Ziek worden van Zika in Thailand?

Door Hans Bos
Geplaatst in Gezondheid, Zika
Tags: ,
29 januari 2016

De aandacht van de wereld is voor wat betreft Zika, een door muggen overgebrachte virusziekte, louter gevestigd op Zuid-Amerika, met Brazilië als belangrijkste land. De mug, Aedes Aegypti en zijn zusje, de tijgermug, zijn de hoofdrolspelers in de 21 (Zuid)Amerikaanse landen waar het beestje voorkomt. Volgens de World Health Organisation WHO bestaat de kans van een pandemie.

Vergeten wordt te melden dat Zika ook in Thailand voorkomt, zij het volgens de autoriteiten hier in beperkte mate. Volgens minister van gezondheid Piyasakol Sakolsatayadorn is in Thailand nog geen sprake van een epidemie en moeten alleen zwangere vrouwen zich zorgen maken. Het is de vraag of de goede man weet waarover hij het heeft.

Zika werd voor het eerst in Thailand ontdekt in 2012. Slechts 5 personen zouden jaarlijks met Zika worden besmet, waarvan dit jaar nog maar één. Aan de andere kant meldt het Department of Disease Control dat Zika voorkomt in het hele land. De symptomen lijken op een milde vorm van Dengue, knokkelkoorts. Foetussen tot een maand of drie lopen het meeste risico, omdat zij geboren kunnen worden met te kleine schedels (microcefalie).

De Thaise autoriteiten hebben er alle belang bij om de risico’s op het krijgen van Zika te minimaliseren. Nog weer een door muggen overgebrachte ziekte kan het toerisme ernstige schade toebrengen, zo blijkt ook in Brazilië.

Bovendien zijn de Thaise autoriteiten niet in staat om in dit soort gevallen handelend op te treden. In Bangkok wordt de Dengue-mug dan nog enigszins aangepakt, daarbuiten is sprake van immense lethargie. Neem Hua Hin. In mijn directe omgeving heb ik het afgelopen jaar een handvol gevallen van Dengue meegemaakt, bevestigd in de ziekenhuizen hier. Met de meldingen is niets gebeurd. Elders in Thailand liggen de zaken vermoedelijk net zo.

Bart Knols, muggendeskundige en specialist infectieziekten aan de Universiteit Wageningen, verwacht dat Zika nog deze zomer haar intrede doet in Zuid-Europa. Hij acht het niet juist dat de internationale media alleen melding maken van de risico’s voor ongeboren kinderen. Ook volwassenen lopen het risico om bijvoorbeeld de spier- en zenuwziekte Guillaum-Barré op te lopen, met hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen tot gevolg. En er bestaat een kleine kans dat Zika ook seksueel overdraagbaar is. Dan kunnen we hier in Thailand helemaal onze lol op.

Alleen bijna militaristisch aandoende bestrijding van huis tot huis, kan Zika en Dengue een halt toeroepen. Kan iemand dat tegen de Thaise overheid vertellen?
Tot die tijd kunt u de hotline bellen, via 1422…

14 reacties op “Ziek worden van Zika in Thailand?”

 1. epie zegt op

  Goed Hans Bos dat hier aandacht op gevestigd word.
  Ik ben vorig jaar in Pattaya gestoken door een Denque mug
  flink last van gehad.
  Zou mij niet verbazen als er meer soorten komen opzetten.

  • NicoB zegt op

   Beste Epie, kort geleden heb je ook gereageerd op een artikel mbt. Dengue, je hebt Dengue gehad, wat heb je er aan gedaan om er vanaf te komen? Eerder is mijn vraag wellicht aan je aandacht ontsnapt. Heel graag die info van je, alvast mijn dank.
   NicoB

   • epie zegt op

    Nico, Ik dacht eerst aan een griepje, Paracetamols genomen maar hiep niet, toen de locale dokter in Pattaya in dit geval dr.Ben a/d Nakula Road bezocht kreeg een spuit en wat medicijnen maar hielp ook niet uiteindelijk naar het Bangkok Hospital in Pattaya en pas na een bloedonderzoek kwamen ze er achter dat het Denque fever was.
    Er was (is?) geen medicijn voor en om de paar dagen werden de bloedwaarden gecontroleerd en kreeg ik ondersteunende middelen mee en vooreerst na een week of twee begon ik heel iets te herstellen daarna heb ik nog wel een paar mnd nodig gehad om weer de ‘oude’ te worden, als je meer info wilt? kan je het best even bellen met de GGD bij jou in de buurt.
    Het schijnt dat je je er nu voor in kan enten, maar weet dit niet 100% zeker, ook is het goed om hier in Thailand hun muggenspray te kopen deze is sterker dan bij ons, ook de kamer waar je slaapt van te voren even spuiten ook je matras (onderkant) is een optie om reden dat het nog wel eens kan verschillen qua hygiëne omstandigheden op /in je verblijf zelf heb ik nu zo’n muggen bestrijder voor in het stopcontact is ook in een Tesco Lotus hier verkrijgbaar en werkt tot nu toe goed,ook sávond rond een uur of 5/6 niet buiten blijven zitten, in deze periode wemelt het even v/d muggen de locale bevolking kan je hierin adviseren.nou hoop u wat verder geholpen te hebben,geen paniek nergens voor nodig,wel beter voorzorg en opletten.

 2. Henri Hurkans zegt op

  Wil in augustus naar Thailand gaan en door naar Pattaya. Maar wat betreft de mug, moet ik mij nou zorgen niet. Wil absoluut niet zik ziek worden daar.

  Groetjes

  Henri Hurkmans

 3. Mister BP zegt op

  Mijn dochter heeft afgelopen zomer Denque opgelopen en ik vraag me af of ze meer klachten zou krijgen als ze nu door zika besmet zou worden. Ik zelf ben ook niet het toppunt van gezondheid, maar muggen hebben tot nu toe een hekel aan me en smeer me goed in. Ik denk dat dit laatste het beste advies blijft en positief denken.

 4. john zoet zegt op

  als ik thuis ben in Isaan of op bezoek in Pattaya smeer ik op mijn enkels en armen altijd wat tygerbalsem of yelow oil.
  je ziet ze aankomen en 10 cm voor je enkels draaien ze om en weg.
  een beetje vloeibare citroen wil ook nog wel helpen.
  gewoon proberen
  succes John

 5. gertie zegt op

  Hallo Meelezers, Wij vertrekken 3 februari richting Thailand voor drie weken, nu is mijn vraag kan ik beter in Nederland een bestrijdingsmiddel kopen of beter in Thailand. Hoop nog antwoord te lezen voor vertrek.

  met vriendelijke groet Gertie

  • Hans Bos zegt op

   Koop in Thailand een spuitbus Off. Kost 3 euro en bevat 15 procent Deet. Overal te verkrijgen.

  • l.lagemaat zegt op

   Hallo Gertie,

   Koop in Nederland alvast een goed bestrijdingsmiddel dan hoef je in Thailand niet te zoeken en uit te leggen wat je precies wilt hebben!

 6. theoS zegt op

  Eerst was het SARS, nu weer Dengue Fever en nog wat andere virussen. Nu weer ZIKA. Dan weer dit, dan weer dat. Trek mij daar niks van aan en geniet elke dag van het leven zolang het nog duurt. Alaaf!

  • David H. zegt op

   Juist ,ik sluit me aan aan theoS, en volgende artikel misschien de nadelen van DEET belichten , en zo kunnen we nog wel lang doorgaan met wat allemaal kan .
   ik loop hier in TH. al 7 jaar rond , en buiten de gewone last van een enkele muggebeet nog niets gehad ,blijkbaar geluk gehad . Draag wel altijd lange broek en geen sandalen,neem voorbeeld aan de Thais , tenzij je zo hoognodig je tourist status wenst te benadrukken …..

 7. Hans Bos zegt op

  http://www.thaivisa.com/forum/topic/890828-thailand-has-most-ziko-cases-in-region/ Het zijn er in totaal nog niet zo veel, maar als je weet hoeveel eitjes een vrouwtjesmug kan leggen, is er reden om je zorgen te maken.

 8. eduard zegt op

  Dat de wereld overbevolkt is, is algemeen bekend. De natuur grijp altijd zelf in. Is het niet door het ene ,is het door iets anders. Wat me wel opvalt dat er veel vanuit gaat dat het dengue is. De ziekenhuizen weten er ook wel raad mee, een beetje koorts en je ligt aan het infuus, met als reden dengue koorts. De kans dat je gestoken wordt, is zeer gering.

 9. Theoweert zegt op

  Dat er helemaal niets tegen de muggen wordt gedaan weet ik eigenlijk niet.
  Vorige week kwam door de straat heen een wagen met een tweetal mannen met gasmaskers en deze spoten in alle tuinen een soort rookwolk. Ik zag het toevallig gebeuren terwijl ik binnen was.
  Anders had ik waarschijnlijk ook een wolk binnen gehad.

  Nu weet ik niet hoever dit gif reikt, want de achtertuin is natuurlijk niet bespoten.
  Ik woon in een buitenbuurt van de plaats Kantharalak in de provincie Si Sa Ket

  Maar kan niet voorstellen dat dit alleen hier gebeurd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website