In Thailand zijn groenten volop verkrijgbaar, relatief goedkoop en je kan er niet teveel van eten. Ze bevatten bijna geen calorieën en zìjn supergezond. Groente levert belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen en voedingsvezels. Expats die langer willen leven en ziektes buiten de deur willen houden moeten zeker twee ons groenten of meer per dag eten want een voedingspatroon met veel groenten kan je levensduur verlengen en vermindert je kans op kanker.

Dat ontdekten voedingswetenschappers van Sookmyung Women’s University in Zuid-Korea die een groep van ruim veertienduizend mannen 15 jaar volgden. Een dieet met veel fruit had in de Koreaanse studie echter geen effect.

Toen de studie in 1993 begon, waren de studiedeelnemers 40-59 jaar. De onderzoekers kenden het voedingspatroon van de mannen, hielden bij welke mannen overleden en waardoor.

Resultaten

Hoe meer groenten de mannen aten, des te geringer was de kans dat ze tijdens de studie overleden. Ook doen mannen die nu nog weinig groenten eten er goed aan als ze ervoor zorgen dat ze toch dagelijks twee ons groenten binnenkrijgen. De consumptie van groenten verlaagde de kans op kanker, ontdekten de Koreanen. Een hoge inname van groenten verminderde ook de kans op sterfte door kanker. De consumptie van fruit verminderde daarentegen de kans op het krijgen van kanker niet.

Groene gezondheid

Groenten kunnen dus niet alleen een voedzame maaltijd betekenen maar ook een medicijn. Hippokrates, de grondlegger van de Geneeskunde zei:¨Eten is het beste medicijn en het beste medicijn is eten.¨ Door gezond te eten wapen je je lichaam tegen virale en bacteriële indringers. Gezond voedsel is het beste preventieve middel tegen ongezonde invloeden van buitenaf.  Groenten bevatten zeer veel vezels. Hierdoor worden nutriënten effectiever en gelijkmatiger door het lichaam opgenomen. Vezels zijn zoals bekend niet het enige goede in groenten. Vitaminen en mineralen kunnen belangrijke antioxidanten leveren. Antioxidanten vernietigen vrije radicalen in ons lichaam. Daarnaast zijn er ook fytonutriënten die soms nog sterkere antioxidantwerking hebben. Bovendien kunnen fytonutriënten de werking van elkaar en die van vitaminen en mineralen versterken. Er zijn enkele tientallen vitaminen en mineralen meer vele duizenden fytonutriënten of fytochemicaliën, zoals ze ook worden genoemd. Deze fytochemicaliën zitten soms met tientallen in één groente.

Conclusie

De onderzoekers wijzen in de laatste alinea’s van hun publicatie op de mogelijkheid dat hun studie de positieve effecten van een hoge inname van groenten onderschat. Dat zou wel eens kunnen komen doordat mensen die elke dag veel groenten binnenkrijgen onbekende kenmerken hebben die hun sterftekans verhogen. Ze zijn bijvoorbeeld misschien ziek, en volgen om die reden een bijzonder dieet.

Dat groente eten gezond is weten de meeste mensen wel. Dat nu ook wetenschappelijk is bewezen dat het je sterftekans kan verminderen is een reden te meer om de blaadjes sla op je bord met vlees niet weg te schuiven. Wel is het zaak om te kijken of je in Thailand biologische geteelde groente kan vinden omdat Thai vrij veel bestrijdingsmiddelen gebruiken. Een alternatief is om zelf groenten te verbouwen en dat is tevens een leuke hobby.

Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25878208

28 reacties op “Onderzoek: Eten van veel groenten vermindert sterftekans en kans op kanker”

 1. Jasper zegt op

  Gezonde groente is inderdaad het keyword. Niet alleen staat de meeste thaise groente bol van de bestrijdingsmiddelen, ook formaldehyde baden worden soms gebruikt om groente “op te peppen” en mooi te laten glanzen. Wees gewaarschuwd!

 2. Alex zegt op

  Is het eten van groenten in Thailand wel zo gezond ?
  Ik kan me nog een eerder artikel (16 januari 2012) over groente herinneren dat het helemaal niet zo gezond is. Zie; http://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/veel-gewasbeschermingsmiddelen-aziatische-groenten/
  Er zijn winkels die onbespoten groenten verkopen, wel een stuk duurder.
  Eet smakelijk

  • Khun Peter zegt op

   Lees even de laatste alinea, dan was deze reactie overbodig geweest.

 3. rob zegt op

  Zal misschien allemaal wel waar zijn maar wat als je niet van groente houdt? Ik gruwel van groente en in een restaurant eet ik alles op het bord op maar het groenvoer blijft netjes achter op het bord. Als ik wat wat fabriceer voor mijzelf komt er beslist geen stukje groente aan te pas. Bij fruit idem dito, het enige fruit wat ik wel kan waarderen is af en toe een banaan of een peer, gemiddeld 2 of 3 keer per maand, voor de rest…..Laat maar, niet aan mij besteed.

  • Khun Peter zegt op

   Beste Rob, maak dagelijks een groente/fruit smoothie. Zorg dat deze goed koud is. Een heerlijk dorstlesser en supergezond.

   • rob zegt op

    Dank voor de suggestie, zal het zeker overwegen en wellicht beginnen met fruit….Later misschien eens wat recepten met groenten er in.

 4. Ruud zegt op

  Het gaat met name over de chlorofyl die in groene groente aanwezig is.
  Chlorofylpoeder en drankjes zijn in Thailand verkrijgbaar en in de rest van de wereld kun je Chlorella en Spirulina poeder/tabletten kopen. Dit verhoogt je weerstand en ondersteunt de werking van organen.

  Ik moet de opmerking mbt de toename van bestrijdingsmiddelen en luchtverontreiniging wel onderschrijven dat je jezelf moet afvragen of groenten nog wel zo gezond zijn.

  Chlorella en Spirulina zijn groene algen die bij veel zonlicht, zuiver water en Co2 zich in 8 uur verdubbelen ,
  dus een zeer snelgroeiende voedselbron.

  • Khun Peter zegt op

   Het gaat niet alleen om groenbladige groenten, maar ook om kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool, spruitjes, groene kool en rode kool. Maar ook worstelen, tomaten en peulvruchten moet je regelmatig op het menu zetten. Alliumgroente zoals uien, knoflook, bieslook, sjalotjes en prei zijn ook supergezond. Een zoete een aardappel is zeker aan te raden zit vooral veel carotenoïden, vitamine C, B, A en K, kalium, ijzer en vezels in. Vergeet paprika´s ook niet, bevatten zeer veel kalium, mangaan, vitamine A,B, C en K.
   Verse groente is altijd te prevaleren boven kunstmatige vitaminenpillen waarvan de werking bovendien dubieus is. Pillen bevatten of synthetische vitaminen of geabstraheerde natuurlijke vitaminen en zijn nooit gezonder dan verse groente of vers fruit, omdat de vitamines en mineralen in groente beter door het lichaam worden opgenomen.

   • Ruud zegt op

    Beste peter,

    Verdiep je eerst eens in de genoemde algensoorten, die puur natuur zijn er is zelfs geen middel toegevoegd om er pillen van te maken.
    Je kunt het onder andere lezen op deze website http://www.chlorella.nl
    Een weteje

    • Khun Peter zegt op

     Ik ken ze maar er is geen wetenschappelijke onderbouwing van de gezondheidsclaims:
     Aan de ‘superfoods’ chlorella en spirulina worden dus veel heilzame krachten toegeschreven. Hiervoor bestaan echter geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA. Voor geen van deze gezondheidsbevorderende eigenschappen is voldoende wetenschappelijke onderbouwing.
     Bron: http://www.gezondheidsnet.nl/vitamines-en-mineralen/chlorella-en-spirulina

 5. Santo zegt op

  groentes op de lokale markten bevatten veel formalehyde..is zelfs door de thaise overheid toe gegeven. Want hoe kan het zijn dat na 2 dagen de zwakste groentens er nog mooi bij liggen in de hitte van thailand..en er worden veel organische groentes verkocht, maar of het echt organisch is betwijfel ik.

 6. Martien zegt op

  Dat fruit niet beschermt tegen kanker is natuurlijk een broodje aap verhaal.
  Moerman genas destijds kankerpatiënten met heel veel vitamine C verkregen uit sinaasappels, aangevuld met veel vitamines zoals A, D en E plus verder een gericht dieet.
  Op google staat het volgende:
  Eten en kanker: de broodnodige nuance | GezondheidsNet

  http://www.gezondheidsnet.nl/borstkanker/eten-en-kanker-de-broodnodige-nuance

  11 maart 2015 … Fruit beschermt wél tegen kanker, vooral tegen tumoren in de mond, … Indirect kan het eten van veel fruit (en groenten) overigens ook het risico …

  Elke dag een smoothie maken met aardbeien, banaan, sinaasappels en kiwi’s is super gezond.
  En matig zijn met vlees eten.

  Gr. Martien

  • Khun Peter zegt op

   Wel ik heb artikel gelezen en het versterkt alleen maar het beeld dat fruit wel iets doet maar vrij weinig:
   Wat wél klopt, is dat fruit minder tegen kanker doet dan we vroeger dachten. Aanvankelijk was het idee dat de antioxidanten in fruit zouden beschermen tegen alle soorten kanker, maar het bewijs hiervoor is toch minder sterk. Misschien zijn het wel andere stoffen in fruit, zogenoemde fytochemicaliën, die het risico op kanker verkleinen.

   Het onderzoek over groente gaat niet alleen over het voorkomen van kanker maar over langer gezond blijven en dus ook langer blijven leven. In dat verband doet groente duidelijk meer dan fruit.

 7. Wim van Doorn zegt op

  Als er maar vitamines inzitten, is het gezond. Als er maar anti-oxyidanten inzitten is het gezond. Allebei waar, maar maar betrekkelijk waar. Van het goede te veel is niet goed. Alleen van groenten zul je niet gauw te veel eten. Eet dan ook meer groenten dan fruit.

 8. John Chiang rai zegt op

  Dat veel groente,en ook fruit eten gezond is,zolang er niet te veel gespoten wordt is zeker een feit.
  Alleen afgezien van de eigen tuin,of een bekende kweker,ben ik wat het niet gespoten betreft, erg sceptisch. Als je weet hoe de bestaande wetgeving in Thailand gecontroleerd wordt,en iedere groente handelaar graag verkopen wil,is uiterste voorzichtigheid geboden.
  Veel farmers in Thailand denken eerst aan de( Profit),en hebben geen enkel bedenken hiervoor ieder middel te gebruiken.

 9. Jack G. zegt op

  Ik eet veel groente maar ik zet regelmatig grote vraagtekens bij het zo oud willen worden. Op een dag ben je dan 90 plus. Voorzien van vele plastic onderdelen. Je bent zo traag als een slak en als het tegen zit gaat het niet meer goed in je hoofd. Je hebt overal hulp bij nodig en je hebt misschien luiers om. Dat beeld komt bij mij naar boven in de vele discussies over oud worden. Een ieder die wel een verpleeghuis komt schrikt zich altijd het apezuur. Kinderen die nu geboren worden kunnen straks 125 jaar worden. Dan denk ik toch van daar bedank ik voor. Maar ik stop toch maar niet groente eten omdat ik gewent ben aan veel groente grazen.

 10. Christiaan H zegt op

  Al jaren kweek ik hier in Thailand zelf groenten en met name bladgroenten zoals sla, andijvie, paksoi, chinese kool en natuurlijk ook tuinkruiden zoals peterselie en selderie. En als ik al groente op de markt koop, koop is van oudere mensen, die zelf groenten kweken; dat er dan wel eens sporen zijn van insekten, die ervan aten, dan mag je aannemen, dat er niet met bestrijdingsmiddelen is gespoten.

 11. Hugo Cosyns zegt op

  De boeren die overschakelen denken niet eerst aan de profit maar aan de gezondheid van henzelf en van hun klanten.
  Het Bio boeren (in Thailand spreekt men over Organic farming ) is hier nog vrij nieuw en weinig boeren starten hiermee, dit heeft verschillende redenen.
  Ik zelf samen met mijn Thaise vrouw heb op 3 jaar Thailand ongeveer 30 boerderijen bezocht alleen in de isaan , hardwerkende boeren en als voornaamste denken geen chemie gebruiken en een product op de markt brengen waar je trots op kan zijn.
  Als je zeker wil zijn dat je bio groenten koopt moet je naar het label ORGANIC THAILAND op zoek gaan.
  Het duurt juist 3 jaar vooraleer je dit label kan hebben ,tijdens deze 3 lange jaren kan je je producten onder toezicht van de organisatie ORGANIC THAILAND en toezicht wil zeggen elke keer je een product op de markt brengt en je wil het Bio verkopen moet je hun ook verwittigen een 2-tal personen komen je farm bezoeken er worden stalen genomen van de grond en van je product na controle kan je de verkoop starten.
  Deze bio boeren proberen hun kennis van het bio boeren GRATIS door te geven aan al wie interesse heeft er mee te starten,iedereen kan deze boeren een bezoek brengen wanneer U maar wil .
  Een afspraak maken is niet nodig en U kan ongeveer overal gaan rond wandelen waar je maar wil, ik ben nooit tegengehouden integendeel.
  Er zijn wel boeren die proberen zonder Chemie en zonder kennis te nemen en niet slagen in een goede oogst en dan weer starten met het gebruik van Chemie, zo zijn er velen, tot grote spijt.
  Er is ook een soort tussenweg voor boeren die de overstap in 1 keer te groot vinden en daarvan vind je de groenten terug onder G.A.P. daarvan ken ik niet het totale systeem maar het komt hem er op neer dat er 3 weken voor de oogst geen gebruik van chemie meer mag te vinden zijn.

  Er zijn miljoenen mensen die te weinig aan magnesium in hun lichaam hebben overal ter wereld,
  zou het niet kunnen dat we niet genoeg goede groenten aten en eten?

  Is het niet zo dat door alle chemie dat gebruikt word in de groente-industrie de voedingswaarde heel laag is of misschien wel nihil?

  Wie gaat het ons vertellen de proffen die werken voor dezelfde groenten-industrie ?

  Groetjes van den Hugo

  • Chris van het dorpje zegt op

   De bijdraag van Hugo is mij wel een waardering waard .
   Mijn vrouw heeft hier tussen de rijst velden nog een paar Rai
   djungel langs een gracht , waar van alles van zelf groeit .
   Naast een kleine groente tuin zijn we nu al een tijdje bezig met banana bomen
   te planten – hebben al rond de 200 en dat enige wat we gebruiken is water !
   We ruilen hier fruit en groente met buren voor bv rijst en eieren en….
   De enige garantie op gezond eten heb je wanneer je het zelf ziet groeien.

   Groetjes van Chris

  • René Chiangmai zegt op

   In Nederland eet ik vegetarisch en zoveel mogelijk biologisch (95%?).
   Als ik in Thailand ben dan moet ik toch altijd even over een drempel heen.
   Het eten is er ontzettend lekker, maar ik weet niet wat er allemaal voor een rotzooi in zit.
   Ik hoop er maar het beste van.

   En ik heb veel bewondering voor de bio-boeren en de -industrie in Thailand e.o..
   In Vietnam (Hoi An) heb ik 2 jaar geleden een biologische tuinderij bezocht. Indrukwekkend!
   Heel veel handwerk, maar dat zal in de niet-organic tuinen niet veel anders zijn.

   Aan de andere kant,
   -‘s Lands wijs, ‘s lands eer.
   -When in Rome, do as the Romans do.
   -NIET: wat een boer niet kent……….

   Ik eet dan mieren en andere insecten als borrelhapje en wijs dingen aan in de straatstalletjes waarvan ik ook niet weet waar dat ergens in een varken zit.

   Maar als ik ergens een vegetarisch/biologisch restaurant ontwaar, ga ik daar altijd als eerste keus naar toe.

   Smakelijk en een goede gezondheid toegewenst,
   René

 12. Bacchus zegt op

  Moderator: Uw reactie is off-topic.

 13. NicoB zegt op

  Groenten niet lusten is erg jammer, gezond is het zeker, maak eens een mooie bak sla zoals de Italianen gewoon zijn, gemende sla, wat rode kool, tomaat, komkommer, olijf, augurk, wortel, broccoli, bloemkool, wat sla olie, dressing met knoflook, vooraf of tijdens de maaltijd eten, heerlijk, makkelijk te eten, ook als je weinig trek hebt in het warme Thailand, ook op eigen smaak aan te passen, een aanrader.
  Fruit, koop een krachtige blender, pak eens een annanas of appels, pers het sap uit het overblijfsel door een doek, sap even koelen, overheerlijk. Het restant in de doek kun je benutten om jam van te maken, geen suiker gebruiken maar honing, las ergens, heb de bron niet helaas, in de stam van de annanas zitten belangrijke stoffen die kanker bestrijden.
  Eet en drink smakelijk.
  NicoB

 14. John Chiang rai zegt op

  Beste Hugo,
  Er zijn zeker farmers die begonnen zijn met het z.g.n,,Organic farming”,alleen zo jij dit ook reeds schreef,staat dit nog steeds in de kinderschoenen.
  Zolang het over grote deel van de farmers alleen de kwantiteit als prioriteit zien,moet de consument nog steeds erg veel vertrouwen hebben,en hopen dat de handelaar de waarheid spreekt.
  Zelfs in Europa waar de controle`s veel beter,en strenger geregeld zijn,is het Label,,BIO”,nog steeds aan zwendel onderhevig,zodat ik ook bij het Thaise Label,,ORGANIC THAILAND”erg voorzichtig ben.
  Toen men jaren geleden goede prijzen kreeg voor het kweken van garnalen,hadden veel farmers dollar tekens in hun ogen. Omdat deze garnalen o.m.in hun eigen uitwerpselen zwommen,werden om ziektes te voorkomen, kilo’s Chemie gebruikt om zoveel mogelijk profit te hebben. Nu door het massive kweken van deze garnalen,de prijzen in de kelder gaan,zijn veel kwekers opgehouden,met het gevolg dat hun landerijen doordrenkt zijn van gif,en chemie,zodat men hier jarenlang niets meer verbouwen kan.
  Nu is dit garnalen kweken eigenlijk Off-Topic,maar doorgaans te vergelijken met vele groente kwekers ,die ook alles doen om zoveel mogelijk profit te krijgen,en daarbij zeker niet in eerste instantie aan de consument denken. Daarom VERTROUWEN IS GOED,MAAR CONTROLE IS BETER…

 15. janbeute zegt op

  Ik denk eerder dat het de kans verhoogt op kanker .
  Het verhaal klopt op zichzelf wel eten van groenten is gezond .
  Maar aangezien ik ook nog op het Thaise platteland woon .
  En dagelijks om mij heen zie wat hier aan bestreidings middelen gebruikt wordt .
  Niet allleen voor de groentes hoor , maar destemeer ook voor de fruitbomen .
  Mijn ega wast de groenten vele male voor gebruik , ze zegt zelfs eten dagelijks in een restaurant verhoogt de kans op kanker.
  Daar hier niet zo veel aandacht aan besteed wordt het reinigen van het voedsel voor gebruik .
  De farmers hier voor dag en dauw op weg met hunner bromfiets met aanhanger of zijspan .
  Kompleet met motor spray installatie pomp en blauwe 100 liter watertank .
  En maar spuiten morgens en avonds .
  Naast mijn perceel aan een kant is ook een logan boomgaard , als de eigenaar aan het spuiten is dan ben ik even weg .
  De stank en de nevel alleen al daar door kun je duizelig worden .
  Verleden jaar vonden ze hem bewusteloos op een ander logan perceel van hem .
  Maar ik moet eerlijk zeggen , hij heeft tijdens de oogst de mooiste en grootste logans .
  En zijn bomen staan er fantastisch bij ondanks al het gespuit , maar wat wil je al de insekten en rupsen zijn inmiddels RIP .
  En ontvangt daarom ook bij verkoop de bonus .
  Bon Appetit .
  Kijk maar eens om je heen in Thailand , wat er zoal niet verkocht wordt aan spray installaties .
  En verdelgings middelen .
  Voor ongeveer 9 jaar geleden kwam ik zelfs nog de letters DDT tegen .
  Kanker is niet allen daarom de doodsoorzaak nummer 1 of 2 in Thailand .
  De broer van mijn ega verdient zijn boterham met bijna dagelijks sprayen .
  Maakt goed geld op een dag , ongeveer 700 bath per perceel .
  Hij heeft de pomp de klant betaalt voor de vloeistof .
  Is nu zwaar ziek vermoedelijk denkt mijn ega KANKER .

  Jan Beute .

 16. martin wiertz,chiangrai zegt op

  Hallo allemaal, ben het helemaal eens met bovenstaande pubicaties, maar ik heb toch een paar suggesties samenhangende met het ETEN VAN GROENTE.

  Zo heb ik in de vorige afleveringen niet kunnen rageren op MIJN VRIEND HEEFT DIABETES 2, dus nu kan ik U medelen dat in dit kader van “EET MEER GROENTE” U kunt gaan naar de site van: optmale gezondheid.com van Jack Boekhorst, over de diabetes de baas methode, voor 45 Euro ben ik de baas over mijn eigen diabetes 2. De kern: Geen suikers,niet te veel carbohydraten, langzame koolhydraten(groente).
  In mijn geval in 10 weken tijd van bloedsuikergehalte 172 mg/dl(bijna dodelijk)(9.55 ml/mol= :18) naar 95 mg/dl( 5,27 ml/mol), dus buiten de gevarenzone! Nu weer eerlijk vermeld, een paar biertjes meer per week, 1 max 2 per dag, zit ik gemiddeld op 115,maar dit kan nog zonder medicijnen, want daar ging het mij om, “zonder medicijnen”, want die stoppen alleen de symptomen maar genezen niet. De methode van jack boekhorst geeft de alvleesklier juist de kans om te herstellen en niet tientallen keren per dag gebombardeerd te worden met suiker(koolhydraren) aanvallen, om gedwongen te worden weer meer insuline te produceren.
  Ook gezocht in het kader van “zonder medicijnen” op internet naar de bijwerkingen van mijn medicijnen tegen een te hoog CHOLESTEROL, CRESTOR en EZETHROL, (5000 bath per maand!) Resultaat: accuut gestop, Mijn “te hoog” cholesterolgehalte zorgt er nu voor dat er weer nieuwe bouwstoffen voor mijn hersencellen vanuit de lever getransporteerd worden en naar alle andere lichaamsdelen i.p.v. dat de levercellen vernietigd worden en geen cholesterol meer kunnen produceren.Dus de gratis bijlevering van Alzheimer en Parkingson gaat bij mij niet door!(Had reeds bijverschijnselen van Alzheimer! waar ben ik hier?) kan dus met een gerust hart 5 eieren per dag eten! Ga bv naar “bijverschijnselen CRESTOR”, maar schrik er niet van dat U nu suikerpatient bent(een v.d. 250) omdat U crestor gebruikt!!!

  Nu ook de kans om achteraf even in te gaan op ATRHOSE, zie vorige publicatie thaiblog, weer hele goeie reacties, maar ik heb niemand horen vertellen over het gebruik van een voedingssuplement genaamd Finito Forte Plus, dit is waarschijnlijk een nederlands product. Zelf een ernstig patient betreffende artrose in de kniegewrichten, door overbelasting gedurende mijn 40 jarige arbeidgeschiedenisals als sportdocent, dacht dat alles mogelijk was, maar helaas het slijtage proces vergeten. Ben nu blij met Finitro Forte, te bestellen wereldwijd via Internet.
  EIGENSCHAPPEN: bevordert de productie van glucosamine en chondroitine, aanmaak van kraakbeencellen, bevordert de aanmaak van de smeermiddelen van het gewricht, verlicht de pijnen dmv natuurlijke pijnstillers, remt het ontstekings proces. WAT ZOU DIT VOOR U KUNNEN BETEKENEN. Wel heel simpel! Al de ongeveer 350 gewrichten in Uw lichaam worden weer verjongd, nieuwe kraakbeencellen, gesmeerd, ontsteking geremd Mijn persoonlijke ervaring: na een week heb je het gevoel alsof je weer 18 bent! Traplopen zonder pijn! weer zin om te bewegen!
  Helaas heb ik toch na 40 jaar zware dienst een knie operatie moeten ondergaan, Finitro kan niet meer helpen als er onherstelbare schade is ontstaan, zoals afscheuren of niet meer aanwezig zijn van het kraakbeen. In dit geval helpt Finiro alleen nog als pijnstiller.
  Een kuur kost gemiddeld 29 Euro per maand, maar na enkel maanden kunt U overschakelen op 1/2 gebruik. Zelf gebruik ik nu nog minder (1/4) omdat ik regelmatig smoethies maak van Annanas, zodat ik ervaar dat hier dezelfde werking van uit gaat (.Finitro zal waarschijnlijkniet blij zijn met deze uitspraak!) Ga voor informatie naar http://www.finitro.com

  Dit ogenschijnlijk saaie verhaal moge misschien een verlichting zijn voor veel expats die kampen met DIABETES 2
  HOOG CHOLESTEROL
  ARTHROSE, of

  die teveel aan de bar hangen,
  niet willen bewegen
  of geen energie meer kunnen opbrengen voor een beetje liefedevolle seks

  สนุก มาก, Sanoek Maak, Martin Chiangai

 17. e zegt op

  Daar komt nog bij dat er middelen gebruikt worden om de groente vers en ‘ mooi ‘ te laten lijken .
  Dit doet men nu ook al bij vlees en vis ( een soort olie ).
  Een van de middelen die gebruikt wordt is om lijken te conserveren . Men vergiftigd liever de consument
  dan door de warmte invloed slappe groente weg te gooien . Koelen kost geld….. en alles is hier gebaseerd
  op het zo snel mogelijk zich zelf verrijken .
  Gezond eten in Thailand , een lachertje .

 18. luc.cc zegt op

  Moderator: Reacties zonder leestekens, zoals beginhoofdletters en punten achter een zin, worden niet geplaatst.

 19. Hugo Cosyns zegt op

  Beste e, hm,

  je hoeft echt niet kwaad te zijn op Thailand hoor,
  inderdaad het eten alhier is niet altijd gezond ,buiten het gebruik van de chemie bij het kweken van groenten en fruit is er nog eens de suikers en andere smaakmakers die men gebruikt en dan nog de bewaarmiddelen .

  Maar is het niet zo dat er in Nederland en Belgie grote problemen zijn met teveel aan suikers en chemie in de voeding?
  Is het niet zo dat de gewone niet Bio voeding industrie weinig of geen controle over de vloer krijgt en er alleen iets uit de rekken word gehaald als het al verkocht is.
  Bij ons in Belgie liggen de groenten en vleeswaren ook allemaal te blinken denk je echt daar niet mee geknoeid is?

  Er is inderdaad in Thailand geen of veel te weinig controle op de voeding en als er al is ,is het in de bio boerderijen.

  Nog geen maand terug was ik in een winkel voor de aankoop van stenen potten, een winkel waar men ook chemie verkoopt aan de boeren, een klant vraagt iets aan de verkoper en mijn vrouw vertaald de vraag aan mij dat ze naar DDT vraagt , de verkoper kijkt naar mij en antwoord negatief aan de klant.
  De verkoper weet heel goed dat DDT verboden is maar hij heeft nog altijd te koop, zeker weten het word hier nog gebruikt.
  Hoe komt dat omdat hij het nog kan kopen, en waarom kan hij nog kopen ,omdat het nog gemaakt word,
  als het niet meer mag gemaakt mag worden dan zullen we het niet meer tegenkomen.

  Groetjes van den Hugo


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website