Wie voor het eerst in Thailand komt zal het wel opvallen: de hygiëne en voedselveiligheid is duidelijk anders dan in Nederland of België. Je kan dus getroffen worden door reizigersdiarree of een behoorlijke voedselvergiftiging. 

De meeste expats hebben er weinig last van omdat zij al aardig immuun zijn geworden voor de omstandigheden in Thailand.

Thailand risicoland

Wie in Thailand rondkijkt, ziet dat het met voedselhygiëne niet erg best gesteld is. Op markten liggen vlees en vis uren in de brandende zon. Handen wassen? Je zult niet veel Thai zien die dat doen. Meestal worden de handen alleen met water afgespoeld. Zeep? Nooit van gehoord.

Thailand staat dan ook in de top 5 van landen waar je het meeste risico loopt op reizigersdiarree. Het ‘Land van de Glimlach’ staat volgens een Brits onderzoek zelfs op nummer 3. Alleen in Egypte en India loop je meer kans op reizigersdiarree.

Reizigersdiarree treft meer dan 40 procent van de reizigers. In de meeste gevallen is er niets ernstigs aan de hand en duurt de ziekte één tot vijf dagen. Niettemin zorgen spijsverteringsproblemen in 40 procent van de gevallen voor een verandering in de tijdsbesteding en in 20 tot 30 procent van de gevallen is enkele dagen rust vereist.

Preventie

Je buik kan behoorlijk van slag raken door besmet voedsel of vervuild water. Drink daarom geen kraanwater, koop alleen mineraalwater of andere dranken uit goed afgesloten flesjes of blikjes en wees voorzichtig met ijsklontjes in je drinken.

Wat betreft voedsel is het slim om verpakt eten te kopen of om te eten in goedlopende restaurants. Eten van stalletjes op straat kan heerlijk zijn, maar biedt meer gevaar dan eten in een gerenommeerd restaurant. Je kunt de gok wagen als besmettelijke waar zoals kip, vis of vlees goed gekoeld is en het eten ter plekke wordt bereid en echt heet wordt opgediend. Geschild fruit, salades of onverpakt schepijs blijven altijd riskant. Pas daarnaast op met het kopen van etenswaren in de vroege ochtend. Soms gaat het om eten wat over is van de vorige dag.

Diarree

Reizigersdiarree is een heel vervelende aandoening die de vakantiepret behoorlijk kan bederven. De remedie is: veel drinken, in de buurt van het toilet blijven en uitzieken. De darmklachten moeten dan in drie tot vijf dagen over zijn. Zo niet, ga naar de dokter. Dat geldt zeker bij bloed en slijm in de ontlasting en/of hoge koorts. Hét grote gevaar van diarree is uitdroging. Dat kan ontstaan als de diarree heftig is, als je ook nog moet braken of koorts krijgt, als je weinig kunt drinken en als je in een warme omgeving verblijft. Je verliest dan niet alleen veel vocht, maar ook mineralen.

 

Hoe herken je uitdroging?

Je wordt wat suffig, hebt een droge mond, krijgt last van duizeligheid of hoofdpijn, je plast bijna niet meer en de urine is heel donker van kleur. In dat geval is het zaak zo snel mogelijk naar een dokter te gaan. En bij twijfel ook, want uitdroging kan zeer ernstige gevolgen hebben, zoals bewusteloosheid, nieraandoeningen en shock.

Je kunt veel narigheid voorkomen door ORS (Oral Rehydration Salts) mee te nemen in je bagage. Dit is een mengsel van zouten en suikers. Opgelost in water zorgt het ervoor dat water extra snel wordt opgenomen in het lichaam. De darmen hebben namelijk suikers en zouten nodig om voldoende vocht in het lichaam op te nemen. Je kunt ORS op reis zelf maken door acht afgestreken theelepels suiker en één afgestreken theelepel zout op te lossen in één liter schoon water.

Je moet echt véél drinken bij diarree, in elk geval een groot glas per keer dat je naar het toilet moet. Reizigersdiarree is erg besmettelijk. Krijgt een reisgenoot diarree, wees dan zelf ook extra voorzichtig. Gebruik bijvoorbeeld een apart toilet en drink niet uit dezelfde fles.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

33 reacties op “Darmproblemen tijdens vakantie in Thailand”

 1. Marcel zegt op

  Volgens mij heeft het alles te maken met hoe het eten gemaakt wordt hier met kruiden, groente en sauzen die de meeste mensen nooit thuis eten, om nog maar te zwijgen van de chili wat in veel eten zit. Als je diarree hebt moet je een aantal flessen Coca Cola kopen dop eraf halen en naast de ijskast neerzetten. Als de cola ‘dood’ is moet je het drinken. Deze tip gekregen van een dokter die het ook aan zijn patienten voorschrijft.

 2. Alex zegt op

  Ik heb zelf hele goede ervaringen met het medicijn Imodium.
  Makkelijk verkrijgbaar in de Tesco Lotus.
  Kijk ook even voor de volledige info op “www.imodium.nl”
  Werkt heel snel, meestal maar een dag medicijnen nodig.
  Snel daarna weer heerlijk aan de Thaise gerechten.

 3. Cornelis zegt op

  Altijd Imodium – werkzaam bestanddeel is Loperamide – bij me op verre reizen. Realiseer je wel dat dit middel absoluut niets doet aan/tegen de eigenlijke voedselvergiftiging, maar uitsluitend de darmbeweging stilzet.

  • Khun Peter zegt op

   Klopt wat je zegt en daar zit ook het gevaar. Diaree en overgeven is natuurlijk reactie van het lichaam om de ziekteverwekker (bedorven voedsel) zo snel mogelijk uit het lichaam te verwijderen. Wanneer je dat proces verstoord kan dat ook gevaarlijk zijn. Ik wacht eerst een tijd voordat ik loperamide gebruik om zeker te weten dat de troep mijn lichaam uit is.

   • Cornelis zegt op

    Inderdaad, de ziekteverwekker moet eerst het lijf uit. Soms heb je daar de tijd niet voor, bijvoorbeeld als je binnen een paar uur het vliegtuig in moet en dan komt die loperamide goed van pas. Zolang je het maar niet als ‘geneesmiddel’ beschouwt!

 4. Eddie Lap zegt op

  Floxa 400 (capsules) is de wonderpil voor mij. Bij iedere pharmacy te koop (in toepasselijke bruine verpakking).

 5. willem zegt op

  Citaat: ” Eten van stalletjes op straat kan heerlijk zijn, maar biedt meer gevaar dan eten in een gerenommeerd restaurant” .

  Hier ben ik het totaal niet mee eens.

  De stalletjes kopen hun voedsel iedere dag vers in. Wordt het snel gebruikt en super heet gewokt. Ik ben maar 1 keer echt heel ziek geworden van slecht voedsel en dat was in een goed restaurant. Je wilt niet weten wat er zich in een keuken afspeelt. Hoe lag staat iets in of buiten de koelkast ? Mijn devies is : Gewoon lekker bij goed lopende stalletjes eten. Het minste gevaar op een voedselvergiftiging.

  Ja ijs en fruit blijft altijd oppassen. Maar ook groente die niet goed gewassen is. Die zit soms vol zit met gif/pesticide die in Thailand erg veel gebruikt wordt.

  • Theo Louman zegt op

   Ben ik het helemaal mee eens. Afgelopen maart op Koh Samui-Lamai alle dagen ‘s-avonds op het plein bij marktstallen eten laten bereiden. heerlijk.
   Daags voor vertrek toch ter afscheid in een “goed” restaurant gegeten. Mijn vrouw was de volgende ochtend vreselijk beroerd en ik vrij snel daarop ook. In vliegtuig naar Nederland was geen pretje.
   In november gaan wij weer o.a. naar Koh Samui. Waar mogelijk laten wij ons eten juist wel weer bij -goed lopende- straatstalletje klaar maken!

  • janus zegt op

   Dit klopt niet.Bij mij in de straat zijn diverse stalletjes.Daar gebruiken ze de groente gewoon de volgende dag weer.Die bewaren ze in een blauwe kist met ijsblokjes.De hygiene is totaal nergens te vinden.
   De noodlesoep wordt gemaakt met ingewanden van varkens.Veel vet etc.En soms zie je mensen gewoon wat groen van een bepalde boom plukken en dat gaat dan ongewassen e soep en maaltijden in.
   Ze gebruiken veel te veel suiker in hun maaltijden en vooral te veel pepers zo als cili etc.
   En ze pakken alles met de blote handen aan.
   En het afwaswater komt uit kannen omdat ze buiten geen kraan hebben dus ziet dat afwas water er soms erg vies uit.
   En die mensen kopen hun vlees op de markt ,waar iedereen het zonder handschoenen aanpakt en bekijkt etc.
   Als je ergens rijst maaltijd koopt is die dikwijls net als kip koud .
   Als je eenkeer echt voedselvergiftiging hebt gehad dan eet je nooit geen thais eten meer dat kan ik je verzekeren.Echte voedselvergiftiging is ook niet net als diaree met een pilletje van de farmacie te genezen,dan moet je echt naar de dokter.
   Ik spreek uit ervaring.

  • Nicky zegt op

   Idd. ik ben ook een keertje 5 dagen lang ziek geweest . Had in een chinees restaurant gegeten in het “Sofitel” in Kon Kaen. Toch niet direct de goedkoopste tent. Dat is trouwens de enige keer dat ik in Thailand ziek ben geweest in meer dan 10 jaar. Op Bali waren we echter voortdurend ziek, ook in de luxere hotels.
   Je moet gewoon een beetje kijken waar je eet en zelf ook verstandig zijn met groenten en fruit.

 6. Aad zegt op

  Nou vrienden hier is onze ervaring.
  Vijf jaar geleden zijn we in Singapore begonnen en toen Azie doorgereisd per bus en vliegtuig. Daarbij hebben we overal van alles gegeten en nooit een probleem gehad, noch van de straat noch in restaurants. Sterker nog, wij zijn van mening dat het Aziatisceh voedsel een stuk gezonder is dan het westerse, mits gegeten zonder teveel krachtige specerijen want daar kunnen onze tere darmbacterieen niet zo goed tegen! Water en alle afgeleiden daarvan is een andere zaak. Drink alleen water uit flessen is ons advies.

 7. Frans de Beer zegt op

  Het gevaar ziet hem niet in de eetstalletjes. Hier wordt het eten goed bereid en is de omloopsnelheid vaak hoog. Mijn ervaring is dat alles vers is en ook vers wordt bereid.
  Her gevaar zit hem in onze dorst. Wij kopen dat een flesje ijskoud water en drinken dat (te) snel op. Hierdoor raken onze magen van streek, met alle gevolgen van dien.
  Verder heb ik gemerkt dat wanneer ik elke dag melk drink (dit ben ik in Nederland ook gewend) er nog minder last van heb. De laatste jaren heb ik dan ook geen last meer van buikloop.

  • Joop zegt op

   Ik woon nu 5 jaar in Thailand en eet alleen Thais voedsel en heb nog nooit enig last van gehad.
   Maar wat Frans de Beer schrijft is waar wij drinken te koud water bij ons warm eten.
   Ik drink nooit koud water en nooit eten wat net bereid is het is bij mij lauw en bevalt best al 5 jaar en ook nog nooit bij een dokter of ziekenhuis geweest in die tijd..

 8. MisterBP zegt op

  Ik kom nu 15 jaar in Thailand, heb de ziekte van Crohn en extreem gevoelige darmen. Ik mag absoluut niet diarree krijgen. Juist Thailand maar ook Maleisie zijn veilige landen voor mij als je de basis veiligheid hanteert en die zijn: geen ijsblokjes en alleen water drinken uit afgesloten flesjes. Ook geen zelfgemaakt ijs eten. Voor de rest zijn mijn vrouw en ik altijd onder de indruk van het hygiënisch handelen. Ik heb dan ook nooit lichamelijke klachten. We eten ook gewoon aan de straatkant. We houden wel van pittig eten, misschien dat het pittige de bacillen dood?! Ik herken in ieder geval niets uit dit artikel.

 9. Ivo zegt op

  Gelukkig in azie niet of nauwelijks last en dan meestal nog van de reizigersvariant omdat ik in een koud zwembad/zee sprong. Egypte ga ik niet meer heen, iedere keer raak en met 40 graden koorts onder in een boot plat is geen lolletje. In andere landen zelden serieus last.
  Ga naar een thaise farmacie en koop daar tabletjes voor beide varianten, beter als van hier. Na 15 jaar heb ik er nog een paar, die ga ik in sept maar eens verversen.
  Eet als een local, maar let op als je geen pittig eten gewend bent.
  Wees je er bewust van dat papaya, mango, annanas laxerend zijn! Plakrijst, kleine bananen, thee stoppen, soepje met rijst en groente is een super goede start in de morgen.
  Niet de eerste keer dat ik iemand in de groep die last had zij kappen met dat fruit, eet als een aziaat, 24h later meestal probleem weg.
  Overigens ben ik het niet helemaal eens met de grote restaurants, Bij bijvoorbeeld de Venezulaanse McD een stevige besmetting opgelopen (Ik was niet de enige, maar bij mij gelukkig ook weer snel onder controle), Bij een Chinees toeristisch backpackers pizza tentje vorig jaar idem. In Thailand eigenlijk nog nooit, ook niet van de straat. Maar ik eet waar het druk is, ook een te rustig groot restaurant is vragen om ellende.
  Handen wassen, die Thais zijn helemaal zo gek nog niet hoor, handen wassen prima, klein beetje zeep hmm, maar pertinent never ever ontsmettende zeep gebruiken (tenzij je gewond bent of iemands wond behandelt!). Ontsmettende zeep verwijders ook de comensale bacterieen die jou beschermen!
  Wij kaaskoppen delen graag snoep uit, stop daar mee. Ik zag in een bus in Sri Lanka het rechtsvoor beginnen naar achteren komen mij overslaan (ik lust geen zoet) en van links naar voor ging het bruine spoor terug, mij overslaand. Dit was het jaar van de Detol hand desinfectie… En de eerste die het oppakte was een fanatiek gebruikster.

 10. Esther zegt op

  Ijsblokjes kun je gerust nemen. Evenals smoothies gemaakt met ijs. Deze zijn gemaakt in een fabriek van goed water en dus niet van kraanwater bij de mensen thuis.

  Nog nooit ziek geweest en alles gegeten en gedronken. Darmen reageren altijd op de kruiden en pepers maar dat is normaal.

  • Mr.Bojangles zegt op

   Het gaat er niet zozeer om dat dat ijs niet zuiver zou zijn. Wat Frans zegt, wordt bevestigd door de doctoren: Doordat wij te koud drinken raak je ook aan de diarree.

 11. John Chiang rai zegt op

  Een reizigersdiarree waarvan de oorzaken goed beschreven staan in het bovenstaande artikel,is zeker niet uit te sluiten in Thailand. Daarom zie je ook in veel restaurants dat het vlees erg door gebraden is, wat veel toeristen uit westerse landen anders gewend zijn,omdat ze het vaak o.a. medium willen eten. Verder zie je overal in Thailand kraampjes waar eten aangeboden wordt,waarbij bij het spoelen van het bestek,vaak erg te denken geeft. Voor veel toeristen die veel, en vaak in Thailand verblijven is een vaccinatie tegen ,,hepatitus A”zeker niet overdreven,en een goede investering. De hepatitus A is namelijk veel voorkomend daar,waar de hygiëne niet zo goed is,en hier valt helaas o.a.Thailand ook onder. Meestal behoort een reizigersdiaree na hoogstens 5 dagen tot het verleden,en is niet te vergelijken met de veel slimmere Diagnose hypatitus A,waar velen nooit aan denken.

 12. Fransamsterdam zegt op

  Reizigersdiarree heb ik hier nog nooit gehad.
  Eén keer binnen twee uur na het nuttigen van streetfood de boel weer uitgebraakt. Dat waren ingewanden van een varken geweest, wist een Thaise vriendin mij later aan de hand van de foto’s (die waren vóór het opeten gemaakt) te vertellen. Daar kan ik kennelijk niet tegen.
  Als ik ernstig heb gezondigd (Big Mac met frites en mayonaise) dan krijg ik ontlasting die blijft drijven. Een teken dat je te vet hebt gegeten.
  Ik heb hier nog nooit gezien dat ze zelf ijsblokjes maken van kraanwater. De blokjes worden in grote zakken aangevoerd en zijn van voor consumptie geschikt water gemaakt.
  Ze willen morgen tenslotte ook weer klanten hebben.
  Gewoon je verstand blijven gebruiken en als je de geur, kleur of smaak van iets niet vertrouwt, niet opeten.
  Het is natuurlijk geen land voor mensen met smetvrees of voor mensen die 24 uur per dag geobsedeerd zijn door hun prikkelbare-darm-syndroom…

  • pat dc zegt op

   dag Frans,
   Ik ben het 100% met Je eens, sinds ruim 5 jaar woon ik ik een afgelegen regio in de Isaan (Bueng Kan provincie) en nog nooit had ik last van “tourista”. M’n echtgenote brengt me dagelijks plastiekzakjes gevuld met streetfood voor de lunch, en ze weet dat ik nood heb aan een dagelijkse portie “papaya pokpok” doch wel met slechts 1 chilietje … heerlijk. (papaya pokpok is een salade van onrijpe papaya met diverse ingredienten zoals boontjes, tomaten, nootjes, (rauwe !! ) zoetwaterkrabjes, gedroogde garnalen etc … )… voor diegenen met smetvrees dus een nachtmerrie want alles is ongekookt.
   Ijsblokjes ? dagelijkse kost doch niet overdreven , behalve in m’n Chang natuurlijk , zonde om daar ijs in te kieperen.
   Ons kraantjeswater is grondwater welke we zelf oppompen vanop 40 m diepte, ook geen enkel probleem want ik gebruik het dagelijks voor tandenpoetsen enz.
   2 jaar geleden had ik last van een lichte tourista …. toen ik wegens een sterfgeval 5 dagen in Belgie was & na het verorberen van een portie mosselen… EU food kan dus ook “gevaarlijk” zijn .

 13. dirkphan zegt op

  Natuurlijk is het risico op darminfectie groter in TL dan in NE of BE. Net zoals het al gevaarljker begint te worden in Spanje, Portugal, N Afrika en ga zo maar door.
  Alle tips die hierboven gegeven worden ken ik al van mijn twaalfde.
  Het enige wat helpt is gezond gebruiken. Oppassen met rauwe groenten, “koud” voedsel, water.
  Voor de rest is het ook niet verboden uw reukorgaan te gebruiken voor wat het dient.

  Poepsimpel.

  En tegenslag heeft iedereen wel eens in het leven nietwaar. En als een bruine veeg in je onderbroek het ergste is wat je meemaakt, ja dan…..

  greetz

 14. eduard zegt op

  Reizigersdiaree is gewoon een ander woord voor voedselvergiftiging. Als alles gekookt wordt, dan zal je er weinig last van hebben. maar het gevaarlijkste is nog steeds kip. Zo rauw op de bbq en wachten tot het gaar is, kan nare gevolgen hebben, ik heb er 4 dagen voor in het ziekenhuis gelegen met een bacterie.

 15. Harry zegt op

  Waarom hebben de Thai (of andere locals) geen enkel probleem en wij met onze westerse buikjes wel ? Simpel, omdat we door onze overdreven hygiëne-eisen al de eigen natuurlijke afweer af hebben laten nemen.
  Zoals een NL voedselveilig specialist tegen mij zei op een rondreis langs Thaise bedrijven: ‘ik word betaald om de EU voedselwetten overeind te houden, NIET om te voorkomen dan 3/4 van de bevolking overlijdt als we 3 mnd. stroomuitval hebben”.
  In 1993 mijn eerste voedselbesmetting in TH: gevolg: 1 dag in Bangkok-Pattaya hospital. “will not be nice 24 h” was de waarschuwing die ik kreeg om mijn behandelkeuze. Maar werkte wel.
  Daarna heb ik gezorgd op iedere trip even mijn immuniteit op te halen door een besmetting op te lopen; 3-4 daagjes borrelbuikje en .. kan weer overal eten. Ben in NL ook nooit meer ziek geweest. Al 22 jaar.

  • De Kind Marcel zegt op

   De Thai hebben er ook last van ! Maar zij zeggen nooit dat het van het eten komt!
   Ik heb 3 jaar in thailand gewoond en bijna nooit ziek geweest en heel veel op de straat gegeten . Als ik enkel voor een 2 maanden ga ben ik gegarandeerd een paar dagen ziek ! En meestal is dat van krab te eten . Dit moet één van het meest vervuild beest zijn in het oosten .Dus het is een combinatie van andere eetgewoonten en het feit dat je dat niet gewoon bent .

 16. René Chiangmai zegt op

  Ik ben vaak in Zuidoost-Azië geweest en maar één keer ziek geworden. Dat was de eerste keer dat ik daar was.
  Mijn Thaise vriendin at een gerecht met rauwe garnalen. Ik Nederland eet ik graag een harinkje en ik dacht: zo’n garnaaltje kan ik ook wel proberen.
  Voor 99% zeker was dat er de oorzaak van dat ik daarna een paar dagen flink ziek ben geweest.

  De les die ik daaruit geleerd heb: geen rauwe vis e.d. meer eten.
  Verder eet ik alles. Ook mieren en zo.
  Bijna altijd streetfood of de kleine eettentjes waar moeder de vrouw de scepter zwaait.

  Ook geen overdreven hygiëne als altijd te pas en te onpas je handen te ontsmetten. Ik heb wel altijd zo’n flesje bij me, maar heb het eigenlijk nooit gebruikt. Ik zie wel eens toeristen een paar keer per uur met zo’n flesje in de weer.

 17. Peter zegt op

  Regelmatig problemen gehad, zelfs met door de familie bereidt eten.

  Ik gebruik Disento (4 tabletten in een verpakking), is niet duur en werkt gegarandeerd.

 18. Martin zegt op

  Bij de apotheker in Thailand is van alles te koop. Belangrijk zijn de Disento pillen en zakjes met een soort poeder . Op het zakje staat Dechamp, dit kan je oplossen in water zo krijg je Sodium en genoeg vitamine C binnen. De apotheker kan je vragen naar Disento pillen en dan weten zij wel wat je nog meer nodig hebt.

 19. ruud zegt op

  Het is niet alleen voedselvergiftiging.
  De bacterieen die je in Thailand vindt zijn niet de zelfde als die je in Nederland vindt.
  Die kent je lichaam dus niet en dat geeft tijdelijk een oorlogje in je darmen tussen de bewoners daar en de immigranten.
  Dat geldt ook voor wondjes.
  Wondjes aan mijn handen door een ongelukje, waar ik in Nederland een lik aan geef, moet ik hier ontsmetten, omdat ze anders slecht genezen.

  • Nicky zegt op

   Volledig met u eens. Ons immuun systeem werkt gewoon anders, ik had vorig jaar nog een insectebeet, waar ik in Europa nog een behoorlijke nabehandeling nodig had. Thai zwemmen gewoon in de klongs, niets aan de hand. Mijn man probeerde het eens en een uur later zat hij op de pot. Dat is met eten precies hetzelfde. Vele kruiden en Specerijen zijn voor ons lichaam onbekend, en als er daarna nog een plons ijskoud drinken achteraan gaat, heb je de poppen aan het dansen

 20. John Chiang rai zegt op

  Je kunt het hygiëne principe wat wij uit Thailand kennen natuurlijk niet vergelijken met Nederland of Belgie,wat eigenlijk gezien de veel hogere Temperaturen,en het daardoor snelle verspreiden van bacteriën erg jammer is. Als je vaak toekijkt bij het bereiden van het eten,kun je vaak zien dat ze helemaal niet op de hoogte zijn met eventuele gevaren van verspreidingen van bacteriën. Af en toe zie je iemand die ergens de klok heeft horen luiden,en voor de Show een paar plastic handschoenen aangetrokken heeft.Ik noem het extra Show,omdat ze met de zelfde handen ook het geld aanpakt,dat voorheen door duizenden handen gegaan is. Wij zijn gewoont te zeggen dat geld niet stinkt,maar dit schijnt voor het Thaise geld als je er aan ruikt zeker niet op te gaan, Ook als je op het land een markt bezoekt,waar het vlees vaak vol vliegen in de brandende zon ligt,hoef je gua hygiëne niet veel fantasie hebben.Veel zijn het die mensen die alles niet zien,of proberen goed te praten,die in Nederland en Belgie,met het kleinste vergrijp,meteen met de bestaande warenwetten dreigen.

 21. jm zegt op

  Ik neem altijd imodium mee tegen diarree
  en tot mijn verbazing verleden jaar kan je deze ook kopen in elke pharmacie in Thailand ook in bigC
  Imodium van Janssens gemaakt in Belgie
  je kan ook altijd thaise pillen vragen in apotheek los verpakt in plastiek zakje

 22. Sjaak S zegt op

  In Thailand heb ik, voor zover ik me kan herinneren in bijna 35 jaar misschien ooit één of twee keer last van mijn darmen gehad. En ik eet overal. Maar ik eet niet alles. Ik eet bijna geen garnalen en hoewel ik van sushi houd, zal ik nooit die sushi kopen, dan vandaag de dag op markten verkocht wordt.
  Ik neem ijs in mijn drankje, eet lekker scherp en gisteravond heb ik zelfs een salade zonder bedenken in een restaurant in de buurt gegeten.
  Ik weet nog van vroeger, toen ik vaker in India kwam. We zaten als bemanning in een Sheraton of Hilton. New Delhi was toentertijd onze tussenstop op weg naar Hong Kong. Bijna iedere keer dat ik in Hong Kong aankwam had ik diarree. En ik at altijd in het hotel.
  Een keer hadden we een layover in Jordanië. Ik ben toen met een collega naar het zuiden naar Eilat aan de Rode Zee geweest. Ons werd gewaarschuwd wegens het eten. Toen we terug kwamen, de dag voor vertrek, bleek dat de hele bemanning die in het hotel gebleven was, ziek was geweest…
  Ook op vluchten naar Azië, met name Thailand werd ons gewaarschuwd niet op straat te eten. Ik heb er eigenlijk nooit naar geluisterd en heb gewoon lekker daar gegeten waar ik zin in had. Nooit ergens last van gehad.
  Maar misschien heb ik een sterke afweer…. ik weet het niet. Misschien had ik geluk???

 23. Ronny DS zegt op

  Diarine nemen en dit in Thailand kopen met speciale zakjes om in water op te lossen, tegen uitdroging.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website