkse markt bij de tempel. Door trieste omstandigheden was ik genoodzaakt daar in de buurt ook bijna 3 maanden te verblijven maar ik had daar wel de luxe van een “westers” toilet zij het dat die iets lager was dan de vloer en dat ging 1 keer flink fout maar liep alles gelukkig goed af en ik had daar in de rimboe BVN. Ook heb ik daar 4 keer in een ziekenhuis gelegen in het Dr. Hann hospitaal in Yasothon als begeleider en dat was echt geen pretje op dat harde “bed” en niemand sprak Engels alleen de doktoren. Het ergste vind ik de toiletten onderweg maar het viel mij op dat het winkelcentrum BIG C daar prachtige toiletten had.

  Er woonde een Engelse farang in dat dorp (Sao Hae/Nong Hee) die had er een groentewinkeltje en verkocht er gelukkig aardappels dus ik kon er goed eten. Hij had 2 hele lage pensioentjes en kon zo goed leven daar.

  Men sliep er al om 8 of 9 uur en om 5 of 6 uur hoorde je de mensen al luid praten en de kinderen al spelen. Ik vond de hanen ‘s nachts wel heel luid kraaien, soms wel om het uur. Na afloop kon ik in een hotel in Bangkok niet goed meer slapen omdat ik de dierengeluiden miste. Ik zou er absoluut niet willen wonen.

 3. hans zegt op

  Ik heb 3 maanden in de isaan gewoont vlakbij Udon Thani in een klein dorpje en heb daar mijn huidig vriendin leren kennen.

  Met de Isaan is niks mis mee, maar ook daar geld hetzelfe als in nederland.

  De een vind de zee mooi en de ander houd van de prachtige achterhoekse bossen.

  Nou ben ik een geboren achterhoeker en ben in de bossen opggegroeid, dus dat natuurgedeelte boeit me niet.

  Ik vind de zee prachtig en aangenaam, terwijl iemand die geboren en getogen is aan de zee, zou zeggen je bent niet goed wijs.

  Kortom ben dus ook nog op vakantie geweest in rayong waar het me niet beviel, duur veel bouwval etc.

  Heb nu een huis vlakbij prachuap khiri khan, prachtige stranden, weinig toerisme en niet al te duur.

  Nadelen geen goed ziekenhuis om de hoek en geen karaokebarretjes.

  Mijn vriendin bevalt het daar ook uitstekend en wil niet eens terug naar de isaan en de familie (godswonder of budha wonder

 4. Henk B zegt op

  Leuk verhaal, nu ik woon ook in de Isaan en wel In Sungnoen, zo een 35 km vanaf Korat, en ik vind het heerlijk op het platte land, beter dan in een toeristen plaats.
  Was in Holland Horeca ondernemer, ik ga morgen weer met vrouw en zoon en schoondochter 5 dagen Pattaya, maar dan alweer genoeg, zie te veel wat mij aan de toeristen allemaal niet bevalt, vrouwen jagers, dronken luidrutige mannen, meer even naar de zee, relexen hotel met zwembad, en vooral even shoppen.
  Nu in Sungnoen, diverse fellang, en zo af en toe contact, zonder geouwehoer, bakkie doen, en inmiddels een Hollander een vriend, en de vrouwen kunnen het ook goed vinden, alleen elkaar niet overlopen.
  Als Amsterdammer, blij hier in Sungnoen, veel beziens waardigheden, en leuke plaatsen om te lunchen. o.a. bij de waterval, of de sabadoe een meer, met menig retaurantjes.
  En aangezien ik hier vast woon, zijn die uitstapjes van een paar dagen gewoon kleine korte vakanties

  • Arie zegt op

   Grappig, ik ben ook Amsterdammer en woon bij e in de buurt in een dorp, maar ben de enige farang hier. Bij die waterval ben ik eens langs gereden op een zaterdag, was zo druk dat ik maar niet gestopt ben.
   Overigens ben ik in nederland ook vrij snel na mijn trouwen in een klein dorp gaan wonen, bevalt mij beter dan de grote stad. Vorige week 5 dagen inmPattaya geweest, leuk, maar ben dan blij als ik weer terug ben.

 5. ferdinand zegt op

  Woon zelf al wat jaren in de Isaan 100 tot 160 km van de eerstvolgende grotere provinciesteden. Mijn vrouw heb ik eerst later leren kennen en wel in Bangkok waar zij woonde, en zij is met mij meegegaan naar dat dorpje in de Isaan. Zo kan het ook. Zij heeft hier geen familie, die woont tot 1.000 km verder.
  Prima naar ons zin, alle faciliteiten aanwezig, rust en veel vrienden, “grote” stad op rijafstand.
  Het lauwwarme zoute water en strand van Pattaya trekt ons niet zo, Bangkok leuk voor een paar weken’.
  Uiteraard zijn er nadelen, grotere winkels iets te ver, maar voordelen, heerlijk vrij en ruimte, redelijk voordelig leven. Wil je de drukte, zoek je het op.

 6. Henk zegt op

  Ik werd eens onthaald bij de familie van een vriendin in Phon. Ergens tussen Khorat en Khon Kaen.
  Uiteraard gingen er ook wel eens uit eten. In dat restaurantje hing een poster. Het was een komisch bedoelde poster met allemaal karikaturen uit NL, bv de euromast en de pier stonden er op.
  Hoewel ik in die paar dagen in Phon geen andere farangs heb gezien, wist ik in ieder geval zeker dat ik niet de 1e NL’er in Phon was.

  Henk

 7. Johnny zegt op

  Overal heb je zulke dorpen en een andere buitenlander is ” vreemd “. Het kan zijn dat je een kort informeel gesprek hebt, maar echt koffie drinken zit er vaak niet in. Het lijkt wel of er geen behoefte aan is en wellicht zijn de herrinneringen aan het ” thuisfront ” feitelijk niet gewenst. Ik weet zelf ook niet wat ik er mee moet. Ergens woont een Belg, Fransman, Duitser en Amerikaan. Die Belg doet niks anders dan klagen dat hij is ” opgelicht ” door zijn schoonfamilie terwijl hij geen plakker aan sinsot heeft betaald. De Fransman is een toffe peer, doch spreek slecht Engels en al helemaal geen Thai. Die Duitser is een vreemde snuiter en zelfs de Thai spreken er slecht over. En dan die Amerikaan… het is mij werkelijk een raadsel wat die hier nu te zoeken heeft. Enfin…. geen koffie dus. LOL

 8. Hansg zegt op

  Ik woon nu enkele jaren in een klein dorp in de Isaan.
  Heerlijk rustig en genoeg te doen als je wil.
  Ik kan op het land gaan helpen of lekker een boek lezen op mijn e-reader.
  Contact met de buitenwereld per computer of telefoon en als ik wat vertier wil dan stap ik in de auto of de bus voor een rit van 8 uur naar Pattaya.
  Vorige maand stopte een auto bij de ananas stal van mijn zoon.
  Toen hij merkte dat het een Nederlander betrof zei hij , “mijn vader is ook een Nederlander” Willem van der Vos reed luid toeterend mijn oprijlaan op.
  We hebben uren zitten kletsen en ik vond het jammer dat hij niet kon blijven slapen.
  Jammer dat ik een uur na vertrek het briefje met zijn telefoonnummer kwijt was.
  De hond dacht dat het eetbaar was. Ik heb geprobeert om met een potlood de doordruk zichtbaar te maken, maar ik heb zijn telefoonnummer niet kunnen achterhalen.
  Dus Willem als je dit leest, of als iemand in Khon Kaen Willem kent, geef hem even een seintje. Bedankt Hans
  En ben je in de buurt van Huai Mak Dang bij Chaiyaphum, kom gerust langs.

 9. Leo zegt op

  Ik woon sinds een paar maanden in een Moo Baan, ongeveer 5 kilometer vanaf Udon Thani. Het bevalt me uitstekend hier. Heerlijk rustig, de meeste bewoners zijn Thai, slecht een paar farang. En ik heb totaal geen behoefte met ze in contact te komen. Wel contact met een paar Thaise bewoners. Hele gezellige mensen. Voordeel van deze locatie is dat je de rust hebt van het Thaise platteland, maar op slechts 20 minuten afstand zit van Udon Thani centrum. Waar je dan weer alle faciliteiten van een stad vindt.
  Ik heb ook 6 maanden in Pattaya gewoond. Maar dat was me gewoon veel te (sex) toeristisch. Ik was blij toen ik daar weg was.

 10. Jacob zegt op

  Hans Gie.

  Ik woon in Khon Kaen maar heb ook een huis in en dorpje niet zo ver van Muang Pon.

  Zal navraag doen over Willem. Is het Willem Vos of echt: van der Vos.

  Ik heb je e-mail.

  Henk B, in Sungnoen stuur me svp mail. Ik kom uit Asd-noord en rij wel eens naar Khorat. Praatje maken?

  jfelthuis@hotmail.com

  • frans zegt op

   geachte hans, die henk b, vroeger had hij een cafe, die getrouwt was met ee is, circa 67 jaar als je die bedoeld, is inmiddels overleden. woont nu in don yang vlak bij Khonkaen. is nog op mijn thaise bruiloft geweest.

  • Ben Korat zegt op

   He Jacob als je dan toch naar Korat komt dan staat de koffie klaar.

   Ben. Korat

 11. Henry zegt op

  Wat me opvalt dat de langverblijvers blijkbaar maar 2 locaties kennen pattaya ofwel Isaan.

  Ik woon in de provincie Nontaburi, waar farangs heel dun gezaaid zijn.

  • Henk zegt op

   Henry,
   Klopt dat in nonthaburi/pak kret maar weinig buitenlanders/Nederlanders wonen.
   Ik roep vaak als ik Nederlanders wil zien dan ga ik wel naar Nederland. Ik vermaak me prima tussen de Thai. En jawel je moet het zelf leuk maken.

  • lung addie zegt op

   Hoe zou dat komen dat vele langverblijvers maar twee locaties kennen en vaak in de Isarn wonen? Het werkelijke antwoord op deze vraag zou kunnen veroorzaken dat er lange tenen getrapt gaat worden. Laat ons het dus eenvoudig zo stellen: de keuze van de definitieve woonplaats wordt heel vaak bepaald door de afkomst van de Thaise partner en dat is heel vaak de Isarn. Ze hebben hier nogal vaak een lapje land, wat toebehoord aan de familie, en kunnen daar heel goedkoop een woning op bouwen. Daar de Isarn één der goedkoopste regio van Thailand is is het leven daar ook stukken goedkoper dan in het rijkere Zuiden of in de grootsteden en toeristische centra.
   Pattya dan: hier leef je als Farang eigenlijk niet in wat je echt Thailand zou kunnen noemen. Pattaya biedt het voordeel dat je er weinig of geen taalkennis moet hebben daar alles op Farangs afgestemd is. Je vind er ook zowat alles wat je in je thuisland kan vinden… dus een gemakkelijke leefomgeving voor dezen die niet in staat zijn te integreren in het leven op het platte land met al zijn moeilijkheden op taalgebied.
   Ik zelf leef in de provincie Chumphon, 550km zuidelijk van BKK en het is hier heel dun gezaaid wat Farangs betreft. In gans de Ampheu zijn er een 10 tal langverblijvers en in mijn dorp 2, ik en een Italiaan welke hier 2 jaar geleden komen wonen is na een 10 tal jaren in Chiang Mai gewoond te hebben.

   Elk zijn “eigen” keuze en voorkeur zolang ze er maar gelukkig zijn.

  • Marco zegt op

   Ter voorkoming van chatten volsta ik met te zeggen dat de reacties grotendeels uit de Isaan en Pattaya komen en dit niet maatgevend hoeft te zijn voor de werkelijke verdeling van Nederlanders in Thailand. Wij wonen inmiddels 5 jaar aan de rand van Bangkok waar farang ook dun gezaaid zijn en je gelijk wordt behandeld als de Thaise mensen. Vanwege mijn werk is het praktisch om in BKK te wonen. Maar in het weekend ontvluchten we de stad en vinden het heerlijk om 200 km buiten BKK bij de grens van Cambodia te verblijven.
   Op het moment dat ik met pensioen ga zal ik dan ook BKK verlaten en op het platteland gaan wonen. Ter voorkoming van verveling is het mogelijk om allerlei dingen te doen, die we inmiddels al aan het voorbereiden zijn.

   • VMKW zegt op

    Wij wonen ook in BKK en bevalt nog steeds prima maar net als jij zijn ook wij voornemens richting KhonKaen te verhuizen.

   • Danzig zegt op

    Ik woon sinds bijna twee jaar in Narathiwat in het uiterste zuiden van het land. Het is hier zelfs zo erg dat je het aantal langverblijvende farangs in de hele provincie op de vingers van één hand kunt tellen. En voor zover ik weet, geldt dat ook voor de buurprovincies Pattani en Yala. In de laatste heb ik in al mijn bezoeken zelfs nog nooit één westerling kunnen waarnemen.

  • Laksi zegt op

   Tja,

   Ik woon in Laksi, (naast Nonthaburi), Bij de Big-C of Lotas zelden een buitenlander, zit er een keer een buitenlander koffie te drinken, ik blij en ga erbij zitten, blijkt een Fin, maar………. spreekt geen Egels.

   This is Thailand

  • Jan Treffers zegt op

   Ik woon nu 4 jaar in Suphanburi en wel Donchedi. Ben de eerste farang
   hier met nr 1 op mijn ID kaart.
   Ons huis staat 10 km buiten het dorp midden in de rimboe. Bevalt mij prima hier.

 12. Rob V. zegt op

  Mijn vakanties in Thailand waren (zijn) natuurlijk inclusief familiebezoek in het dorp van mijn wjilen vrouw nabij Khon Kaen. Er schijnen een of twee verdwaalde farang te wonen maar dat kan me niet boeien, net zo mijn als dat ik mijn lief hoefde te wijzen op Aziaten (“Kijk schat een Aziaat, misschien zelfs Thai!!” 555) bij ons in het dorp. Leuk om een enkele landgenoot te kennen vonden ik en mijn vrouw maar het moet geen gekkenhuis worden. En op vakantie staat Nederland en landgenoten laag op de agenda. Een ontmoeting met een enkele kennis van thuis of dit blog prima als dat zo uit komt zonder al te veel moeite. Zou ik in Thailand wonen kan ik me niet voorstellen dat ik het veel anders zou doen. Dagelijks tussen de landgenoten zitten in je nieuwe thuisland, daar moesten wij niet aan denken. Ontmoet liever lokale mensen en vind je plaatsje in de maatschappij van je (nieuwe) thuisland. Zo was onze bescheidde mening.

 13. riekie zegt op

  Ik woon ook in de isaan in een dorpje poncharoen 50 km van buengkan ben de enigste farang hier in het dorp ook de enigste farangvrouw in omgeving en omstreken.
  Woon bij mijn schoondochter en kleinzoon heb op koh samui gewoont en in chiang mai.
  Dan is het dorpsleven wel even anders soms komen er hier farangs nederlanders maar die zijn te arrogant om een praatje te maken.
  Mocht er iemand in de buurt wonen en zin hebben om een bakkie te doen je bent welkom hoor

  • peter zegt op

   Hallo ik woon ook in de Isaan en wel in een klein dorpje vlak bij Pakhat en 35 km van Beung kan .Ik woon al 11 jaar in Thailand waarvan 4 jaar in Nong bua lamphu en 7 jaar in Ban na so .
   Ik heb een huis laten bouwen hier ,en had hier ook een Farang wonen een Fransman die terug naar Frankrijk is gegaan wegens ziekte .En Rieki het dorpje waar jij woont weet ik te liggen op de weg van beung kan naar Kamthakla,ik kom daar wel eens want daar woont een Duitser die heeft een Restaurant en maakt en verkoopt meerdere soorten vleeswaren en zelf gemaakte wosten .
   Dus als ik in de buurt ben dan wil ik best een bakkie doen daar in Poncharoen .
   Laat je mail achter bij de redactie Groetjes Peter Lenaers Ban na so

 14. danny zegt op

  Juist omdat ik een stadsmens ben woon ik op het platteland,een gehucht van 300 dorpelingen 60 km ten zuid-oosten van Khon Kean.
  Omdat ik een stadsmens ben en ook van veel reizen hou wilde ik op het platteland wonen,als tegenpool van de hectiek van de steden.
  Een betere reden bestaat er volgens mij niet om op dan juist op het platteland te wonen.
  Mijn rijkdom is o.a het gereedschap wat ik heb ,om zelf het huis te bouwen en altijd bezig te zijn met ontwikkeling van een mooi groot stuk land, erg leuk juist als ik weer terug kom van een tripje.
  Het is leuk om eigen vee te hebben en veel fruitbomen.
  Het is mooi om een sterrenhemel te zien ,die ik mis in stedelijke gebieden.
  Ik ben een stadsmens, maar van Pattaya begrijp ik niets Gringo !
  Ik ben nog nooit een afgestudeerde vrouw tegengekomen,die graag deze stad bezoekt ,maar ik hoor het graag als ik mij vergis.
  Goede groet van het mooie platteland al 10 jaar !

  Danny

  • Gringo zegt op

   Mooi Danny, dat je het zo naar je zin hebt op het Thaise platteland, als stadsmens nog wel!

   Waarom je dan weer moet afgeven op Pattaya, begrijp ik dan weer niet, er zijn nu eenmaal mensen, die als stadsmens in een stad willen wonen. Begrijp je dat of anders, kom een keer langs, leg ik het je uitgebreid uit!

   Dan zal ik je ook vertellen hoe ik over jouw belachelijke opmerking over afgestudeerde vrouwen denk.

   Je bent welkom in Pattaya!

   • Peterdongsing zegt op

    Zo belachelijk is die opmerking niet. Ik zit in de buurt van Kalasin, niet ver van Khon Kaen. Mijn vriendin is geheel niet afhankelijk van mij, ook niet een klein beetje. Inderdaad moet ook zij niets hebben van alles wat ook maar een beetje met Pattaya te maken heeft. En zo zijn de meesten hier. Zelfs dames met tattoo’s worden met argus ogen bekeken. Tot slot nog deze, ik ken in Nederland ook geen enkele vrouw die het toch zo leuk vind om gezellig naar de wallen te gaan.

 15. Timo zegt op

  Beste Gringo ik begrijp je verhaal en ook hoe jij erover denkt. Jammer echter dat jij niet kan begrijpen dat er ook mensen zijn met een andere mening. Ik woon in de Isaan en vermaak me hier iedere dag, zou b.v niet willen wonen in Pataya. Maar ik begrijp wel dat er ook mensen zijn die daar graag willen wonen. Het ligt er maar aan hoe je in elkaar zit en denkt over het leven. Geef mij maar het platteland met z,n vele voordelen naar mijn mening: geen stress en drukte, leefmilieu en luchtkwaliteit, frisse lucht i.p.v. stank, veel minder criminaliteit, vredige mensen om je heen. Er zijn ook nadelen natuurlijk. Maar hoofdzaak is dat je gelukkig bent. En dat ben ik! Hoop dat Gringo dat ook is.

 16. timo zegt op

  Zo Gringo zijn verhaal verteld is wel wat eenzijdig. Er zijn toch ook andere mensen die van rust en frisse lucht houden. Ik kom zelf uit de drukte, heb mijn hele leven lang gewerkt en woon nu hier jawel in de Isaan. En ik vermaak me hier elke dag op en top. En criminelen zie ik hier niet! Criminelen voelen zich ook het beste in een omgeving als Pataya dacht ik, daarmee wil ik niets zeggen over de farangs die daar leven hoor. Want ik ben er van overtuigd dat er verschillende mensen zijn met verschillende interesses. Snap de zienswijze van Gringo dan ook niet.

 17. frans zegt op

  mooi verhaal, herken dit wel een beetje. woon nu in donyang. klein dorpje vlak bij Khonkaen. ga eens op zoek of ik nog een andere farang kan vinden.

  • Eddy zegt op

   Vindt het ook een mooi en herkenbaar verhaal, en mijn antwoord hierop aan Gringo en Frans, ik heb bijna mijn hele leven in Nederland doorgebracht, was eerlijk gezecht een mooie tijd, maar heb nu gekozen voor Thailand en de Thai´s, en nee Frans, ik heb geen behoefte in het dorp waar ik woon een Fallang te ontmoeten, maar ik denk dat ik er in de toekomst niet omheen kan, meer naar mate, om dat ik denk dat Europa binnen afzienbare tijd onleefbaar wordt !

 18. Chris van het dorpje zegt op

  Ik zit in een rand dorpje van Pakthongchai .
  Rond om het huis alle mal natuur .
  We hebben in het centrum 2 Tesco en 1 Big -C ,
  is rond 5 km en 5 minuten met de scooter.
  Mijn vrouw gaat iedere ochtend met haar fiets naar de markt ,
  wat haar figuur tot voordeel komt .
  Ja , ik ben de enige farang hier in het dorpje ,
  maar niet in Pakthongchai , wat heel veel rand dorpjes rond om heeft .
  Khorat is 30 km van hier en je bent er zo met de bus voor 21 baht .
  Maar wanneer ik daar kom , merk ik gelijk de vieze lucht .
  Ik ben iedere dag in de tuin met iets bezig ,
  maar doe dit , wanneer ik zin heb en om fit te blijven .
  Een keer per maand is er een farang meeting voor Duitsers en Oostenrijkers
  in Chok Chai bij een Oostenrijker war je bij een wiener schnitzel
  gezellig kan bij praten en omdat ik zelf origineel ook Oostenrijker ben ,
  is dit voor mij erg leuk om daar in mijn moedertaal te praten .
  Nederland was leuk , maar na een leven vol avontuur
  geniet ik nu van de rust en natuur van het dorpje .

 19. ludo zegt op

  Ik (Belg)woon ook in de isaan in een dorpje Ban Phu ( bang nong khung )50 km van Udon thani ben de enigste farang hier in het dorp ook in omgeving en omstreken.
  Mocht er iemand in de buurt wonen en zin hebben om een babbeltje te doen je bent welkom hoor
  0870597390

 20. John Chiang rai zegt op

  Als er toevallig een andere farang in je dorp woont,of komt wonen vindt ik het eigenlijk normaal dat je in het voorbij gaan mekaar groet.
  Als je eventueel een verder contact wil met deze persoon,zou ik eerst in een voorzichtig gesprek proberen te polsen om wat voor een persoon het in feite gaat.
  Vaak tref je ook farangs,die denken omdat ze een paar jaar langer in Thailand komen, of wonen dat ze jou van alles leren kunnen.
  Hoewel ze over een erg slechte taalkennis beschikken,en de meeste informatie hoogsten uit eigen fantasie en de gesprekken met hun Thairelatie kunnen hebben,verkopen ze dit graag als de enigste waarheid.
  Niet zelden beginnen van zo’n farang dergelijke gesprekken met herachie spelletjes,waarbij ze de andere farang, die in zijn ogen een nieuwkomer is,duidelijk willen laten merken dat hij de grote kenner is.
  Als je dan in het voorbij gaan van een Thai plotseling Thais begint te praten,op een manier waar hij in al zijn aanwezige jaren hoogstens van dromen kan,krijgen ze plotseling haast om weg te komen.
  Een andere mogelijkheid is, dat de farang in principe reeds jaren erg eenzaam was,en nu buiten de spaarzame gesprekken die hij met zijn partner had,in jou plotseling de persoon ziet waar hij zich sociaal gezien zo aan vastklamt,dat hij haast dagelijks op je stoep staat.
  En de slimste soort zijn in mijn ogen diegenen die voortdurend op het thuisland schelden,vergeten dat ze daar de mogelijkheid gekregen hebben dat ze überhaupt een financiële basis hebben,en nu in Thailand alles in de hemel prijzen.

 21. rob Adelmund zegt op

  Ik woon nou 3 jaar in Nonghin isaan Loei ik kom uit Rotterdam ik heb het naar mijn zin ga niet meer weg daar

 22. Francois Nang Lae zegt op

  Dank je wel Gringo. Er kan niet genoeg gehamerd worden op de vele nadelen van leven op het platteland. Stel je voor dat er allerlei aantrekkelijke verhalen over het dorpsleven hier verschijnen. Dan gaan misschien steeds meer stadsbewoners het platteland opzoeken, dan verdwijnt de rust hier in de dorpjes rond Lampang. Dus statdsmensen, knoop het in je oren: het is een en al ellende hier op het platteland.

  • Bert zegt op

   Wij woonden in NL in een midden groot dorp met best veel voorzieningen, 3 supermarkten, etc.
   Kleine stad op 15 minuten en grotere (Nijmegen en Venlo) 30 minuten. Ik zou, mocht ik terug moeten gaan naar NL niet anders willen.
   Hier in TH wonen we in een middelgrote moo baan (500 huizen) in een deelgemeente van BKK in het noord oostelijk deel (Khlong Sam Wa) en zou ook niet anders willen. Alles binnen handbereik, ziekenhuis-winkelcentra etc.
   Ieder voelt zich thuis waar zijn hart is.

 23. Wim van Beveren zegt op

  Ik woon met grote tevredenheid op het platte land (Wat Kwang dichtbij Pho Thale).
  de thais die hier wonen zijn aardig maar toch een beetje argwanend met mij.
  het nadeel is dat ik een uur in de auto moet zitten om eens in een restaurant te eten, half uur in de auto naar dichtbijzijnde 7/11.Gelukkig moet ik eens in de 3 maanden naar immigration.
  Mijn vrouw kookt geweldig, maar je wil ook wel eens uit, maar ik denk dat ik hier wel blijf.

 24. Siamees zegt op

  Je hebt Isaan en Isaan, de steden zijn best ok maar eens je 5 km verwijderd bent van een stad ga je terug naar de 19de eeuw .
  Wat mij betreft neen dank je wel. Ik heb er 2 jaar in een dorp gewoond en 2 jaar in de stad en eerlijk gezegd ik ga nooit meer in Isaan wonen.
  Armoede bij de vleet. ( In de dorpen dan wel te verstaan).
  Neen geef mij maar ergens een plaats met bergen en zee en waar het ontwikkelder is zoals Chanthaburi of dergelijke .
  Pattaya mag je ook hebben wat mij betreft, maar ja dat is ieder zijn mening natuurlijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website