Vraag aan huisarts Maarten: Bloed in mijn urine

Door Ingezonden Bericht
Geplaatst in Gezondheid, Huisarts Maarten
Tags: , ,
11 juli 2019

Maarten Vasbinder woont in de Isaan. Zijn beroep is huisarts, een vak dat hij grotendeels heeft uitgeoefend in Spanje. Op Thailandblog beantwoordt hij vragen van lezers die in Thailand wonen en schrijft over medische wetenswaardigheden.

Heb je zelf een vraag aan Maarten en woon je in Thailand? Stuur deze naar de redactie: www.thailandblog.nl/contact/ Het is van belang dat je de juiste informatie geeft zoals:

 • Leeftijd
 • Klacht(en)
 • Voorgeschiedenis
 • Medicijngebruik, ook supplementen etc.
 • Roken, alcohol
 • Overgewicht
 • Eventueel: laboratoriumuitslagen en ander onderzoek
 • Eventueel bloeddruk

Foto’s kan je sturen naar info@thailandblog.nl dat alles kan anoniem, je privacy is gewaarborgd.


Beste Maarten,

Ik ben een man, 57 jaar oud, 1m72, 65 kg, niet-roker, alcohol max 1 of 2 units/dag. Medisch verleden:

 • hoge cholesterol (>10 jaar), neem nu dagelijks 40mg Bestatin.
 • bij checkup (3 jaar geleden) sporen van eiwit en bloed in urine.
 • 3 jaar geleden, start diabetes, maar nu onder controle (?) door  zwaar dieet (low carb). HBA1C vorig jaar 5,3 (voorheen 6,9).
 • mijn bloeddruk is meestal normaal (vorige week 112/75), maar kan verhoogd zijn m.i. door stress (uitslagen) of koffie ‘s morgens (tot 145). Normaal onder 130.

Sorry voor het hele verhaal, maar kan ik het echt niet inkorten…

Een maand of 4 geleden kreeg ik opeens last van (veel) bloed in mijn urine, zonder pijn (painless hematuria).

De eerste dag alleen bruin (oud) bloed, later vers bloed. Na 2 dagen naar een lokaal ziekenhuis. De dokter lachte eerst en zei nierstenen, maar geen pijn en bij X-ray geen spoor van nierstenen. Dan echo gemaakt en de dokter zag een “wit” gezwel (2,5cm) in mijn rechternier. Kreeg een bloedstollingsmiddel en antibioticakuur (4 dagen). Bloeden is meteen gestopt.

Advies was om liefst dag erna al naar groter ziekenhuis te gaan… ben dan 2 dagen later naar het universitair ziekenhuis in Khon Kaen geweest. De dokter daar zag ook iets wits in mijn nier, maar volgens hem niet gevaarlijk, want tumoren zijn zwart op een echo. Verder niks te zien met echo.

Moest dan terugkomen voor een cyctoscopie en een CT-scan (2,5 maand wachttijd na vakantie, of meteen in privékliniek, 3x de prijs). Bij de cycstoscopie was niks zichtbaar in mijn urinewegen, geen vergroting van de prostaat (ook PSA normaal), alleen een paar rode vlekjes (zoals schaafwond) in mijn blaas. Daarvan biopsie genomen. Uitslag daarvan pas veel later gekregen, wegens IT-probleem. Bleek iets “urotelial proliferation unknown malignant potential”. Volgens de dokter niet echt om ongerust te zijn, want op cystoscopie niks vreemds te zien en als het echt kwaadaardig was zou dat er wel staan.

Op de CT-scan was niks te zien in mijn nieren, niks in mijn blaas of elders… alles mooi wit.

Volgens de dokter moet ik nu elke 6 maanden op controle komen voor urineonderzoek (creatinine altijd 95) en over 2 jaar nieuwe cystoscopie en CT-scan.

Ik blijf ondertussen wel last hebben van beetje bloedverlies, gele of soms oranje urine (soms tot 5RBC).

Mijn dokter (een uroloog) is nu 4 maanden op training, maar ik blijf toch met een paar vragen zitten:

 • Hebben de dokters correct gehandeld met onderzoeken? Of kan er meer gebeuren? Is wachten de beste keuze? Ik heb op zich wel vertrouwen in de dokters hier, zeker in Srinagarind ziekenhuis. Specialisten spreken vaak heel goed Engels en is niet duur, zeker vergeleken met privéziekenhuizen. Je moet wel vaker wachten.
 • Kan massale bloeding in mijn urine wel komen van een onbestaand/beginnend blaasprobleem? Of toch eerder van de nieren? En waarom dan nu nog bloedverlies als mijn nieren gezond zijn (zegt de dokter)?
 • Hoe kan een “wit” gezwel in de nieren na 2/3 maanden gewoon verdwenen zijn? Of is dat niet zichtbaar op CT-scan (want toch ook x-raytechnologie).
 • Kan ik iets doen om erger te voorkomen, behalve veel water drinken?

Met vriendelijke groet,

E.

*******

Beste E,

Bedankt voor de uitgebreide gegevens. Ik neem aan dat u naast de Bestatin geen verdere medicatie neemt? Die Bestatin kunt u overigens wel weglaten. Kan een (mede)oorzaak zijn van de diabetes.

Wat betreft de bloeding die u heeft gehad en in andere mate nog heeft, is het meest waarschijnlijke dat die berust op een blaasprobleem. Een stollingsmiddel werkt alleen als er geen groot vat bij de bloeding is betrokken. Is bovendien geen ongevaarlijke behandeling.

Rode vlekjes in de blaaswand kunnen op een CIS (carcinoma in situ) duiden en het is verstandig dat te blijven volgen. Daarom zou ik voorrang geven aan een cytoscopie met biopsie en niet twee jaar wachten.

Vraag, of het biopt door drie verschillende pathologen beoordeeld kan worden. Dat reduceert de gemiddelde fout tot zo’n 3%.

Een gezwel dat zo maar verdwijnt, berust vaak op een artefact, oftewel, is er nooit geweest.

Mijn advies is dus eigenlijk de cytoscopie te herhalen en voor de zekerheid door een andere uroloog. Dan heeft u een echte second opinion. Veel kunt u verder niet doen.

Met vriendelijke groet,

Dr. Maarten

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website