Maar liefst 84% van de Nederlanders weet niet precies wat ze moeten doen om te minderen met suiker. Suiker zit in veel producten verstopt en we worden continu verleid tot ongezonde keuzes met veel suiker.

Driekwart heeft weleens bewust iets ondernomen om minder suiker binnen te krijgen. Ze deden dit om zich gezonder te voelen (41%) en/of af te vallen (45%). Slechts 16% van de Nederlanders geeft aan te weten wat ze kunnen doen om hun suikerinname te verlagen. Dit blijkt uit onderzoek van het Diabetes Fonds.

Volgens 85% van de Nederlanders zou een flinke suikerreductie in producten pas echt helpen om minder suiker binnen te krijgen. Zij vinden dat een rol van fabrikanten. Het is belangrijk dat fabrikanten hun verantwoordelijkheid oppakken, want men krijgt onbewust veel meer suikers binnen dan ze denken.

Nederlanders schatten hun eigen dagelijkse suikerinname veel lager in dan die daadwerkelijk is. Gemiddeld krijgt men ongeveer 30 suikerklontjes, oftewel 122 gram aan suikers per dag binnen. Zelf denkt men gemiddeld slechts een derde hiervan te consumeren, namelijk 10 klontjes (40 gram) per dag.

Suiker op zich is niet schadelijk, maar te veel suiker binnenkrijgen is wel schadelijk. Wat doet teveel suiker met je lichaam:

Hersenen
Suiker zorgt voor afgifte van de stof dopamine en zorgt daarmee voor het activeren van het beloningscentrum in de hersenen. Je krijgt daardoor een prettig gevoel. Dit effect stimuleert onbewust het eten van meer suikerrijk voedsel: je wilt er steeds meer van.

Alvleesklier
Te veel suiker (met name uit dranken) belast de alvleesklier (ofwel pancreas, een orgaan in de buurt van je maag). De alvleesklier geeft insuline af aan het bloed. Daarmee wordt de bloedsuiker geregeld, dat is de hoeveelheid suiker in het bloed. Bij diabetes is deze hoeveelheid afwisselend te hoog of te laag. Het drinken van (te) veel suikerhoudende dranken verhoogd het risico op diabetes type 2.

Vetopslag
Suiker is een bron van energie. Het bestaat voor de helft uit fructose en voor de helft uit glucose. Fructose wordt verwerkt door de lever. Teveel suiker (en daarmee calorieën) met name uit dranken, kan leiden tot aanmaak van vetten in de lever, toename van buikvet en vetten in het bloed. Glucose wordt opgenomen in het bloed. Insuline zorgt ervoor dat glucose in de weefsels terecht komt als brandstof. Door te veel suiker te eten kan je teveel energie binnen krijgen dat opgeslagen wordt als vet. Aanmaak van vetten en toename in gewicht zorgt dat het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline. Dit proces kan leiden tot diabetes type 2.

Gebit
Te veel suiker is niet goed voor je gebit. Bacteriën in je mond zetten suikers om in zuren die je tandglazuur aantasten. Om tandbederf te voorkomen, kun je beter niet meer dan 4-7 keer per dag iets met suiker eten of drinken, dus niet meer dan 4 tussendoortjes buiten de hoofdmaaltijden om.

Tekort aan voedingsstoffen
In pure kristalsuiker zit alleen energie, geen voedingsstoffen. Als je veel suikerrijke producten zoals koek, snoep en frisdrank eet en te weinig gezonde basisvoeding, kan het dat je tekorten krijgt aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kan je vermoeid raken, vaak hoofdpijn hebben of maag-darmklachten krijgen, zoals diarree. Kinderen kunnen zich hierdoor onrustig gaan gedragen.

Groter risico op diabetes type 2
Te veel suiker eten en drinken kan ervoor zorgen dat je teveel energie binnen krijgt wat leidt tot overgewicht. Overgewicht geeft je een groter risico op diabetes type 2. Als je diabetes type 2 hebt is je kans groter op het krijgen van complicaties zoals een hartinfarct, blindheid en nierfalen.

Kan ik dan beter helemaal geen suiker eten?

Nee, want het lichaam heeft ook suiker nodig. Alleen niet te veel. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om maximaal 10% van je benodigde energie per dag uit vrije suikers te halen, om overgewicht en tandbederf te voorkomen. Vrije suikers zijn toegevoegde suikers en suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraten. Dit komt neer op 12,5 suikerklontjes per dag voor vrouwen en 15 per dag voor mannen. De gemiddelde Nederlander krijgt 1,5 tot 2 keer teveel suiker binnen. Daarom raden wij aan om je bewust te zijn van je vrije suikerinname en je te houden aan de maximale aanbevolen hoeveelheid per dag. Suikers die van nature in groente, fruit en melk zitten mogen wel, deze producten staan in de Schijf van Vijf.

Bron: Diabetes Fonds

10 reacties op “Te veel suiker is ongezond, wat doet het met je?”

 1. Luc zegt op

  Toch opletten met TE WEINIG suiker : Ben 74 jaar en kook veel zelf in Thailand .Gebruik bijna geen suiker en vet om niet dik te worden , maar : 1 dag weinig gegeten en smorgen opeens 2 seconden bewusteloos in bed .Ok dan opgestaan : voelde me zeer goed , ging beginnen koken en opeens op de slag bewusteloos op grond gevallen en heupbreuk . Clinic Thailand geopereerd en nu na 10 maand bijna goed maar enorme pijn gehad. Dan naar belgie controle en dokter zei dat men wel suiker moet eten voor de hersenen , dat het daarvan kon komen .??? maar nu enkele maanden geleden mijn zoon 27 jaar opeens op de slag bewusteloos gevallen bij vriend ( had 2 dagen niet gegeten om te vermageren ) die hem vond met veel bloedverlies uit hoofd .Duurde 5 minuten om hem weer bij bewust te krijgen .Belde me op en dokter van wacht zei direct : TE WEINIG SUIKER : Best direct cola drinken. Men heeft nu cola zero niks van suiker en hij dronk enkel dat . + niet eten erbij en grote snede in hoofd. Clinic hersenscan enz….Dus dagelijks suiker is wel nodig maar niet te veel. Indien tekort op de slag bewusteloos.

  • Khun Peter zegt op

   Het is niet zo heel gek dat als je veel te weinig eet, of zoals in jouw voorbeeld twee dagen niet eet, dat zoiets niet goed is voor je lichaam. Een beetje een vreemd voorbeeld. Lijkt mij het hetzelfde als: ik heb mijn kind een kilo snoep gegeven en toen werd hij opeens hyperactief….
   Met een beetje nadenken kom je ver.

 2. Pieter zegt op

  Het lichaam heeft geen suiker nodig. Suiker zit pas een paar eeuwen in ons dieet als toegevoegde suiker. Bovendien wordt bij het verbruik van lichaamsvet de benodigde brandstof voor spieren en hersenen aangemaakt in het lichaam zelf.
  Niet zo gek als je je realiseert dat in vroeger tijden de mens op jacht moest om aan zijn eten te komen en dan regelmatig een paar dagen zonder moest. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat als je lichaam gewend is aan een dagelijkse dosis suiker, je dat met beleid moet afbouwen.

  Zelf vast ik regelmatig een paar dagen en heb daar geen last van, ik voel me er zelfs prima bij.

  Indien geinteresseerd google dan eens naat “Jason Fung” een Canadese arts die hier veel over heeft gepubliceerd.

  • Tino Kuis zegt op

   We moeten minder suiker eten, dat is waar. Maar al 8.000 v. Chr. werd er suikerriet aan gepland, het verspreidde zich al 1000 v. Chr. naar heel Azie Waar ook de suikerpalm voor zoetigheid zorgde. Vanaf 700 na Chr. werd door Arabische landen suikerriet gekweekt en het kwam rond 1400 naar Europa waar het aanvankelijk een duur luxeproduct was. Ook dadels bevatten ook veel suikers. Pas na de door slaven bewerkte suikerrietplantages in Amerika werd het product suiker goedkoper en wijd verspreid.

   Het woord ‘suiker’ komt oorspronkelijk uit India (‘sarkara’), en kwam via het Arabische ‘sukkar’ naar Europa. Wij hebben veel te danken aan de Middeleeuwse Arabische beschaving.

   • Wim van Doorn zegt op

    Zo hebben we onze cijfers en de positionele betekenis daarvan te danken aan vroeg-middeleeuwse Arabische wiskundigen (en het woord Algebra is niet toevallig van Arabische afkomst). Probeer maar eens te rekenen met de Romeinse cijfers; alleen al doordat de Romeinen niet eens de 0 (nul) kenden, is dat een kriem. Dus in Europa schakelde de handel destijds over. Helaas is de Arabisch beschaving vervallen. Al of niet toevallig: hun wetenschap kwam in verval en hun Islam (compleet met een suikerfeest!) kwam tegelijkertijd op. Uit des Arabieren bijdrage destijds aan de algebra, volgt niet dat we verplicht zijn met alles van Arabische afkomst blij te zijn. Overigens werd de suiker in Europa pas goed een ramp toen de industriele revolutie dat goedje tot een massaproduct maakte.
    Dan misschien nog een nuttige aanvulling: je moet bij de tegenwoordige massavergiftiging met behulp van suiker goed je best ervoor doen, maar bij echt te weinig suiker kom je in ketose. Dat is de toestand waarin je lichaam suiker gaat aanmaken omdat het er een tekort aan heeft, zodat je hersens niet meer voldoenden suiker aangevoerd krijgen. Maar die door het lichaam aangevoerde suiker is van een tientallen male plakkerigere soort dan `gewone` suiker. Dat plakken is een van de gevaarlijke eigenschappen van suiker, ondermeer (let wel op dit woordje `ondermeer`) vanwege het daardoor ontstaan van crosslinks, dat zijn dwarsverbindingen die je aderen verstoppen. Als je in ketose raakt, raak je wel gewicht kwijt (de crux van het Atkins-dieet) maar ook (voorlopig nog ongemerkt, maar toch) je gezondheid.

 3. NicoB zegt op

  Suiker is o.a. de brandstof van kankercellen, een teveel aan suiker is desastreus, dat blijkt wel uit dit artikel, de suikers in met name groenten en fruit zijn wel goed.
  Suiker is ook heel erg verslavend, omdat het dopamine produceert.
  Wil je minder suiker binnen krijgen en gebruik je nu veel suiker, bouw die verslaving dan langzaam af of vervang ze door de suikers in groenten en fruit; eet geen of zo weinig mogelijk processed food, in al dat geproduceerde eten zit, veel, suiker.
  Succes en goede gezondheid gewenst.
  NicoB

 4. DJ zegt op

  Pas toen ik noodgedwongen gewezen werd op het gebruik van suiker is mij bij nader onderzoek gebleken dat in onvoorstelbaar veel produkten suiker wordt toegevoegd, kennelijk met maar één doel, lekker lekker en kopen kopen dit produkt.
  Suiker komt helaas tot ons in te grote hoeveelheden en kan gerust aangeduid worden als een “silent killer” indien niet tijdig ingegrepen wordt en diabetes de kop opsteekt.
  Ik neem het de fabrikanten zeer kwalijk dat men hier onverminderd mee door gaat en ik ben van mening dat hiervoor niet genoeg gewaarschuwd kan worden, let op de suikers in hetgeen u consumeert zou de boodschap zijn.
  DJ

 5. ruud zegt op

  Minder suiker in thailand betekent, goed de verpakking lezen voor de ingredienten.
  Potjes mayonaise bijvoorbeeld, het percentage suiker varieert tussen 4% en 30%!.
  30% suiker in mayonaise en dan heet het ook nog salad creme.
  Iets wat eigenlijk een beetje zuur moet zijn.

 6. Monique zegt op

  De Thai zijn gek op suiker in de keuken als ik dan ook ergens ga eten vraag ik altijd zonder suiker voorzover dat mogelijk is veel gerechten zijn al voorbereid en daar zit al suiker in. Het is waar suiker voedt kankercellen, het is verslavend en het is niet nodig om extra suiker te nemen er zit al voldoende in het dagelijkse verse fruit.

 7. Neushoorn zegt op

  Als je “zonder suiker” vraagt, menen de Thai dat het ok is als ze zelf geen suiker toevoegen. Maar ze vergeten wel dat ze al produkten gebruiken die boordevol suiker zitten.
  Zo vroeg ik een keer “zonder suiker” en zag ze een pot melk/room gebruiken. Achteraf dat produkt eens gaan zoeken in de supermarkt. Bleek het gesuikerde melk van meer dan 40% suiker te zijn.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website