Er is een manier waarop zeventigers in Thailand, Nederland en België zichzelf kunnen beschermen tegen neurologische verouderingsziekten als Alzheimer. Het kost niets en het is nog goed voor het milieu ook: een dagelijkse wandeling van 2 km of meer. Tijdsduur: 30 min of langer.

Beweging en hersenen

Studies tonen aan dat lichamelijke activiteit de hersenen beschermt. Het mechanisme is waarschijnlijk tamelijk complex. Beweging( matig intensief) maken hart en bloedvaten sterker en verbeteren de bloedtoevoer naar de hersencellen. Het aansturen van spieren door de hersenen ‘traint’ ook de hersencellen. Lichaamsbeweging verhoogt tenslotte de aanmaak van groeifactoren als BDNF waardoor hersencellen meer verbindingen met elkaar maken.

Er zijn studies waarin trainingsprogramma’s de hersenen van ouderen laten groeien, en waarin mensen die gezond eten en veel bewegen hun kans op Alzheimer halveren. Die inzichten zijn ingeslagen als een bom, want in leerboeken staat nog steeds dat zestigplussers jaarlijks enkele procenten van hun hersenmassa verliezen. Dat proces is kennelijk niet zo onvermijdelijk als neurologen altijd dachten.

Onderzoek

Onderzoekers van de University of Pittsburgh publiceerden in Neurology een epidemiologisch onderzoek waaraan een kleine driehonderd 65-plussers meewerkten. De onderzoekers bepaalden hoeveel km ze dagelijks liepen, en verdeelden ze aan de hand van hun antwoorden over 4 ongeveer evengrote groepen. De personen in groep1 wandelden dagelijks niet of slechts enkele minuten, de personen in groep 2 liepen iets meer, die in groep 3 nog iets meer en die in groep 4 liepen dagelijks 2-8 km, een 30 min tot 2 uur per dag. Negen jaar later maakten de onderzoekers scans van de hersenen van hun 65-plussers. Ze zagen dat de precentral gyrus, de supplementary motor area, de precuneus en de hippocampus groter waren in groep 4 dan in de andere groepen.

Conclusie

Hoewel de onderzoekers niet konden aantonen dat de deelnemers uit groep 4 mentaal beter functioneerde, gaan ze er vanuit dat lichaamsbeweging de hersenen beschermt tegen veroudering. Gezondheidsvoorlichten adviseren elke dag een half uur beweging. Dat is, zo blijkt uit deze studie, in ieder geval voor de hersenen een ondergrens. Minder beweging heeft geen effect. En meer beweging dan die wandeling van 2 km/30 min? Dat beschermt waarschijnlijk alleen maar beter.

Bron: Ergogenics


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

15 reacties op “Dagelijkse wandeling van minimaal twee kilometer beschermt tegen dementie”

 1. compuding zegt op

  Ja dat is makkelijk gezegd, maar ik woon niet aan het strand en als ik ga lopen op de stoep kom ik allerlei obstakels tegen en honden.(ben al eens gebeten) Daarbij het warme weer van de laatste maanden maken het niet gemakkelijk zo niet onmogelijk.
  In de stad is het niet eenvoudig om te wandelen.
  Ik wou dat het mogelijk was

  groet compuding

 2. Gringo zegt op

  Ik wil best aannemen, dat er in artikel een kern van waarheid zit. Waar ik het niet mee eens kan zijn, is dat – om dementie tegen te gaan – een “dagelijkse” wandeling zou moeten plaatsvinden.

  Men mag op die manier dan wel de kans op dementie verkleinen, maar de kans op spierpijn, met alle mogelijke gevolgen van dien – neemt toe, zeker bij mensen op leeftijd.

  Bij een inspanning als een wandeling ontstaan spierscheurtjes en de om spieren de kans te geven tot herstel is rust nodig. Snel, dus binnen 24 uur, weer een inspanning leveren, kan het probleem van spierscheurtjes verergeren.
  Lees aub alles over spierpijn op deze link:
  http://sport.infonu.nl/diversen/9788-spierpijn-myalgie-door-inspanning.html

  Elke dag lang wandelen lijkt mij dus niet goed, om de andere dag is prima

 3. Martien zegt op

  Ik heb even een link gezocht tegen dementie en Alzheimer.
  Lees vooral dr. Mary Newport over het gebruik van KOKOSVET tegen Alzheimer.

  Alzheimer | vita-info.nlvita-info.nl

  http://vita-info.nl/tag/alzheimer/

  ‘Toen we de hersencellen van muizen met Alzheimer behandelden met vitamine C konden we zien dat de giftige … Mary Newport. En deze ervaring staat niet op zichzelf; inmiddels heeft dr. … B-vitamines beschermen tegen Alzheimer.

  Gr. Martien

 4. Paul zegt op

  elke dag een rondje golf!!!!

 5. ruud zegt op

  Hersenen moet je zien als spieren.
  Als je niet regelmatig beweegt, verslappen die.
  Als je hersens nooit meer zien als het beeldscherm van de tv (liefst met een of andere soap) verslappen ze ook.
  Door te wandelen, krijgen de hersenen indrukken te verwerken.
  Dat houdt ze aan de lenig.

 6. John Chiang rai zegt op

  Dagelijkse beweging is zonder twijfel een van de factoren om je geestelijk en lichamelijk fit te houden. Wat ook belangrijk is dat je met je hersens blijft trainen,en dat je vooral geen dingen afgeeft aan een eventuele partner,die je vroeger zelf verricht hebt. Als je veel dagelijkse beslommeringen af geeft aan anderen,is het niet verwonderlijk dat je met veel dingen niet meer op de hoogte blijft,zodat je geestelijk ook snel afbouwd. Voor iemand die haast nooit gewandeld heeft,en verder gezond is,is het doorgaans mogelijk,dat je door een verstandige training zover komt, dat je dagelijks 2km wandelen kunt,zonder spierpijn. De spierpijn die Gringo in zijn reactie noemt,wordt alleen veroorzaakt bij die mensen,die haast nooit wandelen,en dan zonder verstandige opbouw alles geven willen. Als iemand in zijn luie stoel ligt,heeft hij meestal duizend verontschuldigingen niet in beweging te komen,waarbij het niet bewegen bewezen ongezonder is. Het niet in de stad kunnen lopen vanwegen de honden,of de uitlaatgassen,de grote hitte,waarbij je ook s’morgens vroeg,of avonds later kunt wandelen ,worden graag o.a. als verontschuldiging genomen. Meestal zijn de z.g.n. Lichamelijke grenzen diep in ons hoofd geprint,terwijl onze benen geheel andere grenzen hebben. Als iedere gezonde pensionado 15euro p.d.bonus zou krijgen,voor een wandelingetje van 2km,zou haast iedereen uit de stoel komen,ondanks honden,hitte ,spierpijn,en weet ik wat.

  • Cornelis zegt op

   Voor velen is helaas ‘spierpijn’ na enige fysieke inspanning een reden, c.q. een excuus, om het bijltje er weer bij neer te gooien. Juist door je grens telkens wat verder te leggen en ondanks die ‘pijn’ nog even door te gaan bouw je conditie op en vervolgens is het een kwestie van bijhouden. Ben zelf op 2 maanden na 70, maar kan dankzij dat ‘bijhouden’ van de conditie probleemloos en vlot tochten van 120 – 150 km op de mountainbike rijden, of 10 – 15 km wandelen. Niet alleen in NL, maar ook in Thailand.
   Het houdt me niet alleen lichamelijk fit; ik ben er 100% van overtuigd dat ook mijn geestelijke gezondheid er baat bij heeft.

  • robertus kool zegt op

   De effecten van het ouder worden kunnen voor de meeste mensen verminderd of vertraagd worden door (a) dagelijkse oefeningen, (b) gezond eten en (3) een goede nachtrust. Niet roken en geen alcohol gebruik zijn basis regels. Diegenen, die op latere leeftijd hier aandacht aan gaan besteden liggen uiteraard achter op een fanaticus die dit zijn/haar leven lang al gedaan heeft.
   Wat John Chiang hier schrijft is ook mijn ervaring. Veel mensen hebben altijd een excuus om het te vermijden in plaats van tijd te maken voor dit absoluut noodzakelijk onderdeel van een volwaardig en kwalitatief leven.
   Een training en dieet programma moet individueel afgestemd worden, leeftijd, conditie, gezondheid, geslacht, gewicht, enz. zijn belangrijke factoren. Bij een serieuze aanpak komt veel meer kijken dan 30 minuten wandelen ofschoon dit inderdaad een goed begin zou zijn voor beginners. Er is genoeg informatie beschikbaar op Internet, in literatuur, tijdschriften en van kennissen om van start te gaan.
   Het is tamelijk zwaar omdat het wilskracht, doorzettingsvermogen en continuiteit vereist. Good luck!

 7. Hans Pronk zegt op

  De lat wordt niet echt hoog gelegd. Stevige spieren zal je niet van wandelen krijgen en het ontkalken van je botten zal je er ook vrijwel niet mee stoppen. Waarom niet sprinten? Er is zelfs een honderdjarige Japanner die de 100 m in 29.83 seconden heeft afgelegd. En een 85-jarige Braziliaan die dat in 15.97 seconden heeft gedaan. En dat is echt nog heel erg snel.
  Het voordeel is dat het weinig tijd kost want veel trainingsarbeid kunnen de meeste gepensioneerden toch niet meer aan. Zelf loop ik 3* in de week 2* 50 meter. De eerste op zo’n 70% en de tweede op 90 en soms op 100%. Inclusief strekken, rekken en in- en uitlopen kost me dat nog geen 10 minuten. Dus per week slechts een half uurtje. En af en toe ga ik naar de atletiekbaan hier in de buurt om te kijken of ik mijn 100 meter tijd kan verbeteren (om half acht in de ochtend is er toch niemand). Ondertussen loop ik 16.5 seconden. Zeker niet geweldig, maar het voelt goed.
  Wel heel (!) voorzichtig beginnen want als je laatste 100 m tientallen jaren geleden is geweest, dan gaat het echt helemaal fout als je het weer met volle inzet probeert te doen. En eerst afvallen natuurlijk.

 8. Ruud NK zegt op

  Geeft mij weer extra goede hoop voor mijn gezondheid.
  Ik heb ook eens een onderzoek gelezen over regelmatig hardlopen: zou goed zijn voor spieren, longen, beendergestel en hersenen.
  Een ander onderzoek over regelmatig fietsen: goed voor longen, spieren en hersenen.
  Ik doe alle 3, dat is nog eens gezond leven.

  Een ander onderzoek over gewichtheven met een arm geeft echter een negatief resultaat. Zou slecht zijn voor lever, nieren en hersenen.
  Toch doe ik deze oefening ook met veel plezier.

  ik heb vroeger geleerd, dat wat je niet gebruikt van je lijf afsterfd. Ik denk dat dit soort onderzoeken goed is voor inkomsten voor de onderzoekers, maar verder geen echte toegevoegde waarde hebben.
  Wandelen, 2 km in een half uur, dan is slenteren op de markt of winkelcentrum ook goed.

 9. De Kind Marcel zegt op

  En waarom spreken ze alleen over wandelen? Heeft zwemmen niet hetzelfde effect ?

  • Sir Charles zegt op

   Zwemmen heeft ongetwijfeld ook effect echter vermoed dat wandelen wordt benadrukt omdat men het in beginsel overal kan doen en ten alle tijde, met zwemmen ben je toch afhankelijk van bepaalde voorzieningen.
   Met wandelen is het de voordeur achter je dichttrekken en gaan.

 10. Franky R. zegt op

  Ik fiets dagelijks (nee, geen elektrische fiets)…hopelijk telt dat ook. Want daarbij moet men ook nog in evenwicht blijven en flink doortrappen.

  Zo zet je je hersenen ook aan het werk.

 11. Ruud NK zegt op

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Fauja_Singh

  Voor degene die denken dat ze te oud zijn om met bewegen te beginnen kijk eens wat deze man heeft gepresteerd.
  In december 2013 heb ik hem persoonlijk gezien in Singapore. Daar liep hij, 103 jaar oud, een 10 km loop.
  Hij leeft nog, je kunt hem ook vinden op face-book,

 12. NicoB zegt op

  Oké, aardig om dit te onderzoeken, maar om nu als conclusie te stellen dat dit door wandelen komt?
  En dan nog dit … wie zegt me nu dat als de hersenen, in casu precentral gyrus, de supplementary motor area, de precuneus en de hippocampus groter zijn geworden door wandelen, dat de kwaliteit van die grotere hersenomvang ook groter is?
  Ik weet niet beter, dan dat van de hersenen slechts een gering gedeelte door ons gebruikt wordt, dus een grotere hersenmassa zoals het onderzoek aangeeft hebben we helemaal niet nodig. Dit wordt ook niet in het onderzoek betrokken, dus wat mij betreft geef ik niks voor dit onderzoek cq. de resultaten.
  Ben wel van mening, dat bewegen, en dat hoeft echt niet beslist wandelen te zijn, goed is voor het lichaam en de geest, op die manier pleeg je onderhoud aan jezelf. Dus stukje fietsen, zwemmen, hometrainer, net wat je kunt realiseren en lichamelijk aan kunt, prima.
  Veel genoegen met bewegen.
  NicoB


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website