Is koffiedrinken gezond?

Door Gringo
Geplaatst in Algemeen, Gezondheid
Tags:
29 oktober 2015

Koffiedrinken is dat nu gezond of niet en wat is mijn eigen gewoonte van koffiedrinken nu ik in Thailand woon? Gringo neem het koffiedrinken onder de loep.

Nederland

Natuurlijk dronk ik koffie in Nederland, dat niet voor niets tot de top-5 landen ter wereld behoort als het om koffieverbruik gaat. Per hoofd van de bevolking verbruiken wij bijna 10 kilo, terwijl Thailand met een schamele 500 gram in de onderste regionen van die lijst voorkomt. Thuis bij mijn ouders dronk ik al wel koffie, maar het begon pas goed bij de Marine.

Daar is het een dagelijks ritueel om 10 uur ’s morgens een plens “slootwater” naar binnen te slurpen al dan niet met een gevulde koek erbij. Van later op kantoor ken ik nog de koffiejuffrouw, die ook om 10 uur met haar koffiekar door het gebouw reed en ons voorzag – tegen betaling van 5 centen – van een plastic bekertje koffie.

Dagelijkse koffie

Mijn dag begon steevast met koffie. Direct na het opstaan en nog voordat ik mij douchte en aankleedde werd er koffie gezet, eerst nog handmatig met een koffiefilter op de koffiepot en later werd het gemakkelijker met de automatische koffiezetmachine, die je de avond ervoor op tijd inschakelde, zodat de koffie klaar was als je opstond. Koffie, sigaar en de ochtendkrant waren voor mij onmisbaar, elke morgen!

Koffiedrinken in Nederland is een algemene gewoonte, traditie zo je wilt, je maakt met vrienden geen afspraak op tijd, maar zegt gewoon, ik kom koffie bij je drinken en daar hoefde je geen tijd bij te noemen. Ook ‘s avonds na het eten was het de gewoonte koffie te drinken. Dat was mijn taak, nadat mijn vrouw weer voor een voortreffelijke maaltijd had gezorgd. Ook in een restaurant werd afgesloten met koffie en dan meestal met een glaasje likeur of cognac erbij.

Buitenland

Later kwamen de grote koffieautomaten in de bedrijven en vanwege het gemak moet toen de koffieconsumptie enorm zijn gestegen. Het was niet altijd best, maar het was de hele dag beschikbaar en al gauw dronk je wel 6 tot 10 bekers koffie per dag. Koffie drinken in Nederland en je raakt zo aan die specifieke smaak gewend, dat koffie in het buitenland altijd “anders” smaakt.

Over de koffie in Engeland zijn wij, denk ik, het gauw eens. De kwaliteit van het vocht, dat de Engelsen koffie noemde was nog erger dan de koffie bij de Marine en ook de Franse ontbijtkoffie, waarin je jouw brood sopte, was nauwelijks te drinken. België, met het filtertje op je kopje en Zwitserland waren voor mij top. Van de Italiaanse koffie dronk ik wel eens cappuccino, een espresso vond ik te “zwaar”.

De tropen

Gek genoeg, had ik tropische landen nooit behoefte aan koffie. Vaak was de kwaliteit voor mij niet goed genoeg, maar ik vond het ook te warm voor hete koffie. Ook in Thailand drink ik nauwelijks nog koffie, zeker geen warme koffie en af en toe neem ik dan wel een ijskoffie. Gemaakt in één van de vele coffeeshops of gewoon van een stalletje op straat, die ik zelfs vaak beter vind (en goedkoper) dan de Starbucks en andere dure coffeeshops. Ook thuis hier drink ik, om de dag te beginnen en wakker te worden, een blikje Nescafé ijskoffie.

Gezond of niet?

Maar de vraag is of koffie een gezonde drankje is. Er zitten er voor- en nadelen aan het drinken van koffie. Koffie bevat een aantal bio-actieve stoffen, aminozuren en anti-oxidanten, die in het algemeen als goed voor je lichaam worden beschouwd. Het belangrijkste bestanddeel is natuurlijk cafeïne, dat stimuleert en de slaperigheid en vermoeidheid moet bestrijden.

Er zijn talrijke wetenschappelijke onderzoeken naar koffie gedaan. Soms met een negatieve conclusie, het verhoogt o.a. je hartslag en bloeddruk en zou zelfs osteoporose stimuleren. Andere onderzoeken toonden aan dat regelmatig koffiedrinken goed is om prostaatkanker te voorkomen evenals de Ziekte van Parkinson. Voor vrouwen wordt een verlaagd risico van baarmoederhalskanker genoemd. Ook voor diabeten zou het drinken van koffie goed zijn, koffie verlaagt het insulinegehalte.

Hoeveel koffie men per dag drinkt is voor iedereen verschillend. Ik ken mensen, die de hele dag talrijke koppen koffie wegwerken maar als mijn Thaise vrouw één kopje koffie zou drinken, slaapt zij gegarandeerd niet en is twee dagen van slag. Een kopje of vier per dag wordt in het algemeen als aanvaardbaar voor de gezondheid beschouwd.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Is koffiedrinken gezond?”

 1. Fransamsterdam zegt op

  Een belangrijk voordeel van (zuivere) koffie is dat het geen calorieën bevat.
  U zult op een pak koffie(pads) dan ook geen voedingswaardentabel aantreffen. Wel bij cappuccino-pads, maar dat is dan weer geen zuivere koffie.
  Als je er dus in slaagt om bijvoorbeeld dagelijks vier kopjes koffie te drinken in plaats van vier glazen frisdrank, bier, of iets dergelijks, scheelt dat al gauw 400 kcal per dag.
  Het ‘verslavende’ effect van de cafeïne zorgt er bovendien voor dat je daar heel makkelijk aan went.

 2. Nico Holtmans zegt op

  Als je kiest voor koffie(pads) zal je niet kunnen na gaan wat je drinkt en wat voor toevoegingen er bij gevoegd zijn of het wel of niet gezond is kan ik niet beoordelen, erg smakelijk kan ik het echter niet vinden.
  Bij de bekende 7-Eleven in Thailand worden 3 in een zakjes instant koffie verkocht erg zoet hierdoor weinig koffiesmaak lijkt mij ook niet erg gezond door de vele suiker en melkpoeder.
  Zelf verbouw ik Robusta koffie voor eigen gebruik en bezoekers in Ranong Zuid-Thailand en brand ik deze koffie handmatig, vervolgens maal ik deze koffie en gebruik ik een gewone filterkoffie machine om een smakelijke koffie te zetten en vervolgens te drinken. Als je dus kiest voor koffiebonen en je die zelf maalt weet je wat je drinkt en zal dat zeker niet ongezond zijn. Geen dag zonder koffie voor mij.

  m. vr. groet,

  Nico

  • Jacques zegt op

   Leuk Nico dat je zelf koffie verbouwt. Je brengt mij op een idee hiermee. Mijn tuin is groot genoeg en mijn vrouw heeft veel struiken en bomen met fruit en citroenen. Dan zou een koffieplant niet misstaan toch. Ik ben wel een koffieleut, maar heb het weten te verminderen tot drie per dag. Momentjes om naar uit te zien.

 3. steve zegt op

  koffie is goed tegen alzheimer en vele andere dingen.

  2 bakjes per dag wordt aangeraden.

  Enne.. teveel is nooit goed, maar das met alles.

  Oh en eerst wat eten, alvorens je je eerste bak koffie achterover gooit.

 4. Jan Siracha zegt op

  Woon in Sriracha en koop bij TOPS SUSUKI koffie deze is vergelijkbaar met onze bekende DE.

 5. Peter@ zegt op

  Ik ben blij dat je nu overal in Thailand heerlijke koffie kan drinken, toen ik in 1997 voor het eerst kwam hadden ze overal die vieze Nescafé.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website