Het leven van Charly zit gelukkig vol prettige verrassingen (helaas soms ook minder prettige). Sinds een aantal jaren woont hij, met zijn Thaise vrouw Teoy, in een resort niet ver van Udonthani. In zijn verhalen probeert Charly vooral meer bekendheid te geven aan Udon, maar gaat hij ook in op tal van andere zaken in Thailand.


Charly en het openen van een euro bankrekening

Ik ben begin 2015 in Thailand aangekomen en heb vrijwel direct gezorgd voor een bankrekening. Eind 2015 heb ik daar een tweede bankrekening aan toegevoegd. Ik ben dus in het bezit van twee bankrekeningen bij de Bangkok Bank. Een gewone rekening courant rekening, waar ik mijn geld vanuit Nederland op stort, en een spaarrekening, tevens de bankrekening die ik aanhoud om aan immigration te laten zien dat mijn saldo minimaal 800.000 baht is.

Indertijd was er geen enkel probleem met het openen van deze rekeningen. Mijn paspoort en de aanwezigheid van Teoy waren voldoende. Geen brief van immigration, de Nederlandse ambassade of iets van die strekking nodig.

Aangezien ik inmiddels al geruime tijd in Thailand woon, en volstrekt niet van zins ben om terug te gaan naar Nederland, wil ik mijn Nederlandse belastingplicht omzetten naar een Thaise belastingplicht. Waarbij de loonheffing op mijn AOW in Nederlandse handen blijft. De AOW-uitbetaling gaat naar mijn Nederlandse bank en blijft daar ook op staan. Deze bedragen worden dus niet direct getransfereerd naar mijn Thaise bankrekening. De aan te vragen vrijstelling gaat om de loonheffing en heffing sociale premies op mijn bedrijfspensioen en de heffing van sociale premies op mijn AOW.

Indien je vrijstelling wilt aanvragen op de in te houden loonheffing op je bedrijfspensioen schijnt de Nederlandse belastingdienst onder meer te eisen dat je Nederlandse bedrijfspensioen door je pensioenuitvoerder rechtstreeks gestort wordt op een Thaise bankrekening. Waar de Nederlandse belastingdienst die eis op baseert, weten ze waarschijnlijk zelf ook niet, maar valt natuurlijk wel binnen het kader van “gemakkelijker kunnen we het niet maken, maar in het zo moeilijk mogelijk maken zijn we de beste”. Om wille van die aan te vragen vrijstelling daarom opgewekt richting Central Plaza getogen om daar bij de Bangkok Bank een euro bankrekening aan te vragen.

TK Kurikawa / Shutterstock.com

Ik heb bij me: mijn paspoort, de bankboekjes van mijn twee rekeningen, Teoy en haar adresboek. Wat een deceptie. De eerste, vrouwelijke medewerker, duikt onmiddellijk weg na het horen van de vraagstelling. Alsof haar een oneervol voorstel wordt gedaan. Een mannelijke medewerker neemt het over, maar die komt niet verder dan de hakkelende opmerking, geloof het of niet, dat ik daartoe een brief van de Nederlandse ambassade in Bangkok moest overleggen. Zijn opmerking valt in de categorie van ergens de klok hebben horen luiden maar niet wetend waar de klepel hangt. Ik blijf nog even beheerst vragen wat de man nu precies bedoelt, maar daar komt hij totaal niet uit. Aangezien zijn manager op een andere locatie van de Bangkok Bank zit, kan ik op die persoon ook geen beroep doen. Bij zoveel onzin kan ik mij niet langer inhouden. Ik ontplof zowat, ben opgestapt en zonder gedag te zeggen de plaats des onheils verlaten. Niet erg beleefd maar wel heel verklaarbaar. Dat helpt je overigens natuurlijk niet verder naar het realiseren van je doelstelling. Dat snap ik zelfs nog wel. Dus even afkoelen.

Een paar dagen later, vrijdag 15 november, een nieuwe poging ondernomen bij het grootste kantoor van de Bangkok Bank in Udon. Adres: 227 Phosri Road. Om 13.45 uur komen we daar aan en we worden doorgestuurd naar de eerste verdieping. Een van de aanwezige medewerksters informeert waar we naar op zoek zijn. We leggen uit dat ik een euro bankrekening wil open. Zowaar een meevaller, want volgens de medewerkster zou dat zo maar kunnen. Maar er zijn een paar problemen. Eerste probleempje: dit kantoor is slechts tot 15.00 uur geopend! (Volgens hun website tot 15.30 uur). En de dame die ons van dienst zou moeten zijn, en blijkbaar het enige personeelslid in deze vestiging die deze materie bij machte is, is er even niet. Tweede probleempje: we hebben een brief nodig van immigration Udon Thani waarin immigration verklaart dat ik degene ben die in het paspoort staat vermeld en dat ik woonachtig ben op het adres van Teoy. En het derde probleempje is, volgens deze medewerkster, dat er zoveel formulieren ingevuld en getekend moeten worden, dat dit vast en zeker niet voor 15.00 uur zou gelukken.

Ik ben uiteraard niet erg gelukkig met de opmerkingen, maar weet me in te houden. Haar verklaring dat een brief van immigration nodig is, lijkt me op zich niet helemaal onlogisch. Dat dit in 2015 bij het openen van eerdere bankrekeningen niet nodig was, hoeft niet te betekenen dat het nu ook niet nodig is. Dingen veranderen nu eenmaal. Het lullige bij dit soort situaties is, dat je luistert naar de dialoog tussen Teoy en de medewerkster, maar er bijna geen jota van begrijpt. Het enige dat me opvalt is dat ik regelmatig hoor “maj daj”.  Waarop ik dan weer chagrijnig aan Teoy vraag wat er dan allemaal weer “niet kan”. Enfin, hier kom ik niet direct uit en aangezien de brief van immigration op dit moment de eerste showstopper lijkt te zijn, maar afgesproken met Teoy dat we eerst die brief gaan ophalen bij immigration. Niet zo’n groot probleem want immigration ligt bij wijze van spreken om de hoek van deze bank vestiging.

De Monstera Studio / Shutterstock.com

Het ophalen van de brief lukt voortreffelijk. Ik heb hier al eens eerder mijn waardering uitgesproken voor immigration Udon Thani. Ik word er altijd zeer vriendelijk en correct te woord gestaan en in de meeste gevallen heb ik in korte tijd datgene wat ik nodig heb. De 90 days melding gaat altijd bijzonder snel en kan zelfs door Teoy gedaan worden. Mijn aanwezigheid is daarbij niet vereist. Het verlengen van de verblijfsperiode kost natuurlijk wat meer tijd, maar ook dat gaat altijd bijzonder snel en efficiënt.

Vandaag dus het ophalen van een brief waarin immigration verklaart dat ik de persoon ben die in mijn paspoort staat vermeld en dat ik woonachtig ben op het adres van Toey. Bij immigration ingeleverd: mijn paspoort, twee pasfoto’s en het adresboek van Teoy. Het is niet druk bij immigration en binnen 20 minuten is de brief geregeld. Kosten: 500 baht.

Met de schriftelijke verklaring van immigration in ons bezit, gaan we terug naar de Bangkok Bank. Het is inmiddels 14.25 uur. De enige medewerkster van dit kantoor die blijkbaar in staat is mij van een aanvraag euro bankrekening te voorzien, is er zowaar. Teoy ziet haar en stevent eropaf. Met succes. We mogen gaan zitten. De medewerkster maakt een kopie van mijn paspoort en mijn visa tempels. Tevens confisqueert ze de brief van immigration. Om vervolgens een vele pagina’s tellend document tevoorschijn te toveren. De plaatsen die ik moet ondertekenen, en dat zijn er velen, geeft ze nauwgezet aan, en ik teken ter plaatse. Ze zet accolades bij die passages die ik word geacht in te vullen. Dat had wat mij betreft nu ook gekund, maar daar ontbreekt de tijd blijkbaar voor. Je weet, sluiting om 15.00 uur toch? De door mij altijd hooglijk gewaardeerde Thaise service loopt nu toch een deukje op.

Ik word verzocht de verlangde informatie thuis rustig in te vullen. Dan kan Teoy die ingevulde, en reeds door mij getekende, documenten maandag bij haar inleveren.

Een paar kanttekeningen.

 1. Als het euro bankrekeningnummer bekend is, moet er om en nabij 800 euro op die rekening worden gestort. Ik heb geen euro’ s, dus moet er tegen een belachelijk lage koers thai baht worden omgewisseld naar euro’ s.
 2. Over de transacties op de euro bankrekening schijnt de Bangkok Bank 0,25% commissie te rekenen.

Maandag 18 november is Teoy om 11.00 uur weer, met de set documenten, terug bij de Bangkok Bank. De documenten worden gecontroleerd. Helaas waren er twee documenten die ik blijkbaar niet juist had ingevuld. Teoy komt dan braaf terug naar huis om mij die twee documenten te laten invullen en tekenen, om ze vervolgens weer naar de Bangkok Bank te brengen. Deze keer zijn alle documenten goed ingevuld en van mijn handtekening voorzien. Ze worden nu naar het hoofdkantoor van de Bangkok Bank in Bangkok gefaxt. Het hoofdkantoor moet daar vervolgens op reageren, onder meer met het afgeven van het bankrekeningnummer. Zodra dit is gebeurd word ik weer op het kantoor van de Bangkok Bank in Udon verwacht. Niet alleen schijn ik dan weer wat te moeten tekenen maar bovendien moet dan de ongeveer 800 euro op die rekening worden gestort.

De medewerkster van het Bangkok Bank kantoor in Udon belt woensdag op met de mededeling dat zij inmiddels het bankrekeningnummer van Bangkok heeft ontvangen. Ze spreekt met Teoy af dat we om 14.00 uur bij de Bangkok Bank komen om de ruwweg 800 euro te storten op de nieuwe rekening en om het bankboekje in ontvangst te nemen.

Arkom Suvarnasiri / Shutterstock.com

Dat heb ik toch niet helemaal goed begrepen. Als we bij de betreffende medewerkster terecht kunnen, moet ze het bankrekeningnummer nog krijgen van het hoofdkantoor in Bangkok. Ik erger me aan deze gang van zaken en maak dat ook duidelijk. Na een kwartier wachten komt het bankrekeningnummer telefonisch door. Nu moet die 800 euro worden gestort op die nieuwe euro bankrekening. We kopen de euro’ s tegen een slechte koers vanuit mijn spaarrekening bij de Bangkok Bank. Dan lijkt de afwikkeling verder een fluitje van een cent, maar vergeet dat maar. De medewerkster moet nu via haar laptop de transactie, via vele schermen, vastleggen en daarnaast nog een hele trits formuleren invullen. Hiermede vergeleken is het papiergedoe bij het kopen van een huis kinderspel.

Als ze eindelijk “uitgespeeld” is krijg ik een minuscuul papiertje waarop mijn 19! cijferige banknummer staat, plus een formuliertje waaruit blijkt dat ik 800 euro heb gestort. En uiteraard een update van mijn spaarrekening bankboekje. Waarop dus 26.998 baht in mindering is gebracht. Op mijn vraag waar mijn nieuwe bankboekje is, krijg ik als antwoord dat dit over ongeveer een week op deze locatie kan worden afgehaald. Op mijn volgende vraag of de euro-bankrekening ook via internet benaderd kan worden, is het antwoord dat ik dat kan regelen zodra ik mijn nieuwe bankboekje ontvangen heb. Dat schijnt niet moeilijk te zijn. Nou, daar maar even op vertrouwen, maar blijkbaar moet dit toch ook weer nog even geregeld worden. De man die hierover op dit kantoor gaat, even gesproken en hij bevestigt dat we met het nieuwe bankboekje bij hem de internet toegang kunnen regelen.

Op vrijdag 29 november wordt Teoy gebeld met de mededeling dat het bankboekje is gearriveerd. Helaas kan het niet gelijk worden opgehaald omdat de betreffende medewerkster een paar dagen vakantie heeft en het bankboekje achter haar slot en grendel heeft opgeborgen. Niemand kan er dus bij. Om een lang verhaal dan maar positief te beeindigen, op vrijdag 06 december halen we mijn euro bankrekening boekje op, waarvoor ik weer twee handtekeningen moet zetten, en vragen vervolgens gelijk internet toegang aan. Binnen vier werkdagen moet ik een bericht op mijn telefoon ontvangen met de toegang gegevens via internet. Al met al heeft het openen van deze bankrekening dus een maand geduurd.

Even een samenvatting van hetgeen er blijkbaar vereist wordt door de Bangkok Bank bij het willen openen van een euro bankrekening:

 • Paspoort;
 • Brief van immigration waarin immigration verklaart dat jij de persoon bent die in het paspoort staat vermeld en dat je op een bepaald adres woonachtig bent

(daartoe 2 pasfoto’ s meenemen en het adresboek waar je woont);

 • Het invullen van een aantal pagina’ s met bijbehorende handtekeningen.

De formulieren zijn voorzien van een Engelstalige toelichting, maar blinken niet overal uit in duidelijkheid. Het samen invullen met een bankmedewerker is daarom wel aan te raden;

 • Het storten van ongeveer 800 euro op de nieuwe euro bankrekening;
 • Een doorlooptijd van ongeveer twee weken alvorens je over de euro bankrekening kunt beschikken;
 • Na ontvangst van het nieuwe bankboekje de internet toegang regelen.

Dit zijn mijn ervaringen met de Bangkok Bank in Udon. Net zoals bij de interpretatie van de regels door de immigration, zijn andere interpretaties bij andere banken of zelfs bij de Bangkok Bank zelf in andere steden, volstrekt niet uitgesloten. In verband hiermede is mijn advies, als je een bankrekening wilt openen, even bij de betreffende bank langs te gaan en te informeren naar de door hen verlangde documenten. Bevallen hun eisen niet, loop gewoon door naar de volgende bank (in Central Plaza, Udon Thani, zitten op de derde verdieping zo’ n tiental banken). Ik weet niet of er verschillende eisen gelden voor bijvoorbeeld het aanvragen van een gewone rekening courant rekening en voor bijvoorbeeld een euro bankrekening. Het enige dat in dit verband nu nog rest is mijn pensioenuitvoerder te informeren, zodat hij vanaf januari 2020 mijn pensioen in euro’s op deze rekening kan overmaken.

Charly www.thailandblog.nl/tag/charly/

No votes yet.
Please wait...

41 reacties op “Charly en het openen van een euro bankrekening”

 1. Koos zegt op

  Charly ik had hetzelfde probleem in Udon en heb het niet doorgezet.
  Ik wilde net als met mijn andere bankboekjes mijn vrouw als 2e naam.
  Was niet mogelijk volgens hun en dat was voor mij de druppel.

  • Charly zegt op

   @Koos

   Ik heb bewust een euro bankrekening aangevraagd die uitsluitend op mijn naam staat.
   Voor het regelen van de financiele afwikkeling na mijn overlijden, heb ik een testament in Thailand opgemaakt.

   Met vriendelijke groet,
   Charly

 2. Henk zegt op

  Nou nou Charly, een heel gedoe. Maar duidelijk uitgelegd! Hier hebben mensen die hetzelfde willen wat aan!
  Ikzelf overweeg ook zoiets te gaan doen. Bedankt!

  • Charly zegt op

   @Henk
   Zoals ik al in mijn posting aangaf zullen de verschillende Thaise banken en ook hun verschillende vestigingen mogelijk andere eisen stellen. De diverse reacties hier geven dit ook weer overduidelijk aan.
   Helaas is er op dit gebied, net zoals bij de interpretaties van de regels bij immigration, geen eenduidig en uniform beleid. Iedereen doet maar wat.

   Met vriendelijke groet,
   Charly

 3. george zegt op

  Om vrijstelling te krijgen over je bedrijfspensioen Heb je GEEN thaise bankrekening nodig. Afgelopen voorjaar heb ik vrijstelling geregeld ZONDER een thaise rekening. Kijk maar op de site van de belastingsdienst Heerlen.

  • Charly zegt op

   @george
   Het zou heel goed kunnen dat je gelijk hebt george. Alleen heb ik ook andere ervaringen en meningen gehoord. Ik neem daarom geen enkel risico. Indien mijn bedrijfspensioen rechtstreeks op mijn Thais bankrekening wordt gestort, lijkt me dit voor Heerlen een afdoend bewijs, naast het ro22 formulier, dat ik Thais belastingplichtig ben en derhalve geen loonbelasting en sociale premies hoef af te dragen aan de Nederlandse belastingdienst.

   Met vriendelijke groet,
   Charly

 4. Joop zegt op

  Beste Charly, een goed en duidelijk verhaal. Een paar opmerkingen daarover:
  1. je vindt een 19-cijferig bankrekeningnummer lang; hoelang is het IBAN-nummer van een rekening in Nederland? (ongeveer net zo lang dus).
  2. Circa 27.000 baht als tegenwaarde (koers) voor 800 euro lijkt mij niet extreem.
  3. Al deze heisa (en daar gaat het voornamelijk om) alleen maar omdat de Nederlandse fiscus een eis stelt (rechtstreekse overmaking van jouw pensioen naar Thailand), welke de fiscus niet mag stellen!

  • Bob, jomtien zegt op

   Kom naar Pattaya jomtien treppessit road ongeveer 1 uur alles geregeld. Ook internet bankieren

   • Charly zegt op

    @Bob
    Ja Bob, had me dat iets eerder verteld dan had ik zomaar naar Pattaya gekomen.
    Maar helaas, ik wist dat uiteraard niet.
    Maar bedankt voor je opmerking. Mogelijk dat andere lezers hier daar wat aan hebben.

    Met vriendelijke groet,
    Charly

 5. tooske zegt op

  charly,
  aardige bijdrage voor wie het ook wil proberen.
  Alleen een vraag aangaande je inleiding, ik begrijp niet waarop je over je AOW en bedrijfspensioen nog sociale premies betaald in NL.
  Als je uitgeschreven bent in NL en woonachtig in Thailand hoef je helemaal geen, dus € 0.00 sociale premies te betalen. Met de SVB en je bedrijfspensioenfonds kun je dit gewoon via een berichtje regelen komt geen belastingdienst aan te pas. Als je je boos maakt ook nog met terugwerkende kracht, dergelijke financiele instellingen hebben toegang tot de gba en hadden dus kunnen zien dat je uitgeschreven was, ZORGPLICHT heet dat.
  Ik neem tenminste aan dat je bij je vertrek zelf het pensioenfonds en de SVB hiervan op de hoogte hebt gesteld middels een adreswijziging.
  Tijd voor actie dus.

 6. Hans zegt op

  Ik heb in het verleden ook een euro rekening bij de kaisikorn bank gehad, daarop 1000 euro gestort. Toen ik een half jaar later informatie vroeg over de rekening, kreeg ik een onplezierige situatie.
  Het bleek dat er per mand ongeveer 9 euro wordt ingehouden. Toen direct de rekening opgezegd.
  Overigens is het volgens mij nietnodig om je geld direct naar Thailand te storten. Ik boek over wanneer ik geld nodig heb en ga eens per jaar naar het belasting kantoor in Chonburi. Betaal daar belasting en krijg week later het beroemde r022 formulier. Vervolgens ga ik mijn betaalde belasting in nederland terug vragen. Teruggave van de nederlandese belastingdienst is weer een heel ander verhaal

 7. HarryN zegt op

  Volgens mij hoef je echt niet naar de bank zelf te gaan om te vragen welke documenten je nodig hebt.
  DE eerst keer lukte hetmij ook niet om een euro rek. te krijgen. Inderdaad ik moest ook een document van de ambassade overleggen dat ik ,ik was!!!!

  IK ben toen op de website van de BBK bank gaan zoeken en heb de voorwaarden gevonden: Documents required for opening a Foreign Currency deposit account. en daar stond onder item 3: Foreigner with Long-stay or tourist visa: passport and one of the following documents

  3.1 an official document from another country,such as a document from the relevant agency giving evidence of the customer’s right to receive pension funds, OR a letter of reference from one of the following:

  en dan volgt er een 5 tal opsommingen plaats

  De 2de keer ben ik er weer heen gegaan en ze hun eigen voorwaarden voorgelegd . De juffrouw enigszins geagiteerd zei toen : Nou Bangkok hoofdkantoor moet maar beslissen.
  Een week later had ik mijn euro rekening

  • Charly zegt op

   @HarryN

   Precies HarryN. Het is datzelfde gebrek aan kennis bij het balie personeel waar ik tegenaan liep.
   Zelfs “de enige werkneemster op de betreffende Bankgkok Bank vestiging” wist maar met moeite alle procedures door te lopen. Dan is een goede voorbereiding, zoals je zelf hebt gedaan, de enige mogelijkheid op die ondeskundigheid te wijzen, waardoor ze bakzeil moeten halen,

   Met vriendelijke groet,
   Charly

 8. Erik zegt op

  Jij schrijft dat de belastingdienst mogelijk eist dat NL pensioen door de pensioenbetaler rechtstreeks naar Thailand wordt gestort. Wel, die eis is al 2,5 jaar van de baan. Kijk eens hier:
  https://www.thailandblog.nl/expats-en-pensionado/opleggen-remittance-base-belastingdienst-baan/

 9. timker zegt op

  Ik heb nu 2x belasting vrijstelling aangevraagd en gekregen in NL (2016 en 2018), maar al mijn prive pensioen uitkeringen worden gewoon op mijn ING rekening in NL gestort. Daarna schrijf ik zelf met TransferWise het geld over naar Thailand. Ik ben benieuwd of bij mijn vernieuwde NL vrijstelling aanvragen in 2021 dezelfde aparte eis zal worden gesteld…???…

 10. Ludo zegt op

  Hoi Charly,
  ik en mijn echtgenote hebben hier in Fang bij Bangkok Bank ieder een Foreign Deposit Account in EURO geopend. Enige wat nodig was in het bezit zijn van ID-kaart / paspoort, een Savings Account en toegang via I-banking bij Bangkok Bank.
  Afhandeling gebeurde hier volledig op een kleine 4 uur, in bezit van boekje en al …
  Opgelet: bij contante stortingen betaal je meer commisie (2%) dan bij transfers (0.25%)
  Ook opletten dat bij transfers vanuit het buitenland er géén conversie naar Thai Bath gebeurt !
  Bij sommige banken gebeurt automatisch, zoals bij BNP Paribas (heb ik pijnlijk ondervonden), duidelijk vermelden of je op een non-conversion lijst laten zetten .
  groetjes Ludo

 11. Sjaak zegt op

  Kan de euro bankboek in Thailand gebruikt worden voor immigratie visum. Zij hebben als eis 800000 Bht, maar er wordt niets vermeld over euro op een Thaise bankrekening.

  • RonnyLatYa zegt op

   Er zijn immigratiekantoren die het aanvaarden.
   Moet je lokaal eens navragen.

 12. johannes h zegt op

  Hallo Beste Charlie.
  Jij bent ook al ‘n zeer geruime tijd in dit “prachtige land” waar we ondanks alle waanzinnige,en on ” I Q” waardige toestanden en gebruiken nog altijd het liefst willen verblijven.
  Maar ben je niet ook van mening dat onze voorkeur in deze behoorlijk wordt aangetast ??

  M vr Groet,
  Johannes

  • Charly zegt op

   @johannes h

   Nee hoor, ik accepteer gewoon dat er op bepaalde gebieden een groot gebrek aan deskudigheid is. Of het nu om bankzaken gaat, immigration issues, of hoe een tegelvloer zodanig te plaatsen dat de tegels vast aan de vloer blijven, het maakt niet uit. Er is vaak een gebrek aan kennis. Binnen het kader van “no loosing face” wordt dit nooit openlijk gezegd.
   Ik heb er verder niet zoveel last van. Bij immigration hier in Udon heb ik nooit problemen en zaken zoals nu bij het openen van een euro bankrekening doe je toch ook niet elke dag.
   Dus gewoon blijven genieten van dit mooie land en de dingen nemen zoals ze zijn. Dat is ook het beste voor je eigen humeur.

   Met vriendelijke groet,
   Charly

 13. Erik zegt op

  Beste Charlie ,
  Een gewone rekening openen is al een ware ramp tegenwoordig maar een euro rekening dus nog erger . Ik heb sinds vorig jaar ook een euro-rekening bij de Krungsri bank . Ik heb 4 u ( ja vier) in het kantoor gezeten en uiteindelijk vertrokken met een euro rekening . Helaas alleen met een papiertje . De uitleg daar was dat je voor een euro rekening geen bankboekje krijgt ! ??
  Discusieren heeft totaal geen zin , had er ook geen zin meer in na 4 uur wachten .

 14. john zegt op

  Charley, als je pech hebt zullen je euro overschrijvingen nogal kostbaar zijn. Om misverstanden te vermijden: je stuurt dus euros vanuit je nederlandse bankrekening naar je eurorekening bij, in dit geval, bangkok bank.
  Zowel de nederlandse bank als de thaise bank brengt brengt een stevig bedrag in rekening. Daarnaast heeft de ing tegenwoordig een tussenbank ingeschakeld waardoor je niet meer het verstuurde bedrag ontvangt maar door de tussenbank ook nog een bedrag aftrekt. Dus niet het verstuurde bedrag komt op je thaise bankrekening binnen maar een lager bedrag EN op je nederlandse bankrekening worden kosten in rekening gebracht maar ook je thaise bank brengt kosten in rekening. Hoop dat je na je eerste overmaking daar een over wilt berichten.

  • Charly zegt op

   @john
   De Bangkok Bank schijnt bij transfers 0,25% fee in rekening te brengen. Dat is dus wel te overzien.
   Mijn pensioenuitvoerder zal mijn pensioen direct overmaken naar de Bangkok Bank. Ik heb nog geen inzicht of mijn pensioenuitvoerder hiervoor kosten in rekening brengt. Er zit dus naar mijn mening geen Nederlandse bank meer tussen. Ik zal, na de eerste pensioen overmaking in januari, hierover een breicht plaatsen.
   Met vriendelijke groet,
   Charly

   • john zegt op

    Hoor ik graag. Er zit natuurlijk wel nederlandse bank tussen immers pensioenfonds is geen bank. Stort nu ook van eigen bank naar jouw bank in nederland. Mijn Krungthaibank brengt ongeveer € 15 in rekening. De Ing bracht €20 in rekening maar nu rekenen ze € 20 EN verdwijnt er naar de tussenbank ook €20. Is toch totaal €55.= per keer dus op jaarbasis € 660.= !! De moeite waard om alternatieven te bekijken! De srandaardalternatieven bv transferwise etc kun je niet gebruiken. Doen geen euro naar euro !

  • Sjaak zegt op

   Ik heb 3 maanden geleden ook een euro rekening willen openen bij de bangkok bank in HuaHin. Het kosten overzicht heeft me uit eindelijk doen besluiten om t niet te doen, en ja, ik had idd een brief van immigration. Toen naar de krungsri bank in bluport. Daar vroegen ze geen brief alleen een paspoort. Of mijn Thaise vrouw moet iets hebben gezegd. Nog geen 2 uur later stond ik buiten met een debitkaart, een week later bank boekje opgehaald. Wel idd minimaal 700 euro moeten storten, maar die had ik. Vanuit Nederland nog eens 4000 euro overgemaakt, abn rekende 9 euro en krungsri nog eens (maximaal) 500bht. Kan via internet gewoon overboeken naar een bht rekening zonder enige kosten. Opnemen euro kost idd geld, maar ook dit is maximaal 500bht

   • john zegt op

    Weet je zeker dat je een eurorekening hebt geopend? Je zegt dat Krungsri 500 BAHT rekende. Op een eurorekening worden geen bahts als kosten in rekening gebracht! Op een eurorekening ontvang je euros en worden KOSTEN ook in euros opgevoerd.Ik heb een Eurorekening bij Krungsri dus is echt vanuit de praktijk.!
    En je zegt letterlijk ” Kan vanuit internet gewoon overboeken naar een bahtrekening zonder kosten” .
    Ik denk dus dat je een BAHTREKENING hebt. !

    • Sjaak zegt op

     Hoi John, nee ik heb een euro rekening, dat is zeker. Het is een FCD rekening. Alleen op het “fees for foreigner” overzicht, staan alle kosten in Baht vermeld en niet in Euro. Om even een voorbeeld te noemen, Inward remittancw via Swift, 0,25% of remitted amount, ( minimum of baht 200, maximum of baht 500). Overboeken van deze euro rekening naar mijn bankkok bank is gratis, als zal dat ongetwijfeld versleuteld zitten in de koers. Maar ik pak de dagkoers vam krunsgri en dan kom ik geen kosten tegen.

 15. janbeute zegt op

  Een Euro rekening of tewel een FCD rekening in Euro is een peace of cake bij de Krungsribank.
  Het minimum bedrag dat er altijd op moet staan is 500 Euro.
  Ga naar de Krungsri open een gewone rekening voor je dagelijks gebruik in Thaibath en een FCD in Euro.
  Geld kun je via de FCD omzetten in euro aan de balie op je lopende rekening of zelfs via een extra FCD bankpas.
  Aanvragen uiteraard met je paspoort soort van visum en verblijfs of woonadres waarbij een geel huisboekje weer eens uitkomst zal boeken .
  Heb de Euro rekening al meer dan 12 jaar en werkt prima.
  Geld overboeken van de Nederlands bank direct naar de FCD account en wanneer ik wil omwisselen even bij de bank of ATM van de Krungsri langs.
  Helaas accepteerd de IMI in Lamphun bij de jaarlijkse extension deze rekening niet.
  Daarom hou ik altijd de 8K optie achter de hand.
  Bij overboeking vanuit Nederland maak je de keuze wie de kosten betaald, ik doe altijd dat ik de ontvanger in Thailand voor de kosten opdraai dit is stukken lagerder als dat ik als verzender de transferkosten bij de Nederlandse bank zou betalen.
  Eenmaal in de maand ontvang je via de post een bankafschrift met het overzicht van al je depositoos en withdrawels en de daar bijhorende TT koers.

  Jan Beute.

 16. jan zegt op

  Wat een gedoe met banken, echter wat mij raakt is dat er niet in nederland belasting wordt betaald immers over het gedeelte dat wordt ingehouden voor bedrijfspensioen wordt geen belasting ingehouden. Bij uitkering later hoort belasting te worden ingehouden. Onze stomme nederlandse regels blijken dus voor expats lief te zijn. In nederland verdiend is in nederland betalen zou ik denken, sorry ik vind het maar raar,

  • tooske zegt op

   Beste J,an,
   Bij het opvouwen van het bedrijfspensioen is jarenlang premie betaald, over deze premie is in het verleden al belasting betaald, dus waarom zou je 2 maal belasting betalen.
   Anders ligt het bij AOW en Pensioen van het ABP waarvan de premies in het verleden belastingvrij waren, daarom worden zowel de AOW als het ABP pensioen wel belast in NL.
   Eerlijke zaak lijkt mij en heeft dus niets te maken met lief zijn voor expads.

  • john zegt op

   dag jan, niet zo’n rare opmerking maar het gaat even niet over het onderwerp dat hier wordt besproken

  • Erik zegt op

   Jan, het nieuwe woonland stelt ook eisen en het compromis tussen de wensen van de twee staten staat in het verdrag dat is gesloten. En een verdrag gaat nu eenmaal voor de nationale wet.

   Het verdrag tussen NL en TH is erg oud (1975); de sociale uitkeringen waaronder WIA en AOW vallen er buiten en dus mogen beide landen dat belasten. Dat zal ongetwijfeld worden rechtgetrokken in het nieuwe verdrag waarover wordt onderhandeld. Ten aanzien van pensioenen verwacht ik ook een wijziging.

 17. Leo Bosch zegt op

  Beste Tooske,
  Besef je niet dat je met de onzin die je uitkraamt veel mensen op het verkeerde been zet?
  De spreekwoordelijk klok en klepel.
  Als je uitgeschreven bent, kun je bij de belastingdienst buitenland in Heerlen belastingontheffing aanvragen
  op je bedrijfspensioen.Je dient daarvoor niet alleen aan te tonen dat je in Thailand belastingplichtig bent , maar je moet zelfs aantonen dat je hier ook daadwerkelijk belasting betaalt.
  Belastingontheffing op je AOW is onmogelijk. Sociale lasten en belasting is en blijft aan Nederland .

  • tooske zegt op

   Leo, beter lezen.
   Nee dat besef ik niet. ik ben in 2008 uit Nederland vertrokken, en heb me uitgeschreven, heb een D formulier voor de belasting ingevuld, heb de adreswijziging doorgegeven aan zowel het ABP en de SVB waarna de inhoudingen sociale verzekeringen door hun zijn stopgezet. Heb met geen woord gerept over belastingen (loonheffing) deze wordt gewoon ingehouden in NL en ik heb daar vrede mee.
   V.w.b. de Thaise fiscus, nooit iets van gehoord, betaal alleen ozb thb 150 en BTW op mijn boodschappen en wegenbelasting voor de auto. Makkelijker en vooral mooier kan het niet worden.

 18. Leo Bosch zegt op

  Sorry,
  Een verschrijving. Over je AOW wel belasting, maar geen sociale lasten.
  Maar dus ook geen rechten meer.

 19. George zegt op

  Beste Leo, ook jij maakt een fout. Afgelopen voorjaar heb ik dus vrijstelling gekregen voor 5 jaar over mijn bedrijfspensioen (KLM). Ik heb dus een R022 verklaring ingeleverd maar heb tot op heden nog geen belasting betaald in Thailand om dat het jaar nog niet voorbij is. De R022 verklaring heb ik gekregen nadat ik mij had verwijderd uit het gesprek met de ambtenaar en het over liet aan mijn Thaise vrouw.

  • Charly zegt op

   @George

   Ongetwijfeld maak ik fouten George. Maar zou je mij in dit verband kunnen uitleggen wat ik in jouw ogen fout doe? Alvast bedankt.

   Met vriendelijke groet,
   Charly

   • ergens in Thailand zegt op

    Dag Charly,
    ik heb ook een eurorekening bij de Bangkok Bank in Udonthani en het was binnen het uur geregeld had van tevoren wel gevraagd wat ik nodig had. En een week later mijn bankboekje opgehaald waar ik voor de 1ste keer 700 euro heb moeten storten. Dus bij mij binnen een week geregeld.
    Meteen internet bankieren aangevraagd en 15 minuten klaar.

    Hou er rekening mee dat je altijd 200 euro erop laat staan als je eronder komt betaal je een boete van 8 euro maar dat hebben ze je niet verteld anders had je het wel vermeld in je verhaal.
    Dit jaar is er bij mij 1 keer commissie (5,19 euro) ingehouden en wel in Januari 2019.
    Elk kantoor doet het weer anders net als overal de immigratie het anders doet.

    Elke transactie tussen Eurorekening en Thaise Rekening is gratis bij Bangkok Bank via internetbankieren
    Krungsri Bank vraagt 500 bath per transactie.
    Siam Bank heeft geen Eurorekening beschikbaar ( Tenminste niet in Juli 2017 )
    Kasikorn wel.
    Bij meer banken ben ik niet geweest omdat Bangkok Bank mij het beste beviel.

    Je krijgt geen rente op je eurorekening maar je krijgt tussen de 0,25 tot 0,27 satang meer op de huidige koers.

    En de FCD rekening kun je ook gebruiken voor je visa aanvraag als je niet aan de eis van 800000 bath komt of een combinatie van FCD + banksaldo of
    FCD + Visumondersteuningsbrief

    In Udonthani kun je wel je FCD account gebruiken voor visa aanvraag maar ze hanteren overal andere regels.

    Er is 1 nadeel in mijn ogen je kunt namelijk geen geld (Euro”s) overmaken na sluitingstijd en in het weekend via internetbankieren.

    Mzzl Pekasu

   • george zegt op

    Beste Charly,
    Goed lezen, mijn opmerking ging over Leo Bosch, Je hoeft niet daadwerkelijk belasting betalen in Thailand om vrijstelling te krijgen. Een R022 verklaring is voldoende.

 20. Hans Pronk zegt op

  Bedankt Charly, dat je je ervaringen met ons deelt. Zelf heb ik een paar jaar geleden ook geprobeerd om bij de Bangkok Bank in Ubon een eurorekening te openen. Ik heb toen een afspraak gemaakt en mij werd toen ook verteld dat ik een ambtenaar mee moest nemen die voor mij in kon staan. Dat is in Ubon gelukkig geen probleem want je struikelt daar over de ambtenaren.
  Op de afspraak kreeg ik te maken met een bankman die uitstekend op de hoogte was; zo goed dat ik ervan heb afgezien om een eurorekening te openen. Daarna heb ik mijn pensioenfonds verzocht om mijn pensioen rechtstreeks op mijn bahtrekening te storten en daar heb ik nog nooit spijt van gehad. Elke keer valt het weer mee wat ik aan bahts krijg en ik vermoed dat mijn pensioenfonds zo goed is om de kosten voor haar rekening te nemen. Bovendien krijg ik het buitengewoon snel.
  Wat zijn eigenlijk de voordelen van een eurorekening? Je kan natuurlijk wachten tot je een goede koers krijgt maar dat heeft alleen maar zin als je iemand in je kennissenkring hebt die in de toekomst kan kijken. En zijn de kosten van twee keer overboeken naar uiteindelijk je bahtrekening uiteindelijk niet hoger? En kan je euro’s pinnen in Thailand? Waarschijnlijk niet, en zelfs opnemen bij een bank zal lastig zijn omdat ze waarschijnlijk geen euro’s in voorraad houden. Eventueel is het handiger om betalingen naar Nederland vanaf je eurorekening te doen want vanaf een bahtrekening moet je persoonlijk naar de bank omdat het niet via internetbankieren gaat. En geld pinnen in Nederland? Ik denk dat daar ook forse kosten aan verbonden zijn en bovendien heb je nog steeds een bankrekening in Nederland dus kan dat geen argument zijn. Je hebt toegezegd dat je er volgend jaar op terugkomt; misschien zou je dan ook op deze punten willen ingaan. Bij voorbaat mijn dank.
  Nog één opmerking. Je hebt je boosheid niet echt onder controle kunnen houden (ik heb daar soms ook moeite mee) maar niet alleen is het zinloos zoals je zelf schrijft, maar je kwets daar anderen ook mee. En je kan zo’n bankvrouw of bankman er wat aan doen als ze voor de eerste keer zo’n vraag krijgen? Ook in Nederland heb ik wel meegemaakt dat bankpersoneel niet altijd goed op de hoogte was.
  Succes er verder mee!

  • janbeute zegt op

   Geachte Hr. Pronk, Bij het overboeken van een FCD Euro account naar een lopende rekening in Thaibath zijn bij de Krungsri geen kosten aan verbonden,

   Jan Beute.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website