Door Khun Peter

Ze werden gevreesd, het rode leger van domme boeren uit Isaan. Simpele zielen die uitsluitend voor geld wilde protesteren. Sukkels die blind achter de miljardair en beroepsoplichter Thaksin aanlopen. Ze zouden Bangkok platbranden. Het vliegveld zou bezet worden, de toeristen zouden gillend Thailand uitvluchten. Een burgeroorlog op zijn minst. Doden, gewonden en kreupelen zouden er vallen. Chaos, anarchie en onrust in het mooie vredelievende Thailand.

Respect-voor-de-rooien (foto: Bangkok Post)

En als de rooien eenmaal aan de macht zouden komen zou het helemaal uit zijn met de pret. Alle expats werden dan het land uitgeflikkerd. Thaksin zou terugkomen om Thailand voor 100 baht aan Cambodja te verkopen.

De Gelen scheten in de broek. Het zou toch niet zo kunnen zijn dat die simpele boeren er voor kunnen zorgen dat zij hun rijkdom moeten gaan delen. Nee, dat is toch ondenkbaar? Dat ze moeten stoppen met het verdelen van de matsbaantjes.

Maar niets van dit…..

De rooien zijn net normale mensen. Geen geweld, geen wapens, geen rotzooi. Muziek, zingen, af een toe een optocht. Geen ellende. Hoe is het mogelijk?

Misschien zijn het wel geen domme boeren, maar mensen die willen dat er naar hun geluisterd word. Die het gevoel krijgen dat ze ook meetellen. Die ook een normaal bestaan willen, voor hun kinderen en voor zichzelf. Want het gaat toch goed in Thailand? De economie kan zelfs met 5% groeien. Prachtig. Maar de boer in Isaan zal er weinig profijt van hebben. De rijken worden rijker en de armen armer.

Nee, ik ben geen communist, zelfs geen socialist. Maar een mens met gevoel. En sympathie voor de boer die iedere dag krom staat in zijn rijstveld voor een paar centen.

Als je zo’n klote leven leidt en dan ook nog in staat bent om geweldloos te protesteren, dan heb je mijn steun!

Respect voor de rooien!

.

.

5 reacties op “Respect, respect en nog eens respect voor de rooien!”

 1. Robert zegt op

  Voor een groot deel ben ik het met je eens. Op deze blog zijn deze en gene overigens ook niet vies van stemmingmakerij, angst zaaierij en op zijn minst wild speculeren. Vaak vergezeld van wat foto’s van de onlusten van April 2009 (zonder dat overigens te vermelden) – tanks in de straten en brandende bussen doen het altijd goed.

  In Thailand zijn veel zaken onvoorspelbaar – maar we kunnen niet anders concluderen dan dat tot nog toe de roodhemden de over het algemeen suggestieve and speculatieve berichtgeving in de professionale en amateur berichtgeving niet verdienen!

  Een verademing om eens een andere invalshoek te zien.

 2. Evert zegt op

  @ Robert – Dat angstzaaien veroorzaken de Redshirts zelf. Mag ik je even herrineren aan de toespraak van Arisman (waar videobeelden van zijn) waar hij alle betogers oproept om een fles benzine mee te nemen naar Bangkok.
  Gelukkig zijn er ook verstandige redshirts leiders

 3. Robert zegt op

  @Evert

  Dat redshirts angst zaaien is onzin. Natuurlijk is er altijd wel ergens retoriek te bespeuren, zeker bij zo’n emotionele situatie. Van angst zaaien is pas sprake als de media en amateurs met internet access de retoriek centraal gaan stellen en op basis daarvan gaan speculeren.

  Ik zie overigens dat ik niet de enige ben die af en toe wat twijfels heeft bij de eenzijdige en speculatieve ‘verslaggeving’ van bepaalde schrivers op deze blog.

 4. Khun Peter.bkk zegt op

  Gaarne Khun Peter NIET te verwarren met Khun Peter.bkk
  Meningen kunnen totaal verschillen !

  Bij mening over domme boeren heb ik een totaal andere mening.
  Ik kies geel kleur !
  Maar als er niets gebeurd houden we deze marrionet !
  Je kunt niet van iedere (domme boer) klakkeloos een h*er maken, omdat ze zonder geld zitten.

  Woon hier al 20 jaar, dus heb wel een beetje ervaring en inzicht !

 5. PIM zegt op

  Ik zit te springen om met 1 van de leiders waar je wel mee kan praten van de reds .
  Thailand vaart er wel bij .
  Mijn investeerders op 1 project van 15 miljoen euro hebben zich allemaal terug getrokken .
  Zij zaten met alles aan boord en kwamen in Kuala lumpur aan .
  Nu heb ik 10 mensen nodig die 2500 .-euro in 1 goed idee in de Isaan willen steken .
  Ik kan er niet 1 vinden .
  Terwijl door dat idee de Isaan veel toeristen gaan krijgen
  Daarbij komt dat dan de rust weerkeert .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website