Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Tot een aantal jaren geleden had hij nooit durven voorspellen dat hij de rest van zijn leven in Thailand zou gaan doorbrengen. Inmiddels woont hij echter al een tijdje in Thailand en de laatste jaren dichtbij Udonthani. Vandaag een artikel over zijn ervaringen met immigration in Udon.


Ervaringen met immigration in Udonthani

Ik ben in het gelukkige bezit van een non-immigrant visum O-A, multiple entry. Het heeft me indertijd behoorlijk wat moeite gekost om dit visum bij de Thaise ambassade in Den Haag te verkrijgen. Het aantal verlangde documenten, die bovendien allemaal gelegaliseerd diende te worden door eerst het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken en vervolgens nog eens door de Thaise ambassade, was aanzienlijk.

Maar ik ben uitermate tevreden dat ik dit er indertijd voor over had. Daardoor bij voorbeeld nooit gezeur over een verplichte visarun of over het aantonen van voldoende inkomen. Enige waar je voor moet zorgen is een voldoende hoog banksaldo op een Thaise bankrekening. Twee zaken blijven natuurlijk wel van toepassing, ook met een non-immigrant visum O-A, namelijk:

  1. De 90 dagen melding
  2. Eenmaal per jaar de verblijfstatus aanvragen voor weer een jaar (extension of stay).

Eind september was het weer zo ver. Mijn jaarverblijf loopt eind oktober af, dus moest ik een maand van tevoren, eind september dus, weer naar immigration voor een nieuw jaarverblijf.

Eerst naar mijn bank gereden voor het updaten van mijn bankboekje en voor het verkrijgen van een bank- verklaring dat mijn banksaldo een toereikend bedrag heeft. Met deze bankverklaring, mijn geupdate bankboekje, mijn paspoort en met Toey, die haar adresboekje bij zich heeft, naar immigration gereden.

Op basis van eerdere bezoeken bij immigration had ik van tevoren al tegen Toey gezegd dat de beste tijd om bij immigration binnen te stappen tussen 14.30 en 15.00 uur ligt. We vertrokken echter eerder van huis dan oorspronkelijk gepland en bij de Bangkok Bank waren we de enige klant. Dus daar ging het ook razend snel. Al met al waren we reeds om 13.45 uur bij immigration. En daar was het afgeladen vol. Zo vol zelfs dat er geen stoel meer vrij was.

Immigration Udon heeft volgnummers in drie kleuren, die ieder een specifiek gebied afdekken. Rood is voor de 90 days melding, groen voor de aanvraag verblijfsperiode (extension of stay) en geel voor de aanvraag van een re-entry. Dus maar een groen volgnummer getrokken en gewacht tot de grote regelaar mijn paspoort en papieren kwam afhalen. Deze grote regelaar, ik vermoed zo’n beetje de baas van alle medewerkers in dat kantoor, houdt alles in de gaten.

Wie er nieuw binnenkomt, het vervolgens innemen van paspoort en papieren en het volgnummer bordje. Op onnavolgbare wijze zorgt hij ervoor dat zijn medewerkers precies weten wat ze moeten doen en in welke volgorde. Tussendoor krijgt hij van de medewerker die de 90- days meldingen afhandelt, nog wat probleem gevallen voorgelegd. Zoals een man die eigenlijk in Chonburi zijn 90 days melding moet doen, maar dat nu probeert in Udon zonder een adres te kunnen opgeven waar hij woont in Udon. De grote regelaar wordt bij alles betrokken. Ook bij mensen die een Thais rijbewijs willen hebben of een auto willen kopen en op eigen naam zetten. Het is amusant dit hele gebeuren op je gemak te aanschouwen.

Bij sommige mensen wil nog wel eens het beeld bestaan dat Thai maar luie werkers zijn. Nou, ga maar eens naar immigration en zie hoe iedere medewerker constant aan het werk is, zodat iedereen toch binnen redelijke tijd geholpen is. Het is natuurlijk niet altijd zo druk en dan kunnen die medewerkers meer relaxed werken.

Ondanks alle drukte waren we binnen een uur weer buiten en had ik weer een nieuwe verblijfstermijn van een jaar, dus tot eind oktober 2019. We kwamen binnen om 13.45 uur in een bomvolle wachtruimte. We vertrokken om ongeveer 14.45 uur en zie, de wachtruimte was bijna leeg. Dus volgende keer inderdaad maar tussen 14.30 en 15.00 uur binnen komen. Of s’ morgens heel vroeg, voor 09.00 uur. Dan ben je waarschijnlijke de enige en dus heel snel geholpen.

Ik ben nu voor de vierde keer bij immigration in Udon geweest voor mijn extension of stay en minimaal twaalf keer voor de 90 days melding. In alle gevallen werd ik heel voorkomend en vriendelijk behandeld en veelal ook heel snel. Bij de meeste 90-days meldingen stond ik binnen vijf minuten weer buiten. De laatste extension of stay duurde, ondanks de grote drukte, niet langer dan een uur. De keren daarvoor was het nog sneller, omdat het toen minder druk was.

Een hele positieve waardering voor het immigration kantoor hier in Udon dus.

Een totaal andere ervaring dan die door Chris de Boer op 2 oktober hier is beschreven over zijn bezoek bij het immigration kantoor in ChaengWattana, Bangkok.

In al die keren dat ik bij immigration was, toch wel probleem gevallen om me heen gezien.

En in al die gevallen bleken mensen gewoon de regels niet te kennen of niet de juiste documenten bij zich te hebben. Onterecht worden mensen dan vaak kwaad en proberen de medewerkers van immigration te overreden om toch geholpen te worden. Dat werkt natuurlijk niet. Hoe moeilijk is het nu om je van tevoren goed op de hoogte te stellen van de regels?

Ok, wij zijn op Thailandblog gezegend met een uitermate compleet visum hoofdstuk. En Ronnie beantwoordt iedere keer weer vragen van lezers over de visum regels. Niet iedereen is lezer van Thailandblog, maar er zijn natuurlijk ook andere wegen die naar Thailand leiden.

Ga bij voorbeeld van tevoren naar de Thaise ambassade of het Thaise consulaat, als je nog in je thuisland zit, om te informeren naar de vereisten voor jouw situatie. Eenmaal in Thailand ga naar immigration als je bepaalde dingen wilt weten in relatie tot visum en / of verblijf hier.

Dit voorkomt een hoop problemen, een hoop ergernis en zorgt ervoor dat je snel geholpen kunt worden.

Ingezonden door Charly


» Laat een reactie achter


33 reacties op “Lezersinzending: Ervaringen met immigration in Udonthani”

  1. stevenl zegt op

    Je hebt een extension of stay, je visum is van nul en generlei waarde.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
    • willem zegt op

      Volgens mij is de “extention of stay” een 100% koppeling met het visum. Het visum blijft daarmee altijd de basis. Daarmee van eminent belang.

      Zie ik het verkeerd?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
      • RonnyLatPhrao zegt op

        De verlenging betreft het verlengen van de verblijfsperiode die bekomen werd door het visum.

        Echter, men zal altijd blijven vermelden met welk visum de eerste verblijfsperiide werd bekomen, maar het visum zelf is na zijn geldigheidsperiode waardeloos.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +9 (obv 9 stemmen)
      • Ger-Korat zegt op

        Het enige en dus eminente belang dat Immigration stelt is of je voldoende inkomen hebt en/of voldoende geld op je bank bij verlenging van je verblijfsduur bij zowel non-immigrant O visum als non-immigrant O-A visum. Dus Stevenl verwoordt het correct.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • Alex Pakchong zegt op

      Hoe kom je erbij dat dit Visum van generlei waarde is Steven ?
      Ik heb dezelfde, 1 x per jaar uurtje kwijt voor de Non-immigrant O-visum en 3/4 x per jaar voor de 90 dagen, dan sta ik meestal na 5 minuten weer buiten.
      Dan vraag ik me echt af wat voor een Visum jij dan wel hebt ?
      Afgaande op je minachtende reactie op het verhaal van Charley moet dit toch wel iets speciaals zijn.
      Laat het me weten, ik wil je nu al bedanken voor je antwoord. Groet

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
      • stevenl zegt op

        Ik heb, net als jij, geen visum maar een extension of stay.

        Ben 20 jaar geleden binnengekomen met een non-immigrant B visum, maar dat is niet meer van belang. Visum is bedoeld om een land binnen te komen, daarna kun je toestemming krijgen om te blijven, zogenaamde extension of stay. Reden van verblijf kan anders zijn dan reden van binnenkomst.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
      • RonnyLatPhrao zegt op

        Ik denk dat visum en extension weer maar eens door elkaar worden gehaald.

        En zoals Stevenl terecht zegt.
        Eens de geldigheidsperiode van het visum verlopen is, of de Single entry gebruikt werd, is het visum waardeloos.
        Wil daarom niet zeggen dat de bekomen verblijfsperiode ook vervalt. Die vervalt pas op de einddatum en het is die einddatum die telkens verlengd kan worden.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  2. l.lagemaat zegt op

    Een paar zaken, die elders kennelijk anders liggen.

    Een maand van te voren moeten melden heb ik niet eerder gehoord of meegemaakt.
    Het aantonen van voldoende inkomen of een voldoende banksaldo maakt in beide gevallen geen verschil.
    In Jomtien bij de immigration geef jezelf het paspoort en papieren af bij het juiste buro.

    Wat ik mij herinner bij Chris de Boer dat iedereen in dezelfde maand september de werkvergunning moet verlengen , dat is duidelijk iets anders.

    Helaas zijn de regels in heel Thailand niet eenduidig en dat leidt nog wel eens voor wat ongemak!
    (put it mildly!)

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Charly zegt op

      Beste Lodewijk,

      Er is ook geen enkele verplichting om de extension of stay een maand van te voren te melden c.q. aan te vragen. Bij de meeste immigration kantoren kun je echter meestal niet eerder dan een maand van te voren de extension of stay aanvragen. Ik kies er ieder jaar voor om ruim van te voren, maar dus niet eerder dan een maand, mijn extension of stay aan te vragen. Ik doe dit om zeker te zijn dat ik die extension of stay tijdig in mijn paspoort heb staan, niet omdat dit een vereiste zou zijn van immigration.

      Het aantonen van een voldoende saldo op een Thaise bankrekening is toch een stuk gemakkelijker dat het aantonen van een voldoende maand- c.q. jaarinkomen. Daarvoor schijn je toch bij de ambassade een visum ondersteuningsbrief te moeten afhalen. En als je inkomsten hebt uit verschillende landen, wordt het allemaal nog wat ingewikkelder. En als Brits onderdaan schijnt dat vanaf eind van dit jaar zelfs niet meer bij de Engelse ambassade mogelijk te zijn.

      Met vriendelijke groet,
      Charly

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
      • RonnyLatPhrao zegt op

        Kan nog steeds voor de Britten, alleen zullen ze in de toekomst een bewijs moeten tonen waar het bedrag vandaan komt en dat het werkelijk op een Thaise bankrekening wordt gestort.
        Dit met dank aan de misbruikers die in het verleden valse cijfers invulden.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
      • l.lagemaat zegt op

        Dank voor de reactie.

        Bij mij wekte het de indruk dat dit een maand van tevoren moest gebeuren in Udonthani,
        Voor de inkomensondersteuningsbrief ga je in Pattaya naar de Oostenrijkse consul en na 10 minuten sta je weer buiten na het tonen van je belastingopgave.

        Met vriendelijke groet,
        Lodewijk.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +1 (obv 1 stem)
  3. Koos zegt op

    9 uur smorgens is in udon de drukste tijd.
    Ben daarom zins een paar jaar ook maar smiddags gegaan.
    En ervaringen verschillen maar het is nu beter dan voorheen bij AEK udon of nong khai.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  4. bert mappa zegt op

    Het gaat niet om de algemene regels , maar meer om de lokale verzinsels die iedere keer anders zijn .Vandaag weigerde men een bankafschrift dat gisteren 11.10.2018 wed gehaald bij de bank. Het moest een bankafschrift van dezelfde dag zijn. logisch he.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • Ger-Korat zegt op

      Regel dat het een bankverklaring en saldomutatie op dezelfde dag moet plaatsvinden als de jaarverlenging lees je regelmatig. In Khon Kaen en Nakhon Ratchasima heb ik deze ervaringen. Het is trouwens nooit een probleem als je je banktegoed aanhoudt bij een bankkantoor welke zich dichtbij Immigration bevindt. In Khon Kaen had ik een bank op 5 minuten rijden en in Nakhon Ratchasima ook dichtbij. Bij het openen van de bank in de ochtend gelijk je dokumenten aanvragen en dan ben je binnen een half uur klaar, vervolgens heb je dan een groot gedeelte van de dag beschikbaar om bij Immigration je verlenging te regelen. Heb ook wel eens een bankverklaring in een andere plaats gehaald dus de optie heb je ook, je zit niet vast aan een bankfiliaal maar kunt elders ook de gegevens krijgen.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  5. dick41 zegt op

    Stevenl,

    kun jij me uitleggen wat dan het verschil is. Ik heb al jaren ieder jaar extension of stay van immigratie Chiang Mai, met daarbij multi-entry. Als dat geen waarde heeft, hoe kan het dan dat ik probleemloos in-en uitreis, nooit een opmerking van immigratie-politie op airports krijg en af en toe, als ik langer dan 90 dagen achtereen denk te verblijven me meld ook niet. Op de TM 6 vul ik keurig bij visa het nummer van de re-entry in.
    Er staat een dik rood stempel over de extention dat het retirement is.
    Groet Dick

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • RonnyLatPhrao zegt op

      1. Het is Multiple re-entry.
      2. Als je geen melding maakt bij een langer verblijf dan 90 dagen ben je in fout.
      3. Over je extention staat een stempel “retirement” omdat dit de reden is waarom je die “extention” hebt bekomen. Heeft niks met het oorspronkelijk visum te maken.

      Wat Stevenl zegt is juist

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
      • lung addie zegt op

        Beste Ronny,
        ondanks al je inspanningen, gedaan in het heel goed gedocumenteerde visumdossier, ondanks je veelvuldige deskundige uitleg bij gestelde vragen, zijn er nog steeds mensen die het verschil niet kennen tussen een visumvrijstelling, een toeristenvisum, een Non Imm O of OA visum, een Re-Entree, en een verbijfsverlenging. Het is en zal dweilen met de kraan open blijven.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +7 (obv 7 stemmen)
        • Sir Charles zegt op

          Ken RonnyLatPrhao niet persoonlijk, heb hem nooit ontmoet maar weet wel dat zijn jarenlange uitleggen en adviezen op dit blog mij altijd uitstekend hebben geholpen.

          Respect ook voor hem dat hij toch iedere keer weer in de pen wil klimmen om het een en ander corrigerend uit te leggen aan degenen die een geheel eigen draai hebben willen geven m.b.t visa en dergelijke.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
  6. janbeute zegt op

    Ik zou wel eens het zelfde verhaal willen lezen , maar dan met huidige ervaring bij de immigration in Chiangmai .
    Gelukkig hoef ik daar niet meer naar toe , daar door voor vele Jaren klant bij hun geweest te zijn . r Lamphun heeft nu een eigen kleine immigration .
    Chiangmai voor het krieken van de dageraad aanwezig zijn en rond eind van de middag openlijk weer naar huis .

    Jan Beute .

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  7. Ger-Korat zegt op

    Regel dat het een bankverklaring en saldomutatie op dezelfde dag moet plaatsvinden als de jaarverlenging lees je regelmatig. In Khon Kaen en Nakhon Ratchasima heb ik deze ervaringen. Het is trouwens nooit een probleem als je je banktegoed aanhoudt bij een bankkantoor welke zich dichtbij Immigration bevindt. In Khon Kaen had ik een bank op 5 minuten rijden en in Nakhon Ratchasima ook dichtbij. Bij het openen van de bank in de ochtend gelijk je dokumenten aanvragen en dan ben je binnen een half uur klaar, vervolgens heb je dan een groot gedeelte van de dag beschikbaar om bij Immigration je verlenging te regelen. Heb ook wel eens een bankverklaring in een andere plaats gehaald dus de optie heb je ook, je zit niet vast aan een bankfiliaal maar kunt elders ook de gegevens krijgen.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
  8. Sjaak S zegt op

    Sorry, maar wat jij als voordeel ziet, is niet voor iedereen weggelegd. Ik zou niet weten waar ik eventjes 800.000 Baht vandaan moet halen. Dus voor mij is het ieder jaar een ritje Bangkok. Dat is op zich ook geen probleem, want dan maak ik gebruik van de gelegenheid om weer eens lekker te gaan shoppen. We gaan ook zo wel eens naar Bangkok. En omdat ik bij het Duitse consulaat moet zijn vanwege mijn Duitse inkomen, zoek ik daar ook een hotel in de buurt voor een overnachting. Meestal ben ik binnen een half uur klaar bij het consulaat.
    Wat ik nog vreemd vind, is dat de Engelsen zo’n probleem maken over het “bewijs van inkomen”. Heeft dan niet iedereen zo’n bewijs in vorm van maandelijkse afschriften? Krijg je geen pensioen afschriften? Ik denk dat iedereen zoiets krijgt. Maar goed, waarschijnlijk niet.
    Trouwens, hier in Hua Hin is het nou toch wel o zo gemakkelijk. Voor het jaarvisum moeten we naar een apart gebouw bij Soi 94 en voor de 90 dagen stempel kunnen we in de nieuwe Shopping Mall Blueport terecht. Als je daar lang moet wachten, kun je via een app op je telefoon je nummer laten lopen en ergens een kopje koffie gaan drinken of een beetje rondlopen. Je ziet op je telefoon al gauw wanneer je aan de beurt bent. Maar meestal komt het niet zo ver. Ik heb ook daar nog niet langer dan vijf minuten moeten wachten.
    Ik zou nu volgend jaar ook, om tijd en geld te sparen, alles via de post kunnen regelen, maar ik heb zeeën van tijd en nog steeds voldoende geld om dat uitstapje naar Bangkok te maken. Dus daar verheug ik me gewoon op. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  9. Paul zegt op

    De inzending van Alex Pakchong trof mij diep in het hart, in het bijzonder zijn opmerking over de minachtende toon van Steven. Ik lees het Thailandblog dagelijks en ook ik erger me regelmatig aan de toon die de muziek maakt. Bij deze dan ook een suggestie aan de moderator om daar eens aandacht aan te besteden. Daarnaast een oproep aan iedere inzender om de toon aan te passen. Wellicht hebben zeer ervaren farangs bepaalde vragen al vaker gezien, maar dan nog gelden de gebruikelijke en waardevolle beleefdheidsnormen.

    De discussie over de waarde van het visum bracht mij ertoe om dat eens dieper te onderzoeken. Dit zijn mijn bevindingen. (N.B.: het zijn mijn bevindingen, die ik graag prijsgeef voor betere en gefundeerde) :
    Wikipedia beschrijft het visum als “een officiële toestemming een land binnen te reizen en in dat land te verblijven”. Het komt van het Latijnse charta visa, “document dat bekeken is”. De achterliggende betekenis daarvan is dat de hele stapel bewijsmiddelen al is goedgekeurd, zodat dat niet aan de grens behoeft te worden gedaan. (Een toeristenvisum van 90 dagen behoeft blijkbaar niet zoveel onderzoek en wordt d.m.v. een stempel “on arrival” gegeven) Alleen al het feit dat het onderzoek van de documenten noodzakelijk wordt geacht, is een bewijs dat het visum wel degelijk waardevol is. Men voldoet immers aan de gestelde vereisten.

    Het visum vermeldt een uiterste datum van binnenkomst in het land. Daar zit een logica achter, want na een periode kunnen de omstandigheden van de voor het visum aangeleverde bewijsstukken veranderd zijn. Het visum geeft recht op binnenkomst en op verblijf voor een bepaalde periode. Die wordt berekend aan de hand van de datum van binnenkomst. (Reis je vóór de uiterste inreisdatum uit Thailand en weer terug -op Multiple Entry-, dan geldt de laatste datum als uitgangspunt.)
    Als de periode van verleend verlof van verblijf (afhankelijk van het soort visa) dreigt te verlopen, dan kan van dat verlof een “Extensionof Stay” worden aangevraagd. Even vertalen uit het Engels: een uitbreiding van verblijf! Een uitbreiding, laat me dat even benadrukken.

    Het verblijfsverlof is verleend op grond van de gecontroleerde bewijsstukken, waarop het visum is afgegeven. Het verblijf vangt aan binnen de in het visum gestelde termijn en dus nog steeds op basis van dat visum. De Extension is een uitbreiding van dat verblijf, dat weer terugvoert naar het daartoe verleende verlof, te weten het visum. Uiteraard moet men voor een extension aan voorwaarden voldoen, maar dat doet niets af aan de opvolging van verlof. Het verblijfsverlof is en blijft gebaseerd op het in oorsprong afgegeven visum en dat behoudt dus wel degelijk zijn waarde. Immers, als er geen waardevol visum meer is, dan valt er ook niets waardevol uit te breiden.

    Bij de aanvraag van de extension kijkt de immigratie ook altijd naar het oorspronkelijke visum, want dat correspondeert met de gegevens in de computer. Ook bij de 90 dagen check is het nummer van het visum de opening naar de gegevens op het scherm. Zelfs op de “Arrival Card”, die je in het vliegtuig moet invullen, moet het nummer van het oorspronkelijke visum worden ingevuld.

    Ik kan dus niet anders dan concluderen dat het oorspronkelijke visum (de mooie sticker in het paspoort) de basis is van alle daarop volgende reis- en verblijfshandelingen en het in mijn visie(!) dus wel degelijk waardevol is.

    Paul

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +5 (obv 5 stemmen)
    • RonnyLatPhrao zegt op

      1. Een visum geeft geen automatisch recht tot verblijf.
      Wanneer een visum wordt uitgereikt wil dit inderdaad wel zeggen dat er aan de specifieke voorwaarden van dat visum werd voldaan, maar ook dat er op het moment van de aanvraag geen aanwijzingen waren om de toegang te weigeren.
      Dit geeft echter nog geen automatisch toegangsrecht.
      Dat toegangsrecht wordt pas aan de grens verleent door de immigratieofficier en die kan nog altijd de toegang weigeren als hij vindt dat daar een gegronde reden voor is. Ongeacht welk visum je op dat moment bezit.

      2. Een “Extension” moet hier vertaald worden als een verlenging en niet als een uitbreiding.
      Uitbreiden zou willen zeggen dat je meer rechten krijgt dan voordien. Hier gaat het nog steeds over dezelfde rechten, maar enkel de termijn dat je ze kan gebruiken wordt verlengd.

      3. Een “Extension” slaat op een verlenging van een bekomen verblijfsperiode en niet op het visum.
      Het visum zelf kan je niet verlengen.
      (de uitzondering daarop is het Non-immigrant “O-X” dat een geldigheidsperiode heeft van 5 jaar en met 5 jaar kan verlengd worden, maar met die verlenging wordt al rekening gehouden bij uitgifte en als opnieuw aan de voorwaarden voldaan wordt. Hoe dat precies in zijn werk zal gaan kan ik je nog niet zeggen. Daar is dit visum nog te “jong” voor – is maar in voege sinds augustus 2017)

      De referentie naar het visum is er enkel om te weten hoe de initiële verblijfsperiode werd bekomen. Niks meer.
      Zoals ik al in een eerdere reactie zei, verlies een visum zijn waarde na de geldigheidsperiode, of op het moment dat men er geen binnenkomsten meer mee kan maken. Dat laatste is bijvoorbeeld het geval bij visums met een “Single Entry”. Het visum wordt waardeloos op het moment dat er een binnenkomst mee gebeurd is, niettegenstaande de geldigheidsperiode van het visum nog niet bereikt is. Daarom zal men er ook een stempel met “Used” op plaatsen. (als men het niet vergeet)

      4. Bij een “Extension” telt bij terug binnenkomst het nummer van de “Re-entry” en niet het nummer van het visum.
      Daarom moet je ook op je TM6 (Arrival card) het nummer van de “Re-entry” invullen en niet zoals u verkeerdelijk zegt het nummer van het visum. Het nummer van het visum is enkel nodig indien je een binnenkomst maakt met een geldig visum.
      Heb je geen “Re-entry” dan is ook automatisch je “Extension” vervallen bij het verlaten van Thailand. Je kan dan nog binnen met een geldig visum om zo een nieuwe verblijfsperiode te bekomen. In het andere geval zal je een “Visa Exemption” van 30 dagen bekomen.

      5. Bij een nieuw paspoort zal enkel het nummer en categorie van het visum, waarmee de initiële verblijfsperiode werd bekomen, mee overgenomen worden omdat alle daaropvolgende “extensions” aan die initiële verblijfsperiode zijn gekoppeld. Uw visum zal niet mee worden overgezet, gewoon omdat dat visum op zich nutteloos is geworden.

      6. Er zijn wel enkele dingen die ik niet begrijp
      – Een toeristenvisum van 90 dagen behoeft blijkbaar niet zoveel onderzoek en wordt d.m.v. een stempel “on arrival” gegeven).
      Er bestaat geen toeristenvisum van 90 dagen.
      Een verblijfsperiode bekomen met een toeristenvisum is maximum 60 dagen (wat eventueel verlengd kan worden met 30 dagen.
      Er bestaat ook een 30 dagen “Visa Exemption”, een visum vrijstelling dus, van 30 dagen (kan eventueel ook verlengd worden met 30 dagen)

      – (Reis je vóór de uiterste inreisdatum uit Thailand en weer terug -op Multiple Entry-, dan geldt de laatste datum als uitgangspunt.). Ik weet niet waar dit op slaat. Vooral wat “laatste datum als uitgangspunt” betreft ????

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
      • Paul zegt op

        Beste Ronny.

        Dank voor uw aangename reactie. Dat doet me oprecht deugd. Ik heb er nog wel een paar aantekeningen van mijn kant op:

        Wat betreft nr 1: Ik kan me voorstellen dat een immigratieofficier redenen kan hebben om de toegang te weigeren. Dat zullen dan gegronde redenen moeten zijn, geconstateerd op het moment van verschijning, waarbij ik denk aan dronkenschap of wapenbezit of iets dergelijks. Heb je echter geen visum(sticker) in je paspoort, dan kan je hooguit vragen om een toeristenvisum. Maar dat is ook een visum!

        Nr 2: De vertaling “uitbreiding” heb ik juist letterlijk overgenomen uit het woordenboek. Ik ben het met u eens dat verlenging een betere vertaling is. Het geeft geen breder scala aan rechten dan in het oorspronkelijke visum gegeven. Die beperking verwijst overigens wel weer naar dat oorspronkelijke visum

        Wat betreft nr 3: Dat ben ik niet met u eens. Het visum verliest inderdaad zijn waarde als het niet binnen de gestelde termijn (“Enter before”) wordt gebruikt. Wordt het wel gebruikt, dan wordt de geldigheid “gestuit”, zoals dat in het juridische jargon heet.Die stuiting vindt plaats door de entreestempel en voorts door de extensies. Wordt de extensie niet aangevraagd, dan verliest het visum met terugwerkende kracht zijn waarde. Het is immers niet tijdig gestuit.

        Nr 4: Ik heb altijd het visumnummer ingevuld, zonder daar een correctie op te hebben gekregen. Ligt misschien aan de dienstdoende officier. (blijft altijd spannend in Thailand.)
        Wat betreft uw opmerking t.a.v. het niet hebben van een re-entrypermet, daar heeft u volledig gelijk en dat wordt nog wel eens vergeten.
        Wat betreft de SIngle Entry: Dat verliest zijn waarde inderdaad na gebruik. Dat verdient inderdaad de stempel “used”. Dat was immers de voorwaarde. Eén keer Thailand in.

        Wat betreft uw nr 5: Daar slaat u de spijker exact op de kop! De koppeling van alle extensions aan dat oorspronkelijke visum, dmv het nummer daarvan.

        Nr 6: Ik twijfelde inderdaad. Het verschilt overigens per land. Volgens mij is een toeristenvisum zelfs maar 30 dagen?

        Het uitblijven van onderzoek relateer ik aan het feit dat (zo goed als) iedereen on arrival een toeristenvisum krijgt, zonder de stapel documenten die vereist is voor (o.a.) een Non Immigrant O/A.

        Wat uw laatste vraag betreft: Op de sticker staat “Enter before”. Dat binnenkomen kan dus ook geruime tijd voor die datum. en als het dan een Multiple Entry betreft, dan kan je probleemloos uit en in Thailand reizen, tot aan de datum van “Enter before”. Het jaar van geldig verblijf van een Non Immigrant O/A gaat dan steeds weer opnieuw lopen. De laatste datum van entree (dus vóór de datum van “Enter before”) is dan de uitgangsdatum van het jaarverblijf. Ik heb dat zelf aan den lijve meegemaakt. Ik had na mijn eerste entree op het visum nog wat (leuke) verplichtingen in NL, waarvoor ik een paar keer terug moest.
        Vertrek je uit Thailand vóór de datum van “Enter before” en je keert terug ná die datum (zonder re-entry). tja, dan heb je dikke pech, want dan is het visum inderdaad echt waardeloos. Het immers niet gestuit door een tijdige stempel van de immigratieofficier (of een extension).

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
        • RonnyLatPhrao zegt op

          1. Als je als Belg of Nederlander in Thailand aankomt zonder visum, dan bekom je een “Visa Exemption” van 30 dagen en dat is geen visum. Dat is een visumvrijstelling.
          Een toeristen visum kan je aan de Thaise grens niet bekomen.
          Het enige dat je aan de grens kan bekomen is een Visa on Arrival voor 15 dagen, maar dit is niet voor Belgen of Nederlanders. Wij genieten van de Visumvrijstelling.

          Maar het blijft zo dat een visum geen recht geeft op verblijf. Enkel de verblijfsperiode, toegekend door de immigratieofficier geeft recht op verblijf.

          2. De rechten zijn aan de verblijfsperiode gekoppeld, niet aan het visum.
          Natuurlijk zullen de rechten en plichten van de initiële verblijfsperiode afhankelijk zijn van het soort visum dat je hebt. Daarom is er ook een aanvraagprocedure en is die afhankelijk van wat je in Thailand gaat doen. Maar dat moet je met een extension aanvraag ook doen.
          Je rechten kunnen in sommige gevallen bij een verlenging wel beperkt of uitgebreid worden.
          Zo kan ik bijvoorbeeld perfect een Non-immigrant “O” aanvragen op basis van huwelijk. Hierdoor bekom ik een verblijfsperiode waarin de mogelijkheid bestaat om eventueel een workpermit aan te vragen indien dat nodig zou zijn. Het jaar nadien kan ik een verlenging vragen op basis van Retirement, waardoor ik die mogelijkheid niet meer heb om een workpermit aan te vragen. Er is dan geen enkel referentie meer naar de rechten die ik met de initiële verblijfsperiode had en al zeker niet meer met het visum. Het is de rechten die aan een verblijfsperiode zijn gekoppeld die bepalen wat mogelijk is, niet diegene die u met het visum zou hebben kunnen bekomen.
          Maar in de meeste gevallen zal het over een eenvoudige verlenging gaan van de initieel bekomen rechten.

          3. Een visum wordt niet gestuit. Of u uw visum gebruikt of niet maakt geen enkel verschil. Enkel de geldigheidsperiode op het visum bepaald de einddatum van het visum.

          4.Re-entry nummer moet op het vak ingevuld worden, maar er zal ook wel niemand wakker liggen als het niet gebeurd is.

          5. Alle extensions refereren uiteindelijk naar de initiële verblijfsperiode die u bekomen hebt, alhoewel elke extension op zichzelf staat wat rechten en plichten betreft. Niet naar het visum. Het is visumnummer en categorie is enkel een indicatie op welke manier u Thailand initieel bent binnengekomen. Het visum op zich is dan al lang niet meer geldig.

          6. De Visa Exempion of de visa vrijstelling is 30 dagen
          Het toeristenvisum is 60 dagen.

          7. Uitgangsdatum wordt in België enkel gebruik om de datum aan te duiden wanneer we een stapje in de wereld gingen zetten.
          In relatie met een visum heb ik het nog nooit weten gebruiken.
          Maar ik ken het Non-immigrant “O-A” visum zeer goed en ook zijn mogelijkheden. Ik heb dat in het verleden ook gehad.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
    • Charly zegt op

      Een uitstekende uitleg Paul, die exact verwoordt hoe de zaken in elkaar steken met betrekking tot visum en het verlengen (uitbreiden) van de verblijfsperiode, en de relatie tussen visum en verblijfsperiode.
      Inderdaad, geen visum dan ook geen verblijfsperiode of uitbreiding verblijfsperiode.
      Mijn dank voor deze heldere toelichting.
      Met vriendelijke groet,
      Charly

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
      • RonnyLatPhrao zegt op

        Je hoeft toch niet altijd een visum te hebben om een verblijfsperiode te bekomen.
        Wat is een “Visa Exemption” anders ? En die kan je ook verlengen.

        Zo kan je ook in Thailand binnenkomen met een “Visa Exemption” en je status van toerist naar Non-immigrant omzetten. Je zal dan een nieuwe verblijfsperiode bekomen van 90 dagen die je vervolgens kan verlengen met een jaar.
        Komt geen visum aan te pas….

        Het belangrijkste is en blijft de verblijfsperiode. Het visum zal enkel bepalen hoelang die verblijfsperiode initieel bij binnenkomst kan zijn.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +6 (obv 6 stemmen)
        • RonnyLatPhrao zegt op

          Moet zijn “Zo kan je Thailand binnenkomen met een “Visa Exemption” en nadien je status van toerist naar Non-immigrant laten omzetten bij immigratie.

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • stevenl zegt op

      “Bij de aanvraag van de extension kijkt de immigratie ook altijd naar het oorspronkelijke visum, want dat correspondeert met de gegevens in de computer.”
      Niet correct
      “Ook bij de 90 dagen check is het nummer van het visum de opening naar de gegevens op het scherm.”
      Niet correct.
      “Zelfs op de “Arrival Card”, die je in het vliegtuig moet invullen, moet het nummer van het oorspronkelijke visum worden ingevuld. ”
      Als je extension of stay met re-entry permit hebt vul je daar het re-entry permit nummer op in.
      “Ik kan dus niet anders dan concluderen dat het oorspronkelijke visum (de mooie sticker in het paspoort) de basis is van alle daarop volgende reis- en verblijfshandelingen en het in mijn visie(!) dus wel degelijk waardevol is. ”
      Niet correct. Je kunt bijvoorbeeld binnenkomen op een non-immigrant B en hier verblijven met een extension of stay geBaseerd op huwelijk.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +4 (obv 4 stemmen)
      • Paul zegt op

        Uiteraard weet Steven het beter. Dat bedoelde ik dus.
        (by the way, ik vul altijd het visumnummer in. Daar wordt namelijk om gevraagd en ik ben altijd zo klaar aan de grens en ik heb zelf gezien dat bij de immigratie bij de 90 dagen en bij de extension het oorspronkelijke visa nummer wordt ingetypt. Maar ik had het ook over gefundeerde betere bevindingen)
        Weet je, ik ga het bij de volgende 90 dagen check gewoon aan de ambtenaar vragen.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Ger-Korat zegt op

      Paul, ik denk dat je wat de verlenging van de verblijfsduur en visum niet helemaal begrijpt. Zelf heb ik een non-immigrant visum O gekregen vanwege een huwelijk met een Thaise. Tijdens de duur van het 1e jaar werd ik 50 jaar waarbij ik een verlenging heb geregeld en al jaren doe op basis van retirement want ouder dan 50 jaar. Aan deze retirement verlenging is de financiele eis verbonden en niet of ik nog getrouwd ben volgens de oorspronkelijke visumaanvraag. En dat laatste wordt ook nooit gevraagd want daarvoor in de plaats is er een andere en enige voorwaarde gekomen nl. de inkomeneis en/of geld op de bank. En elke keer dat ik Thailand binnen kom vul ik het nummer van de retirementverlenging in zoals elk jaar vermeld in mijn paspoort wordt en niet het oorsponkelijke visumnummer; dit laatste is blijkbaar correct want heb al heel wat binnenkomsten op deze manier het nummer van de retirementverlenging vermeld.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  10. Ger-Korat zegt op

    Paul, ik denk dat je wat de verlenging van de verblijfsduur en visum niet helemaal begrijpt. Zelf heb ik een non-immigrant visum O gekregen vanwege een huwelijk met een Thaise. Tijdens de duur van het 1e jaar werd ik 50 jaar waarbij ik een verlenging heb geregeld en al jaren doe op basis van retirement want ouder dan 50 jaar. Aan deze retirement verlenging is de financiele eis verbonden en niet of ik nog getrouwd ben volgens de oorspronkelijke visumaanvraag. En dat laatste wordt ook nooit gevraagd want daarvoor in de plaats is er een andere en enige voorwaarde gekomen nl. de inkomeneis en/of geld op de bank. En elke keer dat ik Thailand binnen kom vul ik het nummer van de retirementverlenging in zoals elk jaar vermeld in mijn paspoort wordt en niet het oorsponkelijke visumnummer; dit laatste is blijkbaar correct want heb al heel wat binnenkomsten op deze manier het nummer van de retirementverlenging vermeld.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  11. Adam zegt op

    Beste mensen

    Deze hele discussie is eigenlijk off-topic. Charly wil zijn ervaringen met het immigratiekantoor in Udon Thani delen, en zoals ik hier al meermaals heb gemerkt op dit blog, wordt er vooral gediscuteerd over de eerste reactie(‘s) op het artikel, en niet op het artikel zelf.

    Interessant voor de visumspecialisten onder ons, dat wel. Maar stevenl mag dan volledig gelijk hebben, de manier waarop hij het schrijft voelt meer aan als een persoonlijke sneer naar de schrijver van het artikel dan als een verduidelijking of een correctie ter info van de andere lezers. Charly schrijft “ik ben de trotse bezitter van…” en dit geeft inderdaad de indruk dat hij de waarde van het visum dat hij destijds heeft verkregen verkeerd inschat. Moet je hem daarvoor de neus afbijten?

    Het is trouwens simpel: een visum heeft waarde totdat het gebruikt is (of, indien het niet gebruikt wordt, totdat de geldigheidsduur verstreken is). Daarna is het waardeloos. Voor een extension of stay zal er echter ooit eerst een visum moeten geweest zijn. Meer valt daar volgens mij niet over te zeggen.

    Dat mensen het visum en de extension of stay door elkaar halen is soms vervelend, ja, maar zo heel erg is dat niet. Ik zeg ook altijd: “ik word dikwijls verkouden van airconditioning”, terwijl het eigenlijk moet zijn “ik word dikwijls verkouden doordat de reeds aanwezige ziektekiemen in mijn lichaam zich kunnen manifesteren door het plotse temperatuurverschil dat veroorzaakt wordt doordat je een ruimte binnenkomt die door airconditioning gekoeld wordt” . Begin ik niet aan…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +6 (obv 6 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website