Veel beschermingsmiddelen in Aziatische groenten

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
16 januari 2012

Importgroente uit Aziatische winkels beschikken deels over te veel resten van gewasbeschermingsmiddelen. In de Zwitserse stad Basel is hier onderzoek naar gedaan, waarbij meer dan één derde van de geteste monsters afgekeurd werd. De helft van de in totaal 32 monsters stamde uit Thailand, één vierde kwam uit Vietnam.

Er werden diverse groentesoorten zoals waterspinazie, okra, bonen, paksoi en sopropo onderzocht. Bij twaalf monsters (38 procent) werden de maximaal toegestane waarden overschreden. Slechts één vierde van de monsters was vrij van resten van gewasbeschermingsmiddelen. Bij de andere monsters was er een te grote hoeveelheid van tot wel drie stoffen te bespeuren.

In totaal werden er 39 verschillende werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen op de groenten geïdentificeerd. Op Thaise selderij en Indiase currybladeren werden de meeste verschillende soorten aangetroffen, namelijk negen stuks. De meest aangetroffen stof is Carbendazim, die bij negen monsters werd aangetroffen. Bij twee van deze monsters was de waarde te hoog.

De situatie is wel licht verbeterd ten opzichte van vorig jaar. Toen werd hetzelfde onderzoek gehouden en wees 50 procent van de monsters meer resten van gewasbeschermingsmiddelen uit dan de maximaal toegestane waarden. Maar de huidige waarde van 38 procent is nog steeds onacceptabel hoog.

Bij Europese groenten ligt deze namelijk gemiddeld maar rond de zes procent. De tekortschietende importeurs (vaak de winkeleigenaren zelf) zijn inmiddels tot de orde geroepen en tegen sommige is aangifte gedaan.

Bron: AGF


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Veel beschermingsmiddelen in Aziatische groenten”

 1. nok zegt op

  Toen ik hier schreef dat de jus d’orange die op straat wordt verkocht ook niet helemaal zuiver is door de sappen die uit de (bespoten) schil komen wilden jullie het niet plaatsen. En dan nu ineens wel dit redaktie?

  Ik verzin het niet hoor, ik woon tussen de thai die mij vanalles leren en vertellen over Thailand. Dat is iets heel anders dan in Pattaya de kroegtijger willen uithangen.

  • @ Dat is vrij simpel Nok. Het was off-topic. Als je reageert op het onderwerp dan plaatsen we het en anders niet.

  • nok zegt op

   Ja ging over lekkere fruitdrankjes die je langs de weg kunt kopen. Ik vind de reactie dat de jus d’orange niet supergezond is daar prima bijpassen, maar goed meningen verschillen schijnbaar. Mai pen lai.

   Dat de apen de lunch van mijn vrouw afpakten als ze naar school liep hoort ook niet bij het onderwerp, maar is wel leuk/leerzaam om te lezen toch?

   • Hansy zegt op

    Tja, je moet in de geest (dan wel logica) van de redactie kruipen om te bekijken of iets al dan niet on topic is.
    Lijkt mij ondoenlijk, ik houd het maar op de subjectiviteit van de redactie…

    • Er zijn een aantal reagluurders die de nodige subjectiviteit van ons, aan zichzelf te danken hebben. Daar hoor jij ook bij Hansy.

 2. hans zegt op

  Misschien niet helemaal passend bij het verhaal, maar kan me herinneren dat thailand ook al is een exportverbod had voor de gekweekte garnalen. Brood van 7-11 beschimmelt bijna niet in dat vochtige klimaat, en de melk kun je gerust een tijd over de datum laten gaan.

  • Hans Bos (redactie) zegt op

   Gewasbeschermingsmiddel is een typisch eufemistische term voor bestrijdingsmiddelen. Maar dat woord klinkt zo negatief…..

 3. Cornelis van Kampen zegt op

  Gewasbeschermingsmiddel is toch een mooi woord voor landbouwgif,
  of niet soms?
  Zal ook de een van de redenen zijn dat de gemiddelde leeftijd van expats gemiddeld
  lager ligt dan in hun eigen land.
  Cor.

 4. siamees zegt op

  Normaal gezien probeer ik zo veel mogelijk bij de lokale bevolking te kopen om zo de economie te stimuleren en de mensen een centje bij te doen verdienen.Maar sinds ik in Isaan ben gaan wonen en daar 2 jaar aktief geweest ben in de landbouw ben ik gestopt met groenten te kopen bij de lokals,heb het genoeg gezien hoe er in de ochtend gesproeid werd,op de middag geoogst werd en de groenten en fruit op de avond al werden aangeboden op de lokale markten zonder enige controle,dus vanaf nu koop ik al mijn groenten en fruit in de tesco,big c of andere supermarkten waar er veel beter en degelijker gecontroleerd word,maar helemaal safe zal het daar ook wel niet zijn volgens mij.Maar op die lokale markten moet je opletten daar is niets van controle en alles moet er over de toonbank want ze moeten hun geld nu eenmaal verdienen.

 5. dick van der lugt zegt op

  Twee oude berichten:
  EU dreigt met importverbod voor Thaise groentes
  15 januari 2011 – De Europese Unie dreigt een importverbod in te stellen op 16 soorten groente uit Thailand. Thaise exporteurs en Thaise restaurants op het continent vrezen het ergste, indien onmisbare ingrediënten voor de Thaise keuken verboden zouden worden, zoals onder andere basil, chilli en capsicum peppers, eggplants, bitter gourd en parsley. Ze bevatten te veel sporen van verontreiniging door insecten en chemicaliën. Het ministerie van Agriculture and Cooperatives gaat strengere kwaliteitscontroles uitvoeren op de export van de 16 groentes om het importverbod te voorkomen. Want indien dit zou worden ingesteld, is het erg moeilijk om dat weer opgeheven te krijgen. Nogal navrant is dat Thailand zich afficheert als ‘Kitchen of the World’ in campagnes om Thais voedsel te promoten.

  Thaise groente export bedreigd door overdadig pesticidegebruik
  26 januari 2011 – De Thaise export van groentes wordt ernstig bedreigd door het overdadig gebruik van pesticiden. In twaalf jaar is de import van pesticiden gestegen van 42.089 ton naar 137.594 ton. Thailand dient snel elders verboden pesticiden te verbieden en het aantal toegestane pesticiden (thans 27.126 verschillende merken) te beperken, zeggen researchers vanwege zorgen over een dreigend importverbod door de Europese Unie. De pesticiden die verboden dienen te worden en in andere landen niet mogen worden gebruikt, zijn carbofuran, dicrotophos, methomyl en EPN.

 6. guyido zegt op

  bij de Rimping supermarkten in Chiang Mai kan je flesjes met gif verwijderings vloeistof kopen 500 cl . ben de naam even kwijt , maar in de winkel navragen .
  ik kocht dat spul in New-York ook en het is verbazend dat het water waar je bv de tomaten een paar uur laat liggen zelfs slijmerig wordt….
  opgelet dus

  een reden om zelf als dat kan wat groenten te telen…

  • nok zegt op

   Ik probeer vanalles te kweken in de tuin maar het ongedierte maakt het haast onmogelijk.

   Had dure tomatenzaden uit holland in wormenmest geplant, ze deden het wel maar er kwamen hele kleine tomaatjes aan. De planten zagen er ook niet gezond uit en gingen uiteindelijk dood.

   Heb nu mango, seedless lime, sinaasappel, tangerine, pomelo, mandarijn, groene citroen staan maar ze doen het niet allemaal even goed. Ik bespuit ze met biologische insecticiden anders zijn de luizen me altijd voor.

   Er zit nu een gecko met hele lange staart in de bloemen van de mango (is geen gecko trouwens) en die vangt de vliegen die op de bloesem afkomen. Ik jaag hem steeds weg want hij kan de bloesem beschadigen maar hij komt telkens terug.

   Zonder insecticiden is het haast onmogelijk groenten te kweken. In de groothandels voor kwekers is dan ook volop aanbod maar ik begin er niet aan. Ook schimmels zijn erg bedreigend voor planten hier in de tropen, daar kan je ook tegen spuiten als je er van moet leven.

   Ik laat het huis ook 6x per jaar tegen termieten inspuiten. Wat ze spuiten heb ik laatst opgeschreven maar ik wil het niet eens weten eigenlijk. Heb nu (na de vloed) geen mieren meer en ook geen enkel beestje woont hier nog in huis. Bij de buren hebben de termieten een deurkozijn, de trap (zeer hard hout) opgevreten (poging tot) en toen moest er voor 50.000 baht gespoten worden om ze weg te krijgen.

   • guyido zegt op

    ja Nok , het is niet echt eenvoudig om groenten zonder gif te telen .om te beginnen maakte ik ook de fout om zaden uit zuid Frankrijk mee te nemen , ik kom daar vandaan en dacht hier is het heet, dus het moet in Thailand ook kunnen , nou vergeet het maar .
    ik heb nu een poging onderweg met thais zaad ,en dat gaat ook niet echt van harte.
    voor citroenen is het snel te nat in het regenseizoen, pot cultuur is het beste.
    ik koop nu regelmatig op straat van de Hill tribes groenten en leg ze 2 uur in water met wat van dat spul van Rimping, het etiket is foetsie vandaar dat ik de naam niet meer weet, en ook hier veranderd het water in troebel een goedje ,maar geen slijm zoals in N-Y.
    dus gebruiken ze andere bestrijdings middelen hier.
    maar fors gebruik is duidelijk , vriendin heeft Longan kwekerij en er mag tot 50 meter van het huis niet gespoten worden , maar de troep zit dan wel op de vruchten !
    en die eet je fijn op ….

    ik koop regelmatig organise sla bv. maar ja wat koop je ? echt geen idee.

    goed schoonmaken alles maar , ook een probleem is het smaak verrijkings middel MSG in het nederlands Ve tsin wat bijna overal op en in gebruikt wordt hier , dat levert hoge bloeddruk en hartklachten op , ook daar dus op letten bij het boodschappen ,koop MSG vrije produkten !

    sukses met je tuin !

    • king zegt op

     Smaak en geurversterker in Thailand heet asjinomoto(Japans)wat in Indonesie Vetsin is.
     Chemisch,dat wel,we gebruiken het elke dag.Zou je het niet gebruiken adem je het wel in hier.
     Bestrijdingsmiddelen worden veel gebruikt.In Nederland ook zelfs door bedrijven die bewerren dat niet te doen.Zou je dat niet doen dan krijg je nooit een behoorlijke oogst.
     Wat ik heb gehoord van een landbouwtechnisch ing.daar lusten de honden geen brood van.
     Helaas hier ook:Als boven ik zaai,poot van alles maar pas op de insecten proberen alles,ja alles om zeep te helpen.Zonder spuiten lukt het nooit.

    • hans zegt op

     MSG word in Nederland ook bijna overal in de nederlandse produkten verwerkt. Bekend als E 621 zou niet weten hoe die zut in thailand te herkennen op de verpakkingen.

 7. Cornelis van Kampen zegt op

  Vetsin word ook gebruikt om vlees een rode kleur te geven. Hier veel ongecontroleerd gebruikt. Bij teveel ( ik weet niet hoeveel) zwaar kankerverwekkend.
  Cor.

 8. Hans van den Pitak zegt op

  Had laatst op de markt een bloemkool gekocht, Zaten er twee rupsen in. Zal dus wel niet bespoten zijn. Maar liever twee rupsen in de bloemkool dan twee gram bestrijdingsmiddel.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website