Vraag aan huisarts Maarten: Slaapproblemen

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: , ,
1 september 2021

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij voorheen grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

  • Leeftijd
  • Klacht(en)
  • Voorgeschiedenis
  • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
  • Roken, alcohol
  • Overgewicht
  • Eventueel laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
  • Eventueel bloeddruk

Foto’s en bijlagen kan je sturen naar [email protected] dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Alhoewel ik meen gezond te zijn en gezond te leven heb ik toch een vraag om advies, want overdag ben ik merendeel doodmoe. Ik had gedacht dat na mijn pensionering (2016) hier een kentering in zou komen, maar helaas. Ik slaap namelijk heel slecht. Heel mijn leven al. Ik denk dat dit komt door mijn werk als verpleegkundige vroeger. De vele nacht- en andere onregelmatige diensten hebben mijn natuurlijke bioritme volledig gekeerd. Afgelopen jaren vond ik het prima mijn slaaptekort op te vangen door soms overdag bij te slapen, maar nu ik ouder word valt het me steeds zwaarder om de dag energiek door te komen, en begin ik het gebrek eraan steeds onprettiger te vinden. Mijn vraag is: wat kan ik doen om beter en langer te slapen en dus overdag meer uitgerust zijn?

Ik ben 71 jaar oud, weeg 86,5 kg, ben 1m79, dus een BMI van 27, buikomvang: 98 cm. Ik slik daags 10 mgr Amlodipine, 10 mgr Alfuzosine (voorschrift cardioloog BKH Korat). Ik eet gezond, dwz meer vis, minder vlees, elke dag groente en fruit, drink zeer matig alcohol en rook al 16 jaren niet meer. Van mijn Thaise vrouw krijg ik sinds jaar en dag s’morgens om weerstand op te bouwen een dragee Royal Jelly (honingextract van koninginnebijen), omdat ik aan fitness doe 400 mgr Magnesiumcitraat (goed voor de spieren, zegt ze), en om Corona weg te houden een pilletje Vit D 20ug en een dragee Multivitamine.

Gemiddeld slaap ik maar een uur of 4 per nacht en om dat te halen moet ik er zeker van zijn na 16.00uur niet meer te eten. Eet ik na dat tijdstip dan lukt inslapen pas later, en word ik eerder wakker. Tevens merk ik dat ik als ik ‘s middags heb gesport, (plus een lege maag) ik een nachtrust haal van 6 uren. Het vreemde is dus dat ik niet slaap vanwege dagelijkse mentale (over)vermoeidheid, maar extra fysieke inspanning nodig heb boven op die vermoeidheid. Elke dag fitnessen lukt mij niet (meer). Soms moet ik s’middags eerst wat rusten alvorens te kunnen sporten, maar uiteraard probeer ik dat zoveel mogelijk te mijden.
Ik ben geen voorstander van slaapmedicatie, maar nu ik over de 70 levensjaren heen ben zou ik toch graag s’avonds weer eens gaan dineren, een goed glas bier of een borrel drinken, een klein sigaartje roken en daarna lekker gaan slapen en overdag energiek aan de slag. Maar helaas: het lijkt alsof ik maar 2 x per dag mag eten en 4 x per week moet sporten.
Je hoort wel eens van mensen die na een copieuze maaltijd lekker naar bed kunnen, of een goed glas nemen als slaapmuts. Ik zou dat ook wel willen.

Dr. Maarten: kunt u uw licht eens laten schijnen over deze voor mij vervelende en zeer vermoeiende kwestie?

Heel veel dank,

Groet,

M.

******

Beste M,

Een van de moeilijkste vragen van de laatste tijd. Slaapgebrek is een heel normaal probleem boven de 50.

Een oudoom sliep maar 3 uur per nacht en gebruikte de rest van de tijd te lezen. Toen hij stierf had hij meer dan 30.000 boeken gelezen.

Enkele simpele adviezen zijn, enkele uren voor het slapen niet eten en geen televisie kijken.

Zowel amlodipine als alfuzosin hebben in 1% van de gevallen slapeloosheid als bijwerking.

Hier wat meer gegevens. Er wordt ook over een internetcursus slapen gesproken: https://www.gezondheidsnet.nl/slapen/ouder-worden-en-slaap

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is daarbij van belang dat je de juiste informatie geeft (zie lijstje bovenaan de pagina).

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website