De overval

Door Hans Pronk
Geplaatst in Leven in Thailand
Tags: ,
22 februari 2024

Mijn vrouw en ik liepen op de parkeerplaats van de plaatselijke MAKRO op weg naar onze auto toen er iets omgeroepen werd. Mijn vrouw vroeg vervolgens of ik mijn portemonnee nog had. Ik voelde even maar gelukkig was die er nog. Ik vroeg: “Zijn er zakkenrollers actief hier?”. Ik kreeg echter als antwoord: “Nee, er is alleen een portemonnee gevonden”.

Nee, in Thailand op plaatsen zonder toeristen zal je het niet snel meemaken dat je beroofd wordt. Ik heb wel een geval in Vietnam meegemaakt op een plaats met veel toeristen. Een zenuwachtige zakkenroller – zenuwachtig, mogelijk omdat ik vergezeld was door een Nederlandse vriend van 1 meter 96 – deed een zwakke en gelukkig mislukte poging om ons van waardevolle spullen te ontdoen. Daarna ging hij er ijlings vandoor.

Ook met corruptie heb ik hier nooit te maken gehad, zelfs niet door de politie. Vroeger werd er een paar dagen voor de feestdagen wel eens “gecollecteerd” door agenten maar dat is al lang verleden tijd. Ook was het vroeger mogelijk om met wat geld een jaarverlenging van je extension of stay  te regelen. Dat lukt hier niet meer. Een goede vriend van ons ging een paar jaar geleden zonder helm op de scooter naar de stad en reed in een politiefuik. Ter plekke kon hij de boete afrekenen en kreeg hij een betalingsbewijs zoals het hoort.

Maar om nu te beweren dat er helemaal geen misdaad of corruptie is in Thailand gaat natuurlijk ook weer te ver. Zo weet ik bijvoorbeeld dat er soms mannen geronseld worden voor illegale praktijken. Uit geldgebrek en gegeven de schaarse mogelijkheden om op een legale manier een fatsoenlijk inkomen te verdienen stemmen ze vaak toe. Dat gebeurt soms om (beschermde) bomen uit de bossen te halen. Die bomen zijn vaak meer dan een miljoen baht waard. De mannen die het werk moeten doen in de bossen vol met slangen en andere gevaarlijke beesten – meestal diep in de nacht – krijgen maar een paar honderd baht dus alleen de opdrachtgever wordt er rijk van.

Ook veedieven lopen hier rond en waren zo’n 8 jaar geleden ook bij ons in de omgeving actief. In die tijd sloten buurtbewoners de uitvalswegen af met slagbomen die ’s-nachts werden bediend door potige mannen die zich achter barricades van zandzakken schuil hielden. Ook de geoogste rijst wordt ’s-nachts bewaakt door rijstboeren. Het is dus blijkbaar nodig om dat te doen maar het komt natuurlijk ook omdat ze zich het verlies van zo’n oogst niet kunnen permitteren.

Ook komt oplichting voor waarvan vooral de oudere en dus ook veelal slecht opgeleide plattelandsbewoner het slachtoffer wordt. Zo verkocht een familielid van mij inferieure kunstmest maar hij was wel zo slim om op een gegeven moment een overheidsdienaar te benaderen met de vraag of hij de kwaliteit kon controleren. Natuurlijk bleek dat niet in orde en hem werd de raad gegeven daar onmiddellijk mee te stoppen omdat hij toch een keer tegen de lamp zou lopen. Als toelichting kreeg hij mee dat in zo’n geval alleen het voetvolk het gevang in gaat maar de mensen die het grote geld verdienen weten het altijd zo te regelen dat ze niet gepakt kunnen worden.

Een ander geval van (poging tot) oplichting heb ik persoonlijk meegemaakt toen ik samen met mijn vrouw gratis een gezondheidscheck onderging. Op zich natuurlijk al verdacht want het was niet door de overheid georganiseerd. Door de organisatie was een ruimte geregeld waar zich flink wat volk had verzameld. Het bleek gesponsord te zijn door een firma die natuurgeneesmiddelen aan de man bracht. De gezondheidscheck bleek niet veel om het lijf te hebben: na wat persoonlijke gegevens verstrekt te hebben zoals leeftijd en gewicht kreeg ik een sonde om mijn vinger die verbonden was met een computer. Gedurende een minuut bleef die sonde om mijn vinger en ik zag op een schermpje dat mijn hele lichaam gescand werd. Vervolgens kreeg ik een volgnummer en een computeruitdraai. Op die uitdraai stond te lezen dat ik toch wat onder mijn leden had en ook bij mijn vrouw stonden er verontrustende teksten. Het wachten was nu op het omroepen van ons volgnummer zodat we met een “deskundige” de zaak konden doornemen en ongetwijfeld de raad zouden krijgen om bepaalde natuurgeneesmiddelen te gebruiken. We hebben onze beurt niet afgewacht.

Een wat lange inleiding voor het volgende:

Op nog geen kilometer van ons woont een echtpaar met flink wat grond. Daar doen ze weinig mee – blijkbaar hebben ze geld genoeg – zodat de bomen vele jaren de kans hebben gekregen om uit te groeien tot woudreuzen. En sommige van die bomen waren veel geld waard. Nu hadden ze zoveel land dat ze er geen hek om heen hadden gezet met als gevolg dat één van die bomen op een ochtend verdwenen was. Ze hadden niets gehoord want er liep een doorgaande weg door hun land en de bomen stonden niet op het gedeelte waar hun huis stond. Bovendien hadden de dieven een nacht uitgekozen met noodweer zodat de bewoners niets zouden horen. De twee overgebleven waardevolle bomen op dat stukje land werden vervolgens gezegend door een monnik en opgesierd met oranje linten. Dat voorkwam echter niet dat ook een tweede boom verdween. Daarna richtte de eigenaar een barricade op van zandzakken en bewaakte zo ‘s-nachts de laatste boom. Maar elke nacht die boom bewaken is natuurlijk niet vol te houden dus op een morgen was ook de derde boom weg.

De rust keerde terug. Maar niet voor lang. Op een avond klonken er wat geweerschoten maar dat verontrustte ons niet want er wordt wel vaker gejaagd in de bossen rondom. Maar toen kregen we een paniektelefoontje van een vriendin van mijn vrouw: “Blijf binnen en doe de deur op slot want er lopen boeven in jullie buurt”. De volgende ochtend hoorden we wat er gebeurd was. Er waren namelijk nog wat kostbare bomen overgebleven maar die stonden dicht bij het huis en het was dus gevaarlijk om die weg te halen in de wetenschap dat de eigenaar een vuurwapen had. Dus een paar gemaskerde mannen overvielen de eigenaar en bonden hem vast op een stoel. Z’n vrouw kon echter ontsnappen en rende naar de kamnan toe. Nu bezit iedere kamnan een omroepinstallatie en hij riep de omwoners op om in actie te komen. Wij wonen te ver weg om dat te horen maar de dieven hoorden het wel en vluchtten alle kanten op.

De volgende dag kwam een inspecteur van politie bij ons voor nadere inlichtingen. Hij ging natuurlijk ook nog bij andere omwonenden langs maar het resulteerde niet in arrestaties of iets dergelijks. Wel had het bezoek van de ambtenaar blijkbaar toch indruk gemaakt want verdere pogingen om de resterende bomen te kappen werden er niet ondernomen.

7 reacties op “De overval”

 1. rentenier zegt op

  Dat er weinig criminaliteit is ben ik het mee eens. Dat men voor elkaar op komt en samenspant ook. Maar dat men niets meer met geld geregeld kan krijgen wat vroeger wel kon, ben ik het niet mee eens. Het kan nog steeds maar is wat duurder geworden omdat betreffende ambtenaren graaiiger zijn geworden. Dat politie corrupt is weet ik ook uit eigen ervaringen en dat ze het allemaal zijn ook. Maar in mijn buurt met een straal van 25 km (en niet ver van een grote stad) rijdt niemand een motor of saamlot met een helm op want daar doet de politie niets mee. Die komen wel maandelijks overal bij elke kleine en grote zaken geld op halen wat ‘protection-money’ mag heten. Het lijkt er op dat ze alleen geinteresseerd zijn in grotere bedragen. Wat zaken en locaties betreft is hier ook alles mogelijk wat onlogisch is omdat het b.v. overheidsgrond is maar zo lang je maat betaald. Wat je doet, op welk uur en hoe veel lawaai maakt ook niets uit. Als particulier kun je niet klagen of op bijstand van politie rekenen want betreffende ondernemer betaald de politie en jij als particulier niet. Ik verblijf grotendeels sinds 28 jaar in Thailand en ik durf te stellen dat waar ik kom en wat ik zie en ik zie veel, dat het onder het huidige bewind en op tv uitgezonden toespraken, alleen maar erger is geworden.

  • Hans Pronk zegt op

   Beste Rentenier, wat ik mij afvraag is of corruptie voornamelijk voorkomt op plaatsen waar veel te halen valt, bijvoorbeeld in toeristische gebieden. In de Isaan is veel minder te halen en de gewone ambtenaar is tegenwoordig bang – neem ik aan – om ontslagen te worden. Zo zie je hier op het platteland vrijwel nooit politie, dus ook niet om geld op te halen. De laatste keer dat hier politie (in burgerkleding) bij ons was, zo’n 5 jaar geleden, was om geld op te halen voor een goed doel. Niet verplicht en zeker geen beschermingsgeld. Daar zat natuurlijk toch een luchtje aan en een tijdje later kwam er op diverse plekken langs de weg een bord met daarop de mededeling dat op die manier collecteren ongewenst was. Daarna nooit meer iemand gezien. Ook de aanleg van lokale wegen wordt verantwoord met borden langs de weg. Daarop staat ook het bedrag van de aanbesteding. Er is dus in ieder geval openheid hier.
   Mijn vraag is: “Heb je recente ervaring met corruptie in de Isaan?”.

   • ruud zegt op

    Laat ik u gerust stellen.
    Ook in Isan is men corrupt.

    Een van de (vele) lokale drugsverkopers is al drie keer opgepakt, maar loopt nog steeds vrij rond, terwijl de minderjarige gebruikers voor de rechter kwamen.
    Voor een plaatselijk bouwproject werd volgens de dorpsbewoners ook drie maal de normale prijs betaald.

    • Hans Pronk zegt op

     Natuurlijk is er corruptie in Isaan. Maar is het minder dan vroeger?

 2. Jasper zegt op

  Er is weinig criminaliteit direkt aan de oppervlakte. Dat gezegd hebbende: in mijn stadje wordt 4 x per week op diverse punten (voorspelbaar!) de toegangs-of uitvalsweg gecontroleerd op: helm, papieren, verzekering. Ze zijn altijd heel kien op mijn rijbewijs, en ik show dan altijd eerst mijn Nederlandse rijbewijs. Ze worden dan gretig, want er is hen ingefluisterd dat ik OOK (hoewel volkomen rijbevoegd!) een “international drivinglicense ” moet kunnen tonen. Je ziet de briefjes van 500 al in hun ogen schijnen, waarmee ze die zelfde avond hun mia noi mee kunnen onthalen.
  Groot is dan altijd de ontluistering als ik ze een verfromfaaid internationaal rijbewijs van de ANWB toon. Weer mislukt, zie ik ze denken. Gelukkig kan men in mijn buurt als gemiddeld politieagent de westerse jaartelling niet interpreteren, want dan zou hen zeker opgevallen zijn dat mijn internationaal rijbewijs (met een geldigheidsduur van 1 jaar) stamt uit 2009………

  Op de vraag waarom ik aldoor wordt aangehouden, hoewel ze mij kennen (192, 150 kilo, niet gangbaar) is het antwoord steevast: “One day you will forget drivinglicense!!”

  Dus ja, er is nog steeds corruptie. En breek mij de bek niet open over steeds dronkener wordende politieagenten op scooters die overal geld en drank ophalen vlak voor chinees nieuwjaar.

 3. henk zegt op

  Toen ik een paar maanden geleden in Thailand bij familie verbleef, was er op een avond ook enige commotie. Op mijn verbaasde blikken werd gemeld dat “de buurman kippen had gestolen”.
  Het bleek om de haan van de buren te gaan, die een paar kippen mee had gelokt.

  Hier was dus eigenlijk sprake van “schaken”.

 4. servaas zegt op

  Internet fraude is aan de orde van de dag,vooral je bankrekening!!
  niet af en toe maar erg veel ,de Thaise overheid besteed er veel tijd aan om die fraudeurs tepakken en de mensen te waarschuwen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website