Als je besmet bent met Thailandkoorts, dan kun je het flink te pakken hebben. Je hebt je hart verloren aan dat bijzondere land en je wilt maar één ding, zo snel mogelijk terugkeren of er gaan wonen.

Begrijpen doe ik dat wel. Ik heb immers zelf ook wat verhoging. En het virus dat Thailandkoorts veroorzaakt lijkt chronisch. Medicijnen bestaan er kennelijk niet tegen.

Het wordt pas echt gevaarlijk als je Thailandkoorts hebt zonder dat je er bewust van bent: het tast namelijk je denkvermogen aan. De verschijnselen op de lange termijn:

 • Je gaat Thailand idealiseren.
 • Je bent niet meer objectief.
 • Je hebt je emoties niet meer onder controle.
 • Je duldt geen enkele kritiek op Thailand.
 • Je gaat Thailand te vuur en te zwaard verdedigen.
 • Anderen die kritiek hebben op Thailand zou je bij voorkeur willen aanvliegen.
 • Je wuift alles weg door je lijfspreuk steevast in te zetten: “als het je hier niet bevalt dan ga je toch lekker terug naar Nederland!”

Mensen met Thailandkoorts in vergevorderd stadium, kunnen getypeerd worden als Thailand lovers. En geloof me, die zijn nog erger dan Thailand haters!

Ik kan het weten want ik krijg wel eens e-mailtjes van ze of ze reageren op Thailandblog. Voor de lezers onzichtbaar omdat de Thailand lovers vaak beginnen te schelden en ze daardoor niet door de moderatie komen. Zoals gezegd Thailandkoorts kan gevaarlijk zijn als je het niet tijdig opmerkt en je er voor laat behandelen.

Af en toe schrijven wij wel eens kritisch over Thailand. Je neemt waar, je trekt een conclusie en je schrijft het op. Op het beeldscherm staat dan de mening van een persoon te lezen. Dat is slechts een waarheid en niet dé waarheid. Het gaat immers om de opvatting van een individu. Van een deel van de lezers krijg je bijval en een ander deel is het volledig met je oneens. Het mag allemaal, mits je niet persoonlijk word richting de schrijver.

Daar zit hem nou net de kneep. Wanneer Thailandkoorts je denkvermogen heeft aangetast, kun je de boodschap niet meer van de persoon (auteur) scheiden. In dat geval reageer je niet meer op de inhoud van de boodschap maar op de persoon. Degene die het opgeschreven heeft is de boosdoener en de emoties die daardoor ontstaan, staan iedere normale discussie in de weg. Het enige wat overblijft, is schelden en verwijten maken. Het verwijt is dan steevast dat wij doelbewust Thailand in een kwaad daglicht stellen.

Een bewering die weinig hout snijdt want vijf minuten later krijg ik weer een e-mailtje van lezer met de vraag of wij soms gesponsord worden door het Thaise verkeerbureau. De lezer vindt ons dan te pro-Thailand. Ik haal mijn schouders op en ga weer vrolijk verder met mijn volgende verhaal, zodat hetzelfde ritueel zich weer kan voltrekken. Mijn moeder zei altijd: “er is geen kok die kookt naar alle monden”. Er is ook geen blogger die schrijft voor alle lezers.

Ach, misschien moeten wij ook maar wat meer clementie tonen richting de Thailand lovers. Uiteindelijk kunnen ze er zelf ook niets aan doen dat ze besmet zijn geraakt. Oppassen dus voor Thailandkoorts!

34 reacties op “Thailandkoorts kan gevaarlijk zijn!”

 1. jan zegt op

  dit is wel een aardige waarheid ik ken er vele zo .

  mvg jan

 2. Henk zegt op

  Denk ook dat wanneer je hier regelmatig reageert, je wat amicaler en misschien zelfs wat onfatsoenlijker gaat tikken.
  Ben wel eens bang dat dat er bij mij soms ook in sluipt.

 3. gust zegt op

  Ook ik heb de Thailandkoorts gehad.Aspro,perdolan noem maar op niets hielp,tot ik mijn bankrekening zag.Mijn koorts was plots verdwenen.

 4. Lieven zegt op

  Ik denk dat één ieder die deze site of andere ivm Thailand bezoekt wel op op één of andere manier “besmet” is met genoemde virus. Vooral zij die voor de eerste keer het land aandoen kennen en weten alles over Thailand. Ik heb afgeleerd om daarop in te gaan want zelfs na enkele jaren reizen naar Thailand leer ik nog bij. Feit is wel dat velen na de eerste reis zo snel mogelijk terug willen nadat ze in een depressie terecht gekomen zijn omdat ze terug in de werkelijkheid zitten. Anderzijds is wel zo dat ik vaak opmerkingen lees dat ik mij inderdaad afvraag “wat doe je er in hemelsnaam dan?”

  • Henk zegt op

   Negatieve ervaringen blijven vaak langer hangen.
   Ik heb dat met Greenwood Travel. iedere keer dat iemand dat roemt, kan ik beter effe weglopen achter de computer.

   • @ Dan moet je nu even weglopen want ik prima ervaringen met Greenwood Travel 😉

    • Henk zegt op

     Okay, doei!

     (Huh, commentaar te kort?)

 5. hans zegt op

  Ik zou eerst met een vriend naar de fhilippijnen gaan. Dat ging niet door.

  Totaal onverwacht en onwetend over thailand daar naar toe gegaan met een kennis.

  Die wilde een week in BKK blijven, maar daar had ik het al wel gezien na 1 dag.

  Dus op naar Jomtien, en toen ik daar s avonds aan het strand zat en het vertier meemaakte was het alsof er een warme deken over me heen viel. Dat is nooit overgegaan en zal denk ik ook nooit meer overgaan.

  Zou eerst 3 weken gaan, maar het werden er zes, zou nog langer gebleven zijn als ik me knip toen niet leeg had gehad.

  Er bestaat voor mij geen medicijn tegen de thailandkoorts, ben ik terug in nederland voel ik me alleen maar ellendig.

  Weet nu ook wel dat thailand zijn minpunten heeft, maar ja je ziet terug in nederland alleen maar de pluspunten van thailand en de minpunten van Nederland.

  Thailandkoorts…Je raakt besmet, geen vaccin beschikbaar en je word niet immuun. Bah

 6. ruud zegt op

  Ja is wel waar allemaal. Ik ben ook patient. Dikwijls vlekken in mn nek en koortslippen. Maar je doet net of het bij jou niet zo erg is. Als je zon Blog doet, en je zoekt hele dagen naar meestal leuke stukjes over Thailand, dan ben je al een verslaafde. Nog erger dan koorts. Blijf maar lekker verslaafd hoor. Geniet van de leuke dingen in het leven.
  Ruud

 7. King Frans zegt op

  Het is niet zo dat ik Thailandkoorts hebt van Thailand, maar meer Thailandkoorts naar Look sow.

 8. Miek37 zegt op

  Wij zitten nog net onder de koortsgrens. ‘-)

  Hilarische foto overigens bij dit artikel! 😉

 9. Ferdinand zegt op

  Meest passende bij dit artikel (eens met alle “verschijnselen op lange termijn”) de commercial (?) van de belastingdienst. Bij langer verblijf in Thailand alle toeslagen, kinderbijlsag, volle aow etc kwijt.

  • Hans G zegt op

   Ik had ook die koorts, en het is chronisch. Na de eerste maand was ik binnen 12 dagen terug. Inmiddels ben ik aan mijn 6e termijn van 6 maanden bezig.
   Ik heb nog een woning(koop) in Nederland en ik betaal nog ziekenfonds en alle andere lasten.
   Ik overweeg wel eens om voorgoed naar Thailand te gaan, maar weet niet wat de consequenties zijn. Ik ben 66, heb AOW en Pensioen. Kan iemand mij wijzer maken.
   Misschien zakt de koorts dan wel een beetje.

   Hans G.

   • gerard zegt op

    gewoon goed regelen en gaan

   • Marcus zegt op

    Hans ziektekosten verzekering zal een rib uit je lijf zijn. op 300 euro per maand voor BUPA of PPP moet je wel rekenen als ze je gezien je leeftijd accepteren

  • Robert zegt op

   Dat van die aow geldt voor emigratie in zijn algemeenheid, niet specifiek voor Thailand. Het hangt een beetje van je persoonlijke situatie situatie af (ben je netto bijdrager of ontvanger in NL), maar als je een beetje een redelijke baan hebt in het buitenland en prive investeert wat je in NL aan de overheid af zou hebben moeten dragen kun je dat ruimschoots indekken. Daarnaast moet je ook nog maar af wachten wat er nog aan aow en toeslagen bestaat in de toekomst.

 10. Youno zegt op

  Hallo mensen.
  Mogelijk kan ik hier enige serieuze reacties ontvangen. Ben inmiddels 3 keer naar Thailand geweest dit jaar. 1 keer om van de cultuur te proeven en alle 3 keren om mijn vriendin te treffen. Zonder vooroordelen over Thailand, lijkt mij dit een prettig land om voor langere tijd te verblijven. Ik ben 62 jaar en heb dus over enige tijd de vrijheid om te doen en te laten wat ik wil. De relatie met mijn vriendin (36 jaar) zou ik toch wel serieus willen betitelen. Zij is afgestudeert aan de universiteit en heeft daar ook al enkele jaren een baan. In September komt zij voor 3 weken naar Nederland. Er van uitgaande dat dit een hele omslag voor haar zal zijn, toch de vraag “wat te doen om haar een prettig gevoel te geven tijdens haar verblijf”.

  P.S. Waar vind ik Thaise contactgroepen o.i.d.

  Youno

 11. changmoi zegt op

  Wat is de definitie van Thailandkoorts, waarschijnlijk hoort het bij de Thailandganger net zoals Spanjekoorts bij die mensen hoort die al jaren en elk jaar weer naar Spanje gaan
  (ik ken ze).
  Ik denk dat er geen onderscheid gemaakt kan worden aan mensen die Thailand als hun vakantiestek hebben veroverd en anderen die dat gedaan hebben in andere delen van Europa/Wereld.
  Mijn inziens zijn de meeste mensen hetzelfde wat zoeken zij in den vreemde, juist dat wat anders is als thuis (Nederland) ja dan heb je het in Thailand al snel naar je zin want elke vergelijking tussen Nederland en Thailand gaat mank en juist daarom gaan er elk jaar weer vele mensen naar Thailand voor de broodnodige afwisseling en om de dagelijkse sleur te onderbreken maar om dan meteen “besmet” te zijn gaat mij wel erg ver.
  En wees nou eerlijk is het niet een machtig land dat Thailand……..of ben ik nu besmet.

 12. gerard zegt op

  ben nu tien jaar elke maand maart in thailand geweest
  en moet zeggen heerlijk
  alleen pattong en pattaya is niet thailand maar dat zijn de wallen ook
  er zijn zoveel mooie dingen ga nog de eerst jaren op vakatie maar dit heerlijke land
  en ja klopt wel als je er oplet wat ermis is
  maar dat is hierook
  lands eer en gebruiken zijn nu eenmaal anders

 13. Pujai zegt op

  Kuhn Peter,

  Hierbij een persoonlijk bedankje voor de wijze waarop je modereert en er op deze wijze voor zorgt dat dit blog beschaafd en prettig-leesbaar blijft. Ik ben tevens jarenlang lid geweest van Thaivisa.com en heb onlangs, vol walging, mijn lidmaatschap opgezegd. Vooral in Thai Visa’s nieuwsforum, in het bijzonder de sectie gewijd aan de laatste verkiezingen, gingen leden elkaar op afschuwelijke wijze verbaal te lijf. Wat mij in het bijzonder opviel waren de Thailand bashers, expats die hier al jaren wonen, maar geen spaan heel lieten van Thailand en alles beter weten dan de Thai’s zelf. Geen enkele moderator die zijn werk deed en deze lieden tot de orde riep. Ik weet dat de zwijgende meerderheid van alle expats hier dik tevreden is en ik vraag mij werkelijk af waarom een hardcore groep expats (waaronder overigens GEEN Nederlanders) die Thailand zo haat, in dit land blijft.
  Dus, vooraf modereren is een uitstekend idee en zorgt er voor dat ik altijd met anticipatie uitkijk naar de volgende aflevering MET uiteraard de vele interessante reacties van de lezers!. Ga vooral zo door!

  • @ Dank je. Hans Bos is ook druk met modereren dus dit compliment geldt ook voor hem.
   Het modereren is altijd lastig want je kunt een forum ook kapot modereren. Het moet natuurlijk niet te gezapig worden. Het blijft zoeken naar de juiste balans.

   • Marcus zegt op

    Peter moderen is fijn , maar hou het neutraal. Dus niet wat je persoonlijk ongevallig is deleten. Ik denk dat een kanttekening mbt dit vliegtuid best door de beugel kon. Doe ook de boel niet zo snel op slot. Ik kan dan niet meer reageren op een commentaar dat echt een response verdient

    • @ de reden dat Thailandblog zo veel bezoekers trekt is dat we het hier netjes en beschaafd houden. Vergeet niet dat het bijhouden en modereren veel tijd kost. Tijd die ook voor mij kostbaar is, dus soms is het beter om de reactiemogelijkheid uit te zetten. Op laatst reageert men alleen nog op elkaar en heeft het niets meer met het onderwerp te maken. Dan wordt het chatten. En TB is geen chatroom.

 14. john zegt op

  Ook ik ben bevangen door Thailandkoorts en dit is het enige virus wat ik niet erg vindt.
  Ik zit elke dag op dit forum en op diverse Thailand forums en kijk naar positieve en negetieve reacties en probeer daar een juiste balans in te vinden zodat je niet alles door een roze bril gaat zien.

  Ik ben nu 2 dagen terug van een combi reis(Thailand,Vietnam en Cambodja), maar mis Thailand verschrikkelijk en heb echt heimwee. Zal wel weer een paar weken duren voordat ik mijn draai weer kan vinden hier! Maar ja, in november wordt er gewoon weer geboekt!

 15. lex zegt op

  Persoonlijk heb ik een hele goede remedie tegen Thaise koorts, ik heb er zelf in geringe mate nog maar last van, dus voor mij werkt het, probeer maar eens 8 maanden op een klein eilandje te zitten, 10 jaar geleden was daar nog niets te doen, tussen je Thaise familie, 3 maanden (sept, oct. en nov) storm seizoen in een lekkend hutje, we waren net ons huis aan het bouwen, april en mei temperaturen boven de 40 graden, terwijl ik regelmatig in de stad moest zijn.
  Kortom, toen was ik wel voor een half jaartje genezen en de symptomen kwamen later veel minder sterk terug.

 16. Marcus zegt op

  Als je je aan de volgende regeltjes houdt dan is kans op schade een stuk minder

  De negatieve reacties er leg ik uit als “er in gestonken zijn en het nu weg proberen te praten”. Ja ook door schade en schande wijs geworden , dat wel. Nu gaat het uitstekend alhoewel er toch af en toe een home run naar mijn bankrekening gemaakt wordt door een Thai familie lid. Mijn vrouw kan ze nu goes doorzien maar dat heeft wel 25 jaar geduurt

  Marcus zegt op21 juli 2011 om 10:11
  Regeltjes
  1. Geen bezit op naam vrouw , vriendin , moeder
  2. Company openen voor bezit land indien zo nodig
  3. Geen freeloaders entertainen
  4. Geen business met Thai partner
  5. Zielige verhaaltjes niet geloven
  6. Geen familie of vrienden in huis nemen
  7. Geen studie van nicht, broertje bekostigen
  8. Geen familie bezoek aan Holland bekostigen
  9. Geen auto , brommer etc. op naam Thai
  10. Geen vriendelijke middle man geloven (commissie)
  11. Geen zwaan kleef aan als je ergens gaat eten
  12. geen familie bezoek langer dan een dag
  13. Niemand uit jail bailen
  14. NIET lenen aan Thai

  • Ferdinand zegt op

   Met nummer 1 en 12 (nog) geen slechte ervaringen. Tegen nummer 1 kan je je heel behoorlijk via inschrijving lease bij Landoffice beschermen en extra akte bij notaris opmaken. Al vaak besproken hier.
   Met nummer 13 en 14 geheel eens en overige zijn niet anders dan in Nederland. Ligt allemaal ook erg aan je eigenn relatie, die kan hier zo goed en zo slecht zijn als ook in Nederland. Maar beetje extra voporzichtigheid kan geen kwaad. Verder uitgemolken onderwerp. Thailand heeft zijn slechte maar gelukkig overwegend zijn goeie kanten. Trek je het ongeluk in Nederland aan dan zal je dat ok wel overkomen in Thailand of elders.
   Maar … in principe heb je gelijk … maar op elke plek waar je het naar je zin wil hebben moet je sommige dingen door een gekleurd brilletje bekijken.

 17. Marcus zegt op

  Als ik naar mijn Expat vrienden , met Thai gehuwd, luister dan komt er toch wel een common denominator uit de bus. In een enkele zin samengevat “parasiterende familie”

  Over de vele jaren dat ik gelukkig gehuwd ben met mijn thaise vrouw (30+ jaar) heb ik alles in mijn lijstje wel eens meegemaakt.

  Mijn Expat vrienden en bekenden hebben haast allemaal wel te maken met een paar van de zakken uit het lijstje maar sommige zijn zo ingepampert dat ze het niet meer zien als abnormaal , luiheid en parasitisme”

  Zwaan kleef aan is denk ik wel iest waar iedereen wel mee te maken heeft. Je gaat met zeg maar Opa naar een restaurant, familie zal je wel brengen. Blijft dan met zijn allen en schuift aan , er komen er nog wat aangeholt die het te laat uitgevonden hadden en plotseling zitten we met 20 aan de tafel. Vrij betstellen , henessey XO met ijs???!!!. Je vraagt je af wie dat nu gaat betalen en je vrouw fluister je in het oor, JIJ NATUURLIJK!!??

  Je neemt dan geen deel aan de maaltijd, slechts een glas water om te zien of ze ook eergevoel hebben , nee hoor jij kan het ophikken. Sterke figuren zeggen dan asl ze zo ter grazen zijn genomen, ” en dat was dan ook de laatste keer!£

  En jij?

 18. jacob de nooijer zegt op

  ik wl mij verzekeren bij bupha, ik ben 71 jaar. welke premie moet ik dan betalen per maand. graag bericht terug in het nederlands
  hoogachtend
  J de nooijer
  Adres watthat soi 1 m16/ 775 Nongkhai Thailand.

  • Pujai zegt op

   Beste mijnheer de Nooijer,

   Ik ben bang dat dit een moeilijk verhaal voor u wordt omdat u, zeker bij BUPA, gezien uw leeftijd, niet meer wordt geaccepteerd. BUPA en AIA hebben ook de gewoonte om een verzekering eenzijdig op te zeggen indien men veel claimt en/of de premie zo veel te verhogen dat de klant zelf opzegt. Er zijn allerlei internationale verzekeringsmaatschappijen die zich op de expat markt richten zoals IHI in Kopenhagen (nu overgenomen door BUPA) en een aantal Engelse maatschappijen. Pas op voor deze lieden en reken maar eens uit wat u gaat betalen als u bijvoorbeeld 85 jaar bent en een groot risico wordt.
   Uiteindelijk heb ik voor OOM in Rijswijk gekozen. Ik betaal nu voor mijn echtgenote (Thaise) en mijzelf 518 Euro per maand. Dit jaar is mijn premie verhoogd naar 535 Euro, alleszins acceptabel. Het voordeel van OOM is dat, als je ooit ernstig ziek wordt, je ook in Nederland behandeld kunt worden. Het is een hoop geld maar ik slaap nu ’s nachts rustig. Ik ken ook veel expats die gewoon het risico zelf nemen en zich niet verzekeren. Niets voor mij, zeker niet in Thailand. Kijk ook even op het forum http://www.thaivisa.com. Dit forum is tevens tussenpersoon voor allerlei verzekeringen en biedt een goedkope basisverzekering (alleen opname ziekenhuis) aan voor “alle leeftijden”. Ik ben benieuwd naar andere ervaringen van leden van dit blog

   • @ De heer de Nooijer wil graag in het Nederlands te woord worden gestaan. Er staat een banner op Thailandblog van http://www.verzekereninthailand.nl/ Daar heb ik goede ervaringen mee evenals vele andere expats. Het lijkt mij verstandig als hij daar contact mee zoekt. Ze spreken Nederlands 😉

    • Pujai zegt op

     @ Khun Peter,

     Sorry. Je hebt gelijk. Ik ben nog “newbie” op je blog en had de banner gemist…..

     • Mai Pen Rai Khun Pujai 😉

      • Pujai zegt op

       @Khun Peter

       Khop Kuhn Maak Khrap Kuhn Peter! Ik heb net de bewuste banner gelezen. Ik had hem gemist omdat hij niet op de home pagina staat. Mijnheer de Nooijer, gewoon het advies van Kuhn Peter opvolgen en contact met http://www.verzekereninthailand.nl opnemen. Dus vergeet www. thaivisa.com, omdat men daar inderdaad geen woord Nederlands spreekt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website