Een dagje Bangkok

Door Gringo
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: , , , ,
25 oktober 2011

Dat mensen in Nederland en België, die op het punt staan met vakantie naar Thailand te gaan, zich zorgen maken over wat hen te wachten staat bij aankomst, kan ik mij levendig voorstellen.

Er is een grote watersnood, dat in grote delen van Thailand al levens heeft gekost, vele mensen dakloos heeft gemaakt en industrieterreinen onder water heeft gezet, waardoor honderdduizenden Thais zonder werk zitten.

Grof gezegd heeft een derde deel van Thailand last van het vele water, dat uit het Noorden komt, hetgeen dus ook betekent, dat tweederde van het land niets met die watersnoodramp te maken heeft. In traditionele toeristencentra in het Noorden, Chiang Mai en Chiang, Pattaya, Koh Chang, Koh Samui, Phuket, Hua Hin om er maar een paar te noemen, gaat het leven (voorlopig) gewoon door.

De laatste dagen wordt ook Bangkok steeds meer genoemd als overstromingsgebied, maar pas op, de hoofdstad van Thailand beslaat een oppervlakte groter dan de provincie Utrecht. Een flink aantal wijken aan de noordkant zijn inmiddels overstroomd en wat er met het centrum van de stad gebeurt, is vooralsnog onzeker. Dan hoor je weer, dat dat deel van de stad ook zal moeten lijden, maar weer andere stemmen zeggen, dat het niet zal gebeuren om bepaalde politieke redenen, waar ik verder niet op inga.

Maar goed, net als die mensen, die nog in Bangkok moeten aankomen, zat ik door al die tegenstrijdige berichten ook in de rats. Ik woon in Pattaya, ook hier af en toe wel (flink wat) regen, maar vergelijkenderwijs stelt het niets voor. Het (toeristen)leven is hier normaal en van enige tekorten aan water of levensmiddelen heb ik nog niets gemerkt. Punt was, dat ik beslist op korte termijn naar Bangkok moest voor een nieuw paspoort. Steeds maar weer even uitgesteld en de berichten afwachten, maar de afloopdatum kwam steeds dichterbij en de noodzaak naar de Ambassade te gaan werd steeds groter.

Vandaag was dan de dag. Normaal zou ik met eigen auto gaan, maar ik bedacht, dat als ik met de bus ga en dan vast in het water kom te zitten, ben je tenminste niet alleen. Dus met de bus, het busstation is ca. 300 meter bij mijn huis vandaan. Normaal zou ik bij een bezoek aan de Ambassade een lange broek en schoenen dragen, maar met het vooruitzicht door misschien wel een halve meter te moeten waden, werd het korte broek en (nette) slippers.

Anderhalf uur later aangekomen op Ekkamai, het is bijna half tien ’s morgens, de zon staat hoog aan de hemel en de temperatuur is 35° Celsius. Vooralsnog geen water te zien, goh! Met de Skytrain dan maar richting Ambassade. Eerst nog nieuwe pasfoto’s laten maken in groot warenhuis in de buurt, ja, daar was het niet druk binnen, maar wat wil je om circa 10 uur ’s morgens. Ik heb nog steeds geen water gezien en wandelend naar de Ambassade mijmer ik, dat die Khlong, die door die straat loopt best wat vers water zou kunnen gebruiken. Het staat laag, het stinkt en ligt vol afval van mensen en de natuur.

Het is niet druk op de Ambassade en binnen 20 minuten is mijn aanvraag keurig netjes in behandeling genomen. Nu valt die drukte bij het “Nederlandse” loket meestal wel mee, maar het viel mij, dat er ook weinig visumaanvragers waren. Zou dat afsprakensysteem dan toch goed werken? Bij het verlaten van de Ambassade vraag ik de twee bewakers, waarom er geen water in die gracht is en wanneer het dan wel gaat komen. Het antwoord is voorspelbaar: Mai lou, Kap! En als het wel komt, geen probleem, want we hebben de bootjes al gereed! De bewaker, die dit zegt, ligt daarna bijna dubbel van het lachen.

Ik hou niet van Bangkok, het is drukkend warm en ik zie af mijn oorspronkelijk plan om even met de Skytrain naar de rivier te gaan om een kijkje te nemen en eventueel wat foto’s te maken. (Sorry, redactie!) Met een sigaar in mijn mond maak ik de wandeling naar Soi Cowboy om te lunchen bij Old Dutch. Het is de gewone drukte op Sukhumvit Road, niet alleen het verstikkende autoverkeer, maar ook de toeristen, die langs de ontelbare kraampjes met souvenirs, kleding en wat al niet slenteren. Geen spoor van wateroverlast, hoewel bij een enkele winkel wat zandzakken paraat liggen voor het geval dat.

Na een broodje bal en een broodje kroket met de Skytrain weer naar Ekkamai en vandaar met de comfortabele bus voor 133 Baht in Pattaya teruggebracht. Meteen even op Thailandblog gekeken voor het laatste nieuws en hoor dan Michel Maas in een audiofragment zeggen, dat het leven in Bangkok bijna stilstaat en dat de schappen in de grote supermarkten bijna leeggekocht zijn. In de overstroomde wijken van Bangkok mag dat het geval zijn, maar in het zaken- en toeristencentrum is daar (nog) geen sprake van.

Het nieuws van dit verhaal is, dat het geen nieuws is. Alles lijkt normaal, maar ik geef uiteraard geen enkele garantie, dat het zo blijft. Het komende weekend schijnt weer cruciaal te worden met nog meer water uit het Noorden en springtij vanuit het Zuiden. Voeg daarbij de mogelijke politieke krachten, die spelen en wie weet hoe het centrum van Bangkok er dan uitziet.

Ik hoop, dat het droog blijft daar, niet alleen voor de mensen, die in het centrum wonen en/of werken, maar ook voor mijzelf, die graag het nieuwe paspoort in een droge envelop ontvangt.

No votes yet.
Please wait...

12 reacties op “Een dagje Bangkok”

 1. @ ik ben minder optimistisch Gringo. Er is zoveel water onderweg dat het bijna niet anders kan dat (geheel) Bangkok onder water komt te staan. Ik hoop dat ik ongelijk krijg. Echter de persconferentie van Yingluck loog er ook niet om. Zij weet meer dan wij weten. Een paar dagen geleden had zij tranen in haar ogen, ze wist toen al wat er te gebeuren stond.

  • Maarten zegt op

   Helemaal mee eens, Hans/Peter. Voorkomen is beter dan genezen en dus zou de regering de bewoners van Bangkok die het zich kunnen veroorloven, moeten vragen om alvast te evacueren. Ik wil ook best weg uit Bangkok, maar dan moeten ze wel wat beter communiceren. Ik heb nu geen idee wat een goed tijdstip is om weg te gaan. Ik ben bang dat straks iedereen tegelijk Bangkok wilt ontvluchten, als de wegen en treinrails blank staan. Tel uit je winst. Gezien de potentiele catastrofe, denk ik dat het beter is om van een pessimistisch scenario uit te gaan en achteraf te concluderen dat het meeviel, dan het gevaar te negeren en weer eens een potje te gaan janken op een persconferentie als het volledig mis is gegaan.

   En van Thaksin hoor je ook niets als het uit de klauwen loopt. Dat was vorig jaar al zo met de demonstraties en nu blijft het ook ineens angstvallig stil vanuit Dubai (of is hij in Parijs aan het shoppen?). ‘Thaksin denkt, Pheu Thai doet’. Yeah, right.

 2. Maarten zegt op

  Stilte voor een enorme storm. Het nieuws is in mijn ogen dat de Bangkokians als herten in de snel naderende koplampen staren, zonder zich tijdig uit de voeten te (kunnen) maken. Bangkok gaat als een Titanic op een enorme ijsberg af. And the band played on. Als een overheid die de problemen tot nu toe consistent (bewust?) onderschat, waarschuwt dat Bangkok wel eens helemaal onder water kan komen te staan, weet ik genoeg. Michel Maas heeft gelijk als hij zegt dat de supermarktschappen overal vrijwel leeg zijn (gelukkig nog wel whitener voorradig). En dat terwijl het water nog moet komen. Dat belooft wat. Als iemand nog een voordelig apartement in Pattaya te huur weet waar ik een tijdje kan bivakkeren, hou ik me aanbevolen. Gringo, moet ik wat kroketten voor je meenemen? 🙂

  • Gringo zegt op

   Wees welkom in onze mooie stad, Maarten en dat geldt uiteraard voor iedereen, die BKK ontvlucht.
   Appartementen, kamers zijn er genoeg, denk ik, vanaf 5000 Baht per maand tot aan wel 25.000 Baht, al naar gelang je wensen en je portemonnee.
   Enne nee, kroketten hebben we hier genoeg!!!

 3. Mariet zegt op

  Hier in Pattaya wel lege schappen in de winkels. Ik zou graag wat foto’s sturen, maar ik weet niet hoe.

  • @ beste Marlet dat kan naar info@thailandblog.nl Maar we hebben al veel foto’s van lege schappen in Bangkok en een supermarkt ziet er overal hetzelfde uit.

 4. peterphuket zegt op

  Ben vandaag wezen shoppen in Lotus in Hua-hin, maar daar hoef je nu ook niet meer heen, hoofdzakelijk lege schappen, maar wel druk. Bij navraag door mijn partner, alleen vanwege Bangkokians, ieder dag hetzelfde werd er verteld. Vraag me wel af, hoever kun je gaan om boodschappen te doen, ‘t is toch gauw 230 km, de volgende Lotus is in Pranburi.

  • heb zelf mijn groentetuintje in Chumpae area. Aardappelen, sla, radijs en tomaten doen het goed. Heb voor dat geen Lotus nodig.

 5. Joeriopweg zegt op

  Beste bloggers,

  wij vertrekken dinsdag 8 november (voor de eerste keer ooit) richting Bangkok en zit nu in een dubio: gelijk doorvliegen naar Chang Mai, of in Bangkok blijven. Weten mensen die daar op dit moment zitten hoe het zit met vertragingen van vluchten uit Nederland. Als we door willen vliegen wil ik natuurlijk weten hoeveel overstaptijd ik moet incalculeren om de binnenlandse vlucht te halen. Of is het verstandig daar pas een keuze te maken ivm met kosten en evt. onzekerheid van vertragingen. Is hier sowieso wat zinnigs op te zeggen?

  Alvast bedankt voor hulp, en desondanks het water heb ik er enorm veel zin an!

  Gr

  Joeri

 6. eric booister zegt op

  ik ben nu al enige tijd aan het chatten met een thaise dame wonend in bangkok.
  ik ga haar opzoeken in december om samen door te vleigen naar khosumui en daar elkaar beter te leren kennen .
  ik merk aan de informatie die zij daar krijgt via media dat dat niet voldoende is om een besluit te moeten maken wat te doen ,gelukkig heb ik haar optijd kunnen overtuigen wat te doen en het zeker voor het onzekere te nemen om haar en haar 88 jarige moeder te laten afreizen naar familie hoger op in de bergen .ze hebben echt geen idee wat hun daar te wachten staat .ze zijn niet in paniek vertrokken . maar om mensen zo aan hun lot over te laten .ik snap daar werkelijk niks van .ik ben niet op de hoogte van politiek maar dit kun je geen politiek meer noemen het is gewoon een schertsvertoning naar de rest van de wereld , zo,n democratisch land!!!! dit zou en had niet hoeven gebeuren in deze omvang ,iets meer dan 50 jaar geleden overkwam men het zelfde en elk jaar komt de moeson weer voorbij ,dit had in een groot deel voorkomen kunnen worden ,maar blijkbaar lopen ze daar nog steeds 50 jaar achter ,en dan ook nog is waarschijnlijk de hulp van buitenaf afslaan en dus zeggen we kunnen het zelf …….. nou dat is wel gebleken !!!!
  ondertussen al meer dan 300 doden wat komt er dezer dagen nog bij.
  laten we hopen dat het wat meevalt …….
  ik vrees het ergste …ben erg blij dat ratcha (mijn thaise vriendin al veilig is) maar maak me zorgen om het lot van vele anderen.

  mijn vakantie baart me ff geen zorgen dat vele andere zich daar wel zorgen over maken vind ik wat onzinnig ,kan me wel voorstellen dat je wilt weten of het veilig genoeg is om daar heen te gaan en of het enigzins zin heeft om op het vliegtuig te stappen.
  tis geen ramp alsje vakantie niet door kan gaan gaan al is het wel vervelend .
  grotendeels van thailand is wel een ramp en de omvang ervan neemt nog steeds toe ,
  geld kan je hier terug krijgen via annulerings verekeringen vakantie kan je uitstellen of omboeken ,,verloren bezittingen verloren familieleden krijg je daar niet meer terug ,
  zoals mijn vriendin ratcha zegt

  “back to basic and be stronger then before”

  vriendelijke groet eric booister

 7. marleen zegt op

  Hoi Joeri, ik zit in hetzelfde “schuitje” als julli. Ook ik vertrek (voor de eerste keer) op 8 november richting Bangkok. Vandaag nog contact gehad met het reisbureau (en de reisagent in Bangkok) .Alle tours vanuit Bangkok gaan nog gewoon door. Als alles goed gaat blijf ik zo’n twee dagen in Bangkok, vervolgens ga ik ook naar chiang mai. Er is ook nog steeds geen negatief reisadvies voor Bangkok gegeven. Dus gewoon maar afwachten en je vakantie voorpret niet laten bederven. Misschien valt het uiteindelijk allemaal wel mee
  Fijne tijd in Thailand!
  groetjes Marleen

  • Joeriopweg zegt op

   Beste Marleen,

   thnx voor je reactie en de opbeurende woorden ;). Ik laat de pret zeker niet bederven! Ik hou het nieuws + schiphol.nl in de gaten hoe het zit met de vluchten die kant op!

   Jij ook veel plezier en misschien tot ziens?!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website