Help! Mijn straat, vorig jaar winter

Nu Sinterklaas weer is aangekomen en binnenkort wordt afgewisseld door de kerstman, is het nog wel uit te houden tot de jaarwisseling in Nederland.

De maanden januari, februari en maart daarentegen zijn in mijn ogen de meest depressieve maanden van het jaar. Eigenlijk zit ik dan alleen maar af te wachten tot het weer voorjaar wordt. Het ontvluchten van deze nutteloze periode is een welkome gedachte.

Overwinteren

Het plan is daarom als volgt: pak je tandenborstel en gooi medio januari de deur achter je dicht in het grijze grauwe Nederland. Stap vervolgens op het vliegtuig naar Bangkok. Zo gauw de blaadjes weer aan de bomen komen, doe je hetzelfde in omgekeerde volgorde. Dat noemen ze: overwinteren.

Meestal staat overwinteren synoniem voor gepensioneerde of bejaarde Nederlanders die de gure winter ontvluchten om reumatische klachten en stramme spieren te voorkomen. Het leven verplaatst zich dan vooral naar Spaanse Costa’s om vervolgens in Benidorm met de rollator achter in de file aan te sluiten bij de plaatselijke bingo.

Eh, ik had zelf toch iets anders in mijn gedachte…

Hua Hin

De keuze voor mijn tijdelijke winterverblijf is Hua Hin geworden. Volgens vele Thailandgangers het Thaise Benidorm, oftewel een bejaardentehuis. Naar mijn mening is dat schromelijk overdreven. Ik kom graag in Hua Hin. Niet alleen omdat er vrienden en kennissen wonen, maar ook omdat het knusse en stijlvolle badplaats is. Het is er overzichtelijk en relaxed. Hier geen schreeuwende neonlichten en Gogo-bars die vrouwelijke handelswaar aanprijzen. Het uitgaansleven is er ingetogen. Desondanks kan je er prima genieten van een koel biertje in een van de vele barretjes. De stranden zijn er aangenaam, er zijn vele uitstekende restaurantjes, de Nightmarket is leuk. De discotheek onder het Hilton Hotel is een goede keuze om even de voetjes van de vloer te laten gaan.

Mijn vriendin vindt Hua Hin ook een uitstekende keuze. Dit heeft ongetwijfeld te maken met mijn eerdere opmerking: het ontbreken van een bruisend uitgaansleven. Ze is, zoals vele Thaise dames, nogal zuinig op haar farang vriendje. Ze wil kennelijk de kat niet op het spek binden in de wetenschap dat de geest gewillig is, maar het vlees meestal zwak. Uiteraard ben ik strikt monogaam. Wanneer ik dat tegen mijn vriendin zeg, kijkt ze mij meesmuilend aan en begint ze te lachen. Geen idee waarom?

Werken

Nog los van de keuze voor Hua Hin, kom ik niet om vakantie te vieren tijdens mijn vlucht voor bevroren autoruiten, wintertenen en dikke jassen. Het doel is even simpel als saai: gewoon werken. Voor mijn broodwinning heb ik slechts een laptop, internetverbinding, een bureau en een bureaustoel nodig. Mijn werk bestaat voor 80% uit het bedenken en schrijven van teksten, dat kan overal ter wereld. Door het nuttige en het aangename te verenigen zal de productiviteit en creativiteit alleen maar toenemen is mijn stellige gedachte. Mijn compagnon is akkoord met mijn snode plannen en bewaakt het fort in Nederland. Niets staat mij nog in de weg.

Om mijn plan kracht bij te zetten, ben ik al om mij heen aan het kijken naar een vliegticket en een geschikt onderkomen. Een vliegticket is niet zo moeilijk. Een huis moet ook wel lukken. Voor ongeveer 15.000 baht (€ 350,-) per maand, huur je een volledig ingerichte meerpersoons bungalow in Hua Hin of de naaste omgeving. Dat is prima te doen. Mocht er iemand zijn die een leuk onderkomen weet in die prijsklasse: stuur een email naar: [email protected] Een internetaansluiting is wel een vereiste.

Voorts zal ik een visum voor deze periode moeten regelen, dus een gang naar het Thaise consulaat in Amsterdam zit ook in de planning. Het nodige aan geregel in ieder geval.

Tips

Ik heb mij voorgenomen om de komende tijd daar af en toe wat over te schrijven. Dit om toekomstige overwinteraars van mogelijke tips te voorzien. Uiteraard ben ik ook benieuwd naar tips van anderen, de doorgewinterde overwinteraars om het zo maar te noemen. Het wiel twee keer uitvinden heeft immers geen zin.

Drie maanden in Thailand vertoeven is geen slecht vooruitzicht. Het leven aldaar is goedkoop en aangenaam. En daarom kan ik nu ook eindelijk eens zeggen: ‘zo komt Jan Splinter wel door de winter!’

21 reacties op “Overwinteren in Thailand volgens Khun Peter”

 1. Hansy zegt op

  [Uiteraard ben ik strikt monogaam. Wanneer ik dat tegen mijn vriendin zeg, kijkt ze mij meesmuilend aan en begint ze te lachen. Geen idee waarom?]

  Meen je dat nu echt, dat je geen idee hebt?

  • @ Nee Hansy, weet jij soms waarom?

   • Hansy zegt op

    Laat ik voorzichtig zijn, ik denk het te weten.

    In het beeld van de thaise vrouw is de man nooit monogaam, zeker niet, als je een paar maanden gescheiden van elkaar leeft.

    Zolang je bij haar bent, gelooft ze wel in je monogamie. Zodra je weg bent, ga je je pleziertjes elders zoeken. Alleen het gebruik van de hand zal ze afdoen als onzin.

    Je zult dus niet haar aan het verstand kunnen brengen, dat jij de tijd in NL niks uitvreet.

    Gaarne bevestiging/ontkenning.

    • @ Hansy, het was enigszins ironisch bedoelt. Je kunt veel van mij zeggen, maar naïef ben ik niet. Dus ik begrijp wel waarom ze mij niet gelooft. Overigens is mijn monogame gedrag geen grap. Ik zweer het op het graf van mijn dode goudvis.

     • Frank zegt op

      Nog even over je visum Peter. Ik heb het nu voor het eerst schriftelijk gedaan.
      Alles opgestuurd naar Amsterdam incl. een retourenveloppe met porto voor aangetekend. Binnen 5 dagen alles thuis ontvangen. prima geregeld.

      Spaart weer een reisje Amsterdam.

      Frank

      • @ Frank, misschien doe ik dat ook wel. Bedankt voor de tip.

    • hans zegt op

     Mijn vriendin denkt precies hetzelfde zoals jij dit verwoord en Peter schrijft over het uitgaansleven en de kat op het spek binden.

     Maar inderdaad met Hua Hin is niks mis mee, alhoewel ik de eerste dag daar al een prent
     te pakken had van 200 TB voor het zonder rijden zonder helm, maar de thai waren net zo goed aan de beurt.

     • Leo zegt op

      Het bekeuren voor het motobike rijden zonder helm.
      Dat vind ik helemaal top.
      Ook al zal het meestal teamoney zijn voor oom agent.
      Ik heb al te vaak hersenen, dan wel zaagsel, over straat zien vloeien.
      Dat was dan van een zoveelste ongeluk waarbij een motobike betrokken was.
      Ook met helm op je persoonlijke computer centrale is een ongeluk met motobike al snel erg pijnlijk als je met korte broek en t-shirt rijd.

      • hans zegt op

       Helemaal gelijk in, maar mijn vriendin had scooter gehuurd met 2 helmen en daar paste me dikke kop niet in.

       Moest trouwens op buro afrekenen dus denk geen teamoney, ome politieagent vroeg nog wel op me vriendin nog een zuster had.

       • Miek37 zegt op

        Haha, ja die helmpjes daar zijn echt alleen berekend op Thaise hoofden, als het je al lukt om ‘m op te krijgen is het riempje weer te kort. 😉

 2. Lenny zegt op

  Peter wat een heerlijk gevoel lijkt me dat, overwinteren in Hua Hin. Kunnen je vrienden in Hua Hin niet eens voor je uitkijken naar een geschikt huis ? Meestal kennen zij veel meer mogelijkheden dan wij vanuit Nederland. Hua Hin vind ik persoonlijk een fijne plaats, je voelt je er snel thuis.

  • @ Lenny, er wordt zeker al gekeken. Er zijn ook meerdere websites van makelaars waar aanbod op staat. Maar je blikveld wat verruimen, kan nooit kwaad.

 3. ruud zegt op

  Leuk Peter,

  Wil wel iets horen en misschnien zien wat betreft overwinteren Hua Hin. Wil dat ook nog.
  Zoals je misschien weet doe ik dat al enige jaren in Pattaya. Ik maak wel een stukje voor je over mijn ervaringen hier. Misschien leuk in de serie “overwinteren”. Maak wel wat. Niet goed geld terug we zien wel.
  Hoewel ik weet dat je eigen ervaringen lang niet altijd gedeeld wordt door derden, maar das voor later
  Ruud

 4. RobbieR zegt op

  Hoi Peter, je doe het helemaal goed, met een kanttekening.
  Je moet al eind november vertrekken.
  Dat gecommercialieerde kerstfeest in Nederland daar wordt je toch gek van?
  En die rijen vanaf medio december bij de Appie Hein? Daar dit je toch niet op te wachten.
  En een kerstdiner buitenshuis betekent in Nederland betekent veel te veel betalen, verdichte bebouwing in de restaurants, en je moet -omdat men meestal in twee sessies kan reserveren- wel de tweede etenssessie kunnen boeken, anders kun je niet rustig natafelen.
  Hoe anders is het in Hua Hin, overigens die nachtmarkt ben ik niet kapot van, het sterft er werkelijk van de toeristen. Maar dat winkelcentrum is top, tenminste als alle schappen weer gevuld zijn.
  Wij (mijn duitse echtgenote en ik) reisden eind september af voor 220 euro, met Airasia van Parijs naar Kuala Lumpur, en vlogen na een week acclimatiseren op Penang, voor rond de 100 euro door naar Guilin. Zuid West China is prachtig, prima weer tot nog toe, we zitten nu in Jinghong aan de Mekong, vlak bij Myanmar, een aanrader!!! . Maar wat staat het water laag! De boten naar Chang Saen varen niet. Wij vliegen beging december eerst van Kunming naar Mandalay, en dan begin januari naar Bangkok.
  Veel plezier in Hua Hin, werk ze daar, en kom volgende keer vroeger overwinteren.

  • Hansy zegt op

   De kerstman in Thailand bij 35°C is ook geen porem IMHO

 5. Louwrens zegt op

  Hi Peter,

  goed plan, ik ga sinds m’n pre-pensionering al een jaar of drie gemiddeld 5 maanden naar Udon Thani, vanaf begin oktober. M’n vriendin heeft een riant huis en auto, ik zorg voor hond en haard (…). Ben eind februari weer terug om eigen tuin en belastingdienst een goede dienst te bewijzen.

  Westerse feestdagen onder zomerse temperaturen, ik vind het een weldaad. En natuurlijk zijn ook Naga en Loy Kratong leuk om mee te maken. in december nog de nodige festiviteiten, o.a. van de school van m’n vriendin, in Udon, dus ook voor januari vervelen we ons absoluut niet.

  Volgende week ga ik voor een door een ieder afgeraden trip naar zuid Thailand, bezoek aan terroristencentra als Songkhla, Pattani en Narathiwat. Zullen we ook wel weer overleven. En met hotelprijzen van ca. 700 Baht per nacht is het weer razend goedkoop.

  Veel plezier met je overwintering in Hua Hin.

 6. Miek37 zegt op

  Leuk om dat met jouw verhalen erover mee te gaan maken Khun Peter, wij zouden het je graag nadoen (maar dan idd al wel voor de kerst vertrekken) maar helaas kunnen wij onze werkzaamheden niet zo maar ergens anders ter wereld voortzetten, da’s natuurlijk hartstikke mooi als dat wel mogelijk is.

 7. marcos zegt op

  Die discotheek kostte vorig jaar een godsvermogen,haha. Monopolie…..Speelde wel een topband!

 8. pim zegt op

  Marcos.
  Zij hebben helemaal geen monopolie .
  Op de weg naar Pala -U is uit het centrum aan de rechterkant ook een hele grote discotheek tot 3 uur open .
  Helaas denken veel mensen dat Hua hin ophoud zo gauw je de spoorrails over bent .
  Juist de toeristen die een plattegrondje krijgen van de middenstand worden hierdoor misleid alsof Hua hin maar uit enkele straten bestaat .
  Na jaren hier te wonen kom ik nog alle dagen nieuwe plaatsen tegen waar ik mij uitstekend kan vermaken .

  • marcos zegt op

   @ Pim.Ik ben er op doorreis naar een bruiloft 2 dagen verbleven. Heb het er reuze naar mijn zin gehad en de weg in Hua Hin weet ik totaal niet. U woont er en hebt dus zeker gelijk. Heb er zelfs bij een Duits restaurant mn beste biefstuk ooit op! Maar vraag me hier ook niet naar de naam.

 9. L de vink zegt op

  Hoy Peter zoals iedere dag weer genoten van je berichtje
  Bij ons is alles weer gereld, tickets en visums, appertement voor drie maanden, man wat kijken we er naar uit, ons verblijf (mijnvrouw en ik) is in jomtien en van daar uit maken we trapjes.Al jaren de zelfde de plek, en het bevalt ons prima


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website