Gemak dient de mens. In Thailand is de ruime aanwezigheid van 7-Eleven en FamilyMart een voorbeeld van zo’n gemak. Je loopt je hotel uit en in een straal van 100 meter is er altijd wel één te vinden. De meeste van deze winkels zijn ook nog eens 24-uur per dag  geopend. Super toch?

7-Eleven: 38.000 winkels

Het zijn maar kleine winkeltjes maar toch is assortiment vaak toereikend. Wat je nodig hebt kan je er vinden. In Nederland hebben we geen 7-Eleven en dat is opmerkelijk omdat de winkelketen zelfs meer vestigingen (38.000) heeft dan Mc Donalds om maar eens wat te noemen.

Je vindt deze franchise winkelketen vrijwel niet in Europa. Alleen in Zweden, Denemarken of Noorwegen kun je 7-Eleven tegenkomen (of een afgeleide daarvan). In Azië, Australië, Canada en de VS zijn ze wel ruimschoots vertegenwoordigd. De keten heeft winkels in 16 verschillende landen.

7-Eleven Thailand

In Thailand zijn er ongeveer 4.000 winkels, waarvan de helft in Bangkok. Daarmee is Thailand zelfs het land met de meeste 7-Eleven winkels achter de VS en Japan.

De kleine supermarktjes zijn vooral ‘gemakswinkels’ het assortiment bestaat uit onder andere, ijs, diepvriesmaaltijden, fastfood, gekoelde drank, drogisterijartikelen, snoep, sigaretten en telefoonkaarten. Bij vrijwel iedere 7-Eleven vindt je één of meerdere geldautomaten (ATM). Ik las dat je er bij sommige, bij wijze, van proef er aangifte kunt doen. Thai komen er zelfs om hun rekeningen te betalen.

FamilyMart

De winkels van concurrent FamilyMart zijn vergelijkbaar qua assortiment. FamilyMart is met een kleine 17.000 winkels wereldwijd duidelijk minder in aantal. In Thailand zijn er ongeveer 600 vestigingen.

28 reacties op “Het gemak van 7-Eleven in Thailand”

 1. Roland zegt op

  7-Eleven Bangkok, als je in de éne vestiging staat, zie je de andere…………….
  Ze hebben er inderdaad alles, van Hello Klitty tissues tot diverse warme soepen, geweldig !!
  Je stopt er, vult een paar plastic tasjes, geeft vijftig Bath, en je hebt voor drie dagen proviand in de auto, kapoenkap !

 2. Cees-Holland zegt op

  Nou, met 50 Baht kom je tegenwoordig niet zo ver.
  1 Brood en een halve liter coca-cola kan nog net :o)
  (50Baht=€1,25)

 3. Eddy zegt op

  Een groter en goedkoper assortiment vindt je bij “Lotus expres”.
  Maar die keten is niet alom vertegenwoordigd.
  Het is soms even zoeken.
  Je electriciteitsrekenig als je een huis of condo huurt, moet je steeds betalen bij 7 eleven mits kleine toeslag wel te verstaan.

  • Jan W. zegt op

   beste Edy
   Wat bedoel je met je laatste zinsnede .Je antwoord is interessant om dat ik ga huren .

   • Jan W. zegt op

    EDDY met twee dd’s Excuses

  • martin zegt op

   Moderator: chat sessies zijn niet toegestaan. Is niet interessant voor anderen.

 4. Gerrit zegt op

  Niet alleen Thai betalen hun rekeningen bij 7Eleven
  Ook veel farang Elektriciteit en water vooral. Ik dus ook
  Gerrit

  • Niek zegt op

   Als je telefonisch een vliegticket boiekt bij Orient Thai (One-To- Go), de (meestal) goedkoopste ‘domestic carrier’, krijg je per sms een code waarmee je je vlucht bij elke 7 Eleven kan betalen.

   • Niek zegt op

    Het is natuurlijk ‘One-Two-Go’. Sorry!

 5. Bert Gringhuis zegt op

  Het concept van 7-Eleven en Family Mart is fenominaal. 24 uur per dag open voor alles wat je vergeten bent en prima service. Buiten de “gewone” openingstijden enigszins te vergelijken met de nachtwinkels in onze grote steden, maar wel met het grote verschil, dat nachtwinkels duur zijn en de prijzen in 7-Eleven en Family Mart nagenoeg gelijk aan de grote supermarkten.
  Wat mij bij deze winkels ook fascineert is de bevoorrading. Altijd ’s avonds laat of zelfs ’s nachts. Ik pleitte in Nederland al jaren voor nachtelijke bevoorrading van winkels bv. Albert Heijn. De extra kosten (loonkosten e.d.) wegen niet op tegen de winst van niet in de file staan.
  Jaren geleden is in Thailand besloten, dat grote supermarkten ’s nachts gesloten zijn om energie te sparen. De 7-Eleven en Family Mart zijn hier van uitgesloten en vaak denk ik, dat – vooral in wat afgelegen woongebieden – er best afspraken te maken zouden zijn om bij toerbeurt ’s nachts dicht te gaan. Als er 1 gesloten is, is er in een straal van pakweg 1 km wel een ander open. Maar ja, loonkosten in Thailand zijn laag en het zijn franchise-zaken, dus ieder voor zich en Bhudda voor allen. In mijn woonogeving ken ik er een stuk of acht, ik kom er regelmatig, ook voor de betaling van water en electriciteit. Op een dag was mijn favoriete Marsreep uitverkocht bij een Family Mart en het duurde twee dagen voordat de voorraad was aangevuld. Zowaar een incident, want normaal gesproken is alles er altijd voldoende in voorraad.

 6. Johnny zegt op

  Op een of andere manier vind ik de fam mart niks. 7-11 is een begrip. Als we op reis zijn zoeken we ook altijd naar een 7-11. Immers je weet wat ze hebben.

  wiskey, condooms, chips, sigaretten, etc

 7. Leo Bosch zegt op

  Beste Bert Gringhuis,

  In Pattaya is Foodland( een grote supermarkt gespecialiseerd in westers voedsel) 24 uur open.
  Dus sluitingstijd om 22.00 uur, zoals Lotus en Carrefour toepassen is kennelijk géén maatregel van de thaise overheid.
  verder is het niet meer in voorraad hebben van bepaalde artikelen in Thailand een heel normaal verschijnsel, zelfs bij westerse concerns als Texo Lotus en Carrefour en duurt het vaak meer dan een week eer het betreffende artikel weer aangevuld is.

  • Bert Gringhuis zegt op

   Klopt, maar….. de dichtsbijzijnde 7-Eleven voor mij is 300 meter van mijn huis. Foodland ongeveer 2000 meter, dus waar ga je ’s nachts naar toe? Ik kan mij ook niet voorstellen, dat Foodland – en ook vele 7-Elevens en Family marts – de nachtelijke opening qua kosten/opbrengst kunnen rechtvaardigen.
   De sluitingsmaatregel is WEL door de overheid genomen, maar 7-Eleven, Family Mart en blijkbaar ook Foodland konden daar om wat voor reden dan ook onderuit.

  • Ruud zegt op

   Even wat Pattaya bereft ; Jullie vergeten in het rijtje de winkels van BEST. Goede supermarkten. Ik heb er een bij ons in de buurt als ik in Thailand ben. De Familie market is onze winkel naast de deur. Verschilt niet veel hoor van de 7 eleven. Hebben daar bijna hetzelfde assortiment. Heb een stukje verder een 7 eleven die ik bezoek als mijn familie het niet heeft. Voor mijn stukje kaas en wat gekookte eitjes etc. ben ik even naar BEST en voor de rest Familie dus. Foodland is meer een winkel voor de mensen die hun eten van thuis zo missen. ( en niet de goodkoopste hoor ) Wel mooie spullen. Loop er ook wel eens binnen. Dan is er ook nog een leuke winkel achter de mac donals in Scond street ( even naam kwijt) En ben ik daar in de buurt steek ik over naar het nieuwe winkelcentrum Centrum Festivan om een heerlijk vers krentenmbrood met ropomboter heerlijkm hoor. En trouiwens ook daar weer een schitterende supermarket. Fris, vers en betaalbaar..
   Ja, zo hebben we toch allemaal onze eigen(aardigheden) . Maar wel leuk dat we er zo eens over hebben. Iedereen heeft z’n ervaringen en zo kunnen we nog wat opsteken van elkaar.

   Groet Ruud
   Tolt ziens bij de supermarket

   • Ruud zegt op

    Nog een aanvulling. De supermarkten van Carefour, Lotus en Big C zijn ook prima hoor.

    • Ruud zegt op

     WIKIPEDIA vertelt ons het volgende

     7-ElevenUit Wikipedia, de vrije encyclopedie
     Ga naar: navigatie, zoeken

     7-Eleven in Kopenhagen.7-Eleven (zeg: Seven Eleven) is een internationale winkelketen in gemakswinkels. Het bedrijf heeft winkels in 18 landen, vooral in Japan (meer dan een derde van alle 7-Eleven winkels in de wereld bevinden zich in Japan), de Verenigde Staten, Australië, Republiek China (Taiwan), Volksrepubliek China, Hongkong, Thailand, Zuid-Korea, Mexico, Canada en Scandinavië. Sinds maart 2007 is het de grootste winkelketen ter wereld: het versloeg McDonalds met meer dan 30.000 winkels wereldwijd. Bovendien werken er wereldwijd 31.500 mensen.

     De keten vindt z’n oorsprong in Dallas, Texas waar een medewerker van Southland Ice Company melk, eieren en ijs begon te verkopen. Het heette toen Speedee-Mart, maar de naam werd in 1946 veranderd in de huidige naam, die aangaf dat de winkel tussen zeven uur ’s morgens tot elf uur ’s avonds geopend was. Dit was heel bijzonder in die tijd.

     De huidige eigenaar van het bedrijf is Seven & I Holdings Company in Japan.

     In Nederland en België zijn er tot nu toe nog geen filialen geopend.

 8. Ik vraag me wel af waarom ze eigenlijk een slot op de voordeur hebben.

  • Paul zegt op

   om dezelfde reden dat kamikazepiloten een helm droegen denk ik…
   Nee serieus: Dat slot zat al in de deuren die het bedrijf had aangekocht. En tijdens de roodhemden onrusten vorig jaar om deze tijd, is ‘onze’ 7 ELEVEN (Soi Ngam Duplee BKK) echt wel even op slot gegaan…..

 9. rene zegt op

  Bij 7/11 kun je werkelijk alles betalen van water tot electriciteit, TOT, True Vision, AIA, noem maar op. Zeer praktisch en dat voor een minimale toeslag

 10. hans zegt op

  De 7/11 groep heeft zijn hoofdkantoor in Japan en heeft meer dan 39.000 shops

  De naam is oorspronkelijk ontstaan door open te zijn van 7.00 am tot 11.00 pm en dan zeven dagen per week.

  Ik heb me laten vertellen dat het belletje van de deur het zelfde klinkt als in de VS en in thailand, of dat waar is weet ik niet, geloof het best.

  Een aantal jaren geleden is er nog gedonder geweest tussen ahold concern en 7/11.

  ahold had interesse in het 7/11 concern maar kon dit niet behappen, waarop 7/11 de aanval begon en te dreigen om ahold over te nemen. Dat is allemaal met een sisser afgelopen.

  In thailand heeft denk ik de overheid connecties met 7/11, vorig jaar werd in kutchap, 20 km van udon thani een nieuwe 7/11 geopend.

  Vanaf de openingsdag stond er bijna elke dag wel politie om te voorkomen dat autos voor de zaak parkeerden. Terwijl ik normaler wijze bijna nooit politie in dit dorpje aantrof.

  ra ra

  Mileu vriendelijk zijn ze beslist niet, althans in thailand, veel te veel wegwerpverpakking van plastic, geld trouwens voor heel thailand realiseer ik me nu ineens dit typende

  • Fritz zegt op

   Geweldig toch dat belletje, alleen je zult de hele dag in die zaak staan…

 11. Chang Noi zegt op

  Zover ik weet is de Thaise 7/11 een Thais bedrijf die de rechten heeft om het 7/11 concept hier te gebruiken. Dit bedrijf zal ongetwijfeld in handen zijn van een van de rijke Thaise families met connecties bij de politie/leger en politiek. Waarom mogen sommige winkels wel 24/7 open zijn en andere niet?

  Veel 7/11’s zijn prive franchise ondernemingen die wel geheel gestuurd worden door 7/11-thailand.

  7/11 zijn ook duurder. Het straat-winkeltje bij in de straat is vaak 1 of 2 baht goedkoper als de 7/11. Ik steun graag de lokale omgeving dus koop al de kleine dingen vaak in het straat-winkeltje.

  Het dorp 2km verderop had 6-jaar geleden geen 7/11 of zoiets. Sinds 3 jaar is er een 7/11, een ATM en sinds een paar weken een Tesco/LotosExpress (ook 24/7 open).

  Gelukig zijn de meeste Thai erg lui en gaan ze gewoon naar de eerste de best winkel die ze tegenkomen, ook al is die duurder.

  Chang Noi

  • hans zegt op

   Ja chang dat verbaast me ook wel is, heb je al zo weinig geld ga je naar de duurdere 7/11 terwijl aan de overkant een winkel dezelfde spullen verkoopt voor minder.

   Me vriendin wil altijd bij 7/11 kopen, reden zegeltjes plakken, ga geen poging meer doen om uit te leggen dat je in feite die zegels zelf betaalt.

   • hans zegt op

    Het is echt waar, heb met verbazing naar die zegeltjes gekeken, de laatste keer had ze een plastic set bewaardozen. Ook wel weer geinig haar ouders hebben geen koelkast dus tja.

    In de 7/11 waar zij koopt hangt ook een groot plakkaat, voor de mensen die geen zegeltjes sparen maar die die daar wel op kunnen plakken.

    Mag je 3 keer raden waar die spullen naar toe gaan. Monnikken.

 12. Ruud zegt op

  Chg Noi Ik denk dat je gelijk hebt dat ieder land of regio een eigen directie heeft
  Trouwens leuk CHANG NOI = Chang is toch bier en NOI betekent toch oudste in Thailand. . In deze supermarkt discussie ben jij dus het Oudste biertje . ( als grapje bedoelt hoor. Ik waardeer alle bijdragen van je )
  Ruud

  • hans zegt op

   chang is toch een biermerk, en chang betekent toch olifant?? of heb ik nu tijdelijk last van alzheimer

  • Niek zegt op

   chiang noi betekent kleine olifant.

 13. Riet zegt op

  Ik vind het ook fijn die 7/11. Als je een telefoonkaart nodig hebt of zo maar iets anders stap je even binnen. Ik denk dat het in nederland niet te doen is wat betr. personeelskosten en veiligheid.
  Ja die supermarkt in central festival is helemaal geweldig wat een mooie spullen daar ik heb mijn ogen uitgekeken daar kan geen winkel tegen op in holland.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website