Lichaamsbeweging helpt de veroudering te vertragen. Dit effect is nog sterker wanneer er ook relatief veel vitamine D in het bloed aanwezig is, volgens een recent onderzoek gepubliceerd in Redox Biology.

Endocrinologen van de Capital Medical University in Beijing onderzochten gegevens van 18.738 Amerikanen die deelnamen aan de National Health and Nutrition Examination Survey. De deelnemers vulden vragen in over hun bewegingspatroon, wat hen in twee groepen verdeelde: een groep die vrijwel niet bewoog en een groep die regelmatig bewoog.

Daarnaast hadden de onderzoekers toegang tot de bloedwaarden van de deelnemers. Ze onderzochten niet alleen de vitamine D-concentratie in het bloed, maar ook negen andere bloedwaarden die gezamenlijk de biologische leeftijd bepaalden. Deze waarden waren: albumine, creatinine, glucose, C-reactive proteïne, lymfocytenpercentage, gemiddelde celvolume, spreiding van rode bloedcellen, alkalische fosfatase en het aantal witte bloedcellen.

Met behulp van deze bloedwaarden berekenden de onderzoekers de biologische leeftijd van de deelnemers en bepaalden of ze biologisch sneller verouderden dan normaal.

Resultaten

De combinatie van regelmatige lichaamsbeweging en een relatief hoge vitamine D-spiegel verminderde de kans op voortijdige biologische veroudering met 34%. Een gemiddelde deelnemer die bewoog en een hoge vitamine D-spiegel had, was biologisch gezien jonger dan een deelnemer die niet bewoog en een lage vitamine D-spiegel had.

Conclusie

De onderzoekers concludeerden dat de combinatie van fysieke activiteit en een hoge vitamine D-spiegel in alle leeftijdsgroepen de biologische veroudering vertraagde, met een iets sterker effect bij mensen jonger dan 65 jaar. Ze benadrukken het belang van buitensporten voor het vertragen van het verouderingsproces, wat aanzienlijke gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid.

Bron: Ergongenics

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website