Dit artikel is bedoeld als waarschuwing voor iedereen in Pattaya, die wel eens een paar glazen bier of wijn drinkt en daarna met de brommer of de auto naar huis of hotel terugkeert.

Vanaf begin april maakt de politie van Pattaya gebruik van digitale ademtests om te controleren of berijders van brommers of autobestuurders onder invloed rijden van meer dan 0,5 promille alcohol in hun bloed. Deze promillage wordt al overschreden na het consumeren van 3 à 4 glazen bier of wijn.

Vrijdag de 13de

Dit is het verhaal van een Engelse resident over wat hem overkwam op vrijdag 13 april tussen 2 en 5 uur ’s nachts op het kruispunt van Second Road en South Pattaya Road:

“Er werd een grootscheepse alcoholcontrole uitgevoerd waarbij alle brommers werden aangehouden om een ademtest te ondergaan, ongeacht of de berijder een Thai of een buitenlander was. De ademtestunits hebben een digitaal display en als die een waarde van meer den 0,5 aangaf, werd de berijder ter plekke gearresteerd, afgevoerd naar het politiebureau in Soi 9 en daar in een cel met andere overtreders gestopt.

Een eventuele mobiele telefoon wordt in beslag genomen en contact met de buitenwereld is niet toegestaan. Alle overtreders, Thais en Farangs, mannen en vrouwen worden in één grote cel gestopt, zonder airconditioning, zonder stoelen, gewoon een betonnen vloer. In een hoek is een “toiletruimte”, een stukje cel afgeschermd door een laag muurtje, waar een emmer staat en een waterslang beschikbaar is.

Arrestatie

Op die bewuste vrijdag werden er 18 buitenlanders gearresteerd (Amerikanen, Italianen, Zwitsers en Iraniërs, Israël en India) en nog een flink aantal Thais. De papieren romslomp hierbij kwam maar heel traag op gang, zeker als een van de betrokkenen zijn paspoort of ander identiteitsbewijs niet kon tonen. Er wordt niet verteld wat er gaat gebeuren of hoe het proces verder verloopt. Enkel wordt gezegd: “Wacht 10  minuten” en die tien minuten loopt al gauw uit tot enkele uren.

Alle arrrestanten dienen een aantal formulieren in de Thaise taal te ondertekenen, zonder dat daar een vertaling voor beschikbaar is en zonder juridisch advies. Alleen kon men hun eigen naam lezen en men kreeg te horen: “Ben jij dat? Ondertekenen dan!” Dan worden er per persoon nog vingerafdrukken gemaakt. Het is bijna 12 uur als al het papierwerk is voltooid.

Rechtbank Jomtien

Klaar voor transport naar het Provincial Court in Jomtien. Alle gevangenen worden geboeid en in een lange rij aan elkaar geketend en vervolgens in een arrestantenwagen gepropt, sommigen kunnen zitten, maar de meesten moeten blijven staan tijdens de rit van Soi 9 naar de rechtbank in Jomtien. Daar aangekomen wordt men gelost en in een grote cel in de kelder van de rechtbank gestopt. De ketens en de boeien worden losgemaakt, men moet de schoenen uitdoen en op de betonnen vloer gaan zitten.

Geen stoelen, niet roken, geen status. Het enige toilet, dat beschikbaar is, is zeer slecht. Bij de ingang staan een paar rubberen laarzen, die men aantrekt, want de toiletvloer is bedekt met enkele centimeters urine. Een stank, die je je adem beneemt, daarbij was het toilet in Soi 9 nog gerieflijk. Die urine komt van een ander celgedeelte, waar arrestanten van meer ernstige misdrijven worden vastgehouden.


Documenten ondertekenen

Tijdens dit verblijf is er geen communicatie, geen advies, geen telefoongesprekken toegestaan, er wordt je verteld “wacht maar”. De farangs zijn in de laatste zitting van de rechtbank van die dag aan de beurt, nadat ze al diverse gerechtelijke documenten in de namiddag hebben ondertekend. Bij die documenten wederom geen vertaling. Alle documenten zijn in het Thais, niet voorzien van juridisch advies, geen uitleg.

Er wordt door het personeel zeer weinig Engels gesproken, net genoeg om je te helpen waar de documenten ondertekend moeten worden en u te vertellen “zitten”, “sta op”, “kom hier “. Als je weigert enig document te ondertekenen, geen probleem, dan blijf je in de celruimte net zo lang totdat je wel genegen bent je handtekening te zetten.

Veroordeling

In de rechtszaal mogen geen bezoekers, geen wettelijke vertegenwoordiging en is geen vertaling beschikbaar. Ongeveer 40 mensen worden verwerkt op hetzelfde moment, zittend op houten banken of op de vloer. De rechter (een vrouw in dit geval) spreekt geen woord Engels (ze had zelfs hulp nodig van iemand bij het noemen van de boetebedragen in het Engels).

Elke persoon wordt met naam genoemd, hij/zij staat op, krijgt de tenlastelegging te horen (in het Thais) en daarbij behorende boete. Voor rijden onder invloed op een brommer kun je rekenen op een boete van 2500-2700 baht. Thai en farang hetzelfde.

Zodra allen zijn veroordeeld moet de boete ter plaatse aan de griffier van de rechtbank worden betaald. Als je niet kan betalen, wordt men weer opgesloten tot dat de boete betaald is. Men kan dan contact opnemen met iemand van buiten, die het geld komt brengen of, in het uiterste geval, wordt men onder politiebegeleiding naar het hotel gebracht om daar het benodigde geld van de kamer te halen.

Opluchting

Een hele opluchting als het allemaal voorbij is en men weer de vrijheid tegemoet kan treden. Het was mijn persoonlijke ervaring, want ik was schuldig. Ik woon nu al meer dan 5 jaar in Thailand, spreek redelijk Thais, heb een Thaise rijbewijs heb, had ook voldoende geld bij mij op de politie op discrete wijze hiermee te paaien, maar niets heeft geholpen. Ik was gewoon een arrestant en niemand hoeft te denken dat men aanspraak kan maken op een “speciale” behandeling.

Ik heb mijn lesje geleerd en als ik weer eens (teveel) gedronken heb, laat ik mij mooi door een motorbike-taxi naar huis brengen, want het bovenstaande wil ik niet nog eens meemaken.”

Wees gewaarschuwd!

11 reacties op “Cel na alcoholcontrole in Pattaya”

 1. sjaak zegt op

  Zelf heb ik deze situatie zelf gelukkig nog niet mee gemaakt.
  Een goede bekende van mij is pas geleden gearesteerd voor het werken zonder vergunning, een undercover agent, belde het telefoon nummer, dat op het afreken bonnetje stond van de bar en mijn vriend pakt de telefoon op. ( werken )

  Uit betrouwbare bron heb ik vernomen, dat bijna alle politie en immigratie officieren van Pattaya worden over geplaatst naar andere regionen. Dit is per April van start gegaan en binnen 3 maanden zouden ze iedereen vervangen, behalve die genen die binnen 2 jaar met pesioen gaan. Dit alles om coruptie tegen te gaan. Maar of het werkt?

 2. piet zegt op

  Moderator: deze reactie is niet geplaatst omdat er geen beginhoofdletters in staan. Lees onze huisregels.

 3. Erik Kuijpers zegt op

  Rijden met te veel alcohol op is onverstandig en niet alleen in Pattaya, je hoort dat nergens ter wereld te doen. Dus ‘waarschuwing voor iedereen in Pattaya’ is een te magere tekst; je zou de mensen beter adviseren de drank te laten staan of een taxi te nemen of iemand in de groep te kiezen die niet drinkt, de Vlamingen hebben daar een woord voor: de Bob..

  De behandeling is zover ik weet onjuist; Ik meen dat Thailand de internationale verdragen ter zake heeft ondertekend en dat een ten lastelegging moet worden kenbaar gemaakt in de landstaal en bij een buitenlander ook in een taal die hij/zij begrijpt, in casu is dan Engels gebruikelijk. De manier van ‘ophokken’ is.onfatsoenlijk, het recht op juridische bijstand is ook in Thailand algemeen aanvaard, en ik denk dat de farang gemeenschap in die regio zich wel sterk zal maken voor een betere organisatie volgende keer. Daar ligt een taak voor hen.

  • ruud zegt op

   Gaan we weer wijzen met ons vingertje wat juist is en wat niet. Als je je billen verbrand moet je op de blaren zitten.
   Zorg gewoon dat je daar niet terecht komt. En anders zijn het de gewoonten van dit land. waar we ons bij neer willen leggen.
   Of gaan we ons beklagen bij een internationale rechtbank omdat we teveel gedronken hebben en dat we geen thais kunnen verstaan en we met laarzen in de urine moeten staan.
   RIJDEN, dan niet TEVEEL of HELEMAAL NIET drinken.

   Ruud

   • david zegt op

    Helemaal goed Ruud hahahaha dat zou een goeie zijn idd je beklagen als je teveel gedronken hebt.

    Ik vinnut een goed plan daar dan kunnen de straatvegers gaan vegen ipv mensen resten van de straat te plamuurmessen.

 4. Folkert zegt op

  Het is goed dat er geen onderscheid gemaakt wordt tussen thai of buitenlander.
  Ze zijn gelukkig niet allemaal corrupt blijkt hier uit..

 5. Lex K zegt op

  Ik weet mij nog een artikel van enige tijd geleden te herinneren waarin opgeroepen werd voor meer rechten voor buitenlanders in Thailand, uit dit verhaal blijkt in ieder geval dat Thai en westerlingen voor de wet gelijk zijn en gelijk behandelt worden, zoals het hoort.
  En drinken met alcohol? het stomste en meest onverantwoordelijke wat je kan doen en zeker in het buitenland ( vanwege taal problemen, onbekendheid rechts systeem en verzekeringen die niet uitbetalen bij ongelukken).
  Ik hoop dat de westerlingen hier in ieder geval een goede les geleerd hebben en zich de volgende keer wel 2 x bedenken voor ze met een slok op achter een of ander stuur kruipen

  Groet,

  Lex K.

 6. Bacchus zegt op

  Alcohol in het verkeer is onverantwoordelijk. Wat mij betreft meer controles en nog zwaarder straffen en de emmers de cel uit.

  Hiermee is meteen het fabeltje uit de wereld dat buitenlanders altijd anders (nadeliger) behandeld worden. Ze mogen wat mij betreft hier beboeten naar draagkracht.

 7. HansNL zegt op

  Beste redactie

  Als je met drank in je lijf wil gaat rijden, is dat een probleem.

  Als je met drank in je lijf een ongeluk veroorzaakt, heb je een levensgroot probleem.

  En als je met drank in je lijf door de politie afgevoerd wordt is dat jouw probeem.

  Enig medegevoel of medelijden over wat je dan allemaal meemaakt heb ik niet.

  Slechts een gevoel van opluchting voor de mogelijke slachtoffers die aan je drankconsumptie ontsnapt zijn en een gevoel van hilariteit over je arrestatie, blijft mij.

  Dit gezegd hebbende, “now for something completely different”.

  Steeds meer lees ik kopjes dat een reactie niet wordt geplaatst omdat er taalfouten en dergelijke aangetroffen worden.

  Helaas is niet iedereen behept met een taalkundig schrijfvermogen dat de redactie blijkbaar wel heeft.

  Ik begrijp volkomen dat de redactie het peil van dit blog wil verheffen tot het intellectuele niveau van mensen met een “academisch denk- en werkniveau”.
  Hoewel?

  Echter, dat deze handelswijze de animo om ook eens te reageren door eenieder, of nog beter een bijdrage wil leveren, niet echt bevordert, en uiteindelijk de animo tot lezen wegneemt.

  Het lijkt me dat de inhoud van een stukje of een reactie zo belangwekkend zou kunnen zijn dat de aanwezige fouten maar voor lief genomen zouden moeten worden.

  Overigens, ook het beleid om reacties of bijdragen te plaatsen roept bij mij zo af en toe wat vragen op.

  Maar dat is slechts mijn idee, beste reactie.

  Redactie: Het is niet zo ernstig als jij schetst, Hans. We zijn geen Taaliban. Vaak halen we de fouten eruit, of als het er maar één of twee zijn, laten we de reactie door. Maar soms loopt het de spuigaten uit en moet de redactie een reactie vier keer lezen om ‘m te begrijpen. Dat kunnen we onze lezers niet aandoen. Overigens is het héél vaak gewoon slordigheid. Gewoon even je tekst nog een keertje doorlezen voordat je op ‘send’ drukt. Als je haast hebt, moet je misschien maar later reageren. Het blog loopt niet weg, niemand trekt de stekker uit internet.

  • HansNL zegt op

   Beste redactie,

   Ongetwijfeld is de redactie geen taaliban.
   Wat dat dan ook moge zijn.

   Ik heb van mijn eigen taalkundige kwaliteiten niet echt een hoge pet op, ook ik maak volop fouten.

   En soms reageer ik, lees dan het te beoordelen stukje door, en zie dan natuurlijk nog een fout die ik bij het doorlezen voor de wegzetten naar de blog niet heb gezien.

   Het helpt geenszins dat ik mijzelf dan mompelend uitmaak voor oetlul.
   Alleen kijkt partnerlief me dan een beetje meewarig aan, en daar moet ik het dan ook maar doen.

   Echter, ik kan me voorstellen dat een reactie lichtelijk irritatie opwekt.
   Maar soms, heel soms, is de inhoud zo belangrijk of ter zake doende dat plaatsing, desnoods met enige aanpassingen om de leesbaarheid te verhogen, of wellicht plaatsing na redigeren, toch zou moeten kunnen.
   Met of zonder fouten.

   Overigens, mom op drank en rijden terug te komen, ik weiger categorisch meer als een biertje te drinken als ik uitgenodigd wordt door vriendmans.
   Vriendmans is, wat je zou kunnen noemen, een gepensioneerde BIB met een ietwat hoge rang.
   Hij kijkt me alleen maar wat meewarig aan als ik weiger, en verklaart dan, bij problemen…………………………

   Ach ja, zou makkelijk zijn, alleen ik kan het mezelf niet verkopen om met veel drank achter de kieuwen de weg op te gaan.
   Nog niet op de harley trap me rot, oftewel de uit NL meegebrachte fiets.
   Jawel, een echte originele Batavus Flying Dutchman met stang-trommelremmen.
   Commentaar van de Thais, als ik voorbij zeil als de rug het toelaat, is niet van de lucht.

   Kreng wil maar niet kapot……….

 8. RIEKIE zegt op

  Moderator: deze reactie is niet geplaatst vanwege het ontbreken van beginhoofdletters en leestekens.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website