Dengue fever, een ervaring rijker

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Dengue - knokkelkoorts, Gezondheid
Tags: ,
5 juni 2018

Sinds de laatste tijd wordt het weer bepaald door heftige regenval en daarna hoge temperaturen. Een vervelende combinatie want hoe kleed je je daar steeds op. Vandaar dat ik op een gegeven ogenblik verkouden werd. Geen reden tot ongerustheid. Het vervelende echter was dat ik het ’s avonds ook nog erg warm had. Ziek voelde ik mij nog niet, maar ging voor de zekerheid naar de Bangkok kliniek aan de Sukhumvit Road.

Daar constateerde men dat ik 39,5 koorts had en verwees mij naar het Bangkok Hospital Ziekenhuis in Pattaya. Nog geen uur later was ik opgenomen met de diagnose Dengue Fever en lag ik aan het infuus. Tevens kreeg ik medicijnen tegen de koorts.

Doordat het gehele proces zo sluipend plaats had gevonden, kon ik niet precies zeggen wanneer ik “last”kreeg van de warmte omdat je in de tropen leeft en dan zet je de airco iets hoger. Maar vermoedelijk was het al een dag of drie gaande. Zou ik langer gewacht hebben dan zou een dengue shock syndrome (DSS) opgelopen zijn; een veel ernstigere vorm van dengue fever.

Opvallend was dat steeds de temperatuur en de bloeddruk gemeten werd, verder bloed en urine onderzoek. Verplicht de gehele dag drinken. Langzaam maar zeker verdwenen de rode puntjes van armen en benen en had ik vreselijke jeuk op mijn rug. Een goed teken volgens de arts. Nadat ik zaterdag en zondag koortsvrij was gebleven, mocht ik weer naar huis. Een van de nevenschades is een opgezette lever waarvoor ik medicamenten heb meegekregen. Thuis mag ik verder uitzieken door rust en veel drinken. Echte medicijnen tegen dengue fever schijnen niet te bestaan. Wel een vaccin die echter al de vier soorten dengue fever moeten bestrijden.

De periode van ziekte is 3 – 7 dagen, de ziekte is niet besmettelijk. Het “uitzieken”zou volgens de arts totaal 4 weken kunnen duren.

Waarom dit gehele verhaal? Het irriteert mij, dat ik ondanks een zorgvuldige levenswijze toch ongemerkt besmet ben geraakt door een besmette mug en er niets van gemerkt heb. Ook niet waar dit zou zijn gebeurd. Misschien in de tuin, misschien in de badkamer? Ook het verschil tussen de buitentemperatuur en de koorts was niet opvallend genoeg om aan een ziekte te denken. Een leerproces voor mij en mogelijk dat anderen iets hebben aan deze ervaring!

Misschien dat huisarts Maarten nog zinvolle of goede aanvullingen heeft? Via internet ben ik niet veel wijzer geworden.


» Laat een reactie achter


16 reacties op “Dengue fever, een ervaring rijker”

  1. Sjaak S zegt op

    De rode puntjes, waren die er al vóór het ziekenhuisbezoek? Is dat een van de kenmerken van dengue? Was dat niet al een aanwijzing dat het iets anders was dan een koorts door een griep?
    Gelukkig dat het goed is afgelopen!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
  2. Petervz zegt op

    Ik heb al 2x dengue gehad in de 38 jaar dat ik hier woon. De gevaarlijke variant is de zgn ‘bloedende dengue’. In dat geval vermindert het stollend vermogen van het bloed dramatisch, waardoor je door de wanden van je bloedvaten kunt gaan bloeden. Die variant kan ook leiden tot de dengue shock. Dat is dan meestal op de dag dat de koort ineens weg en je bv inwendige bloedingen hebt. De virus besmetting duurt 7-8 dagen en daarna ben je nog maanden futloos.
    De normale dengue is vrij ongevaarlijk en lijkt op een griep.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  3. Maarten Vasbinder zegt op

    Beste Lodewijk,

    Helaas heb ik weinig ervaring met Dengue. Gelukkig maar. Indertijd in Spanje heb ik twee maal de diagnose gesteld tot ieders verbazing.
    Ongeveer een kwart van de besmette mensen krijgen koorts. Een heel klein deel krijgt de zogenaamde hemorragische (bloedingen) vorm, die dodelijk kan zijn, de shock. Bij kinderen is het verloop vaak minder ernstig.
    Welk van de 4 typen je hebt gehad, moet je wel navragen in het ziekenhuis. Er schijnt ook een 5e type te zijn gevonden in Singapore, maar daar hoor je nooit meer iemand over. Andere mensen uit de omgeving van iemand met Dengue kunnen besmet zijn door een mug die jou heeft geprikt. Of je een shock had gekregen zonder behandeling, valt niet te zeggen. Er is namelijk geen enkel medicijn, dat zo’n shock kan voorkomen. De Behandeling is louter gebaseerd op ondersteunden maatregelen, zoals koortswerende middelen en vochttoediening.
    Vaccinatie. Momenteel is er een recombinant vaccin voor de vier types. Dit vaccin is zeer zuiver en bevat geen levende cellen. Momenteel wordt het getest en zal in de toekomst waarschijnlijk deel gaan uitmaken van reizigersvaccinatie.
    Voorlopig blijft het behelpen met klamboes, ventilators en het voorkómen van stilstaand water rondom het huis. Autobanden zijn bekende broedplaatsen van de mug. Natuurlijk helpt een flinke mep ook.
    https://www.webmd.com/a-to-z-guides/dengue-fever-reference#1

    Beterschap,

    Dokter Maarten

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +8 (obv 8 stemmen)
    • l.lagemaat zegt op

      Beste Maarten,

      Mijn dank voor de reactie.

      Vriendelijke Groet,
      Lodewijk

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
    • Tino Kuis zegt op

      Maarten,
      Ik begrijp dat je dengue op de eerste ziektedag kan vaststellen door het virus in het bloed aan te tonen. Ik weet niet of deze test in Thailand wordt gebruikt. Meestal wordt er een serologische test afgenomen, de immuunreactie van het lichaam, die meestal positief is op de 4e dag van de ziekte, maar soms al op de 3e dag of pas op de 5e dag.

      Wat de ernst van de ziekte dengue betreft ben ik op zoek gegaan naar sterftecijfers. Die lopen aardig uiteen zoals te begrijpen. De laagste die ik vond was 2 op de 1000 ziektegevallen en de hoogste 5 op de 1000. Een vergelijking met griep (influenza) levert het volgende op. Griepvirussen kunnen dodelijk zijn maar het verschilt heel erg per soort griepvirus. Vogelgriep heeft een hele hoge sterfte maar is zeer zeldzaam. Een griepvirus in 1918 veroorzaakte een wereldwijde epidemie met een sterfte van 25 op de 1000 gevallen. Maar in het algemeen is de sterfte van de meeste griepvirussen tussen de 1 (meeste) en 5 (minder vaak) per 1000, niet zo heel veel verschillend met het dengue virus.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
      • Maarten Vasbinder zegt op

        Tino,

        Bedankt voor je onderzoekingen, die voor velen een geruststelling zullen betekenen.
        In Thailand wordt voor zover ik heb meegemaakt de serologische test gedaan. Dat is mijns inziens ook voldoende, omdat het niet vaak voorkomt dat iemand zich op de eerste dag zal melden, hoewel je natuurlijk mensen hebt die voor elk wissewasje naar het ziekenhuis rennen.
        Mijn conclusie is dan ook, dat dengue veel minder gevaarlijk is als men denkt. Misschien moet we het maar de knokkelgriep noemen.

        Groet,

        Maarten

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
        • Tino Kuis zegt op

          Nog even nadere cijfers over Thailand

          2015 142.000 dengue ziektegevallen 141 sterfgevallen
          2016 54.000 ziektegevallen 41 sterftegevallen
          eerste helft 2017 17.000 ziektegevallen 27 sterftegevallen

          VA:F [1.9.22_1171]
          Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  4. eduard zegt op

    Het valt me op dat er vele opgenomen worden en dat er dengue diagnose is,Sommige houden ze 10 dagen in het ziekenhuis. Kan het niet een gewoon griepje zijn met koorts? Griep is in Thailand niet aan een maand verbonden, maar het hele jaar is er kans op griep, en dan ben je weken nog beroerd en gammel.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +1 (obv 1 stem)
    • Maarten Vasbinder zegt op

      Dengue wordt vastgesteld via een bloedtest. Ze zullen je niet vasthouden in een ziekenhuis als die test negatief is.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  5. lung addie zegt op

    Wat ik hier mis bij de symptomen zijn de steeds optredende enorme gewrichtspijnen die zich manifesteren bij een besmetting met dengue. In het Nederlands noemt dengue niet voor niets ‘Knokkelkoorts’. Zowat alle gewrichten doen enorm veel pijn en maken het zelfs bijna onmogelijk om op een normale manier te stappen. Mijn huisdoctor zei me dat je dit het best kan vergelijken met een zware acute aanval van reuma.
    Soms gaat dengue ook gepaard met diarree en braken. Dan is het ten stelligste aan te raden naar een ziekenhuis te gaan. Echte medicijnen tegen dengue zijn er echter niet, De infuus is bedoeld om, zeker in geval van diarree, uitdroging te vermijden. Voor de rest is er niet veel meer aan te doen dan paracetanol of andere koorts- of pijnbestrijdende medicijnen te nemen.
    Een voordeel: achteraf ben je zowat immuun tegen de vorm van dengue door welke je besmet geraakte. Ook te weten: dat de mug, verantwoordelijk voor de ziekte, overdag steekt.
    Heb het zelf gehad zo een 6 tal jaar geleden…..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • l.lagemaat zegt op

      Welke van de 4 dengue virussen verantwoordelijk is voor de enorme gewrichtspijnen weet ik niet.
      Ik ben er in ieder geval gespaard voor gebleven net als gelukkig voor de hemorragische vorm, die dodelijk kan zijn.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
      • Maarten Vasbinder zegt op

        Elk van de 4 virussen kan knokkelkoorts veroorzaken. Het is belangrijk te weten welk virus het ditmaal geweest is in verband met een eventuele volgende besmetting. In dat geval kunnen ze natuurlijk ook de antistoffen vaststellen, maar nu weten is makkelijker.

        VA:F [1.9.22_1171]
        Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
    • Maarten Vasbinder zegt op

      De term knokkelkoorts mist inderdaad in mijn verhaal. Bedankt voor de aanvulling. In de link wordt gesproken over ernstige gewrichten en spierpijn. Daarmee wordt de knokkelkoorts bedoelt.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
    • Petervz zegt op

      Paracetamol tegen de koorts kan inderdaad. Echter aspirine houdende of andere bloedverdunnende medicijnen absoluut niet.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Waardering: +1 (obv 1 stem)
  6. jan scheys zegt op

    bedankt om ons je ervaringen met dit gevaarlijke virus te delen. zo kunnen we er nog iets van leren.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: +3 (obv 3 stemmen)
  7. theoS zegt op

    In de toilet pot staat ook water en is een goede breed grond voor muggen, vooral ‘s nachts wanneer deze niet gebruikt wordt. Dus altijd. na gebruik.het deksel naar beneden en de pot afsluiten. Ik spray ook elke ochtend met mosquito spray.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website