Het is nu volop zomer in Thailand. Dat betekent hoge temperaturen en de kans op uitdrogen. Genoeg drinken is dan letterlijk van levensbelang. Let er ook op wat je drinkt. De beste keus is water en drink dat ruim voldoende. Het is niet alleen gezond maar je verliest ook nog eens overbodige kilo’s!

Senioren opgepast bij hitte

Een ouder lichaam heeft het moeilijk bij extreme warmte. Het op peil houden van de lichaamstemperatuur is een ingewikkeld proces en gaat op latere leeftijd steeds moeizamer. Belangrijke organen als nieren, hart en longen werken steeds minder goed. Als senior merk je dat doordat je minder vaak dorst hebt en moeizamer transpireert.

Dorst en transpiratie zijn belangrijke indicatoren die er op wijzen dat je lichaam vocht verliest dat moet worden aangevuld. Als deze ‘alarmbelletjes’ dus niet meer (goed) rinkelen, moet je maatregelen nemen. Het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert senioren om dagelijks tenminste twee liter vocht te drinken.

Drink je genoeg?

Begin ‘s ochtends vroeg met het eerste glas en eindig ‘s avonds laat met het laatste. Houdt door de dag heen de kleur van je urine in de gaten. Wordt deze donkerder, dan drink je te weinig. Ook als je minder vaak naar de wc moet, moet je meer drinken.

Door voldoende te drinken voorkom je oververhitting en uitdroging. Je houdt de transpiratie op gang wat belangrijk is om af te koelen. Je voelt je fitter als je genoeg drinkt. Je kunt de warmte beter aan!

Bovendien verklein je de kans op nierschade en hartfalen. Drinkt iemand toch te weinig, zorg dan dat je de uitdrogingssymptomen herkent. Wie uitdroogt krijgt eerst een droge mond, neus en keel. Het wordt moeilijker om te zweten en te plassen. Daarna wordt iemand vaak bleek en de ogen hol. Een schilferige huid wijst ook op vochttekort.

Warmte en medicijnen

In enkele gevallen is twee liter vocht per dag nog niet genoeg. Zo vergroten sommige medicijnen het risico op uitdroging. Het gaat bijvoorbeeld om het plasmiddel diuretica en het medicijn laxantia. Gebruik je deze of andere medicijnen die de vochtbalans in je lichaam beïnvloeden, dan is het verstandig contact op te nemen met je arts, zodra het warmer wordt. Deze kan extra tips geven om uitdroging te voorkomen.

Drink water en val af

Als je jezelf aanleert om gewoon water te drinken als je dorst hebt, en de sapjes en frisdrank afzweert, dan wordt het stukken makkelijker om een gezond gewicht te bereiken en vasthouden. Elk glas water dat je dagelijks drinkt scheelt je een kleine 70 kilocalorieën, becijferden de Amerikaanse epidemiologen Rupeng An en Jennifer McCaffrey. Deze wetenschappers becijferden dat met elk glas water dat de studiedeelnemers dagelijks dronken, in plaats van iets anders, de totale inname van energie afnam met 69 kilocalorieën. En vergis je niet om 69 kilocalorieën te verbranden moet je ongeveer 7 minuten hardlopen of 13 minuten fietsen. Dan is een glas water drinken toch gemakkelijker.

Bron: Gezondheidsnet.nl


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Water is van levensbelang en zeker bij senioren”

  1. RuudRdm zegt op

    Mijn vrouw meldde van vriendinnen die terugkeerden van vakantie in Thailand gehoord te hebben dat het afgelopen weken warmer, zo niet heter, is geweest qua temperatuur dan voorgaande jaren. In Korat en Chiangmai bij voorbeeld bleef de temperatuur overdag meerdere weken tegen de 40 graden C hangen. In Bangkok was het nog heter. De komende weken met de Thaise zomer in aantocht wordt het nog warmer. Al die hitte is niet op te vangen met het drinken van een liter water meer daags. Je zal je hele levensritme moeten aanpassen, en zo min mogelijk inspannende activiteiten verrichten. Ik heb medelijden met Thaise mannen en vooral vrouwen, die op het land of in de bouw werkzaam zijn (ook nog eens tegen schamelle beloning.)

  2. Joost M zegt op

    Het tekort aan vocht, waardoor afvalstoffen niet uit het lichaam verwijderd worden, kan ook het effect veroorzaken dat U jicht krijgt. Een zeer pijnlijke gebeurtenis welke meestal in Uw voet begint. Veel drinken voorkomt dit dus. Urinezuur wordt dan voldoende af gevoerd..Ik ben helaas ervarings-deskundige. Nu nooit meer last van.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website